Nárok na pracovné miesto po rodičovskej dovolenke
Prosím vás aké mam práva? Nechcú ma v práci po návrate z RD. Chcela som sa rozísť dohodou s dostupným... To mi ponúkajú malé... Podľa kolektívnej mam nárok na 4 platy. Co som aj skúšala si vyzdobiť ale obrátili sa proti mne že teda mi dajú nakoniev miesto ale budem chodiť na služobky do zahraničia a robiť preklady v cudzom jazyku... To som na pôvodnom mieste nerobila. Povedali mi ze za tie roky sa zmenila náplň práce. Bud to zoberiem alebo mam smulu... Nemám na to prekladať odborné dokumenty a cestovať pri 2 deťoch ddeťoch? Je to účelové proti mne... Ale oni sa tvária že nie... Co robiť?
@thewall lebo ak chceš max.podporu musíš mať dohodu o skončení PP čerpať 1deň dovolenky a ostatnú preplatiť....a ak budeš trvať na tom 4mesačnom odstupnom už len z princípu ti to nemusia podpísať.....môžu ti dať klasickú 2mesačnú výpoved alebo ti neumožnia čerpať dovolenku či nebudú ti chcieť preplatiť dovolenku a budú ťa tlačiť do čerpania dovolenky....dohoda je preto dohoda že s ňou musia súhlasiť obe strany...sama vieš aký si mala plat a čo sa ti viac oplatí....
Ja by som sa nedala a išla by som tam, spravila preklady aké viem a so sluzobkami sa to tiež nejako utrasie
A medzitým hľadala niečo nové
To som si spomenula na typka, čo ma učil arabcinu, keď som s tým začínala. On bol tak maximálne o krok predo mnou (tak level A2), napríklad telku-aljazeeru nerozumel vôbec. Robí v jednej reprezentatívnej funkcii na Slovensku akoze odbornik na tej jazyk a politiku 🙊 Muži sa s tým nekaslu vôbec... Nejaký preklad fakt dáš, možno s Googletranslate
@thewall hej, je to nepríjemné, keď človeka tam nechcú. Preto by som si hľadala nové miesto. Ale vysachovat takýmito ťahmi, to z princípu nie. Pochybujem, že ta reálne chcú poslať na sluzobky, ale ktovie. Veď veď bude nejaká reálne vo výhľade, tak uvidíš, čo s tým. Dovtedy možno nový prácu budeš mať, možno budeš akurát chorá (tým nemyslím, že akože) proste možností je vela. Ak ti na príncipe nezalezi, co ani mne vždy, skús ten úrad práce. Ja myslim, že ťa chcú len dotlačiť do výpovede z tvojej strany
@thewall nechcela som sa zapajat, kedze som videla ze si 5 rokov mimo prace a v tomto suhlasim so zamestnavatelom, ze je to tvoja volba a si prenho prakticky nepouzitelna. Ale kedze ani zamestnavatel nie je fer, tak:
Kazdopadne, musia ti dat adekvatnu pracu s minimalne rovnakym platom, miestom pracoviska a pracovnym casom. Adekvatna praca vychadza zo zmluvy a popisu pracovnej cinnnosti. Ano, mozete sa DOHODNUT na preradeni, ak s tym SUHLASIS. Ak nie, su povinni ta prepustit s odstupnym. Takze ziadnu dohodu o zmene pracovnej cinnosti nepodpisuj a pripadne sa pohroz inspektoratom prace. Ak ti zmenia pracovnu cinnost a nedodaju dokumentaciu, opat sa pohroz inspektoratom - si zodpovedna len za veci uvedene zmluve.
Kocky tu sice splietaju nieco o zivotopise ale to je uplne irelevantne- tam si ludia pisu co chcu, nie je to pracovno- pravny dokument.
Na zaklade tychto veci ta firma s najvacsou pravdepodobnostou prepusti z nadbytocnosti s narokom na odstupne. Pointa ale je nic nepodpisovat, trvat na povodnych podmienkach a ohanat sa inspektoratom pri nedodrzani.
@thewall pozri aktualne zena vracajuca sa po retazovej RD po 5 rokoch je na tom z ich pohladu horsia ako absolvent lebo male deti choroby atd tvoja praca je vacsinou uz davno rozhodena pre viacerych
ak si robila na pravidelnu dohodu tak uz aj tak najskor na max podporu nedosiahnes
ja by som to tlacila na vypoved a odstupne a preplatenie dovolenky
to ze ti davaju ine pacovne miesto resp meni sa pracovna zmluva tak s tym musis suhlasit
pracovne pozicie a napln prace k pozicii je vacsinou definovana v internych smerniciach skus sa dopytovat

@thewall nuž miesto v rámci firmy ti ponúkli a zrejme aj za vyšší plat keďže sú tam služobky....a ak si v životopise uviedla že ovládaš aj AJ na komunikatívnej úrovni, môžu vyžadovať aj preklad mailov, objednávok....na tvojom mieste sa snažím dohodnúť na čo najvyššom odstupnom a prejdem na max.podporu......Pol roka budeš mať vystarané a za pol roka si nájdeš aj prácu.....Osobne by som nechcela nastúpiť niekam kde ma nechcú....