Môžem v rámci pohovori požadovať, aby mi bola ukázaná moja kancelária a videla som kolegov?
Ahojte.
Momentálne si hľadám novú prácu a uz aj chodím na pracovné pohovory.
Po predošlej negatívnej skúsenosti u posledného zamestnávateľa, budem požadovať, aby mi na osobnom stretnutí (v rámci pohovoru, alebo po druhom kole vzajomnych pracovných sympatií 😉) ukazali pracovné miesto v kancelárii ideálne vrátane kolektívu, ktorý tam bude denno denne so mnou.
Slovom, nechcem nastúpiť niekde, a za pochodu zisťovať, ako čo nefunguje (že základné procesy nefungujú, ze nie je ani káva na pracovisku apod, ci sa jedna o open space alebo o mini office apod.)
Uvedomujem si ze sa nedozviem vsetko, ale chcem aspon vidiet stôl a tú kanceláriu, aby som mala aspon zakladnu predstavu a poznala vopred aj tieto podmienky.
Myslite ze je to zvláštna poziadavka resp stretli ste sa s tým? Mám na to nárok a ak nie, ako co najlepsie zistit pracovné podmienky, ktoré síce niekedy v inzeráte sú ale realita je iná?
Ďakujem za normálne odpovede.
Ja sa na pohovore vždy pýtam na kanceláriu, v rámci otazok. Nevzala by som prácu v openspace, ani kanceláriu s veľkým počtom ľudí. Som účtovníčka a viem, že potrebujem pre prácu sústredenie. Ale stretla som sa s tým, že šéf po pohovore previedol nádejnú kolegyňu po firme, ale myslím, že to bola jeho iniciatíva, lebo sa mu pozdávala.
Fiha a mlieko do kavy tiez musi byt? Na zistenie, ci ti praca a kolektiv sadne, je predsa skusobna doba...
Autorka: Ak by si so zamestnavatelom uz dohadovala konkretne podmienky (a on si ta uz vybral), tam by som este videla priestor na ukazanie kancelarie, zoznamenie sa s priamym nadriadenym/kolegami v kancelarii, mozno aj ta kuchynka by v tomto leveli nebola takou hlupostou. Ale na pohovore je to uplne nevhodne a dobrovolny gol do vlastnej branky.
Opytaj sa a uvidis. Ja s uchádzačmi u nas prejdem vždy cez kancelarie aj sklad. Vždy. Neobzerame síce kavovar, ale vzdy poviem aka práca ich caka a kde.
Cisto z praktického dôvodu, tiez ma nebavi riešiť ludi ktori sa o dva dni rozmyslia lebo pridu na nejaku somarinku (napr mala som pripad ze chlapec mal problem malý kolektiv 😁)
Myslim, ze je to prinajmensom take divne, ako keby od teba chcel zamestnavatel fotky tvojho satnima napr, lebo nebudu sediet v kancelarii s niekym, kto ma iny vkus na obliekanie 🤦♀️ btw kava na pracovisku to je odkedy povinnost zamestnavatela?
Ja som sa na pohovore spytala, ako bude vyzerať Team, v ktorom by som pracovala, ako vyzerá hierarchia oddelenia, pod koho by som priamo patrila, keďže je to korporat, tak či moja nadriadena sedí na Slovensku, prácu som dostala, takze moje otázky asi boli adekvátne. Ale teda na kávu som sa nepýtala. V predchádzajúcom zamestnaní som mimo iného kávu do kávovarov rozdávala a poviem úprimne, vždy ale vždy ma vytočilo, keď sa niekto odul, že káva došla a musi čakať na ďalšiu dodávku. Ako keby nevedeli pochopiť, že káva je benefit, nie povinnosť. Myslím si, že už len fakt, že v každej kancelárii bol kávovar je dostatočný benefit, a my sme dávali aj cukor, aj mliečna do kávy aj zrnkovu kávu. Takže táto otázka by mňa ako HR iba vytočila 😁
Po kanceláriách sa u nás v rámci pohovoru teda nechodilo, predsa len, boli sme vyrobna firma a na veľa oddeleniach mali na nástenke interné veci, do výroby sa chodili pozerať iba kandidáti v druhom kole na pozíciu spadajúcu pod top mng.
Môžem povedať že mojimi rukami prešli stovky kandidátov a s týmto som sa rozhodne nestretla. 🙈 Ale pobavilo má to takto k obednej káve ☕️ 👌🏻
Vždy po pohovoroch keď rozoberame kandidátov ktorých prijmeme, tak im dávame nejaké prívlastky (lebo nie vo všetkých životopisoch je fotka) aby sme vedeli či hovoríme všetci o tom istom človeku, proste červenovláska, ten s tým tetovaním, a ty by si bola ,,tá s tou kávou” 🤗😅
myslis, ze ked hodis ockom na kancelariu a oni sa na teba usmeju, ty na nich, tak budes vediet, ci u nich procesy funguju? Chapem, ze sa obavas, no to je riziko, do ktoreho musis ist, resp. skus sa popytat mozno ludi, ci nepoznaju niekoho, kto tam pracuje a priamo od nich prezistit.
ahoj, ja ti napíšem trošku z iného súdka, nie celkom, či sú tvoje požiadavky na pohovore vhodné alebo nie. pracovala som v súkromnej firme, kde bol open space, káva, minerálky - všetko od zamestnávateľa, písacie potreby, darčeky, krásna kuchynka, moderné wc atď. na párminútovú obchôdzku, ak by som si prišla pozrieť priestory a kolektív ešte na pohovore, to vyzeralo fantasticky. nevypovedalo to však nič o tom, ako to tam dennodenne funguje, aké sú vzťahy naozaj (kolegyne som ale mala vynikajúce, len niektoré medzi sebou nemali také vrúcne vzťahy), aký je proste bežný deň v tej práci. ale pre každého, kto prišiel na návštevu, to bolo waau, práca snov. realita bola ale celkom iná.
po materských som nastúpila do inej práce (robím v štátnej správe), kde keby som si prešla kanceláriu, kuchynku a rozhodla sa podľa toho, že si kávu a čaj kupujeme sami za vlastné peniaze, kuchynku si upratujeme sami a ak by som trafila ešte pondelkovú náladu kolektívu (máme uzávierku a je to zvyčajne sakra hektický deň), tak do tejto práce nikdy nenastúpim - hoci táto práca je pre mňa "láska". takže naozaj tieto otázky asi nie sú štandardné, ale neznamená, že sa nemôžeš dožadovať to vidieť. ale najlepšie sa tieto veci ukážu naozaj v praxi za pochodu...
@danulicek suhlasim, ja som sa zaucala ako recepčná v jednej firme v rámci Automotive, krásna recepcia, leskla podlaha, moderné počítače, krásne voňavé WC, vybavená kuchynka, čaje, kávy, džúsy, stolný futbal... A kolegyne intriganky také, že námet na telenovelu, potom ma presunuli do inej firmy, tiež Automotive, namiesto recepcie usmudlana kukana aj s SBS-karom, starý notebook, WC spoločne s operatorkami na linke, to som ale po dvoch dňoch požiadala o vstupnú kartu na WC pre administratívu a o tri mesiace som dostala pracovnú ponuku na vyšší post do interného stavu so super platom a bola som tam 5 rokov, takže keby som dala na prvý dojem a otočila som sa ako som aj plánovala keď som to tam zbadala, tak by môj život vyzeral úplne inak. Život aj ten pracovný je o niečom inom, ako o nablyskanej podlahe a full kuchynke
U nas by to nepreslo, nemozem zobrat cudziu osobu na floor. To by som musela najprv nariadit aby si cely team vypol obrazovky, nehovoriac o ostatnych teamoch na floore. Osobne by mi asi zasvietila kontrolka v hlave ak by mal uchadzac taku poziadavku. No, u nas pohovor bol v meetingovkach a cez sklenene dvere bolo vidno do jednotlivých miestnosti, samozrejme nie do monitorov.
Nehovoriac o tom, ze kazdy spravny pohovor konci tym, ze ma uchadzac priestor na otazky, takze jedine sa opytat ako to funguje 😉
Pred x rokmi mi na pohovor ukázali aj kanceláriu a kto v nej sedí, čo sa týka kávovaru tak to som sa nepýtala à ani by ma to nenapadlo
Chápem, že chces vidieť priestor kde budeš tráviť polovicu dňa a to podľa mňa aj normálne sa spýtať na pohovore. Ale ako si predstavujes, že chces vidiet aj ľudí? To ich poprosís aby všetkých potenciálnych kolegov postavili do jedného radu alebo aby si všetci sadli na svoje miesto lebo jeden z kandidátov si ich príde obhliadnut ako opičky v zoo?! A tá káva, no to bez komentára 🤦 ale tak skús, možno tvoje kvality prevyšuju tie extra požiadavky čo budeš mať a aj napriek tomu tá zoberú.
Baby ti tu dobre pisu 😏 Ty na pohovore absolutne niesi v pozicii aby si mohla cokolvek od firmy pozadovat.
U nas vo firme napriklad druhe kolo prebieha priamo s buducim timom. Pocas prveho kola su vitane otazky o hierarchii v time, rozdelovanie uloh, vyhodnocovanie a podobne. Pri druhom kole sa mozes kolegov popytat na podrobnosti, kludne aj ohladom priestorov a trochu si ich "onuchat". Po priestore ta prevedu najskor az v prvy pracovny den ako sucast orientacie, pre vacsinu pozicii je to pocas pohovoru velmi nestandardne kvoli citlivosti informacii.
Odporucila by som sa namiesto poziadavky len milo opytat ci je sucastou vyberoveho procesu aj moznost pokecat s timom. Asi sa ta opytaju preco je to pre teba dolezite a vtedy im mozes vysvetlit ze je to jedna z veci na zaklade ktorej sa mozes rozhodnut. Ak povedia ze to nerobia tak na to netlac 🤷♀️
ahoj, necitala som predosle komenty, tak neviem co pisali baby ale ja som sa na pohovoroch pytala ci je open office, kolko je ludi na oddeleni, ako sa sedi (napr. niekedy to byva tak, ze oddelenie vyroby ma samo open office, kvalita ma svoj open office,...ale stretla som sa aj s tym ze sa sedelo po "biznisoch" cize kazdy projekt ma svojho kvalitara, logistu, planovaca a ti sedeli spolu...). To boli ale pohovory na pozicie "administrativa" vo vyrobnych podnikoch. Ja som si aj povedala, ze sa chcem ist pozriet do vyroby (ina je strojarska vyroba, kde je hluk, prach...ine je automobilovy priemysel,...). Mojmu buducemu sefovi to bolo celkom sympaticke, ze chcem vidiet vyrobu, ze chcem mat predstavu.....ze som jedina ktoru to zaujimalo 😁 nie je to ich povinnost ti to ukazat ale preco sa na to neopytat 🙂
Ten open office ano, popýtať sa na bud kolegov ok, neviem si predstaviť ako by ti ich mi ukázať... a to s tou kavou si dúfam iba zartovala1👌
Nuz spytaj sa na pohovore na toto a s istotou ti poviem, ze nazor na tvoje prijatie bude prehodnoteny, po takejto trapnej pripomienke by som veru neprijala nikoho
Ja som sestricka, v UK.
U Nas mas moznost pred pohovorom si dohodnit nezavezne stretnutie na pracovisku, o ktore mas zaujem. Ja toto velmi odporucam, teda pokial ta moznost je. Ja som z Oxfordu odchadzala do Londyna, tak som bola v soku a znechutena, ked som prisla na High dependency unit.
Odtial som potom Isla na op salt, recovery, v podstate som poznala cely team okrem sefky, lebo ta da vzdy zasivala. Tak som ju stretla na pohovore.
Ked som Isla som, kde som teraz, tak som si tiez dohodla stretko, spoznala management, a pytala sa milion otazok. Vdaka tomuto zo svojej strany interestu, som dostsla robotu.
U Nas je bezne, ze sucastou pohovoru je aj prehliadka oddelenia, test z matematiky a pharmacie. Hovorime o sestrickach.
V buducnosti ma tiez caka zmena posobiska, lebo ako osamela matka, vdova, nebudem moct vykonavat pracu na sluzby.
Za mna, kludne sa opytaj, ja ked som bola na pohovore v Oxforde, tak som mala jedinu otazky, ci nemocnica poskytuje ubytovanie. Na pohovore som mala totalne okno, nevedela som sa vykoktat. Ked som sa sefky po rokovh pytala, preco si prave mna vybrala, tak mi povedala, ze preto, ze vedela, ze mam dobre srdce.
Ja teraz tiez robievam pohovoru, ale iba cez ms teams, lebo su to adepti z overseas, tak sa toho Vela neda ukazat. Ale tiez sa Vela pytaju.
Mm ti odkazuje, aby si sa zamestnala v kaviarni co sa tyka tej kávy 😃 tam si môžeš vybrať ci latte, turka alebo kapucino 🤣
Mňa na 2 pohovoroch zobrali ukázať kanceláriu a cca povedali kto tam bude a čo má na starosti.Ale iniciatíva prišla z ich strany ja by som takéto požiadavky nemala, ale chcela by som vedieť či to je open space tam by som nechcela pracovat
@oslo1 ale ukázať oddelenie v nemocnici a pýtať sa do kancelárie, kde môže byť kopec interných veci a ešte takto povýšenecky prehodit, ze dúfam že je na oddelení káva je trochu rozdiel.
Ja som možno trochu deformovaná tým, že som dlho v automotive, aj moja nová práca je v Automotive, našťastie bez výroby, čisto iba SSC, takže viem, že do výroby nikto cudzí nesmel kvôli priemyselnej špionáži, po kanceláriách najmä na kvalite boli naše výrobky na analýzu l, čiže rozobraté, takže ozaj nič pre cudzie oči, najmä ak nevieš, kto to je
Prezrieť si oddelenie v nemocnici mi príde ozaj v poriadku, aj otázka na kanceláriu, tiež som sa pýtala, koľko nás tam bude atď...ale keďže budem väčšinou aj tak pracovať z domu, je to pre mňa kvazi bezpredmetné.
Ale nechať si nastúpiť polku firmy a skontrolovať kuchynku či je v nej káva, no neviem..... Madam si asi trochu myslí, že je pupok sveta a všetci len na ňu čakajú
A ešte mi nedá nedodat, ako chcela vidiet, či procesy fungujú? Ja som až po pár rokoch zistila, že nie je všetko zlato, čo sa blyští a charakter ľudí sa ukazoval časom súbežne so situáciami, ktoré nikto dopredu nenaplanoval a na oko bežiace procesy a úkony, keď sa človek dostal k jadru vôbec neboli také, ako vyzerali a často boli veľkým sklamaním.

Samozrejme, tak isto ako sa ťa oni budú pýtať tak aj ty máš právo sa opýtať aj na takéto veci.