icon

Môže zdravotnícky asistent pracovať v tábore?

13. nov 2024

Ahojte, viem mi niekto poradiť či zdravotníka na detskom tábore 10 dní môže robiť osoba, ktorá ma ukončené SŠ vzdelanie v odbore zdravotnícky asistent a aktuálne študuje na VŠ odbor ošetrovateľstvo
Samozrejme zákon máme naštudovaný, vieme aké sú podmienky ale pri tomto sme stratený či by mohla vykonávať túto funkciu aj takáto osoba

jaskolka
13. nov 2024

Podľa mňa nie, kým nemá skončenú tú vysokú školu,nie je to plne kvalifikovany v tom odbore,stále je "len"asistent

autor
13. nov 2024

@jaskolka aj sme si mysleli len je to komplikované keďže nám po 7 rokoch vypovedal náš kamarát lekár už službu nakoľko už si založil rodinu a nedokázal by to časovo splniť, preto zháňame niekoho nového

jaskolka
13. nov 2024

Skúste to dat na sociálne siete, bežne tam sa tak hľadajú ľudia, kolegyne tak chodili.

patka06
13. nov 2024

Zdravotnícky asistent nie, musí to byť lekár, zdravotná sestra, pôrodná asistentka alebo zdravotnícky záchranár.

modrykolibrik
13. nov 2024

@autork moze. Ale zalezi kde. Ja som bola uz na roznych akciach. Ale ja som to mala cez znamosti a navyse mam uz skusenosti a prax takze mi urobili vynimku

barboritta
13. nov 2024

Môže,moje kolegyne tak stále chodia a aj moja mama na dôchodku.Vsak asistent je praktická sestra,je to len hra so slovíčkami

abbey1
13. nov 2024

Neviem, ako to určuje zákon, ale viem, že do tábora chodia robiť zdravotníkov i študenti medicíny.

jaskolka
13. nov 2024

@barboritta ale asistent a praktická sestra nie je plne kvalifikovany zdravotnícky pracovník pre samostatnú prácu.

jaskolka
13. nov 2024

@abbey1 áno,oni po ukončenom 6 semestri môžu

modrykolibrik
13. nov 2024

@jaskolka a podla Vas akoze co su? Sanitary?? Doucte si kompetencie. Okrem podavania infuzii ta prakticka sestra moze robit skoro vsetko. Tak nepiste hluposti

modrykolibrik
13. nov 2024

@jaskolka prakticka sestra a asistent je jeden a ten isty pracovnik. Ked robia na ambulanciach tak mozu robit aj na taboroch!

jaskolka
14. nov 2024

@modrykolibrik skús neurazat, píšem vlastné skúsenosti.
kde na ambulancii robí asistent či praktická sestra? Možno na recepcii nieode v zdravotnickom zariadení. Ja poznám len ambulancie s plne vzdelanou sestrou.Toto riešila minule známa,a bolo jej povedané,že nemôže robiť na ambulancii, keďže nie je zdravotná sestra,iba asistentka.
Keď na tábore by sa nedajbože niečo vážne stalo,tak môže byť problém z toho,že nemali plne kvalifikovaneho zdravotníka.

jaskolka
14. nov 2024

@modrykolibrik aj v zákone je jasné napísané,kto môže robiť zdravotnika v tábore,ja som si to nevymyslela

barboritta
14. nov 2024

@jaskolka v pediatrickej ambulancii aj u všeobecného ako druhá sestra môže.Dalej všetky odborné ambulancie,či už kardiológia,pneumologia, interná... atď

jaskolka
14. nov 2024

@barboritta áno ,ako druhá sestra,teda nie úplne samostatne ako jediná sestra a osoba zdravotne zodpovedná za celý tábor detí,práve o to ide.

barboritta
14. nov 2024

@jaskolka ale ako druhá len u detského a všeobecného,v ostatných Amb môže byť aj sama a tam tiež robí odbery a podáva lieky,meria FF,točí EKG a ostatné úkony

modrykolibrik
14. nov 2024

@jaskolka ja Vas neurazam. Iba Vam slusne vysvetlujem. V ambulanciach prakticke sestry tiez robia. Ja som robila na internom, urologii a nikto nemal problem

monicazbb
14. nov 2024

Ja mam odbor zdrav.asistent a niekolkoročnu prax v nemocnici. Jedno obdobie som robila zdravotníka niekoľko turnusov táborov a škôl v prirode.

jaskolka
Autor odpoveď zmazal
jaskolka
15. nov 2024

@modrykolibrik a robila si tam úplne sama? Okrem toho teraz myslím,že sa tie kompetencie praktických sestier opäť zmenili,a nemôžu už zase vykonávať niektoré úkony.

autor
15. nov 2024

Vďaka všetkým za odpoveď, mi hľadáme predovšetkým skôr mladších ľudí, keďže naše deti sú náročnejšie a zároveň od človeka vyžadujeme 100% nasadenie, a pred začiatkom tábora od neho vyžadujeme konzultáciu s odborným lekárom keďže ide o deti s chorými srdiečkami a ich diagnózy sú rôzne, samozrejme musí vedieť ako sa leiky môžu kombinovať a čo môžu deti kombinovať s liekmi čo pravidelne užívajú, vieme čo sa môže stať, a tým, že mi neposkytujeme finančnú odmenu tak je to zložitejšie zohnať naozaj zodpovedného zdravotníka, doteraz s nami chodil lekár chirurg ale už to časovo nestíha, preto hľadáme nového parťáka do nášho tímu a sociálne siete využijeme ako poslednú možnosť keď sa nám nikoho nepodarí zohnať, preto sme si preverovali informáciu či aj takýto človek by to mohol vykonávať

patka06
15. nov 2024

V tom prípade by som odporučila hľadať medzi záchranármi, je tam veľa mladých ľudí so skúsenosťami. Neviem odkiaľ si, ale skús osloviť záchrannú službu v okolí.

autor
15. nov 2024

@patka06 vďaka vyskúšame aj túto možnosť určite, to nás nenapadlo 😉