icon

Muž chce odísť zo štátnej správy kvôli kolegom s deťmi

23. apr 2023

Viem, na akej som stránke a aký náklad dostanem, ale aj tak to napíšem, lebo už to potrebujem zo seba dostať. Môj muž pracuje v štátnej správe, je to jeho vysnívaná práca, ale rozmýšľa že odíde kvôli kolegom s deťmi. Sme spolu 7 rokov, z toho 2 manželia. Keď sme spolu iba chodili, tak schytával samé víkendy a nočné a všetky sviatky, lebo veď “slobodný”, ostatní musia byť s detičkami. Povedalo sa, že kto robí na Vianoce, tak nebude na Silvestra, jasné že robil aj aj a pre istotu aj Veľkú noc aj Všech svätých a samozrejme dovolenka len v máji alebo septembri, lebo v júni treba deti povyťahovať zo školy za lepšie ceny a v júli a auguste vykryť prázdniny. Dúfali sme, že sa to zlepší po svadbe, ale ani ako ženatého ho nikto nerešpektuje, lebo veď nemáme deti. Chcela som sa len vypísať, ale možno by ste sa niektoré mohli aj zamyslieť, že aj tí vaši slobodní kolegovia chcú mať niekedy voľno cez sviatok a nechcú robiť za vás prácu cez vaše OČRky a majú aj svoj život a že je každého rozhodnutie si narobiť deti a nikto nemusí na vás brať ohľad. Takýmto tempom to o chvíľu prestane tých slobodných a bezdetných baviť a som potom zvedavá, kto bude na Štedrý večer riešiť pokusy o samovraždu, autonehody alebo na Silvestra zašívať odtrhnuté prsty a hasiť domy.

jasminet
24. apr 2023

@drahomirrra ale nevypravaj - mam 3 deti celkom velke, na pn som este nebola, na ocr presne 8 dni a z toho 3 dni ked zacala korona a zatvorili sa skoly - vsetky pn a ocr som si odrobila na HO alebo si zobral muz kedze HO nemoze mat, moja blbost. ale ziadnu ocr som nikdy kolegyni nezavidela.

erika237
24. apr 2023

Moj muz robi v tej istej sfere statnej spravy ako tvoj, vzdy som riesila choroby, lekarov a podobne ja s dietatom, vela hadok, vela nemych dni, raz si vzal ocr a tak mu dod* sluzby ze az.
Asi je to v pz tak ze ak nemas stastie tak mozes byt aj najasertivnejsi jedinec mas smolu. Neviem kam ho chceli prelozit, keby tomu mojmu schvalili prelozenie, tak je stastny.

lubimmisku
24. apr 2023

Nehadz hlavne vsetkych do 1 vreca. Moj muz ma vo firme jediny deti, robi vzdy Vianoce aj medzi sviatkami, niekedy berie vikendy za bezdetne nezadane kolegyne a dokonca robi niekedy aj cez prazdniny, kedze si bezdetne slobodne kolegyne prave vtedy nahlasili volno ako prve. Sama píšeš, ze ho aj uprosia, ked si nahlasi volno, tak to je o povahe, nie len o tom narobit si deti a cakat, ze budu brat na to vsetci ohlad.

deniseee
24. apr 2023

Na portal vyslovene mamickovsky ist s temou nadavat na rodicov deti, ze maju niekde tu vyhodu, ze sa v ramci sviatkov ci prazdnin prihliada na ich potreby… zaujimave. Ja by som sa k vegetarianom nesla stazovat na ceny masa v obchodnych retazcoch, ale dobre. Kazdopadne nemas pravdu. Moj otec robil dlhe roky v statnej sprave a pracoval na mieste, kde bola nepretrzita prevadzka. Ani ked sme boli deti, ziadne vyhody nemal a robil cez Vianoce, prvy sviatok, druhy sviatok, tahal aj nocne, tahal aj Silvestra ci Novy rok. V praci ich bolo tolko, ze to vyslo tak, ze nikto nemalcele sviatky volno, vzdy sa museli prestriedat. Nehladiac na to, ci niekto deti mal alebo nemal. Moj dedo pracoval kedysi v rovnako nepretrzitej prevadzke a bolo to rovnake ako s otcom. Aj moja babka tak pracovala. A tiez to bolo rovnake. Jedinu vyhodu, ktoru im statne podniky poskytovali, ze tie sluzby nemali naraz, aby niekto pri detoch bol. Casto si teda len podavali klucky a islo to tak skoro cely ich zivot. Moj otec sice uz v statnej sprave nerobi a male deti tiez uz daaaaaaaaaavno nema a aj by uz robit nemusel, ale robi a nikdy nema cez prazdniny volno, jeho praca je totiz najviac vytazena prave v case prazdnin a navyse byva vtedy skoro vzdy sluzobne v zahranici, takze ho niekedy nevidime dva mesiace v kuse, on tak casto nevidi vnucata a nebyva doma uz roky ani na Vianoce, ani na Silvestra, pretoze opat ide o cas, ktory je najviac u neho nahusteny pracovnymi povinnostami. Moja mama ma rovnako tak narocnu pracu, ze aj ked sme boli deti, odchadzala skoro rano, vracala sa neskoro, neskor ked som dospela, pracovali sme spolu, tiez takto vela. Takze vobec nie je pravda, ze rodicia deti si beru neviem ake vyhody. Aj moj muz, ked sme mali male deti, mi prisiel na Stedry den domov v case, ked uz bola vecera na stole, kdeze by mi pomahal nebodaj Vianoce chystat, bola som na to s detmi sama. Jednoducho, ak raz taku pracu ma(maju/mali), tak to tak je/bolo a hotovo. A zmenit uplne profesiu samozrejme je vzdy mozne. Pre tvoju info, poznam aj opacnych ludi, ktori aj maju male deti a ani ich rodicia pred rokmi a ani oni sami ani Vianoce neoslavuju a vobec im neprekaza vtedy pracovat. Takze kazdy sme nejaky, kazdemu vadi nieco ine. Nech sa teda tvoj muz zariadi podla seba.

katulienkax
24. apr 2023

Nerozumiem ked deti nechcete a nebudete mat, ved existuje tolko krasnych dovolenkovych miest mimo sezony, aj na vlastnu past. My ako bezdetni sme bezne robili na SIlvestra a potom sme sli na super lyzovacku mimo prazdnin aj v lete na super dovcu ci uz v juni ale kludne aj septembri a za ovela lepsie ceny ako leto napr Egypt, Maroko to su horuce krajiny. Ale to ze robi vikendy to je smola ze ma taku pracu, to nie je kvoli detom ale typu prace

kikulienkadd
25. apr 2023

Ahoj,myslím si, že chyba je aj na strane tvojho muža. Keď sa roky nevie ozvať, že mu vadí, ak nemá voľno vtedy kedy chce,to je čudné. Chce to zmenu,ale nie práce, len prístupu k nej. Všetko sa dá, keď sa chce. Väčšina mojich kolegov sú muži, ale čo sa týka práce sme si rovnocenií. Veď je nemysliteľné, aby som očakávala, že budem robiť za tie isté peniaze menej iba preto,že mám deti. Áno,mám to náročnejšie ako bezdetní kolegovia, lebo skôr než prídem do práce,musí byť o deti postarané,ale to je moja vec. V práci tvojho muža sú zlé stereotypy, ale nastavenie robí aj on sám,keďže je súčasťou svojho kolektívu a doteraz nič nepovedal,tak s ním zametali.

luccija
25. apr 2023

Nečítala som všetko...ale píšeš, že ho uprosia no tak sa nemá dať.Mozno je chyba v ňom a ty si nahnevaná na kolegov.Tiez som robila piatky, sviatky aj Silvester, Velku noc...najprv slobodná, potom ty máš už väčšie dieťa a pod...akoby človek či má veľké deti nemusel byť doma veď život sa netočí len okolo toho či má niekto malé dieťa.
Vidím chybu v ňom prepáč...keď sa cítiš osamelá nájde si hobby, kamarátku tou zlosťou a emočným vydieraním uvidím kto bude robiť, keď tam muž nebude...nič nedosiahnes iba živis zlost

bafka
25. apr 2023

Podstate ta chapem. Ja mam aj dieta aj sa viem dohodnut v praci. Ano, vela vymeskavam, lebo dieta je zo skolky stale chore. Aj teraz som doma. Ale zas nie som debil a ked pride napr na moznost predlzeneho vikendu (ze napr stvrtok alebo utorok sviatok), tak sa hlasim, ze do prace pridem a nech si ini urobia predlzeny vikend. Ale ono je zas fakt, ze tie deti su stale chore a aj prazdniny treba vykryt. A lahke to nie je, hlavne ked rodinu mame daleko a sme tu na dieta len sami dvaja. Ono je to cele o dohode a komunikacii a o charaktere cloveka. Lebo ja aj potiahnem v praci dlhsie ked treba a manzel ide pre dieta do skolky aj je s nim, ale napr zostavam cez choroby zvacsa doma ja, lebo jemu by to brutalne zasiahlo do vyplaty, mne az tak nie. Ale zas ako som pisala, vynahradim to kolegom inak.

inaemre
25. apr 2023

Moj svagor chirurg s 3 detmi pracuje sviatok, nesviatok, vsetko si medzi kolegami rozdeluju. Tak nepis hluposti.
Pories si skor manzela, asi je trosku malo sebavedomy ked ho v praci tak utlacaju....podpor ho nech sa ozve a nebude uz taky chudacik ktoremu tak strasne ublizuju.

luccija
25. apr 2023

Má moznost voľby tak nech odíde, keď vám to tak narúša osobný život.Vies toto je večný boj, ak by ste mali deti pochopíš a tiež to lepis ako sa dá.

jarka26011
25. apr 2023

Je nás tu veľa takých, čo máme deti a robíme tak isto, ako bezdetný pár 🤗 Ja mám deti dve, robím víkendy, sviatky, nezáujem. Muž má voľno klasika víkend a potom nový rok, veľkonočný pondelok, 25 december a to je všetko. Nikto sa s nami neserka

taga
Autor odpoveď zmazal
kacero007
25. apr 2023

Myslím, že toto záleží dosť od zamestnávateľa a pozície, ktorú zastáva. U nás, keď sú deti choré, musím zostať na očr-ke vždy ja, keď sa v robote niečo pokafre, je jedno či sviatok alb víkend, musí riešiť a utekať. Najlepšie urobí, keď sa v robote ozve a dohodne si jasné pravidlá, hlavne nech aj ostatní vidia,, že mu to prekáža. AK si chcete vyraziť na dofču v lete, choďte, nemôže mu zamestnávateľ nariadiť všetku dovolenku , atď. Hlavne, ak ako čítam, deti neplánujete, nemôže/te/ predsa takto fungovať do konca života... Držím palce

kvietocek87
25. apr 2023

Autorka napíš konkrétne kde robí tvoj manžel

kvietocek87
25. apr 2023

Či polícia,vojsko, hasič to ma zaujíma

rik01lulaka
25. apr 2023

Ide o to ako si nechá bohužiaľ 🤷 môj muž s týmto problém nikdy nemal ani za slobodna ani ako ženatý bez detí...proste si stál za svojím a basta. Môj ujo čo si pamätám s deťmi skoro vždy robil Vianoce a Silvestra...

ja_bb
25. apr 2023

To by nastvalo aj mna a to deti mame. Nieco ako tento víkend potrebujem mat volno,zaskakoval som už xkrat,nepomoze? A ak už aj skusal a stále je rovnako,ved praca nemusi byt jedna na cely život. Hlavne,nech sa to neprenasa domov,nech je doma kludny a ak sú možnosti,nech aj zmeni pracu. Hold smola,ak je je aj taky,že si nevie povedat,tak ak sa nezmeni. Ak je ina praca,kde by takéto podmienky nemal,treba skúsiť. Aspoň moj pohľad. Drzte sa.

paulinadreamy
25. apr 2023

Môj muž ťahá v zbore 14 rokov. A teda žiadny ohľad na jeho súkromný život nikto neberie. Tak tu prosím netrep. Sviatok, piatok,vianoce, hocičo, je v práci, a nikoho nezaujíma, že má doma ženu a dieťa. To skôr mladí chlapci, ktorí tam ešte ani za sebou dvere nezatvoria, majú voľné víkendy, jednu, dve nočné.. Môj ich má aj 6, cez víkend nebol doma ani nepamätám. A že my sa máme zamyslieť? Neviem ako tvoj, ale môj muž si neplánuje smeny sám. Ako nastavia, tak je, a môžem šúchať nohami. A ešte jedna poznámka. Milujem, keď mi volá z práce, že 20 ročná kolegynka si buchla nohu, doslova, a ide na PN.. a hádaj kto ťahal miesto nej služby? Môj muž. Pokiaľ je tvoj muž tak nespokojný, nikto ho tam nedrží 🙂

poleva
25. apr 2023

Mňa prekvapila veta...Narobiť si deti..Raz si možno aj vy "narobite deti" /použila som vaš vyraz/ a najdete sa tu v tejto diskusii, tiez budete chciet ist na dovolenku, narobene deti budu chore, bude treba Očr..Vidno , ze nie ste este matka..Mate len svoj uhol pohľadu..Vy si myslite, ze byt s narobenym dietatom doma na Očr je nejaka vyhra? Viete ake je to trapenie? Viete vobec co to obnaša? My sme boli na urgente minuly tyzden do rana 1.30 , si myslite ze zo srandy? Vas manzel nie je nesvojpravny nech si to riesi so zamestnavatelom...A vy najprv dospejte a potom nieco piste...Vyjadrujete sa o veciach ktore ste vy nezažila...A dieťa je vždy prvoradé, vždy..A nestojí ho dať na druhe či ine miesto kvoli žiadnej praci

bejkovnicka
25. apr 2023

Rada sa k tomu vyjadrím aj ja. Mam dve malé deti. Skolkarka a prvák.
Po prvé milujem vety typu "nikdy som nebol PN, OČR..." však keď ti nič nie je, tak pn nie si jasne. To je tvojim šťastím. Preto ale nie si zamestnancom roka.
Po druhé. Môj muž je otcom dvoch detí, robí aj vianoce aj veľkú noc, na Silvestra je pravidelne v robote. A je v štátnej správe.
Po tretie. Moje deti sú choré tak raz do mesiaca, pekne na striedačku. áno bohužiaľ musím s nimi ostávať doma bud ja alebo muž. Co mna je potom, že niekto bezdetni doma neostáva. Ja robím tiež v štátnej správe, konkrétne v zdravotníctve, všetci aj ti bezdetni tu vieme, že deti sú choré stále dookola a niekto s nimi doma ostať musí. Mam kopec bezdetnych kolegov, nikdy sa nikto na nič nesťažoval, vedia to rozumne pochopiť. Skôr nás co mame deti ľutujú, že musíme dookola niečo riešiť, kdez to oni riešia len svoju bytosť. Ty si možno myslíš akí sme zvýhodnení tými detskými chorobami a prázdninami, ale to tak milá moja nie je. Je to pre nás pracujúcich rodičov neskutočny problém, stres a strach co bude zase zajtra, kde zas to dieťa nechám, s ktorym z rodičov ostane, ako záplatam celé prázdniny. Už keď tak ste to skôr vy bezdetni ktorí sú vo výhode a su na koni. Trosku sa zamysli. Ale toto nepochopí nikto kto deti nemá, kto nemá choré deti....
A teda otázka na teba autorka: Ako zázračne by si riešila ty svoje deti (ak by si ich mala) a ochoreli by mesiac čo mesiac. Kde by si ich pichla na dva mesiace počas prazdnin? Kam by si ich dala počas vianočných, veľkonočných, jarných, jesenných prázdnin? Len sa tak zamysli.

bejkovnicka
25. apr 2023

A teda keď sa mu nepáči v práci, nech ide kade ľahšie. Neviem kde robí ten tvoj muž nešťastný, no môj je v zbore cez 15 rokov a ako vravím každý sviatok si pekne odsluzi a bezdetni sedia doma. No ale nikdy ma to nenapadlo to riešiť. A ano keď sú deti choré môj manžel si dovolí byt OČR, lebo sú to naše deti a plne za nich zodpovedáme.

jankak055
25. apr 2023

No vsade to takto bezi. Teda skoro vsade. Ked raz budes mat deti pochopis...

bejkovnicka
25. apr 2023

Nikdy takýto človek ktorý žije sám pre seba nepochopí tieto veci bohužiaľ. Pre nás rodičov je robota absolútne druhorada, ale absolútne. Na prvom rade sú nase detičky. Bodka

tara
25. apr 2023

Brala som to presne takto isto, kým sme nemali deti. Prišlo mi to nespravodlivé. A potom prišli deti a uvedomila som si, že aká som bola zahľadená do seba. Ale ja si myslím, že je to v poriadku, každý si musí hladieť aj svoje záujmy, svoj život. Len mi to tak príde, že som vtedy nevedela pochopiť tých s deťmi. Teraz, keď deti máme, tak už viem, aké je to náročné, keď nemáme kde dať deti cez leto, lebo dva mesiace je dosť dlho. Ale i napriek tomu to vykrývame a v práci sa vieme dohodnúť, veď nemá každý dva mesiace dovolenky. Môj muž pracuje v prevažne v kolektíve, kde má každý deti a o to je to náročnejšie, keď chce každý dovolenku cez prázdniny. A práveže tí bez detí si užívajú oveľa viac, keďže idú na dovolenku kedy chcú a nešetria si dni na leto a sviatky. A ešte aj za lepšie ceny, keďže v sezóne je všetko drahšie. Treba to vidieť pozitívnejšie ako sa na prvý pohľad zdá.

mladena
25. apr 2023

Ahoj, ja ťa chápem, môjmu tiež dávajú služby ako sa im zapáči a mne v podstate tiež a bez opýtania. To že nám treba venčiť psa nikoho nezaujíma, však je to len "sprostý" pes a my predsa nemáme čo na práci a vlastný život keď nemáme deti. Plat mimochodom nižší než keby sme mali, všakže. Držím palce.

jankak055
25. apr 2023

@tara presne aj ja som to takto chapala. Nematka nepochopi matku 🤷🏻‍♀️

scorpionflower1
25. apr 2023

@jankak055 Ale pochopí, len musí mať trochu empatie a musí to mať pred očami. Ja mám staršiu sestru a viem, čo si ona musela prežiť v zamestnaní, keď mala malé deti.

kalifka
25. apr 2023

Aj u muža môjho to bolo tak, ti čo majú veľké deti boli v práci a kto malé boli doma. Tiež muž bol doma na sviatky, keď deti boli malé a teraz občas robí. Aj celú veľkú moc robil, mne to nevadí, lebo aj ostatný nech si užijú malé deti.
Vieš aj vy budete mať detičky a potom to budeš inak vnímať.

kavaba
25. apr 2023

Trošku by si si mala uvedomiť o čom píšeš, lebo aj keď tu obviňujes "tých s deťmi", nie je to celkom tak. Záleží od kolektívu, šéfa, tvojho muža a vzťahov medzi nimi. Poznám prípad keď je na tom muž s malým dieťaťom presne tak ako tvoj muž. Na koho to má zvaliť on?
...a ešte si aj sama napísala že niekedy ho "uprosia". Tak asi tak. A keď sa mu celkom nedá ,vzoprieť sa, nech si nájde inú prácu. Nikdy nie je všetko dokonale.

mamula20
Odpoveď bola odstránená