Muž chce odísť zo štátnej správy kvôli kolegom s deťmi
Viem, na akej som stránke a aký náklad dostanem, ale aj tak to napíšem, lebo už to potrebujem zo seba dostať. Môj muž pracuje v štátnej správe, je to jeho vysnívaná práca, ale rozmýšľa že odíde kvôli kolegom s deťmi. Sme spolu 7 rokov, z toho 2 manželia. Keď sme spolu iba chodili, tak schytával samé víkendy a nočné a všetky sviatky, lebo veď “slobodný”, ostatní musia byť s detičkami. Povedalo sa, že kto robí na Vianoce, tak nebude na Silvestra, jasné že robil aj aj a pre istotu aj Veľkú noc aj Všech svätých a samozrejme dovolenka len v máji alebo septembri, lebo v júni treba deti povyťahovať zo školy za lepšie ceny a v júli a auguste vykryť prázdniny. Dúfali sme, že sa to zlepší po svadbe, ale ani ako ženatého ho nikto nerešpektuje, lebo veď nemáme deti. Chcela som sa len vypísať, ale možno by ste sa niektoré mohli aj zamyslieť, že aj tí vaši slobodní kolegovia chcú mať niekedy voľno cez sviatok a nechcú robiť za vás prácu cez vaše OČRky a majú aj svoj život a že je každého rozhodnutie si narobiť deti a nikto nemusí na vás brať ohľad. Takýmto tempom to o chvíľu prestane tých slobodných a bezdetných baviť a som potom zvedavá, kto bude na Štedrý večer riešiť pokusy o samovraždu, autonehody alebo na Silvestra zašívať odtrhnuté prsty a hasiť domy.
A bolo by to take zle, keby muza prelozili ? (necitala som celu diskusiu).
Inak, uplne ti rozumiem. To, ze si niekto urobi dieta, je jeho zodpovednost, jeho vec, jeho rozhodnutie a jeho starost. Mna to nema preco zaujimat. A hlavne ak sa niektori idu rozculovat, ze sa ich na to na pohovoroch pytaju, hoci by nemali, tak by mali byt pripraveni na to, ze ak to nie je dolezite pri pohovore, nemalo by rodicovstvo zavazit ani pri planovani zmien. Nie kazdy dieta chce, to ale nie je dovod cely zivot tahat sviatky. Bohuzial cerpanie dovolenky urcuje zamestnavatel, no mal by prihliadat a j na zaujmy zanestnanca - a to nie len na zaujmy zamestnnacov s rodinami, ale vsetkych. A ak mas raz objednanu a schvalenu dovolenku, tak ak by ma z nej zamestnavatel odvolal, dala by som mu ju celu preplatit, ak ju uz mas zaplatenu. Parkrat to urobis a zamestnavatel pochopi, ze odvolat ta z dovolenky je prenho drahy spas.
Na mieste tvojho muza podam staznost na vedenie a ak sa nevyriesi, tak vyssie. To, ze ho chcu prelozit, ani nemusi byt pravda, moze to byt len take bu-bu-bu, aby drzal hubu a krok.
Autorka, tak neviem, akú radu čakáš. Písala som, že aj môj muž robieva Silvestre. A aj teraz, v nedeľu večer, je v práci. A to máme dieťa. Treba sa s tým buď zmieriť, alebo nech si nájde inú prácu, keď mu (vám obom) to tak vadí.
Ja keď som 10+ rokov pracoval na zachránke,som to bral viac menej normálne,že na Vianoce budem mať 24 alebo podobné sviatky kedy má byť rodina pohromade,tak ja som mal službu. Ale nerobilo mi to problém. Ako by to bolo keby mi to vadilo naozaj neviem. Ja som bol síce rozvedený,ale dcéru som mal,tak som sa vždy viacmenej prispôsobil, bežne sme vianoce mávali 25.12 a pod.
Na mieste tvojho manžela by som sa určite ozval a povedal čo budem robiť a čo nie. Samozrejme potom musí rátať aj s určitými rozdielmi čo sa týka pohyblivej čiastky mzdy alebo neviem ako to tam majú a s určitými výhodami(ja som to tak mal a kolegom sa to moc nepáčilo),ale musíme si všetci uvedomiť že je normálne mať "niečo za niečo". No a keby nie myslím že si za ženu zobral teba a nie tú prácu,tak viac sa tam nemusí ani ukázať-podať výpoveď,dovolenku určite nejakú má,čosi na PN a problém je vyriešený.
Suhlasim s autorkou. Tiez som to zazila v robotach, ze bezdetni museli tahavat za kolegov, kolegyne v praci.
A viem pochopit, ze skolky/1.stupen sa neprisposobi rodicom, ale niekedy to bolo uz dost okate, ze ked nieco potrebovali zamestnanci majuci deti, tak samozrejme, nie je problem a ked si potrebovali vybavit bezdetni, tak zrazu zmena retoriky.
Ale je to vzdy o ludoch, lebo zazila som aj roboty, kde sami rodicia sa snazili hladat kompromisy, cize nie ze oni si povyberaju vzdy najlepsie casy/dni.... a bezdetni to odtahaju.
Mala by si svoj hnev a frustráciu nasmerovať na príčinu tejto situácie a to je tvoj muž a jeho neschopnosť ozvať sa a zariadiť si to tak, aby mal služby rovnako ako jeho kolegovia. Neviem si predstaviť čo od tejto diskusie očakávaš. Pokiaľ on čučí ako voš pod chrastou a ty tu zakladas nasrate témy, tak sa nepohnete. A ak sa on nenaučí hájiť si vlastné záujmy, tak mu nepomôže ani zmena zamestnania. A tak to platí nielen v práci, ale aj v ostatných oblastiach.
Autorka, tak veľmi ti rozumiem… necitala som ostatné komenty, len tu akurát smútim že opäť bol práve stiahnutý do prace, 13-tykrát za posledných 14 dni. Ak budeš chcieť, napíš mi súkromne… môžeme sa aspoň trochu podporiť keď nám uz nič iné nezostáva…🥲
U nás sa normalne zapisovalo kto ma koľko sviatkov a kto robil Vianoce a Silvestra, lebo vždy boli neskutočne hádky.
Vieš,môžeš byť nahnevaná koľko chces. A aj právom.
Ale toto je o férovosti kolektívu.
Nie je fér,aby ktokoľvek ťahal roky všetky sviatky.
U nás v práci paradoxne ťahajú sviatky mamičky s deťmiu manžela,kde sú ak nočné,služby,atď si píšu kto kedy,ktorý rok mal ktoré sviatky. A je to dobrá vec,lebo tento rok napr.uz teraz viem,že cez Vianoce doma nebude.
Vieme si to dovtedy zorganizovať.
Túto veľkú noc bol doma,minulý rok zase v práci.
a on niekto drží tvojmu mužovi nôž na krku, aby tie smeny bral? Ak sa nechá "ukecať", tak sorry, ale plačeš na nesprávnom mieste.
napíšem ti len jednu moju osobnú skúsenosť - nastúpila som do práce po materskej. Kopa prázdnin, deti občas choré, Voľna málo. Našťastie som mala kolegyňu, ktorá už mala dospelú dcéru, tak ma vždy uprednostňovali - prázdniny? Ak potrebuješ voľno zober si, ja sa prispôsobím, dcéra chorá? Zostaň na OČR ak musíš, ja za teba spravím čo treba.
Dcéra vyrástla, kolegyni sa narodil vnuk. Dcéra rozvedená, prázdniny veľa, sem-tam choroba. Teraz jej to vraciam. Prázdniny? Daj vedieť kedy potrebuješ, ja sa prispôsobím. Vnuci sú chorí? Potiahnem za teba.
Jasné, že v prvom rade hádžu služby asi slobodným , bezdetným. Ale nehovor mi že stále. Veď toľko hodín v kuse ani nemôže nikto robiť.
môj muž tiež ťahá víkendy sviatky. Ťahal ako ako slobodný, aj ako ženatý s deťmi. Oni majú 24 hod. prevádzku. Ale nie stále. Pretože robiť každý deň celý mesiac nemôže nikto.
Toto skusali aj ked som bola v prvych pracach, naucila som sa od starsich kolegyn, sa tomu postavit. Im bolo jedno ze napr. na vianoce mame pracovat "bezdetni", ale ze ti s detmi byvali pri praci do 20min, my sme ostatni cestovali 200+km za rodicmi atd, vobec nebrali do uvahy... nadcasy, zaskakovanie za inych, atd. Zacali sme to riesit aktivnejsie, ziadost o dovolenku vopred, vyhovorky ma nezaujimali vobec. Ak sa nedalo, isla osm na PNku... ono sa to normalne v par mesiacoch cele zmenilo...cize tvoj drahy, nech proste ochorie na vianoce/silvestra, alebo si v praci dupne, ze za to ze nema deti nebude muklovat kazdy sviatok.
TO je podobne ako s fajciarmi (dufam, ze sa nikoho nedotknem), v praci kadzu chvilu na pofajcoch, kym nefajciari pracuju a prestagvku maju tak cez obed... neodskakuju si postat pred budovu atd... (ano viem, nie vsade sa da, tam kde som ja vzdy bola, to proste bezne robili... )
Ja s tebou autorka v podstate suhlasim. Tiez by ma to hnevalo. Ale ako pises, kazdeho osobne rozhodnutie je, ci ma deti a kde pracuje. Kolegovia tvojho muza sa rozhodli deti mat a zaroven pracovat na mieste, ktore je “family friendly” a uprednostnuje rodicov. Pracovne prostredie im vyhovuje a je pre nich priaznive, preco by nieco menili. Pravdepodobne su tam aj nejaki bezdetni ludia, ktorym tento system vyhovuje, lebo zase zarobia viac na priplatkoch. Takze ak to vyhovuje vacsine, vohuzial tvojmu muzovi sa tazko budu prisposobovat, aj ked uznavam, ze to nie je fer. Tak isto je rozhodnutie tvojho muza deti nemat a pracovat v tejto konkretnej profesii a tomto konkretnom kolektive. Ako vidis, v mnohych kolektivoch to funguje inak a na deti sa neprihliada. Tak uz je len na tvojom muzovi, ci mu stoji za to kolektiv zmenit alebo zostat v tomto a prisposobit sa jeho nastaveniu. Kopec ludi odislo zo svojich pozicii prave kvoli detom a tomu, ze im pracovne nastavenie v kombinacii s rodinnym zivotom nevyhovovalo. Aj take diskusie tu mas denne. A nikto sa im neprisposobil, hladali si novu pracu. XY zien po materskej takto musi menit pracuprave kvoli tomu, ze to nevykryvaju s detmi a nevyjdu im v praci v ustrety. to sa tu tiez docitas takmer denne. Tvojmu muzovi tiez nevyhovuje jeho pracovne nastavenie v kombinacii s jeho rodinnym zivotom, tak proste ak ho to az tak trapi, tak treba hladat inu pracu.
Vieš, každý máme svoje problémy, moju susedu za posledného pol roka vyliali z dvoch zamestnaní pri prvej OČR. Btw. neviem ako je to možné, ale moja mama mala dve malé deti, bola tak isto zamestnaná v zdravotníctve a robila aj Vianoce aj Silvestra aj iné sviatky a víkendy a dvakrát do mesiaca ťahala 32-hodinové služby cez víkendy. Písať tu na fóre pre matky, to je také...patetické, možno by chlap mohol byť asertívnejší, to ti nenapadlo?
Aké je vlastne tvoje riešenie rodičovských problémov? Čo teda máme robiť my rodičia, keď máme doma choré dieťa a nie je ho kam dať? Máme ho v 4 rokoch nechať si doma bačovať, nech sa samé o seba postará? Alebo každý, kto nemá poruke ochotnú babku má na deti zabudnúť? Lebo hejtovať je úplne najľahšia vec na svete, ale nájsť riešenie, to je už druhá vec. Pokiaľ je robota na pracovisku rozdelená nespravodlivo, treba to komunikovať na pracovisku nie vypisovať na rodičovskom fóre, aby sme tu všetky dostali náklad za tvojho chlapa. Btw. Vieš koľko robí môj chlap? Denne je v kancelárii 11 hodín a robí tiež aj cez víkendy, lebo musí dorábať robotu, lebo museli prepustiť pol oddelenia.
Keď nemáš deti si nevieš predstaviť, čo všetko musí rodič stihnúť a s koľkými problémami sa stretnúť a vyriešiť. Ak je tvoje riešenie, "keď máš deti a musíš ich opatrovať, keď sú doma choré, tak radšej vypadni zo zamestnania" tak to asi fungovať nebude, keď 80 % ľudí má deti, všakže. To by asi tá ekonomika moc bez tých rodičov nefungovala. Ak sa to v práci tvojho muža zneužíva a na deti sa vyhovára, je to chyba pracoviska, nie rodičov vo všeobecnosti. Neviem aký je vlastne účel tvojho príspevku. Iba si sa potrebovala vyhejtovať?
Ja napr. teraz riešim iný problém - malá mi je stále chorá, potrebujem si nájsť inú robotu, lebo zamestnávateľ skrachoval kvôli cenám energií, no keďže nemám dieťa kam dať, tak asi musím zostať doma. Ale tak áno, máš pravdu, sama som si dieťa urobila. Tak je to asi moja vec. Tak ako je vec tvojho chlapa, že si nevie otvoriť ústa v práci.
Moj muz robi na smeny. A vzdy sa vedia s kolegami dohodnut. Taha normalne sviatky, vianoce a aj silvester ked vyjde smena. Aj tento vikend robil cely od 6-18. V sobotu za bezdetneho kolegu, lebo potreboval volno. Akoze ja som asi divna, ale toto ja vobec neriesim 😂 nabuduce ked bude potrebovat muz prehodit smenu alebo neplanovane volno, tak mu kolega vyhovie… oni su tam 4 a nikdy nebol s nimicim problem…. Ale tak, mne to pripada, ze kto sa chce bit, palicu si najde no 🤷♀️
Ak vam to vadi, treba si dupnut… aj ked ja si myslim, ze trosku si to nafukla… 😉
Neviem, co konkretne robi tvoj muz ale moj tiez robi v statnej sprave - už asi 14rokov a my sme spolu 13rokov. Z toho ca 10 rokov robil v inom meste. Co sa jeho tyka, jemu nikdy nehladeli na to, ci dieta mame, ci nemame. Nedali mu volno ani vtedy, ked sa nam narodil syn, lebo sme neboli zobrati. Takze pekne si musel dokoncit dalsie 3 dni sluzby a az potom prisiel do nemocnice za nami. Este nez sme mali syna, to skor on bol ten, ktory zobral ten sviatok dobrovolne, lebo povedal, ze on to chape, ze ini chcu byt s detmi a zenou a ja som vzdy mala s kym byt, takze ma to nejak extra netrapilo. Zvykla som si...jednoducho mal taku pracu. Ale jasne, ze to nerobil stale a dokazal si to zariadit s planovacom, ze kedy potrebuje a chce byt doma. Nie vzdy sa dalo vyhoviet ale zase, ked si nahlasil volno, dovolenku alebo cokolvek, v dostatocnom predstihu, neexistuje, ze by si to dal zrusit a pribehol hned ako trosku zatlacia. Zase v tomto je moj chlap dost asertivny. Ale keby to bola nejaka pohotovost a zrusili by mu napr. uz zaplatenu dovolenku, tak by mu ju museli aj preplatit. A inak s tym neurobis nic...jedine tvoj chlap sa moze viac postavit celom a riesit veci. Inak niekedy ani ten planovac nezmoze nic, ak maju pobrate OČR alebo PN...musi to vykryť.
Teraz uz moj na zmeny nerobi ale za to mava obdobia, kedy je prec aj mesiac. Je na vas/na muzovi, do akej miery vam toto vadi a ci uz to je dovod na vypoved.
v prvom rada ma narok na tolko isto dovolenky ako ten co ma deti..akurat nema na koho zobrat ocr..smola..ale moze na teba..on ocr a ty pn a budete doma spokojne...si nemysli ze je to malina riesit prazdniny ze kam das deti..zaplatit x taborov ked tyzden stoji bezne 200e..teda neviem kolko zarabas ze by si vykryla leto tabormi... a ze sa rozhodli mat deti tak nech vykryju?jasne rozhodli vsak chcu mat plnohodnotny rodinny zivot... vzdy je to tak ze ked jeden ma ocr tak niekto iny si to "odserie"...
jaj a este otazka...da vypoved a co potom? v sukromnej sfere je to malina podla teba?
ide skor o to, ze niekto v praci musi byt, nie kvoli tomu, ze by robil nieco naviac za druhych...ak nechce, nemoze, moze sa ozvat...co s tym ma statna sprava? v sukromnej sfere sa tiez robi aj cez sviatky...
@zuzinka888 rozkaz 😂
tak to je chyba vedenia firmy, resp. toho plánovača.
Ja mám tri malé deti, robím vo firme, kde je tiež nepretržitá služba a robíme dookola kolotoč všetci rovnako, aj muži aj ženy, aj mladí aj starší........ podľa abecedy sa striedame... Nikto nikdy nenamietal, dokonca ani ja (čo mám dve deti v škôlke), lebo viem, že by som u vedenia nepochodila.
A?
Keď tých s deťmi prepustia, budete vy v práci od rána do večera?
Dojednajte sa s vedením na presnej dovolenke. Nie s Modrým koníkom.
Prehanas. Moj otec odsluzil 30 rokov v statnej sprave. Ako deti sme boli bez neho zopar Vianoc a Silvestrov, xy vikendov, o jednej vnoci zazvonil telefon, ze maju pripad treba ist do prace...a moja matka nikdy nenariekala a nemraucala aky je svet nespravodlivy a tri deti na krku. Dopredu nahlasene dovolenky mu nikdy nepresunuli ani nezrusili. A tu sme. Treba byt asertivny. Tu sluzia aj zeny s detmi, aj pocas Vianoc. Problem nebude v statnej sprave.
autorka - mi nehovor, ze na vianoce, silvestra, sviatky su v praci vsetci slobodni, bezdetni chlapi a otcovia rodin sedia doma...ani zo srandy. tiez mam muza v statnej sprave. plan sluzieb nedostanu zo dna na den. ano, su chvile kedy treba ist skoro z hodiny na hodinu, ale to nie je nijak caste.
Stacilo mi sloveso "uprosili ho" , cize vlastne suhlasil dobrovolne. Tak urcite ze nie. Darmo sa rozculujes na rodicov deti,ked tvoj chlap si nevie zastat sam seba.
Mam muza policajta a ked bol na zmennosti obcas mu vysla sluzba isto nie 7r po sebe, ci sme deti mali alebo nie.
Akoze baby, neviem co prskate a rozculujete sa. Ja som “detna” a teda autorka ma pravdu. Vsetky sme/ste nonstop na OCRkach. Aspon si tu oci nesmirglujme.
@drahomirrra no uprimne ja som na ocrke este nebola a moj muz bol asi 6x, mame 2deti 11 a 18. Cize nemusi to byt prqvidlo.
Inak ak si autorka mysli ze v sukromnej sfere to bude ine je pekne naivna. Ked so sebou nechava orat tu, bude za panaka aj inde.
Spravujem oddelenie so 6zenami vsetky uz detne, vzdy som si dala zalezat aby bola spravodlivoat a ked niekto potiahol sviatky potom mal prioritu inokedy. Ak by sa nedohodli tak by tahali z klobuka 🤣 po 1dni a ligli by vsetky. Zrazu sa vedia vsetky dohodnut.

všetko je vaša voľba.. je vaše rozhodnutie nemať deti, je vaše (manželove) rozhodnutie pracovať v štátnej správe.. ak to takto nechcete, zmeňte to 😉