Musím začať pracovať, ale kde?
Pekný deň všetkým.
Mám 27 rokov, mám strednú školu s maturitou. Budem úprimná, pracovať som nemusela. Vydávala som sa docela mladá, manžel zarábal nadpriemerne, ale v poslednej dobe má vo firme problémy, navyše sa k tomu pridružili zdravotné problémy, bude chodiť na liečenie. Ja nemám žiadnu prax, už som si začala hľadať prácu, vyberať si moc nemôžem, teda buď pôjdem do fabriky alebo niekam do obchodu. Začala som posielať životopisy, ozvali sa mi výlučne z pracovných agentúr a s ponukou práce do výroby. Posielala som aj životopisy do Kauflandu, Lidlu, Tesca, ale bez odozvy alebo sa ozvali mailom, že nevyhovujem ich požiadavkám. Neviem kde inde si prácu hľadať. A budem úprimná, pracovať sa mi nikdy nechcelo a nechce. Neviem prečo to tak je. Pritom s prácou ako takou problém nemám, mne asi skôr vadia tie davy ľudí. Ani vstávanie mi nerobí problém. Musím sa rozhýbať a robiť niečo, ale pre mňa bol nadľudský výkon aj poslať ten životopis. Navyše sa liečim na depresie. Užívam AD, ale nejak moc nezaberajú. Manžel o tom nevie, nechcem aby sa trápil. Chcem sa premôcť aj kvôli manželovi, veď vidí len živú mŕtvolu, ktorá nepracuje a len sa doma váľa. Teda doma upratuje, varím, periem, domácnosť je v dobrom stave, ale musím sa občas veľmi premáhať, hlavne ak sú tie depresie silnejšie, vtedy sa mi ani z postele vyliezť nechce. Neviem ako to zvládnem medzi ľuďmi, v práci. Akoby som mala blok. Je pre mňa ťažké zdvihnúť telefón a hovoriť s pani, ktorá ma pozýva na pohovor. Na 3 pohovory som neprišla, sama tomu nerozumiem.
Otázka: Môže za to tá depresia alebo je to skrátka lenivosť, keďže som už rok bez práce?
@leskovael joj to ja rano nadávam keď treba vstávať ale na PNke som sa po cca 4 dňoch nudila a áno chýbala mi robota 😁😁😁
@oli18 Myslela som to tak, že nie som na nič kvalifikovaná. Vo výrobe môže robiť každý, aj absolvent, tam netreba prax. Teda pracovala som, ale len vo fabrike, teda nemám nič v rukách, žiadnu kvalifikáciu.
Ahoj, tu by som ti možno poradila aby si skúsila opatrovanie seniora doma v domácom prostredí, podľa mňa by to bol pre teba ideál, cítila by si sa užitočná, mala by si pravidelný režim niečo čo by si vedela, že je nutné urobiť, aj by si si pokecali s niekym kto ma životné skúsenosti a hlavne je po opatrovateľkach ohromný dopyt. Pokiaľ viem, u nás v Košiciach je to takmer nemožné zohnať niekoho ku starkemu alebo starkej na doma. Držím silno palce aby si nasla vnútornú silu a postavila sa na vlastné nohy 😀podľa mňa máš na to predpoklady a všetko sa dá zvládnuť
Ale veď píšeš, že máš maturitu, či?
Ahoj. V prvom rade, ja ta úplne chápem. Nemusíš byť lenivá preto ze sa ti nechce pracovat. Ja sa skôr čudujem ze sa niekomu chce pripadne to aspoň tvrdí. Samozrejme nemyslím tým výnimky, ktorých práca vyslovene baví a napĺňa. Milujem tie reči že si lenivá :D je choré že ľudia takto berú toto novodobe otrocenie, ráno skoro vstat, ze sa polomrtva len zobudíš, nie to ze si ako zombie celý deň, a takto "prežiť" celý život. A duplom pokiaľ si nikdy nepracovala. A co sa týka tých depresii, ja son mala, resp. mam, ale už oveľa slabšiu sociálnu fobiu, a mam 22rokov a momentálne asi 13 pracu. Zo vsadial som odišla, nevydržala som tie falošné kolektívy, ja som taky tichší typ takže presne typ pre ohováranie a šikanovanie. Tým ze nemám školu tiež som väčšinou pracovala len vo výrobe a poviem ti - nikdy viac. Všetci manželovi známy a rodina si myslela ze som len lenoch že mením práce no bolo v tom niečo iné. Pracovala som stále aj keď som sa tam vyslovene tyrala :D nakoniec sme sa odstahovali do iného mesta, kde su normálny ľudia, začala som chodiť do školy externe a mam prácu kde chodím pár krát do týždňa , nemusím vstávať o 2 ráno a hlavne nemám kolegyne. Síce zarobím v čistom 350e ale nie som chodiaca troska. Takže čo ti odporúčam, neviem ako ste na tom s úsporami, bud si nájsť niečo čo ťa baví a zarábať na tom, nech nemusíš chodiť do práce, alebo vytunit CVcko a hľadať prácu aspoň ako takú podľa tvojich predstav. Držím ti veľmi veľmi palce, ver ze ta chápem a na hlúpe reči sa vykašli 🙂
@janulik2008 wau, to som ja nikdy nechápala ako sa niekto doma nudí, nemyslím to v zlom, ja keď nerobím tak tie dni mi brutálne rýchlo ubehnu, vždy je co robiť
Nemáš náhodou sociálnu fóbiu? Toto iste som presne prežívala ja
Lieky sú svinstvo o tom viem svoje, a hlavne tieto psychické problémy, ktoré sa dajú celkom ľahko poraziť
@oli18 Čo je dnes maturita? V dobe, keď má každý VŠ..
@caroline_ Ja to tiež nechápem, ešte keď človek robí prácu, ktorú miluje, napríklad môj manžel, ten sa vždy do práce tešil, bavila ho. Ja neviem čo je to, keď Ťa práca baví, keď Ti je práca koníčkom, no musí to byť úžasné. Ja som tiež narazilo na somárov alebo dievčatá, čo ma len ohovárali v práci. A to sa vždy snažím byť neviditeľná. Inak v práci ma nadriadení vždy chválili, že mi práca ide od ruky, že som šikovná, dostala som pár krát odmenu za presnoť, rýchlosť. Lenže fabrika... Aj tak si myslím, že na nič iné nemám, vždy je niekto šikovnejší, múdrejší, dravejší než ja. Má zmysel sa vôbec snažiť? A potom je tu druhá skupina ľudí, ktorá pracuje, lebo musí. Neviem, ja si myslím, že budem len prežívať, že ma toto čaká až do konca života. Žiadna radosť, nič. Neviem, snažím sa myslieť pozitívne, dnes som mala naozaj silnú depresiu, fakt sa mi nechcelo žiť a rozplakala som sa. Lieky mi tiež neprídu ako dobrý nápad, ale bez nich by som to asi nedala. Musím sa snažiť kvôli mužovi, potrebuje sa dať dokopy a ja musím zarábať.
@sonia1712 Nemožné? Práveže u nás mám problém dostať sa do domova dôchodcov ako opatrovateľka.
@caroline_ ono jasné nájde sa vždy len ja som bola PN vo februári bez vychádzok takže len doma 🙂 ale som sa smiala že začnem štrikovať 😁😁😁
Radšej s dobrou strednou školou, ako s VŠ sv. Alžbety, alebo podobné súkromné, kde si zaplatí titul kde-kto.
Jáj ohováračky nerieš stále budú 🙂
Už len napíšem posledný príspevok. Veľmi si protirečíš vo svojich príspevkoch. Tak si po sebe aj všetky prečítaj. Možno to vyplýva z tvojej diagnózy. Tak sa drž😉
@oli18 Vy nemiestne rypete, všimla som si Vaše komentáre pri viacerých témach. Asi nemáte čo iné na práci 😉
Pomôže ti len psychiater. ak budeš mať dobre nastavené lieky a zaberú ti, tak budeš mať chuť aj do roboty. Treba to ihneď riešiť so psychiatrom. Všetky tvoje pocity vyplývajú zo silnej depresie.
Svoje názory nemienim pred nikým obhajovať. Ak sa však niekomu práve nehodia, môže to nazvať aj rýpanim.
@oli18 Ani ja sa nemienim obhajovať, nech už moje príspevky znejú akokoľvek. Pekný večer.
Nemá každý VŠ aj keď veľa ľudí má a potom po stavbách makajú inžinieri.Dnes VŠ nič neznamená a vôbec to nie nevyhnutnosť k dobrej práci.Práve remeselné práce na ktoré stačí aj výučný list začínajú byť žiadané lebo to nemá kto robiť.Každý by decká iba na výšku pchal a potom nie je kto lopatu do ruky zobrať .
Asi by som sa zamerala na to,ze je potrebne pomoct manzelovi.
Podporit ho,kedze doteraz bol oporou on.To by mala byt motivacia pre teba.Ked sa zamestnas a prinesies domov peniaze budes spokojnesia aj sama zo sebou.
@lija22 neboj sa, takych je na svete viac, ktorym sa nechce robit 😂 ja teraz koncim rodicovsku, teraz som este doma a aj mladsi syn chodi od januara do skolky. Ja si cerpam dovolenku a onadlho idem na to po 5 rokoch 😳💪 poviem ti, teraz som doma, takaaaa pohoda, viem si predstavit taky zivot. Nuz, ale treba peniaze 🤷♀️ Ale tak aspon zeraz este si uzivam ti pravu domacu pohodu 😂
Ženy.. čítam len pár príspevkov a musím povedať, že mi je z vás niekedy fakt že zle.. viete vôbec čo.je to depresia? Berie lieku, čiže si to asi len tak nevymyslela ako výhovorku.. áno,človek v depresii je presne takýto, "lenivý", bez života, boji saspolocnosti..
áno, myslim že je to depresiou, je to vážna diagnóza a mala by si to povedať manzelovi, ale aj doktorovi,že lieky ti nepomáhajú..
Mňa len šokuje, ako v dnešnom svete informácií, človek nie je ochotný si zistiť nič viac k veciam ktoré komentuje a ešte mu aj chýba akakolvek empatia.. ešte bohužiaľ stále platí, že choroba mysle, sa nepovažuje za chorobu.. a to je moc smutné, ako toto ľudia zľahčujú..
...a myslíš že niekomu sa chce chodiť do práce? 😁 prihláste sa komu sa chce...
Skús sa prekonať a možno ti to pomôže aj s tou depresiou. Ja mám úzkostnú poruchu a keď pracujem je to lepšie 😉 Určite niečo nájdeš, hlavne nachytať prax. Kdekoľvek. Žiadna prax je naozaj nedôveryhodná 🤷♀️
Inak k tomu "má vôbec zmysel sa snažiť "? alebo "nájsť prácu, ktorá ma baví "... ja mám 2 maturity, 1 VŠ, každé z iného odboru, prešla som si rôzne kurzy... Jednoducho hľadám. Mám 43, teraz som spokojná, ale príliš sa teším zo života a uvedomujem si jeho krátkosť, aby som nehľadala ďalej. Môžeš si doplniť vzdelanie, môžeš čokoľvek... hlavne nestoj na jednom mieste. Máš 27, nie 57 😏
@jana_eyre_2 Takí sú ľudia. Nič o tom nevedia, ale hneď Ťa odsúdia ako lenivca. Možno lenivá som, ktovie. A takých ľudí ako je @zahrajzlato je veľmi veľa. Jednoducho odsúdia a nemajú o tom ani páru.
No neviem, co sa čudujete, nie každý má potrebu chodiť do práce, keď nemusí...
A nič nie je také co by ta bavilo? Čokoľvek? Véd nemusíš byt hneď vo fabrike, dá sa aj podnikať. Manzel by možno poradil ak bude doma, tak aj pomohol a môžete mať nejaký domáci biznis podľa toho čo robí on... Alebo nemáš nejaké obchodné vlohy, vedela by si niečo predať? Bohužiaľ chýbajú ti skúsenosti, akékoľvek, aby si vedela co ti ide a co nie. Inak do obchodov, kaviarní atď hľadajú stále ľudí určite ale najlepšie je chodiť pravidelne osobne a tým ako velmi sniva správe o práci tam 😂 ano, "je to na hlavu", ale keďže podľa životopisu si este nepracovala, tak hneď rátajú s tým, že nemáš pracovné návyky, nič nevieš, atď... Papierom a emailom ich nepresvedčís.
A k tej sociálnej fóbii.. neviem či je to fóbia, ale keď tak premýšľam, tak ako tínedžerka som chodila s kamoškou von, boli sme aj posedieť v bare, umierala som keď som musela vkročiť do baru plného ľudí alebo keď som sa musela zdvihnúť keď som musela na wc.. takže tento strach z ľudí mám odjakživa. Už ako decko, keď som mala 5 rokov mamka ma poslala do obchodu po vajcia, len som stepovala pred obchodom, hanbila som sa vojsť, asi som tam bola dlho lebo dobehla mama a už si len pamätám ako má doma za to chcela zbiť.

Niekde si písala, že si rok doma? Veď píšeš, že máš 27 rokov a žiadnu prax . Tá absolventská prax trvá 6 mesiacov, to znamená, že máš prax 6 mesiacov a nepracuješ cca 7 rokov. To je pri hľadaní práce veľké mínus. Hlavne, ak si za tých 7 rokov nebola na materskej. Ľudia z rôznych príčin nemajú radi ľudí a kolektív, preto by si možno mohla skúsiť podnikať buď v odbore, ktorý si vyštudovala, alebo v niečom, čo ti je blízke. Ak ti to nepôjde, tak aspoň budeš môcť povedať, že prax síce nemáš, ale podnikala si. Predpokladám, že si evidovaná na úrade práce, tak ten dáva príspevok na podnikanie. Skús sa informovať. Poznám taký prípad, že nevie byť v kolektíve, ale v podnikaní je veľmi úspešná.