icon

Môže zamestnávateľ prikázať čerpať dovolenku po rodičovskej?

28. jan 2025

Ahojte, rada by som sa vás opýtala na názor a či máte skúsenosť. Začiatkom februára ukončujem RD, manžel nastupuje so synom na materskú. Pred Vianocami som zamestnávateľovi oznámila (písomnou formou), že chcem nastúpiť. Nepáčilo sa to akejsi novej ekonómke a chce ma donútiť dočerpať si celú dovolenku (zvyšnú + tú, ktorú som nazbierala počas materskej) tak, aby som nastúpila až v marci, lebo jej to nevyhovuje (potom som sa dozvedela, že firmu čakajú zmeny, ktoré sa majú diať začiatkom februára). Majú na to plné právo? Môže mi prikázať minúť si celú dovolenku v jednom mesiaci? Ďakujem za odpovede.

petracandle
28. jan 2025

Ja viem tak, že zamestnávateľ disponuje 100% tvojou dovolenkou, čiže žiaľ môže.

viestta
28. jan 2025

Ano, zamestnavatel disponuje celou tvojou dovolenkou a nariadenie cerpania by mal oznamit 14 dni vopred

biba_18
28. jan 2025

môže, ale musí prihliadať na tvoje záujmy. máš nejaký veľmi vážny dôvod prečo by si nemohla čerpať starú dovolenku vo februári?

dzulli1980
28. jan 2025

A prečo si myslíš, že sa to nepáči nejakej ekonómke? ... veď to je bežná prax, tiež som si tak musela po RD vyčerpať dovolenku.

autor
28. jan 2025

@biba_18 chcela som si ju odložiť na september, celkovo na jeseň. Syn nastúpi po prvýkrát do škôlky a očakávam, že začne kolotoč chorôb

autor
28. jan 2025

Len mi je zvláštne, že aj teraz prijali jedného nového zamestnanca, aj vo februári má prísť jeden nový, ale pre mňa miesto nie je. Neviem, čo je za tým. Lebo ona by ma najradšej dala na neplatené voľno ak nesúhlasím s čerpaním dovolenky

biba_18
28. jan 2025

budeš mať novú dovolenku…

autor
28. jan 2025

@dzulli1980 šéf s mojim nástupom problém nemal, povedal mi len, že bude rád ak nastúpim vo februári a mám to oznámiť Alžbete. Ak by ma šéf do tímu nechcel, povedal by mi to, v tomto je veľmi priamy.

dzulli1980
28. jan 2025

Tak Alžbete oznám, že nastupuješ, lebo šéf to to tak chcel ... sa obratom dozvieš, že šéf to vlastne nechcel, len hral formu a hodil to na Alžbetu, nech to vyrieši.

autor
28. jan 2025

@biba_18 to je pravda, ale chcela som si nejaké dovolenkové dni preniesť aj do dalšieho roku (ak by sa samozrejme podarilo). Asi s tým naozaj nič neurobím.

autor
28. jan 2025

@dzulli1980 povedala som jej to, ale išla si svoje, že jej nevyhovuje môj príchod a on sa nevyzná, nevie ako to funguje, najlepšie by bolo, kebyže nastúpim koncom marca. Keď to tak po sebe čítam, asi naozaj tam je nejaký problém.

e1i
28. jan 2025

Z tej nazbieranej dovolenky si nemozes prenasat a musis si ju minut po ukonceni rd. Tiez ma to caka a chcela som si ju setrit na choroby ale ze musim ju vycerpat a potom normalne nastupit.

nelca84
28. jan 2025

Ano, si povinna si vycerpat vsetku dovolenku po skonceni rodicovske dovolenky. Ekonomka ma pravdu.

autor
28. jan 2025

Ďakujem za odpovede, takže sa idem naladiť na pokračujúcu rodičovskú len s lepším príjmom 🙂

domka222
29. jan 2025

Aj ja čerpám 40 dní. 5 mi ešte nechali

wagea
29. jan 2025

Dovolenku, kt. si si nemohla čerpať z dôvodu MD a RD by si si mala vyčerpať čím skôr po návrate z RD do práce, najlepšie ihneď. Tento postup je úplne najvhodneší bez ohľadu na to, že ty si si ju chcela pošetriť na neskôr. Neskôr budeš mať dovolenku za tento rok, takže ešte aj s tou musia tento rok počítať. Postup je správny.

miamaria
29. jan 2025

Môže, aj ja som takto nastúpila od nového roka do práce, v januári čerpám 16 dní dovolenky a od februára mám služby

gab1sol
29. jan 2025

Ako bolo vyššie spomenuté, je to štandardný postup. Ja len, ty už teraz očakávaš, že v septembri/októbri budeš musieť čerpať toľko dovolenky kvôli chorobnosti dieťaťa? S týmto strašili aj mňa - prvá dcéra v prvom roku nevynechala ani deň do 13.3. - vtedy zavreli školy, škôlky kvôli kovidu. Potom pri druhej dcére to bolo presne 14.12., kedy opäť zatvorili školy, škôlky kvôli kovidu pre blížiace sa sviatky (samozrejme, iné roky). Prečo hneď čakáš, že budem musieť byť doma tak veľa s dieťaťom? A keď náhodou, tak si zoberieš ty alebo muž OČR, ktorá na to slúži.

zuzanaete
29. jan 2025

@gab1sol Tak statisticky je vacsi predpoklad, ze dieta bude byvat chore ako nie. Radsej byt milo prekvapeny. Ano, mame ocr, ale vsetci vieme, ze dovolenka je lepsie platena. A autorka nepotrebuje byt teraz doma, tak sa spytala.

lucka_ke
29. jan 2025

áno ekonómka má pravdu, je to v Zákonníku práce

demodun
29. jan 2025

Viem, že je to niečo iné ale my máme nariadené vyčerpať si starú dovolenku do konca marca.

chiara_elle
29. jan 2025

Asi zavisi od firmy. Ja som si vsetku zvysnu + nazbieranu dovolenku pocas MD vycerpala postupne prvych 5 mesiacov po nastupe, kazdy tyzden 1 az 2 dni dovolenky.

autor
29. jan 2025

@demodun manžel má povinnosť vyčerpať si starú dovolenku do januára. No v našej firme sa žiadne také pravidlo neaplikovalo, vedeli sme si preniesť max 10 dní do ďalšieho roku.

tiika
29. jan 2025

Prenášať by si si mohla len minuloročnú 2024 (ta ti počas RD nevznikla), nie starú, ktorú si nevyčerpala kvôli nástupu na MD, ta sa ma čerpať do konca roka. Môže no nemusí sa ihned bezprostredne po návrate z RD.
Skúsila by som sa so šéfom dohodnúť, že si vyčerpať nejakú väčšiu cast dovolenky a par dni (ktoré docerpas ešte tento rok) by si si rada nechala. Keď ti to odsúhlasí emailom už by som to potom ekonomke iba oznámila a preposlala.

lusyc
29. jan 2025

Aj ja čerpám nahromadenu dovolenku po rerazovych rd, musím, ani pol dňa preniesť nemôžem k novej. Najlepšie je, že vstupnú prehliadku aj všetky školenia mám absolvovať cez čerpanie dovolenky. Prečo? Čím som horšia ako ostatní zamestnanci, ved je to riadna dovolenka...

tiika
29. jan 2025

@lusyc tak na vstupnú prehliadku sa bezne chodí pred nástupom do prace a nie, že sa na to čerpá paragraf. No prečo by si mala absolvovať školenia, keď máš dovolenku? Veď to je výkon prace, na tieto dni máš mat dovolenku určite prerusenu.

lusyc
29. jan 2025

@tiika nie, naplánovali mi školenie na prvý deň dovolenky. Ani sa nepýtali, či môžem.

tiika
29. jan 2025

@lusyc v poriadku, však stať sa môže, buď tam teda nechoď, pretože si na dovolenke (keďže ti ju zamestnávateľ nariadil) alebo ti ju za ten deň nestrhnú, hlavne komunikuj a dohodnite sa so zamestnávateľom ako to vyriešite