Môžem učiť matiku na základnej škole s vysokou ekonomickou školou?
Máte niekto skúsenosť?
Myslim, ze ano.
Ale budete potrebovat si urobit pedagogicke minimum (externe studium 2 roky, sami si ho platite).
Opýtaj sa na konkrétne podmienky na konkrétnej škole. Vzhľadom na nedostatok plne kvalifikovaných a ochotných pracovných síl sa lokálne / dočasne robia rôzne ústupky v nárokoch...
@sella38, zalezi to aj od toho, z akych kandidatov/iek si moze riaditel/ka vyberat.
Samozrejme idealny je clovek, ktory ma matematiku vystudovanu ako pedagogicky smer.
Ale ak nikto taky nie je na vyber (co sa v dnesnej dobe stava casto pri predmetoch typu matematika, fyzika, chemia), tak by zobrali aj vas. Lepsie menej kvalifikovana ucitelka ako ziadna.
@emchuana Ak máš štátnicu z MAT a DPŠ, tak áno.
S DPŠ môžeš učiť štátnicové predmety (nevieme z čoho máš štátnicu, ale predpokládam že z matematiky nie) na SŠ. Ak si dorobíš k DPŠ rozšírenie o predmet matematiky, budeš môcť učiť aj na ZŠ a SŠ matematiku. Ciže, iba s ekonomickou školou učiť na ZŠ nemôžeš, nemáš na to kvalifikáciu.
@emchuana učiť môžeš, ale budeš mať nízky plat ako nekvalifikovana. Matikarov je málo, takže je po nich dopyt, na druhej strane, matiky je v škole veľa hodín a škola musí dodržať nejakú celkovú kvalifikovanost, preto neradi prijímajú nekvalifikovanych učiteľov kľúčových predmetov. DPŠ by ti nestačilo, jedine na učenie odborných predmetov z tvojho odboru. Takže ak chceš byť kvalifikovaná matikarka, musela by si si dorobiť školu. Je tu ešte šanca, že sa zmení zákon, je vraj návrh, aby boli voľnejšie pravidlá pri tom určovaní, že kto je nie je kvalifikovaný, pretože je čím ďalej tým väčší problém s učiteľmi. Ale či a čo schvália, to netuším.
tipujem, ze nemas statnicu z matiky. (ja mam vs ekonomickeho zamerania a matiku sme mali len prve dva roky).
cize mozes nastupit ako nekvalifikovana, dorobit si dps (2 roky - aby si bola pedagog), a potom este 2 roky rozsirujuce studium matematiky.
(mohlo by sa dat dohodnut, ze po prvom roku dps ta prijmu na to rs mat, takze by ti to vo vysledku trvalo 3 roky - ja mam takto dorobenu anglinu).
@deedol pls a kde ti to takto dovolili spravit (ktora skola)? Co mam ja info museli mat DPŠ dorobene. Ale netvrdim, ze to tak nejde.
@katkine_terapie ped fak uk katedra aj. Ale bolo to v roku 2012 alebo 2013, neviem ako teraz.
@deedol aha, ďakujem za info. Kamoška chcela robiť minulý rok takto a jej zrovna nepovolila táto fakulta. Ale bol to iný predmet, nie AJ. Možno aj to je rozdiel.

@emchuana neviem ti jednoznacne odpovedat, ci mozes, ale poviem co viem - na nasej skole uci matiku moju dceru "ucitel", ktory vlastne nie je ucitel, ma vystudovanu matematiku, ale kedze riaditelka nevedela najst matematikara, prijala jeho, ale vykonava to na svoju sro-cku, cize ako normalneho ucitela ho asi zamestnat nemohla