Náročné hľadanie práce po materskej
Tato téma je pre ľudí ktorí si aktuálne hľadaju prácu. Ja som zacala hľadať ešte počas materskej. A pokračujem uz aj tri mesiace po materskej, čiže hladam prácu uz 7 mesiacov. Absolvovala som neskutočne množstvo pohovorov, posledný mesiac aj dva za jeden deň, posielam životopisy len na pozície o ktoré mám naozaj záujem a na ktoré mám aj kvalifikáciu, ale musim povedať že som veľmi vyčerpaná z toho všetkého. Nemozem sa sťažovať na malo príležitostí. Absolvovala som rôzne pohovory kde má skúšali, iq testy, počítala som príklady, hrala role play, bola som na testovacom dni, riešila case study, absolvovala som 1. 2. A dokonca aj 3. Kolá výberových pohovorov, pocit väčšinou vždy fajn a napriek tomu stále som bez prace. Zažívate aj vy toto? Cítim sa vyflusnuta viac akoby som reálne aj odpracovala pracovný čas a uz len keď počujem že mi zvoní mobil som podráždená pri pomyslení na další pohovor. Snažiť sa neprestanem ale mám toho dosť. Stále rozprávať o sebe, vysvetľovať pomaly celu pracovnú históriu… Nehovoriac o pocite neschopnosti ked idem na úrad prace.. Mám dosť baby, ďakujem, hadam mi tento výlev pomôže trochu .. ak je nás tu viac, potešia ma nejake vaše postrehy
Drzim ti palce. Prajem ti aby si si nasla super pracu a co najskor. Mna vsak zaujalo ze si ich tolko absolvovala. Ja ked pozeram profesiu ledva najdem ponuku na ktoru chcem reagovat. Kde je tolko prace ze si bola na dvoch pohovoroch denne 😀 a kde maju take akcne pohovory ze si hrala role play a poxitala priklady a neviem co. celkom by ma zaujimalo v akom obore si hladas pracu
@marci77 Na školstvo nemám kvalifikaciu, ale teda aj keby som mala, ten plat, to by som sama seba vytrestala.. ale tie prázdniny a pracovný čas máš veru super 🙂
@juliacenc Je to krajské mesto, samozrejme nie ze každý deň mám 2 pohovory, ale uz som mala viac takých dni v marci, dokonca som uz aj nejake dohodnute pohovory musela zrušiť. Napríklad január bola taká “uhorková sezóna” proste začiatok roka, bolo menej ponúk ale teraz je to šialenstvo. A ešte o to horšie, ze som stále neúspešná. Tie testovania-skoro v každej súkromnej malej či aj väčšej firme ma nejakým spôsobom skúšali, či uz Excel, angličtina, písať nejaký dokument, počítanie príkladov so vzorcami, atd atd..
A co si robila pred materskou?
Mas dobry a aktualny profil napr. na Linked In? Mna cezen draftovali do inej firmy.
@sarandon nebudem konkretizovať pozíciu ale ak ta otázka smeruje na to, či mám nejaku prax, tak áno mám, síce nie až tak dlhu ale je to v rokoch, čiže už nie som absolvent. Ano, mám aj LinkedIn a aj tam má už nejake ponuky oslovili, ale malo. Mala som aj online pohovory. Mám 28 rokov čiže vo veku by tiež problém byt nemal.
Cize kolko rokov mas odpracovanych? Ked si na materskej. A aku VS?
@sarandon 2 plus dlhodobejšie brigady počas studia (brigádovala som vzdy, a aj v rôznych oblastiach)
Aha,cize pre zamestnavatela nie uplne atraktivne. Je to proste malo praxe. Preco nechces skusit to skolstvo? Niekde treba zacat, neviem teda aku mas predstavu o plate,ale zacat niekde treba. A VS si co studovala?
fuha no to sa celkom bojim, ked toto citam, ja som bola na jednom jedinom pohovore, ale presla som, ale len do druheho kola, som zvedava na dalsie, ale nemam energiu akosi na to, celkovo tento matrix zivot byt niekde zavreta cely den ma uz nelaka, (ale ja mam dost rokov odrobenych uz) obdivujem ta, ja mam cez 40 takze ma to desi, zatial nie som na UP, ale presne ten neprijemny pocit, asi 15 rokov som na UP nebola
@sarandon viesco, nemyslím si že je to malo praxe, keďže som dva roky popri škole pracovala v podstate na pol úväzok v oblasti IT (dlhodobá brigáda na dobpš), a pracovala som od 18 rokov VZDY, čiže nemohla som reálne pracovať viac 🙂 si veľmi zvedavá a ja nechcem byt konkrétna, je to štátna verejná vs v hlavnom meste. Už som hore písala, na školstvo nemam kvalifikáciu a mierim úplne iným smerom.
V akom smere/akú prácu hľadáš? že sa ti darí nájsť toľko vhodných ponúk
Ahoj, autorka mne tiež trvalo dlhšie si nájsť prácu.
Ja som bola po škole a všade ma odbili že nemám prax.
Teraz sa mi podarilo nájsť prácu ale trvalo to dlhšie.
Ok, s praxou v IT sektore by problem najst pracu nemal byt. Na ake miesta sa hlasis ked hras role play? To si tak viem v banke predstavit.
ono to moze byt aj tym ze mas male dieta. matky s deckami moc nechcu zamestnavatelia, kedze casto vymeskavaju kvoli chorobe deti...
@sarandon to vobec nie je take lahke ako si myslis v IT
Dakujem za reality check. Par mesiacov uvazujem nad vypovedou, ze potom si najdem nieco ine, ale to sa radsej premyslim. Musi to byt frustrujuce, velmi dufam, ze ti to nevplyva na sebavedomie. Ja mam praveze skusenost, ze v korporatoch v BA idu uz platy konecne hore. Nie je to sposobene, ze uz na tebe vidia to znechutenie “dalsi pohovor, z ktoreho nic nebude”? Pred 11 rokmi som bola bez prace 4 mesiace, spolu na asi 3 pohovoroch a ten posledny som isla s pocitom, ze idem si uz pre zmluvu, toto dostanem. A vzali ma. Tiez som mala 28, ale teda dieta ziadne. Ani by ma neprekvapilo keby prave dieta vnimali ako “prekazku”. Drzim palce, ta prava praca tam niekde je a dostanes ju v ten spravny cas
@queendixie predpokladam, ze to bol pohovor niekde do banky 😀
autorka, v jednej tvojej odpovedi píšeš, že v školstve je super mat prázdniny a ze je tam super pracovný čas. Musím zareagovať, to sú také predsudky. Prázdniny nejaké síce máš, z letných prázdnin ešte pár týždňov chodíš do práce a poviem ti, bez prázdnin to nedáš, učenie je obrovská psychická záťaž. A pracovný čas? od rana do cca tretej si v škole, ak mas este krúžky, aktivity atď, do večera. Medzi hodinami ani sa nenaješ, nenapiješ, kym prides do kabinetu pre veci na dalsiu hodinu, uz zvoní na ďalšiu hodinu. Este doma si musíš robiť prípravy na ďalší deň, to zaberie veľa času a keď si predstavím, že som 2 hodiny pripravovala jeden test a potom ho 3 hodiny opravovala, tak ďakujem pekne. Tie predsudky sú hrozné, treba skúsiť a hneď by si pochopila.
@sarandon v banke nie, bola to oblasť e-commerce a islo v podstate o formovanie stratégie z rukáva tak, aby bola zaujimava pre klienta
Ja som hľadala 9 mesiacov, bolo to strašné.. bola som tak zúfalá že to sa nedá ani opísať.. takže viem presne ako ti je.. mňa nakoniec vzali a bolo to už keď som bola fakt v koncoch, už som ani neverila že má niekde vezmú, otrepaná fráza, ale príde to, keď to budeš najmenej čakať a keď prestanes tlačiť na pílu, ako som aj ja vtedy prestala.. povedala som si že je to môj posledný pokus a že keď ma nevezmú tak končím... Končím s hľadaním a budem doma... A... Vzali ma...
@queendixie Viesco ja tiež už som rozhodila siete a reagujem na rôzne oblasti v rámci tej jednej hlavnej, už som zľavila z nárokov aj čo sa týka platu. Tam kde som aktuálne vo výberovom konaní, Väčšinou ide o mladé kolektívy kde by proste človek s určitou senioritou bol už konkurenciou pre šéfa. S mojou praxou môžem byt niekde síce stále junior ale aj medior. Čiže toto s tou praxou podľa mna nie je môj problém, však nemôžu od ženy čo má vs, materskú za sebou a 2 ročnú prax na fulltime čakať viac veď tam nemám kde viac nahrabať tej praxe.. som rada ale že tvoj príbeh má šťastny koniec a máš prácu 🙂
@queendixie ja som si tiež takto odsledovala napríklad že skončilo vyberko, napísali mi mail že vybrali iného kandidáta bla bla a cca po mesiaci vidím tu istú firmu a tu istú pozíciu inzerovanu opäť na profesii :D asi vhodný kandidát “nesadol” …
ano, toto je taka klasika, asi hladaju experta so 100 rocnou praxou ktory by robil za min. mzdu alebo ...co? dodnes si to neviem vysvetlit preco to robia, preco? :D preco nedaju sancu cloveku co fakt splna vsetko do bodky? radsej drzia inzerat mesiace otvoreny? robia si prieskum? :D robia si z ludi srandu?
@zobaka nie to co som spominala nebol, ale aj pohovory do banky som mala :D asi pohovory na vsetko, co na profesii bolo. Ale hlavne ze technicke odbory su ziadane a zeny na nich su nedostatkove. Urcite. Ked idem na pohovor ja a zaroven chlapi. Koho vezmu? Netvarme sa ze sme na SK pokrokovi ze sancu dostane kazdy podla znalosti a praxe... Nie sme
@queendixie rozumiem, tiez mam obavy co to bude, lebo naozaj ponuky par eurove a poziadavky neskutocne, ja som raz mala 7 hodinovy pohovor, sice ma vzali nakoniec ale dva roky som robila otrokynu doslova a to tiez chceli od IQ cez EQ az po riesenie situacii pri stroskotani a podobne hluposti
zmazala som dve spravy, boli dost asi moc osobne a som paranoidna a bojim sa ze ma v tom niekto spozna :D
@zobaka asi tak, za minimalnu mzdu, ako sa potom zamestnaju ludia co nemaju ani SŠ a podobne, aj im davaju iq testy a hluposti?
A aj si si z niektorej prace pytala feedback a odpisali ti preco ta neberu? Lebo ak si absolvovala tolko pohovorov a 7 mesiacov nic, tak niekde bude problem. Bud mas nizku/vysoku kvalifikaciu (s 2 rokmi realnej praxe sa skor priklanam k nizkej) alebo pytas vysoky plat za to, co realne ponukas, alebo robis, hovoris, pytas sa na pohovore nieco, co buduceho zamestnavatela odradi.
Ked sme hladali cloveka ku nam do timu, tak som robila pohovory a uprimne, niektori ludia boli naozaj strasni. Prihlasilo sa ich asi 50, z toho poziadavky splnalo na zivotopise mozno 15 a pocas pohovoru asi tak 5. A z tych 5 boli 3 osobnostne naozaj nevhodni. Najviac mi utvel v pamati super sebavedomy chalan, ktory realne tu pracu nikdy nerobil, ale isiel sa so mnou pomaly hadat preco by riesenie zadanej ulohy, ktore mal zle, malo byt tak ako hovori on.
Mala som to s hľadaním práce podobne. Prvá práca potom prišla doslova za mnou. A druhú som už nehľadala cez profesiu. Rovno som písala firmám v mojom odbore, ktoré ma zaujali, aspoň som to nebrala ako strácanie času. 5 som oslovila 3 sa ozvali s 1 sme mali 100% match a som spokojná 😊