icon

Môže nadriadený vyžadovať prácu mimo pracovného času?

10. aug 2025

Ahojte. Chcem sa spýtať, či mi môže nadriadena,v tomto prípade vrchná sestra, dať príkaz( ako sa vyjadrila), aby som napísala aj s kolegyňami niečo na spôsob seminarky ohľadom zdravotníckej témy? My to robiť nechceme, nakoľko sme stále v robote a sme rady za každú voľnú chvíľu doma, ale ona sa vyjadrila, že ma na to právo a môže nám to dať príkazom. Ďakujem

Strana
z3
lauricka
11. aug 2025
@pieksamaki

@anonym_autor ano.moze

@pieksamaki nariadiť prácu mimo pracovnú náplň a vo voľnom čase? Ťažko.

tiika
11. aug 2025
@zuzana76

@tiika @dadis takže výlet so žiakmi pocas noci by sa mal brat ako odpracovaný čas teda, nie?

@zuzana76 čo mate v kolektívnej zmluve alebo interných predpisoch školy?

zuzana76
11. aug 2025
@tiika

@zuzana76 nikdy som takéto niečo neriesila, takze presne ti nepoviem. Pokial si na prac.ceste, tak výkon prace je len ten, ktorý zasahuje do tvojho prac.času napr. 07:30-15:30 alebo priamy výkon prace pre klienta/pobočku/školenie. Čas na ubytovaní alebo odpocinok tam nepatri.
Ak máš byt ale aj v čase odpočinku k dispozícii, vykonávať prac.úlohy, tak to môže byt považované za výkon prace či pracovnú pohotovosť.

@tiika lenze cas na ubytovani so ziakmi, za ktorych je ucitel zodpovedny by mal byt vedeny inak, no myslim, ze tam mame, ze nahradne volno sa dostava len od 15:30 dokedy mame pracovnu dobu do 19:00. Ako mne je to uz jedno, ja som zo skolstva odisla, len teda, ked tu riesia, ze sa ma vzdelavat v mimopracovnom case, tak som napisala, ze my sme to tak mali vela krat.

tiika
11. aug 2025
@zuzana76

@tiika lenze cas na ubytovani so ziakmi, za ktorych je ucitel zodpovedny by mal byt vedeny inak, no myslim, ze tam mame, ze nahradne volno sa dostava len od 15:30 dokedy mame pracovnu dobu do 19:00. Ako mne je to uz jedno, ja som zo skolstva odisla, len teda, ked tu riesia, ze sa ma vzdelavat v mimopracovnom case, tak som napisala, ze my sme to tak mali vela krat.

@zuzana76
Takze prac.výkon 3,5 hod sa vyriešil nahr.voľnom, to je v poriadku. A čo ak sa praca či pohotovosť vyžadovala po 19h? Tam sa musí nadalej postupovat podľa zákona.
- ak to nikto neriešil, neplatil, finančne neodmenil, neznamena, že je to v poriadku
- ak ste sa dobrovoľne vzdelávali vo svojom voľnom čase - Ok
- ak ste sa povinne vzdelávali (skola, zamestnávateľ to nariadil, kontroloval) mimo bežného prac.času a bolo to zaplatené - ok
- ak ste sa povinne vzdelávali (skola, zamestnávateľ priamo nariadil, ktoré vzdelavanie a kontroloval) mimo bežného prac.času a nebolo to zaplatené - nie je to zákonne
- to, že ste to tak mali vy, neznamena, že je to teda v poriadku aj inde, lebo správne to nebolo ani u vás

Tu sa však už tocime dokola, všetko už v tejto diskusii spomenute bolo.

tiika
11. aug 2025
@zuzana76

@zuzana76 ešte mi napadlo, nemali ste dohodnutu aj nejakú dobrovoľnícku prácu či cosi iné? Týmto by to možno nejako ošetrili… v školstve sa nepohybujem, ozaj netuším, ako to funguje.

zuzana76
11. aug 2025
@tiika

@zuzana76 ešte mi napadlo, nemali ste dohodnutu aj nejakú dobrovoľnícku prácu či cosi iné? Týmto by to možno nejako ošetrili… v školstve sa nepohybujem, ozaj netuším, ako to funguje.

@tiika dobrovolnicka praca boli tie brigady cez vikendy, ale tie vylety podla mna neboli nejako premyslene, alebo vymenny pobyt so ziakmi v nemecku, jeden cely tyzden a dostanes vseho vsudy dva dni nahradneho volna za cely tyzden a ucitelka je s detmi od rana do vecera. Spat isli k rodinam. Tam aj cesta sa rata ako praca podla mna, to nie cesta na sluzobnu cestu jednotlivca, ja idem so ziakmi, ja teda pracujem.

zuzana76
11. aug 2025
@tiika

@zuzana76
Takze prac.výkon 3,5 hod sa vyriešil nahr.voľnom, to je v poriadku. A čo ak sa praca či pohotovosť vyžadovala po 19h? Tam sa musí nadalej postupovat podľa zákona.
- ak to nikto neriešil, neplatil, finančne neodmenil, neznamena, že je to v poriadku
- ak ste sa dobrovoľne vzdelávali vo svojom voľnom čase - Ok
- ak ste sa povinne vzdelávali (skola, zamestnávateľ to nariadil, kontroloval) mimo bežného prac.času a bolo to zaplatené - ok
- ak ste sa povinne vzdelávali (skola, zamestnávateľ priamo nariadil, ktoré vzdelavanie a kontroloval) mimo bežného prac.času a nebolo to zaplatené - nie je to zákonne
- to, že ste to tak mali vy, neznamena, že je to teda v poriadku aj inde, lebo správne to nebolo ani u vás

Tu sa však už tocime dokola, všetko už v tejto diskusii spomenute bolo.

@tiika preto som pisala, ze v skolstve co skola to ine pravidla, ucila som na dvoch skolach a vsade to bolo inak. Cize priznavanie nejakeho nahradneho volna od buka do buka.

tiika
11. aug 2025
@zuzana76

@tiika dobrovolnicka praca boli tie brigady cez vikendy, ale tie vylety podla mna neboli nejako premyslene, alebo vymenny pobyt so ziakmi v nemecku, jeden cely tyzden a dostanes vseho vsudy dva dni nahradneho volna za cely tyzden a ucitelka je s detmi od rana do vecera. Spat isli k rodinam. Tam aj cesta sa rata ako praca podla mna, to nie cesta na sluzobnu cestu jednotlivca, ja idem so ziakmi, ja teda pracujem.

@zuzana76 dva dni, to je 15 hod, čiže tie 3 hod denne, kedy išli spat k rodinám..?
To je ako všde. Aj v súkromnej sfére potrebuješ poznat svoje prava, povinnosti, pýtať sa, riešiť. Ak to necháš tak, môžu ta vyuzivat, nedodrziavat predpisy, nezaplatia ti, to na čo máš nárok.

anonym_692c3c
11. aug 2025

Všade sesty nenormálne zaťažujú. 12 hodín v práci deň noc deň noc .. webinare počúvať, semináre chodiť za kredity . Nám dali ešte navyše program v práci kde nám chodia testy na preskúšanie. Žiadny kredit som z toho ešte nevidela. Raz som.vypracovala takú prácu odvtedy som odmietla. Nasrata bola ale čuduj sa svetu netrebalo to. Navyše zas som mala školenie k hygiene rúk po nočnej. Tak isto na porady každý mesiac máme chodiť. Už na troch som nebola . Po 24 hodinách nespania nie som ochotná tu ostávať na porade do 15.00. Ja som človek nie stroj ani otrok. Neboj sa odmietnuť. Podľa tých nadčasov si myslím ze si o teba nebudú môcť dovoliť len tak prísť. Len veľa sestier sa nechá doslova zneužívať. To aj moje staré kolegyne len z nočnej do postele a do roboty 3 mesiace bez voľna za almužnu bez preplatenia nadčasov. Mňa by ani nehlo už. Treba si povedať dosť.

zuzana76
11. aug 2025
@tiika

@zuzana76 dva dni, to je 15 hod, čiže tie 3 hod denne, kedy išli spat k rodinám..?
To je ako všde. Aj v súkromnej sfére potrebuješ poznat svoje prava, povinnosti, pýtať sa, riešiť. Ak to necháš tak, môžu ta vyuzivat, nedodrziavat predpisy, nezaplatia ti, to na čo máš nárok.

@tiika k rodinam isli az vecer, okolo 19:00, to bol cely tyzden ten vymenny pobyt, dva - tri dni je skolsky vylet

zuzana76
11. aug 2025
@tiika

@tiika cesta autobusom v noci nejakych 15-16 hodin busom v sobotu vecer a prichod v nedelu rano, pred 25 rokmi sa chodievalo na 10 dni, boli v tom dva plne vikendy, ale to boli este ine deti, tie si to vazili a boli slusne. Odchod bol v piatok popoludni o 17:00, v ten den sme ale normalne oducili v skole. V noci z piatku na sobotu sa cestovalo, prichod v sobotu rano okolo 9:00 - 10:00, cely tyzden do dalsej soboty program a potom odchod v sobotu vecer a prichod v nedelu rano. Za toto boli asi 2 dni nahradneho volna. Ako ale pisem, neslo nam o nahradne volno, isli sme, lebo to deti bavilo, pritom tam bola praca v noci - cesta busom, prestavky na WC a musis decka skontrolovat, ci nastupili vsetky. A praca cez vikend. Ale to bolo velmi davno, taky rok 1999 -2006, potom sa to skratilo na 7 dni, lebo aj decka uz zacali byt horsie, uz sa s nimi nedalo vydrzat 10 dni a nemienili sme minut dva vikendy za sebou.

zuzana76
11. aug 2025
@tiika

@tiika a nie som si ista, ale teraz tusim jazdia byvale kolegyne uz len na 5 dni, ze uz neobetuju ani jeden vikend.

janinah
18. aug 2025

Kolegyna.čudujem sa čo vobec riešiš...odkial chces mat kredity? Ako autor napises schopnu prednasku a okrem svojho pracoviska s ňou mozes ist na akciu vyssej urovne idealne aj na dve...
Ty ako vrchna by si chcela personal ktory nema zaujem sa vzdelavat? Nemas nahodou v zmluve a pracovnej naplni,ze plnis prikazy nadriadeneho?
Ja aktualne zaucam novy kolegynu a teda ta ma aj domace ulohy a je mi jedno ci to stiha v praci alebo doma...kto chce byt dobry,ten maka...

janinah
18. aug 2025
@anonym_692c3c

Všade sesty nenormálne zaťažujú. 12 hodín v práci deň noc deň noc .. webinare počúvať, semináre chodiť za kredity . Nám dali ešte navyše program v práci kde nám chodia testy na preskúšanie. Žiadny kredit som z toho ešte nevidela. Raz som.vypracovala takú prácu odvtedy som odmietla. Nasrata bola ale čuduj sa svetu netrebalo to. Navyše zas som mala školenie k hygiene rúk po nočnej. Tak isto na porady každý mesiac máme chodiť. Už na troch som nebola . Po 24 hodinách nespania nie som ochotná tu ostávať na porade do 15.00. Ja som človek nie stroj ani otrok. Neboj sa odmietnuť. Podľa tých nadčasov si myslím ze si o teba nebudú môcť dovoliť len tak prísť. Len veľa sestier sa nechá doslova zneužívať. To aj moje staré kolegyne len z nočnej do postele a do roboty 3 mesiace bez voľna za almužnu bez preplatenia nadčasov. Mňa by ani nehlo už. Treba si povedať dosť.

@anonym_692c3c pridem z dovolenky a idem povinne na skolenie o hygiene ruk..
Po 27 rokoch na operacnej sale...
Nefrflem.idu vsetci aj taki.ktorym to treba tak idem aj ja...a som mesiac pred dochodkom...
Nezabije ma to.je to v prac.dobe a nestoji mi to za poťahovačky..a to som inak povahou rebel.s pravnikom som uz riesila kde čo

anonym_692c3c
18. aug 2025
@janinah

@anonym_692c3c pridem z dovolenky a idem povinne na skolenie o hygiene ruk..
Po 27 rokoch na operacnej sale...
Nefrflem.idu vsetci aj taki.ktorym to treba tak idem aj ja...a som mesiac pred dochodkom...
Nezabije ma to.je to v prac.dobe a nestoji mi to za poťahovačky..a to som inak povahou rebel.s pravnikom som uz riesila kde čo

@janinah ja som to nemala v pracovnom čase. Do roboty a z mam hodinu cesty. Nevyspata po nočnej tam chodiť nebudem. Za týždeň deň voľna aj ten obetovať práci? Nie. Nech sa aj všetci prispôsobia. Za tu almužnu nebudem robiť otroka :- )

Strana
z3