icon

Musím mať strednú školu, keď chcem byť starosta?

krakova
22. máj 2022

Dobry večer chcel som sa spytat či vlastne treba strednu školu teras na post starostu .

dskjhfdlkdjhl
22. máj 2022

To neviem, ale mohol by vediet pisat, takze este trenuj😉

keramkeram
23. máj 2022

Nie, netreba. Stačí len 25 rokov, trvalý pobyt v dotknutej obci, spôsobilosť na právne úkony v plnom rozsahu, nebyť pravoplatne odsúdený za úmyselný trestný čin (ak odsúdenie nebolo zahladené) a nebyť vo výkone trestu odňatia slobody 🙂

zuzana9393
23. máj 2022

@krakova neviem, ci je to podmienka, ale mne pride hlupe, aby starostu robil niekto bez vzdelania. A hlavne niekto, kto neovlada gramatiku. Ja mam VS a teda starostovat by som sa ozaj nechytala.

bibina32
23. máj 2022

@krakova Starostu obce volia občania, tak by bolo dobré, keby si mal aspoň dokončenú strednú školu. Ak budeš kandidovať, mal by si sa občanom predstaviť (svoj životopis, prečo ťa majú voliť...)

loginexistuje
23. máj 2022

netreba ani podpisat sa nemusis poriadne vediet ak chces byt starosta staci ze ta zvolia
jedine obmedzenia su na bezuhonnost

viestta
23. máj 2022

Na Slovensku sa stal starostom aj negramotna, takže vzdelanie podmienkou nie je ale ako taký človek dokáže robiť právne záväzné rozhodnutia netuším

slovakboy
23. máj 2022

@krakova urob si strednú kvôli sebe a nie kvôli starostovskej funkcii.

xena0
23. máj 2022

Minimálne doštudovať slovenský pravopis by bolo vhodné 😁

oli18
23. máj 2022

@viestta robila som na OU, kde bol starostom byvaly sofer. Neviem, ci mal ucnovku, alebo bol bez vzdelania, ale bola to jedna katastrofa. Po tejto skusenosti hovorim, ze v zakone by mali osetrit aj vzdelanie.

luccija
23. máj 2022

@oli18 sú dediny kde to nikto nechce robiť a takto to dopadne🙂

yvanielka
23. máj 2022

Stačí ti ukončiť materskú školu a vedieť napísať svoje krstné meno tlačenými veľkými písmenami

jaskolka
23. máj 2022

Neviem si predstaviť starostu, teda "prvého" človeka obce, bez aspoň stredoškolského vzdelania. Veď tam ide nie len o to, že vybaví nové lavičky, ale aj o prezentáciu, vyjadrovanie, celkový dojem.
Ok, možno nie je všetko o vzdelaní, ale pri všetkej úcte, už len tá slovná zásoba, štylistika a gramatika je celkom iná u 90%učnovkarov a stredoškolákov.

ibajaanikiny
23. máj 2022

@krakova uz len to,ze sa pytas tu,radsej nekandiduj…starosta musi byt promptny a scitany,minimalne by si mal vediet vyhladat ZAKLADNE a POTREBNE informacie ku kandidature a pocas jeho posobenia musi vediet sa pohybovat v oblasti prava,minimalne by mal vediet vyhladavat informacie a co v akom zakone/pravnom predpise najde…nehovoriac aj o inych veciach…

mpg
23. máj 2022

@krakova Starosta je volená funkcia a iste si ľudia rozmyslia, či voliť niekoho s nížším vzdelaním (s neznalosťou gramatiky), keď zhruba vedia, že starosta musí mať rozhľad a je zodpovedný zato, čo podpíše. Keď sa neosvedčí, na druhé volebné obdobie ho určite nezvolia.

andrejko2019
3. nov 2024

@oli18 jednoznačne,aspoň SŠ s maturitou by mala byť v zákone podmienkou,mali by to tam dať naozaj,inak si fakt neviem predstaviť človeka v tejto funkcii doležitej pre obec ako sa človek bez patričneho vzdelania dokáže tam orientovať v zákonoch,vyhláškach,smerniciach a pod.
a podpisovať tak doležite dokumenty pre obec,potom to tak aj v obciach vyzerá.

prasiatko30
3. nov 2024

Tak zalezi od toho aku obec ides reprezentovat. Ak mas dostatok volicov co ta budu volit a zvolia ta, tak mozes byt aj starostom. Vsak mozes mat tak zdravy sedliacky rozum, ze to dokonca budes robit aj lepsie ako niekto s doktoratom

andrejko2019
27. dec 2024

@ibajaanikiny ono to ti starostovia riesia to právo tak,že maju externeho právnika a za to obec plati a starosta si tým pádom hlavu z toho nerobi,sice aj keď by teda podla mňa tam mal sediet ako starosta človek,ktory sa naozaj vie orientovať v zákonoch a má prehlad,bo častokrat ani nevedia čo podpisuju za obecné peniaze.Dokonca niektori neovládaju pracu s PC a častokrat ani gramatiku a keby pod sebou nemali ludi,ktori za nich pišu pisomnosti,tak neviem ako by to vyzeralo.A keďže nerozumejú vecian,ťažko potom obec napreduje a stagnuje.Nie je starosta ako starosta,tam kde je šikovný starosta to vidno na vyspelosti a napredovani obce.

oxidix
7. aug 2025

Čítam !Tú tie komentáre ,ale neviem či tu je niekto sprostý,alebo neviem! Bola položená otázka ,a hneď sa rieši gramatika,ja na tvojom mieste si nedávam atd..A tá pani že ona má VŠ a si netrúfa 🤔🤔🤔😷Tak aký človek by mal ísť za starostu?! A ako viete že ide za starostu?Kandidovať .Veď môže byť položená otázka iba čisto zo zvedavosti.Ale tá pani sVŠ že ona si netrúfa 🤔 To vieš komu to hovor že máš VŠ😃😀😀😃😃😄jajaj

oxidix
7. aug 2025

Vážne mi to nedáva.Keď nie VŠ,SOU,nie základné škola nie.Tak potom kto?🤔🤔🤔Potom zviera nijaké?Som teraz stoho mimo!Ľudia dajte sa liečiť 😷😷😷😷😷

viestta
7. aug 2025
@oxidix

Vážne mi to nedáva.Keď nie VŠ,SOU,nie základné škola nie.Tak potom kto?🤔🤔🤔Potom zviera nijaké?Som teraz stoho mimo!Ľudia dajte sa liečiť 😷😷😷😷😷

@oxidix starostom môže byť zvolený aj negramotny. V Zehre takého zvolili. Zákon neurčuje aké vzdelanie ma mat.
Takže sa zbytočne nerozculuj, lebo fakt je taky, že niektorí starostovia sú na zaplakanie a poznám aj inžiniera, ktorý domrvil co mohol aj nemohol a učňovkar to po ňom dával do poriadku ešte roky.