icon

Nárok na dovolenku po návrate z rodičovskej dovolenky

19. dec 2025

Ahojte , mám 32 rokov a trojročného syna . V auguste som nastúpila naspäť do prace plus dovolenka . Teraz som si všimla že mi píšu na výplatnú pásku nárok na dovolenku 20 dni od začiatku čo som sa vrátila po RD . Nemám nárok už na 15? Ďakujem

doriiis
19. dec 2025

Na 25 za celý rok. Ale musíš o to požiadať

autor
19. dec 2025

Jasne 25 to malo byt . Požiadať ? Ako napísať na personálne ? Mne to nikto u nás v práci nepovedal 😭😭😭

sasa1310
19. dec 2025
@anonym_autor

Jasne 25 to malo byt . Požiadať ? Ako napísať na personálne ? Mne to nikto u nás v práci nepovedal 😭😭😭

@anonym_autor podľa mňa alikvotnú časť od augusta do decembra tohto roka

anonym_f1b429
19. dec 2025

@anonym_autor tých +5 dni dovolenky z dôvodu starostlivosti o dieťa je odo dňa písomného požiadania. Takže ak si nepožiadala doteraz, tento rok z toho už zrejme nič.
Zamestnávateľ nemá povinnosť o tom zamestanca informovať, je to výlučne v réžii zamestanca. Pozri si paragraf 40 Zákonníka prace. Každý zamestnanec by mal mať aspoň základný prehľad v Zákonníku prace, takže vyhovárať sa na zamestnávateľa ti nepomôže.

oceanahory
19. dec 2025

Som v praci po rodicovskej od septembra mam rovnako 32 a mala som narok zo zakona iba na alikvotnu ciastku, u mna to bolo 7 dni tusim...

anonym_188399
19. dec 2025

To treba žiadať zvýšenie dni?? To prvýkrát počujem. Veď to ma byt automaticky nie?

doriiis
19. dec 2025
@anonym_188399

To treba žiadať zvýšenie dni?? To prvýkrát počujem. Veď to ma byt automaticky nie?

@anonym_188399 .... Z dôvodu, že to chces kvôli tomu, že máš deti áno, treba žiadať. Automaticke je to, až po 33. roku života

autor
19. dec 2025
@anonym_f1b429

@anonym_autor tých +5 dni dovolenky z dôvodu starostlivosti o dieťa je odo dňa písomného požiadania. Takže ak si nepožiadala doteraz, tento rok z toho už zrejme nič.
Zamestnávateľ nemá povinnosť o tom zamestanca informovať, je to výlučne v réžii zamestanca. Pozri si paragraf 40 Zákonníka prace. Každý zamestnanec by mal mať aspoň základný prehľad v Zákonníku prace, takže vyhovárať sa na zamestnávateľa ti nepomôže.

@anonym_f1b429 ahoj , ďakujem za odpoved , určite sa na zamestnávateľa nevyhováram , nechcela som , aby to tak vyznelo , ako vravíš , moja chyba že som nevedela . Len som chcela vedieť či s tým ešte niečo môžem robiť

autor
19. dec 2025
@doriiis

@anonym_188399 .... Z dôvodu, že to chces kvôli tomu, že máš deti áno, treba žiadať. Automaticke je to, až po 33. roku života

@doriiis takže teraz keď som nepožiadala doteraz , ako mám prosím postupovať ? Napísať teraz a čakať ?

doriiis
19. dec 2025
@anonym_autor

@doriiis takže teraz keď som nepožiadala doteraz , ako mám prosím postupovať ? Napísať teraz a čakať ?

@anonym_autor ... No poziadaj ešte teraz a od januára to budeš mat

anonym_65be4c
19. dec 2025
@doriiis

@anonym_autor ... No poziadaj ešte teraz a od januára to budeš mat

@doriiis to už bude mať tak či tak, keďže zrejme bude mať budúci rok 33