Môžem požiadať o neplatené voľno v novej práci?
Dobrý deň,
od 1. júna nastupujem do novej práce, ale už dlhší čas mám rezervovanú dovolenku na 15. júla (potrebujem voľno na 3 dni). Môžem požiadať o neplatené voľno, keďže pokiaľ viem, tak na dovolenku ešte nemám nárok? Ďakujem pekne.
@filipkooo opýtaj sa potencionalneho zamestnávateľa, či ti vyjde v ústrety
@filipkooo mal si to rovno povedat, ked ta prijali, ze mam rezervovanu dovolenku. Spravidla to nie je problem ale treba to hlasit dopredu.
@filipkooo ak to mas rezervovane uz dlhsi cas tak preco si to sefovi nepovedal pri pohovore? Ved to je normalne, povedat: o pracu mam zaujem ale v juli mam naplanovanu kratku dovolenku, bude mi mozne umoznit volno alebo preferujete radsej neskorsi nastup...?
Však, keď ťa prijali mal si to hneď povedať, že máš rezervovanú dovolenku, teraz prepáč budeš vyzerať ako blb, že len nastúpi a hneď si dožaduje voľno celé zle za mňa, to veľmi doveryhodne vyzerať nebude
@filipkooo dovolenku mate narok cca 1 vychadza za odpracovaný mesiac takze v juli mate narok na den a pol urcite....ja som nástupovala vjuni tiez v auguste som.mala.dovolenku zaplatenu na 15dni od januára a riesila.som so sefkou
Ale veď môžu ti dať aj celú dovolenku ako dovolenku. Musíš sa dohodnúť so šéfom
pred 2 rokmi som chodila na pohovory a hned tam som oznamila ze viem nastupit 1.6., ale od 9.7. som 2 tyzdne na dovolenke. Zamestnavatel to akceptoval, dokonca dovolenku som mala platenu akoby som na nu mala uz narok. Samozrejme do konca roka mi ostali asi 2-3 dni a keby som predcasne odisla, tak mi ju strhnu...ale dohodnut sa vzdy da
Ja som nastúpila 16.maja a 1.jula som mala dva týždne dovolenku. Dohodla som sa až po nástupe do práce, asi dva týždne som pracovala.
@filipkooo v práci ti môžu dať aj dovolenku, na ktorú ti nevznikol nárok, pokial je predpoklad, že ti do konca roka vznikne, takze tri dni sú Ok. Ak by si skončil v skús.dobe a nárok ti napokon nevznikne, pravdepodobne ti zo mzdy odrátajú prečerpanu dovolenku.
O neplatené voľno môžeš požiadať. No nemusia ti ho schváliť, nie je to povinnosť. Navyše sú s tým väčšie papierovacky - prihlášky/odhlášky zo SP, ZP, kvôli trom dnom by som takého zamestnanca “prizabila” 😅 A ty by si sa musel prihlásiť na ZP a zaplatiť si zdravotne.
Suma sumárum - neplatené voľno nerieš, dovolenku áno - cim skôr. Ani jedno ti však, zial, nemusí byt schválené, s tým sa treba zmieriť.
môžeš, ale vyhovieť ti nemusia.....toto si mohla riešiť na pohovore, či nebude problém si hneď v prvý mesiac vybrať 3dni dovolenky, že je zaplatená.....

Sefa sa spytaj ved. Ale ked budu chciet ist viaceri odtial na pohodu tak tahas za kratsi koniec