Môžem odmietnuť pracovnú ponuku bez následkov?
Dobrý deň všetkým!
Prosím o radu, nakoľko neviem, ako ďalej postupovať v aktuálnej situácii.
Prišla som o zamestnanie v dôsledku hromadného prepúšťania. Pracovala som v malej firme (v tíme nás bolo 10), keď jedného dňa prišiel šéf (majiteľ firmy) a oznámil nám, že nás všetkých okamžite prepúšťa. Následne sme podpísali dohodu o ukončení pracovného pomeru.
Evidovala som sa na úrade práce a vznikol mi nárok na dávku v nezamestnanosti. Zatiaľ som absolvovala tri pohovory. V dvoch prípadoch ma nevybrali – dali prednosť iným uchádzačom. V treťom prípade som dostala ponuku na prijatie do zamestnania, no o túto prácu nemám záujem z dôvodov:
Pracovná doba je formou krátkeho a dlhého týždňa, v čase od 8:30 do 20:30 (čiže 12 hodín), každý druhý víkend (sobota aj nedeľa po 12 hodín) a aj počas sviatkov.
Ponúkaná mzda je nízka (1000 € v hrubom). Aj keď ide „len“ o pozíciu asistentky predaja, bývam v Bratislave, kde sú vysoké životné náklady.
Keďže som predtým mala dobre platenú prácu, výška mojej dávky v nezamestnanosti sa pohybuje od 690,84 € do 713,87 € mesačne.
Z tohto dôvodu mi príde nelogické nastúpiť do práce, kde by som bola výrazne vyťažená za plat, ktorý je len o málo vyšší než dávka, ktorú dostávam bez akejkoľvek námahy.
Môžem túto pracovnú ponuku odmietnuť bez následkov, teda bez toho, aby ma úrad práce vyradil z evidencie?
Úrad práce ma na pohovor v rámci tejto pozície neposlal – ide o ponuku, ktorú som našla sama cez portál Profesia.
Mimochodom, prosím, neberte to tak, že som lenivá, vyhýbavá alebo rozmaznaná.
Vopred ďakujem za vaše rady, osobné skúsenosti či názory.
Mozes odmietnut.
No ja si myslim, ze plat by si mala viac, pretoze sa rataju priplatky za sobotu, nedelu, hovoris, ze dva vikendy, takze ja si myslim, ze plat by si mala vyssi, ze mas teraz podporu.
Ak si si ponuku našla sama, tak pokojne ju odmietni. Inak ale prečo si na ňu reagovala? Mzda nebola uverejnená? A názov pozície, náplň práce a zmennosť?
@billy_jean
Ďakujem, to ma teší.
Inzerát bol napísaný veľmi stručne. Pozícia a náplň práce boli uvedené len okrajovo (ale verím, že každý si vie predstaviť, čo obnáša práca asistentky predaja).
Pracovná doba sa v inzeráte nespomínala a mzda bola uvedená ako „od 1000 €“.
Mozes odmietnut.
No ja si myslim, ze plat by si mala viac, pretoze sa rataju priplatky za sobotu, nedelu, hovoris, ze dva vikendy, takze ja si myslim, ze plat by si mala vyssi, ze mas teraz podporu.
@martinkatinka
Ďakujem za odpoveď.
Rozumiem, že keby som odpracovala 2 soboty a 2 nedele po 12 hodín pri plate 1000 € v hrubom, zarobila by som mesačne približne o 155 € viac.
Ja sa však na to pozerám z pohľadu fixného platu, nakoľko nie je pravidlom, že tie víkendy skutočne odpracujem (môže sa zmeniť pracovná smena, môžem čerpať dovolenku alebo ochorieť).
Ak si si našla ponuku sama môžeš pokojne odmietnuť. Nemôžeš odmietnuť len tie z úradu.
Ak si si našla ponuku sama môžeš pokojne odmietnuť. Nemôžeš odmietnuť len tie z úradu.
@januska12323
Ďakujem za odpoveď. Presne toto som potrebovala vedieť.
Mozes odmietnut, kamoska mala uz prac pomer a po tyzdni sa vratila na urad s tym, ze tam pani vysvetlila, ze ju nutili do toho, co by ju dostalo na sud s predoslym zamestnavatelom, nakolko mala v zmluve zakaz o tychto veciach a islo o bankovy sektor. Isli by po nej ako po udenom. Pani jej nic zle nepovedala, sama uznala, ze riskovat sud a mozno aj zakaz prace v sektore by bol nezmysel. Do mesiaca mala normalnu pracu a tam nebol problem. Cize nemusis to vziat
kolegyni sa tiez stalo a nie raz, ze jej povedali ze napokon nemaju zaujem. na pohovore si vyberate obaja
Urad netusi, ze ta vzali, bola to tvoja iniciativa, takze mozes odmietnut bez nasledkov.
Aj ja som odmietla. Urad prace vyzaduje 2 potvrdenia o hladani za mesiac.Ani nemusia vediet,ze si tam bola.
Môžeš ak ťa neposlali z úradu. A dobrá rada nebuď robot a nereaguj na všetko bez prečítanie podrobných informácií a rozmyslenia, usetríš čas strávený pohovorom aj sebe a aj čas personalistom. Treba riadne ponuku pozrieť, premyslieť si a reagovať len na to čo vyhovuje. A skús aj iné stránky ako profesia.
Mozes odmietnut, kamoska mala uz prac pomer a po tyzdni sa vratila na urad s tym, ze tam pani vysvetlila, ze ju nutili do toho, co by ju dostalo na sud s predoslym zamestnavatelom, nakolko mala v zmluve zakaz o tychto veciach a islo o bankovy sektor. Isli by po nej ako po udenom. Pani jej nic zle nepovedala, sama uznala, ze riskovat sud a mozno aj zakaz prace v sektore by bol nezmysel. Do mesiaca mala normalnu pracu a tam nebol problem. Cize nemusis to vziat
@kiki68
Ďakujem za odpoveď.
Verte mi, že ja som sa stretla s kadejakými praktikami, či už na pohovoroch, alebo priamo v práci.
Pred pár rokmi sa mi tiež stalo, že mi na pracovnom pohovore bolo povedané XYZ, a pri nástupe sa ukázalo, že realita je úplne iná. Tiež som odišla po pár dňoch a našla si inú prácu.
kolegyni sa tiez stalo a nie raz, ze jej povedali ze napokon nemaju zaujem. na pohovore si vyberate obaja
@lauruska_sumienka
Áno, aj mne sa stalo, že po absolvovaní pohovoru mi prišla odpoveď, že ma neberú, alebo že sa mi ozvú s rozhodnutím (po ukončení výberového konania), no už sa mi neozvali späť.
Urad netusi, ze ta vzali, bola to tvoja iniciativa, takze mozes odmietnut bez nasledkov.
@mandzula
To je pravda, ale nebola som si istá, takže si to radšej overujem.
Aj ja som odmietla. Urad prace vyzaduje 2 potvrdenia o hladani za mesiac.Ani nemusia vediet,ze si tam bola.
@iwesska
Ďakujem za doplňujúce informácie. Toto som napríklad nevedela. Možno mi to aj pracovníčka spomínala, len som to nezaregistrovala.
@lauruska_sumienka
Áno, aj mne sa stalo, že po absolvovaní pohovoru mi prišla odpoveď, že ma neberú, alebo že sa mi ozvú s rozhodnutím (po ukončení výberového konania), no už sa mi neozvali späť.
@anonym_autor my sme robili pohovory a odmietnutia sme mali zo strany uchadzacov

Ak si si ponuku našla sama, tak pokojne ju odmietni. Inak ale prečo si na ňu reagovala? Mzda nebola uverejnená? A názov pozície, náplň práce a zmennosť?