Môže zamestnávateľ zmeniť pozíciu a plat matke po rodičovskej?
Dobrý deň maminky ,
Neviete daktora poradiť alebo ak už daktora z vás mala takú skúsenosť ....
V októbri mi končí RD bola som v zamestnaní na žiadosť zamestnávateľa sa predbežne informovať a dohodnúť o termíne návratu ....Rátala som samozrejme s tým že sa vrátim na pôvodné miesto a budem pracovať na dve zmeny ako som pracovala aj predtým s tým istým platom ale on mi povedal že sa jej začať robiť už 3 zmeny aj nocne a tie sa mi nebudú dať robiť lebo môj manžel robí na dve zmeny tým pádom by nám vyšli zmeny aj spolu a to by nemal byť kto pri malom nemáme rodičov na dôchodku ani nikoho iného kto by sa nám postaral preto by mi to ideálne vyhovovalo ako bolo predtým na dve zmeny že by sme sa s manželom striedali ...A on mi povedal že buď si to dako zaridim alebo mi ponúkne iné miesto nižšiu pracovnú pozíciu a s nižším platom a to by som mala o polovicu nižší plat ....Takže otázka je môže má preradiť na nižšiu pozíciu a znizit plat keďže koli dieťaťu nemôžem robiť na 3 zmeny? Ďakujem za odpovede
Ja to vidím už len takto buď pôjdem na dve zmeny tam kde som bola s tým že mi budú kolegyne meniť tu nočnú už som sa s nimi o Tom bavila alebo pôjdem robiť aj na tu nižšiu pozíciu ale len ak mi povolí na 1 zmenu ....Lebo fakt keby som sa začala ohrazat zákonmi by som neuspela lebo oni majú len svoju pravdu a aj mi povedal že zamestnanec sa musí prispôsobiť firme nie firma zamestnancovi ....Alebo 3 možnosť nájdem si dačo iné a pokoj
@simka8 presne tak. Ak máš v zmluve dvojzmennú prevádzku, tak ti musí dať prácu na dve zmeny za ten istý plat, ako si mala. Ak taká možnosť nie je, tak ti musí ponúknuť inú alternatívu, ale nie za menší plat. Na tvojom mieste by som nešpekulovala nad slovným sľubom, že kolegyne za teba budú brať a tak. Ak tak by ti mal upraviť zmluvu, ak ti chce oficiálne písať nočné smeny. Ako tu už písali, úplne najlepšie je dohodnúť sa tak, aby boli obe strany spokojné. Ale keď pôjdeš vyjednávať, maj na mysli svoje práva... 😉
@bzsiska jasne ja s tým platom nebudem súhlasiť že budem na tej nižšej pozícii na dve zmeny to by som si dala za také peniaze môžem hocikde inde robiť na 1 zmenu ...Dobre vedieť teda poviem o tom aj kolegyni ktorá tiež somnou išla na materskú a tiež tento problém rieši a spolu tam zajdeme a dohodneme sa.....Ďakujem pekne za cenné rady všetkým 🙂

@bienennest a ešte jedna vec. Keď ide žena na MD/RD, tak MUSÍ rátať s tým, že sa raz vráti. Aj keby to bolo po dvadsiatich rokoch. Takže ak je prijíma niekoho na jej pozíciu, musí byť len na zástup počas MD/RD. To isté platí aj pri dlhodobej PN.