Môže zamestnávateľ znížiť plat kvôli opatrovateľskému príspevku?
Moj zamestnavatel sa nejako dozvedel, ze poberan OP na mamku a znizil mi plat aby som nemala viac penazi. Moze to urobit? Ako sa mozem branit?
Kedti chce znizit plat, tak to musi byt na papieri ako zmene zmluvy alebo dolozka k pracovnej zmluve. Ty s tym mozes ale nemusis suhlasit. A musi ti to zdovodnit. Takyto dovod by mu na sude nepresiel, takze ho upozorni, ze sa budes voci tomu branit sudnou cestou.
Mama ma na 4 hodiny takze ked idem z prace som u nej tie 4 hodiny. Tym padom sa mi zvisil prijem na 1600 a podla zamestnavatela tolko penazi poverat nemusim takze mi znizil plat. Teraz mam od neho priblizne 700 pricom som pred tym mala 1000v cistom. Takze moj prijem je 1300.
Akú sumu a podmienky máš uvedené na pracovnej zmluve?
A co je tvojho zamestnavatela do toho aky mas prijem? To si ho neposlala do prdele ked ti znizil plat?
cize robis rovnaku pracu, mas rovnaky prac.cas a zarabas menej? na tvojej pozicii sa nezmenilo nic hej?
Neodpovedas na zakladne otazky. Mas zmluvu? To znizenie ti dal pisomne?
Akoze robis to co predtym. Rovnako pracujes ale.len preto,.ze poberas na mamku OP tak ti on znizil plat ? Q ty si suhlasila a robis tu pracu za menej ? Akoze cooo. Jemu moze byt u prdele, ci poberas alebo nepoberas na niekoho OP. Mas zmluvu? Ako ti dal to znizenie ? Papierovo? Aj to odovodnil ?
nechapem ak poberas opatrovatelsky mas sa o danu osobu starat minimalne 8 hodin denne a tvoj prijem zo za estnania moze byt mas dvojnasobok ziv minima
takze niekde inde bude chyba (a u teba najskor ze chces odrbkavat stat ) a niekto ti uz pozera na prsty
zamestnavatelovi ta nahlasila soc poist
na plat ti len tak siahnut nemoze..ak si mala priplatky -bonusy, alebo cash in hand tak hold ti to vzal a nechal len to co mas v zmluve .... kedze nepises ako a kde ti ubral tazko radit...ak t dava to, co mas v papieroch mas smolu
ako môže byť opatrovanie na 4 hodiny
Ty tu nejako splietaš hrušky z jablkami.
No on mi to este pisomne nedal ale povedal ze tuto vyplatu budem mat mensiu kedze beriem na op peniaze. Ze mi bude teraz koncit zmluva takze mi da novu ale s tym, ze mi znixi plat. Tento tyzden to mam mat znizene a dostat novu zmluvu preto sa pytam ci to moze urobit.
Co sa tyka prac.naplne tu mi nezmeni. To znamena, ze za pracu ktpru bezne maju ludia okolo 1000 ja dostanem iba 700
Ak novu zmluvu, tak asi ano. Teda, ak tabulky pustia. Ved skus, ze nepodpises, alebo menej prace
To nejak nesedí.
Opatrovateľský príspevok má svoje podmienky a určite nie je na 4 hodiny. No a popri OP môžeš pracovať ale max 20 hodín týždenne a nesmieš presiahnuť sumu 2,5 násobok životného minima co je momentálne 684,90 eur v čistom.
Takže buď robíš na čierno alebo ak na zmluvu tak isto takúto mzdu nemáš na papieri. Pretože by to automaticky opatrovateľský príspevok odobrali.
8 hodin ma mama opatrovatelku a 4 hodiny ja. Papierovo to sedi pretoze podla doktora zena ktora je na voziku a dokaze si navarit op nepotrebuje. Mam len zastup. Neviem presne ako to funguje poradila mi to pani na urade aby sa vykrila s tym moja praca
toto nechápem,akože 8 hodín opatrovateľka a ty 4? Aký zástup? čo teda máš,keď tvoja mama nepotrebuje OP? vážne to nechápem
Mala si hned napisat ako to je cele. A nie takto po castiach. Je to divne a potom sa tu motame a nesedi to. Cize s panou na urade ste to ,,nejak spravili ,, aby si mala OP aj ked sa o mamku nestaras tych potrebnych 8h ale len 4? A este pises, ze op vlastne ani nepotrebuje ? A pracujes viac akoby si mala popri op ? To ako spravili, ze ti to schválili? A teda tebe konci zmluva pracovna. Mala si ju na dobu urcitu a konci ti a on ti predlzi/da novu ale upravi plat na menej ? Ale mas robit stale rovnako a rovnaky cas ? Plat si mala cely na papieri alebo daco na cierno ? Prosim ta napis normalne ako to je. Nech ti vieme poradit. Lebo takto sa v tom nik nevyzna a tusim ani ty sama.
autorka,haló
Ty novú zmluvu podpisuješ tiež. Čiže môžeš ale i nemusíš so zmenenými podmienkami súhlasiť.
No ak všetci ostatní v tvojom zamestnaní, ktorí robia rovnaký čas a rovnakú prácu maju tu istú mzdu, tak ti podľa mna nemá znižovať plat tak či onak, bolo by to diskriminačne. A celá výplata ti ide na účet cez pásku? Ešte na toto si neodpovedala…
Keď opatrujes člena rodiny v žiadnom prípade nemôžeš mať príjem na papiery 1000 e v tom má zamestnávateľ pravdu musíš mat necelých 685 e.
Autorka, zamestnávateľ sa o tvojom opatrovateľskom dozvedel pravdepodobne zo Sociálnej poisťovne. Informovali ho, že OP poberáš, aby vedel, že ti musí znížiť mzdu. Pretože ako už napísala bosorka a ivka21, ak poberáš opatrovateľský, môžeš mať príjem zo zamestnania maximálne 684 eur. Takže so znížením mzdy súhlasiť musíš, alebo môžeš nepodpísať a nepracovať. Ak ste už evidentne odrbkali systém s opatrovateľským, tak ste si mali zistiť podmienky. Potom by si nebola prekvapená, že si sa pripravila o mzdu.
@melanta prosim Ta. a musi pracovat ten isty uvazok za nizsiu mzdu? Ci kratsie? Lebo by bolo divne, ten isty cas a mnozstvo prace a mzda nizsia? Ved o pacienta sa stara po pracovnej dobe
@melanta aha, uz citam vyssie. Uvedny prisoevok bol zavadzajuci

ako ti ho znizil? na zaklade coho? dal ti to v zmluve? podpisovala si to? ci si pracovala na cierno? mas upraveny aj rozsah hodin?...