Môže zamestnávateľ znížiť plat kvôli opatrovateľskému príspevku?
Moj zamestnavatel sa nejako dozvedel, ze poberan OP na mamku a znizil mi plat aby som nemala viac penazi. Moze to urobit? Ako sa mozem branit?
inak ja mám takú info,že na úrad sa nosia každého štvrť roka potvrdenia,že koľko zarobí opatrovateľ....a nie že úrad hlási zamestnávateľovi,koľko vypláca opatrovateľské...
@tiika no buď jej zmení mzdu, alebo ukončia pracovný pomer. Proste nemôže zarábať viac. Tá iniciatíva mala vyjsť od autorky. Ak ty sa zamestnávateľ neozval, musela by ona následne vracať opatrovateľský. Tu je ale zrejme problém úplne inde a to, že autorka zrejme nemá na opatrovateľský príspevok úplne tak nárok.
@rozculena nie, úrad určite nehlási nikomu cudziemu výšku príspevkov. Ale nevidím dôvod, aby úrad neupozornil na potrebu zníženia mzdy. Inak autorka poruší podmienky a buď jej opatrovateľský zrušia alebo bude musieť vracať už vyplatené príspevky. Pretože z jej iniciatívy mala vyjsť komunikácia so zamestnávateľom, aby jej znížil mzdu a upravil pracovnú zmluvu.
NO ak ti končí zmluva a idete podpisovať novú, je len na zamestnávateľovi aký tidá plat...lebo ty tú novú zmluvu podpísať môžeš a nemusíš....samozrejme ak nepodpíšeš, musí si hľadať nového zamestnanca
Ja mam pracovnu dobu 8 hodin a 12. Ked nemozem ja mama ma inu OP. Zmluvu mi menit nechce, a ja nesuhlasim aby mi menil mzdu. Kedze na moju poziciu nemoze nikoho zohnat ma iba dve moznosti. Dat na papier iba tu sumu ktora to nepresahuje a na ruku mi vyplati zvysok aj tak sa to da nie? Tu nejde o to aby som odrbala system. Tu ide o to ze ked on po mne chce 3pozicie tak nech ma za to zaplati. Ako? To mi je uz jedno. To je uz jeho problem nie moj
Čiže máš plný úväzok či skrátený?
@bosorkabb mam plnu a este 2 dohody
to je čo 8 a 12? jeden deň 8 a iný deň 12? pane bože,nevieš písať tak,aby ti bolo rozumieť?
Ako môže mať matka 2 opatrovateľky? V akom vesmíre dá ÚP 1 človeku 2 opatrovateľky a každej dá OP::
Ako ti vôbec mohol byť priznaný OP,keď máš taký vysoký zárobok? Ty si nedokladovala pri žiadosti svoj príjem?
Veď on ta zaplatí, on ti nič meniť nemusí ani zmluvu ani mzdu a už vôbec nie bez tvojho súhlasu. Veď o tom tu viackrát píšem.
Ty pravdepodobne prídeš o príspevok, tvoj problém, tvoja smola, či? Alebo ta v tej práci držia silou mocou?
Povedz zamestnávateľovi, ze je to tvoja druha praca. Ze ak si najdes tretiu pracu, tak ti da 300€ 🤣🤣🤣 tebe konci zmluva, Cize ta fakticky vydiera. Predĺži ti ju ale da ti iba 700€. Ok tak nepodpisuj novu pracovnu zmluvu a hladaj inde.
Veď popri OP nemôžeš mať zmluvu na plný úväzok a ešte dohody a už vôbec za takú mzdu. To zákon nepovoluje.
Nemyslím, že poberáte opatrovsteľský príspevok, ale skôr asistenciu robíte svojej mame. To je veľký rozdiel.
Asistencia sa schvaľuje aktívnejším ľudom a može sa rozdeliť pre viac asistentov ( v tomto prípade sa nevolajú opatrovateľka) + maximálne 4 h denne ju môže vykonávať rodinný príslušník.
Schvaľuje to rovnaký úrad ale v princípe je to iný príspevok s inými pravidlami.
Ak sa nemýlim, popri asistencií môžete zarábať koľko chcete a nemá to vplyv na jej vyplatenie. Takže to je len chrapúnstvo a závisť šefa.
Ja mam TPP a tie 2 dohody mam ale nie kazdy mesiac zarabam take peniaze. Takze jeden mesiac mam menej iny zas viac
@melanta pretože opatrovateľský príspevok by jej za týchto okolností úrad neschválil. OP sa nevyrátava na hodiny - existuje len priznanie alebo nepriznanie, nedelí sa medzi osoby. A pokiaľ pracujete, každý jeden mesiac dokladáte výplatnú pásku úradu. Takže príspevok by bol stopnutý hneď.
Ďalšia vec zamestnávateľ nemá dôvod riešiť, či vy máte OP alebo nie a či vám vychádza mzda. Toto si v prípade OP a príspevkov striehne úrad a v prípade prekročenia zastaví vyplácanie príspevku - nie mzdy. Zamestnávateľ s tým naozaj nič nemá. Je nezmysel dať za rovnakú prácu, rovnaké hodiny menšie finančné ohodnotenie len kvoli tomu, že máte aj iný príjem.
Maximálne sa môžu dohodnút na polovičnom úväzku, ale nie, že bude niekto robiť rovnakú prácu za menej peňazí len za to, že po práci ide do ďalšej práce. To je nezmysel a vypočítavosť.
Pri osobnej asistencii máte schválený počet hodín na ktorý potrebujete pomoc s bežným fungovaním. Podľa zákona, v rámci tých hodín môže max 4h denne vykonávať asistenciu rodinný príslušník - primárne úkony spojené s hygienou. Zvyšok vykonáva osobný asistent/asistenti, ktorých si sama vyberiete.
Takže som si istá, že pani si zamenila pojmy opatrovanie a asistencia.
A aj v prípade, že by som sa mýlila a pani by skutočne poberala OP ( čo je nezmysel ) tak podľa zákona by bolo zastavené jeho vyplácanie. Nie nútené znižovanie mzdy.

@melanta ja som reagovala na to, že to nemôže urobit bez jej súhlasu
A teda vôbec? Za rovnakú prácu, ina mzda 🤷♀️ Možno by bolo lepšie aspoň nejako upraviť napln prace a pozíciu…