icon

Muž chce odísť zo štátnej správy kvôli kolegom s deťmi

23. apr 2023

Viem, na akej som stránke a aký náklad dostanem, ale aj tak to napíšem, lebo už to potrebujem zo seba dostať. Môj muž pracuje v štátnej správe, je to jeho vysnívaná práca, ale rozmýšľa že odíde kvôli kolegom s deťmi. Sme spolu 7 rokov, z toho 2 manželia. Keď sme spolu iba chodili, tak schytával samé víkendy a nočné a všetky sviatky, lebo veď “slobodný”, ostatní musia byť s detičkami. Povedalo sa, že kto robí na Vianoce, tak nebude na Silvestra, jasné že robil aj aj a pre istotu aj Veľkú noc aj Všech svätých a samozrejme dovolenka len v máji alebo septembri, lebo v júni treba deti povyťahovať zo školy za lepšie ceny a v júli a auguste vykryť prázdniny. Dúfali sme, že sa to zlepší po svadbe, ale ani ako ženatého ho nikto nerešpektuje, lebo veď nemáme deti. Chcela som sa len vypísať, ale možno by ste sa niektoré mohli aj zamyslieť, že aj tí vaši slobodní kolegovia chcú mať niekedy voľno cez sviatok a nechcú robiť za vás prácu cez vaše OČRky a majú aj svoj život a že je každého rozhodnutie si narobiť deti a nikto nemusí na vás brať ohľad. Takýmto tempom to o chvíľu prestane tých slobodných a bezdetných baviť a som potom zvedavá, kto bude na Štedrý večer riešiť pokusy o samovraždu, autonehody alebo na Silvestra zašívať odtrhnuté prsty a hasiť domy.

scorpionflower1
25. apr 2023

@bejkovnicka Autorkin recept na to ako to vyriešiť je deti nemať. Lebo akosi tak v kútiku duše vie a cíti, že mať deti je nepohodlné, a to nie je ochotná podstúpiť.

yoxinka
25. apr 2023

Kamoška je anesteziologička a mimo to pracuje ako lekárka v záchranke, jej muž je hasič záchranár. Majú dve deti. Služby si delia tak, aby vždy bol jeden človek s deťmi. Takže aj sa vedia postarať o deti aj vyťahujú ľudí z horiacich domov, aj zachraňujú životy obaja na pravidelnej báze. Slúžia aj sviatky, Vianoce, prázdniny … Nechceš deti, nemaj. Ale nepíš sprostosti o tom, že makajú len bezdetní. Mimochodom, toto by si mal vyriešiť tvoj chlap v robote a mal by byť asertívny. Nie ty tu vyplakávať na modromkoňovi. Problém totiž nie sú ľudia s deťmi, ale tvoj muž.

dominikaaa29
25. apr 2023

No mne sa rozum zastavuje . Veď treba sa rozumne dohodnúť . Ja ako matka troch detí viem povedať že je to problém v dnešnej dobe ich niekde umiesniť . Štátne jasle neexistujú , starí rodičia buď ešte pracujú alebo sú ďaleko a naozaj tie deti majú tých prázdnin a voľna dosť aj choré bývajú hlavne v tom predškolskom veku a ja keď nemám k dispozícii starých rodičov ani súrodencov kde mám akože dať tie deti? Nemala som si ich robiť aby bezdetní ľudia náhodou nemuseli ísť do práce keď ja musím byť doma s dieťaťom/deťmi? Kde mám dať trojročné dieťa ktoré do tábora ešte nevezmú? Veď sa trošku ľudia spamätajme . V prvom rade to má riešiť zamestnávateľ . Nie tu sa navážať na koníku do rodín s deťmi . Máme podmienky na Slovensku aké máme a často je veľký problém sa zamestnať popri deťoch lebo ich nemá kto vodiť / vyberať zo škôlky, lebo ich nemáme kde umiestniť cez prázdniny atď. Kto deti nemá , nepochopí .

scorpionflower1
25. apr 2023

@vlastnynazor Vsetci sme boli raz bezdetni a pracujuci, aj ja som musela tahat za kolegynu, ktora bola stale na OČR s malým synom, teraz mam ja dieťa, tak by som bola rada, keby sa mi to vratilo. Nikdy by som si nedovolila to zneuzivat. Praveze ma to trapi a mam strach, ze ked mi bude moja skôlkarka taka chora ako tento rok, tak buduci rok sa bez OČRiek nezaobidem. Drviva väcsina rodicov si berie OČR lebo musi a uvedomuju si, co to pre zamestnanvatela a kolegov znamena. Clovek, ktory nema deti nepochopi, co je to za pocit vecer si lihat s tym, ci rano budes môct ist do roboty a ci zas tvoje dieta nedostane horucku, lebo nieco chytilo v skôlke. Mozu byt aj taki hrdinovia, ktori tvrdia, ze si nikdy OČR alebo PN nebrali, no ti asi nemaju chore deti, alebo maju poruke ochotne babky.

kvietocek87
25. apr 2023

Bože to sú starosti, buď rada, že má tvoj muž robotu.Co majú povedať chlapi, keď ich prepustia a musia odísť od rodiny a nevidia sa aj mesiace.Teraz sa vo veľkom prepúšťa.Kolkokrat som bola s deťmi na Vianoce sama aj na posledný štedrý večer bol muž v robote a ja s deťmi sme sami večerali a 1.1 bol už tiež v robote, čiže o polnoci na Silvestra už spal,aby nebol unavený v robote.Dva roky nemal cez prázdniny dovolenku, lebo mali dovolenku bezdetní.Planovali sme nejaké výlety s deťmi na dni, keď mal voľno.Ziaden týždňový pobyt v zahraničí ani tu.A čo sme sa mali hodiť s deťmi pod vlak kvôli tomu.A ani nerozmýšľal, že by zmenil prácu.Oddychne si, keď bude zachvilu výsluhový dôchodca.

fauko
Odpoveď bola odstránená
kvietocek87
25. apr 2023

@paulinadreamy jaaaj tak v zbore to funguje na princípe ritolezectva 😂😂

snehulienka99
25. apr 2023

Manžel pracuje v štátnej správe, chodi domov večer o šiestej, siedmej... Máme dieťa a nikto na to neberie ohľad.. Všetko je to len o nadriadených.. Keď budeš mať dieťa a nebudete mať doma tatinka na Vianoce, spomeň si na tento príspevok... Možno budeš rada, keď to za nho zatiahne bezdetný kokega 😉

daren1
25. apr 2023

Je to jeho vysnívaná práca ako si písala, ak odíde bude šťastnejší inde?
Je veľa povolaní kde sú ľudia preto lebo ich ta práca napĺňa aj na úkor rodiny. Deti na tom nič nezmenia, ak by aj mal zas budú kolegovia tlačiť máš ženu nech sa stará. To nie je o práci ale o ľuďoch a vzťahoch, to nech rieši, lebo neznamená ze inde to bude inak. Ak svoju prácu má rád nech neuteka ale zabojuje. Nech začne slovom nie,...

euka210
25. apr 2023

Tak to je chyba vedenia. Som prekvapena, ze niekde to tak je...asi, ze statna sfera, lebo vo firmach kaslu na to, ze mas deti a chces na Vianoce dovolenku...nedostanes...a musis robit nadcasy rovnako ako ostatni...a deti Ta vidia za den tak 3h.

asuliena
25. apr 2023

Ak nie ste od manželovej práce finančne závislí, tak nech dá výpoveď a hotovo. Nájde si inú prácu. Nikdy by som neostávala v práci ktorá je zdrojom hádok a nepokoja ak by to nebolo naozaj nutné.

aceris
25. apr 2023

Mozno, ze nejde uz vobec tak o status. Moj muz ked zacinal vo firme bol jediny co nemal deti. Tak dostaval vsetky vikendy, nocne, sviatky z domu robil...potom sme sa vzali, mali sme deti a vies, ze nic sa nezmenilo? Pretoze v ociach kolegov a sefa ostal ako ten co bol vzdy ochotny a neodmietol! Hoci ma najmensie deti zo vsetkych kolegov, tak stale robi cez vikendy ci na sviatky. Jasne, nie vsetky, ale casto. Tak sa skus zamysliet ci sa niekedy tvoj muz aj ohradil a odmietol. Moj odmieta malokedy. Pretoze chce si udrzat dobre vztahy a su za to priplatky.

anjelicek26
25. apr 2023

Tak snazila som sa to docitat...

Manzel prilis rychlo pristupi na kompromisy a "logicke argumenty" a ustupuje tam, kde to sice je "vhodne", ale nie povinnost.

Vztahy su fajn, ale on si zo vsetkymi musi sadnut a povedat jasne (nie den pred, ale proste s predstihom), ze uz to takto nepojde, rovnako ako kazdy iny clovek ma narok na sviatky z rodinou a odteraz sa jednoducho budu striedat tak, ako vyjde sluzba. A uz nedebatovat. Jeden rok ja, druhy rok ty, treti rok ten a stvrty rok dalsi... Deti nie su vsetko ospravedlnujuci argument. Aj sviatky sa daju oslavit den pred-den po, kamaratka to tak bezne robi... detom je to jedno, chcu byt s rodicom. Potom su vsetci spokojny.

Tlaky vedenia ignorovat. Ked si robi svoju pracu dobre, neexistuje jediny argument mu za toto spravit nejake "zle".

Co sa tyka tej letnej dovolenky - v maji a septembri je kopa teplych destinacii a nemas tam pretlak a rodiny s detmi ze v restikach v resortoch taka zvukova kulisa, ze mas chut utiect... Uzijete si kludnu dovcu. To tak nehrot.

viktoria_88
25. apr 2023

To nie je len v štátnej správe a nie je to len na Slovensku, buď sa porozpráva s vedúcim alebo sa mu môže tento "problém" opakovať aj u iných zamestnávateľov. V dalsom zamestnani navyse bude novacik, ti maju zvacsa najmenej vyhod 🤷‍♀️

cervenaruza123
25. apr 2023

To je o kolektive. Z okolia mam skusenost, ze vacsina slobodnych ci bezdetnych dobrovolne vezme na sviatky sluzby, aby ludia s detmi mohli ostat doma. Lenze vacsinou potom ti s detmi sa tiez dohodnu a sa postriedaju par dalsich sviatkov, aby aj ti bezdetni ci slobodni mohli obcas byt doma. Takze si takto vychadzaju v ustrety navzajom. Nech sa muz ozve. Pracu moze zmenit, ale teoreticky moze mat zase smolu na taky kolektiv. Skoro vsade sa musia ludia dohodnut kto bude robit sviatky alebo ked nie sviatky, tak byvaju hadky, ze kto bude mat dovolenku, aby mal kvoli sviatku predlzeny vikend.

klaridka
25. apr 2023

Úplne ťa chápem a odjakživa vravím, že nerozumiem, prečo toto niekto stále rieši....prečo by si mal niekto slobodný/bezdetný "odsierať" v práci to, že nemá deti ???? Vždy by to malo byť o dohode a kompromise...ale nie pravidlo....
Tak isto nerozumiem, keď sa niekto sťažuje, že mu starí rodičia nepomôžu s deťmi? Akože halooooo, oni už deti mali !!!!! Tak si ich nerob, keď nezvládaš ich prítomnosť!!! Môžu sa s nimi max. potešiť, ak majú záujem , nie od nich niekto očakáva, že im budú starí rodičia snáď ešte aj platiť "alimenty"......

aceris
25. apr 2023

@klaridka a kde maju strcit tie deti? Bud su doma co je zle podla toho co pises, alebo sa staraju stary rodicia. Co inak mozes urobit ked su deti chore alebo su prazdniny? Este cez prazdniny mozes najst opatrovatelku ktoru si ale riadne zaplatis. Ale hadam nenechas chore decko cudziemu cloveku

sofi1230
25. apr 2023

Ahoj tiez pracujem v statnej sprave ale robime kazdy sam za seba a sv.a vikendy voľné takze to ke o inom ale predtym som pracovala aj aj ale mali sme to spravodlivo rozdelene vyslo mi robit jeden víkend za mesiac a tyzden dovolenky cez prazdniny ako na jeho mieste by som sa nedala deti maju dvoch rodicov tak nech sa prestriedaju nemozu mat vzdy volno kedy sa im zachce taky je zivot tiez mam manzela stale v praci a mame 3 deti a co narobim ale on je szco takze to je o inom.

senta_sofia
25. apr 2023

Treba spraviť rozpis služieb a nech sa rok po roku striedajú. Raz do roka vyjde kazdemu nieco.

mircalla
25. apr 2023

U mna v praci sa robilo cez vikendy a sviatky bez ohladu na to, kolko deti kto ma. ziadne vyhody. Ale nebola to statna sprava. Nikoho nezaujimalo, ci mas deti
Nad cim sa mam akoze zamyslat? Ved to je vec dohody a asi je mali asertivny. Nechapem, co riesis a komu co vycitas

happy31
25. apr 2023

Nech začne brať očerku a doprovod on na manželku. A samozrejme nech sa ozve.

scorpionflower1
25. apr 2023

@klaridka no tak mi povedz svoju múdrosť, prosím - nastane situácia - dieťa ochorie, lebo vieš, deti, to sú také malé tvory, čo si budujú imunitu a je prirodzené, že sú viac choré, nemám teda otravovať babku, do škôlky ísť nemôže, ja na OČR ísť nemôžem, aby náhodou netrpel niekto bezdetný, muž teda tak isto, tak aké je riešenie? Nemať deti, áno? Aby si to náhodou "neod*ierali bezdetní. Nezdá sa ti to trošku sebecké? Za to, že ty si zbabelá, neasertívna a nevieš si to na pracovisku vyriešiť, tak ideš hejtovať na anonymnom fóre pre rodičov?
Boli časy, keď aj tí, čo teraz deti majú ich nemali a zastupovali za kolegov s deťmi. Aj ja som zastupovala za kolegyňu, čo má malé dieťa a ani mi nenapadlo na ňu hejtovať a fňukať na rodičovskom fóre. Ja som vôbec takéto problémy nemala na pracovisku, keď niečo nechcem robiť a zdá sa mi to nespravodlivé, tak som to nerobila a otvorene som to komunikovala, áno, boli okolo toho reči, ale prešlo to a nakoniec to všetci akceptovali.

zuzkat1
Autor odpoveď zmazal
zuzkat1
25. apr 2023

@klaridka viec co..deti su priste zive tvory ktore robia rodicom radost.. a o ktore sa treba starat..najdi si pracu ktora ta bavi a kde sa vies dohodnut..no mas pech lebo narok na ocr vyplyva zo zakona..cize smolka...

mladena
25. apr 2023

V iných krajinách to majú ženy ťažšie keď majú kratšiu materskú a ďalej to bežne riešia opatrovateľkami. Tu často vidím aj na tejto stránke len otázky- a na čo mám ešte NÁROK?

veronicka88
25. apr 2023

Preco sa máme my pozerať na svojich mužov?prečo sa ty nepozries na toho svojho?nemá guráž,nie je aserrivny?čo tak sa postaviť a pomyselné buchnúť po stole?veď to nie je normálne že sa za tie roky je je schopný ozvať....páči sa pohlad z druhej strany.

klaridka
25. apr 2023

@scorpionflower1 Len pre Tvoju informáciu, mám 4 deti.... Pointa pre tých, čo nepochopili moje riadky je v tom, že sa mi nepáči, ak sú v zamestnaní pri plánovaní dovolenky v lete a cez sviatky uprednostňovaní len rodičia...aj slobodní majú nárok si v lete a cez sviatky oddýchnuť, či nie???
V mojom príspevku nevidím zmienku o tom, keď je dieťa choré...
A tu nevidím problém ani v tom, že pokiaľ sú starí rodičia ochotní pomôcť, tak sa Vám o dieťa postarajú...pre mňa je len zvláštne, že to niektorí berú ako povinnosť starých rodičov, dokonca sú urazení, pokiaľ takúto pomoc starí rodičia odmietajú. Neviem, napísala som tam niečo nejasne? Niečo, z čoho by som mohla pôsobiť ako "zbabelá a neasertívna" ?? Kľudne napíš, nech si to vydiskutujeme, viacerí ľudia majú problém, že veci nepochopia tak, ako sú napísané ( prečítajú si text s podtónom irónie, prípadne v sebe riešia iné frustrácie ) a text úplne stratí svoj význam...

danusa63
25. apr 2023

@autorka Tvoj problém nie sú manželovi kolegovia s deťmi, tvoj problém je manžel, čo si necháva "srať na hlavu". Keby som mala takého manžela, tak ho " zabijem vaľkom na cesto". 😉

scorpionflower1
25. apr 2023

@klaridka ja by som naozaj chcela vidieť, v ktorom zamestnaní nedajú bezdetnému dovolenku v lete kvôli rodičom s deťmi. Veď toto nikomu koho poznám nikdy nedialo. Práveže tí bezdetní boli radi, keď mohli ísť niekde aj mimo sezóny a každý im to závidel. Moj chlap je zamestnaný v tej istej firme už 17 rokov, dieťa má len posledné 4 a vždy si mohol zobrať dovolenku kedy chcel, keď si ju naplánoval včas. Toto je, podľa mňa, úplne čistý konštrukt, že si nemôžu brať dovolenky, treba si nahlásiť dovolenku ako prvý a trvať si na vybranom termíne.
Nie, povinnosť starých rodičov to nie je, máš pravdu, ani ja nechcem od svojej mamy, čo ešte pracuje, aby nechala robotu a išla mi strážiť dieťa. Ale potom iné východisko ako OČR nemám. A moje dieťa je choré každé dva týždne odkedy je v škôlke.
Neodpovedala si mi - čo mám robiť, keď mi ochorie dieťa a nemám tu babku ani nikoho iného.. Kto strážil tvoje deti, keď boli choré? Alebo, zažila si niekedy na vlastnej koži, že si kvôli tebe, ako rodičovi 4 detí nemohol zobrať dovolenku, kedy chcel? Toto ma zaujíma. Ja som vystriedala zopár zamestnaní, moji kamaráti, rodinní príslušníci tiež, podrobne poznám ich situáciu a nikto z nich sa nikdy nesťažoval na to, že kvôli niekomu s deťmi nemôže ísť na dovolenku kedy chce.
Možno je to v tom, že tí s deťmi musia viac plánovať, preto si nahlasujú dovolenky skôr a tí bez detí to riešia potom ako poslední a neujde sa im termín, kedy chceli.

nafka0483
25. apr 2023

Vy ste tu niektore dost mimo... ja som matka, kto je viac 🤦‍♀️

Autorke nevadi ze sa PRIHLIADA na deti ale ze niektori maju VZDY cez VSETKY sviatky volno a jej manzel taha uz roky vsetky sviatky.

Je ok striedat sa, je ok uprednostit dovolenku rodicov pocas prazdnin, ale toto ok nie je.
Druha vec je nakolko si manzel vie otvorit usta, lebo to sa treba ozvat.

Ale tie vase reci ze nie si matka tak nepochopis... pri prijimani do zamestnania nechcete riesit ze mate deti a ze by vas diskriminovali kvoli tomu ale potom uz chcete vsetky vyhody lebo ja som matka!

Netusite preco nebudu mat deti, vobec to nemusi byt ich rozhodnutie, mozno len vedia ze to nebude mozne, ale navazat sa do nej, to hej 🤦‍♀️

klaridka
25. apr 2023

@scorpionflower1 Samozrejme, na OČR máš právo... to Ti nikto neberie. Osobne som sa nestretla s týmto problémom ani ja a ani manžel, ale poznám ľudí, ktorí podobné situácie riešia...
No podľa toho, čo autorka píše, ona nerieši, či si niekto zoberie OČR na choré dieťa... V každom prípade , ja by som to na ich mieste nenechala len tak. Určite by som sa ozvala, lebo niekde v zákonníku práce nie je uvedené, že prednosť pri výbere voľna má rodič....