Nástup do práce po rodičovskej

12. aug 2022

Ahojte, poprosím vás o radu.Je pravda že je ťažký nástup do práce po RD a že kopa žien ostane doma naďalej s deťmi lebo nezvládajú ich zaniesť do školy škôlky plus choroby a nikde nechcú ženy čo majú malé deti,je to tak?Ja som bola v tom že kto chce robotu si nájde.No okolie mi hovorí že som veľmi naivná.Ze ako to chcem zvládnuť,jedno dieťa mi ide do prvej triedy,druhé do škôlky.Zaniest oboch ráno,vychystat všetko.Potom utekať na autobus do roboty.Mala by som si nájsť robotu od 8 do 15 hodín.A poobede zas naháňačka do školy do škôlky a domov.Ucit sa so starším,variť,venovať sa deťom a kolotoč domácnosti.Znamy mi hovoria že to nezvládnem,ešte keď budú deti choré,starší bol každú chvíľu.Tak na robotu si môžem zabudnúť.Plus nekonečné prázdniny každú chvíľu,že uvidím že nenájdem si žiadnu prácu a budem musieť ostať doma.Co si o tomto myslíte?Vážne to je také ťažké zaradiť sa zas do pracovného života keď má človek už deti?

fiafia
12. aug 2022

Ak vykonávas bežnú prácu a niesi v práci nenahraditeľna a nemáš pomoc muža a širokej rodiny, ťažké, veľmi ťažké. Moja dcéra je viac chorá ako v škôlke, platame ako sa dá no je to nekonečný stres čo zase ideme robiť a už som v takom stave,že len kychne a ja predom rozmýšľam čo bude zase.... Mam však šťastie v práci na chapavych ľudí a ústretoveho šéfa inak si to neviem predstaviť

lucik194
12. aug 2022

nie je to problem, aspon za mna to ziaden nebol, ale musia byt urcite dvaja rodicia..... praca nie je tak ako domacnost zajac, neutecie.

u nas rano som zanasala do skolky ja a muz chodil do prace skoro rano a chodil poobede pre deti, aj do skolky aj do skoly, aby ja som mohla mat normalnu pracovnu dobu.
predstav si - jedno dieta do skolky 1x, druhe do 1triedy a ja do novej prace..... a som tu zvladla som to, tak ako vsetky zeny. nevidim dovod nezvladnut to. Vykasli sa na rodinu a znamych, vacsina je takych ze nechce sa im chodit do roboty, tak si hladaju vyhovorky
odporucam vykaslat sa na domacnost, co tam ches robit? vsetci budete mimo domu, ked pridete, bude upratane. varit jednoduche jedla, 2x v pracovnom tyzdni moze mat suchu veceru (kolac, vianocka, kupis toasty, zapeciete),

nikka055
12. aug 2022

Pre mna bolo asi najťažšie najst si vobec prácu , niekedy mi to prislo akoby ani moj zivotopis necitali ako som im povedala ,ze som na RD hned ahaaaa tak my sa vam este ozveme a jasne uz nikdy 🤦‍♀️ za pol roka som si nasla pracu 🤷‍♀️ pracovala som na od 6:00 do 14tej,poobedna od 13-21 muz si musel prisposobit pracovny cas aby mohol byt s malym cez moje poobedky alebo ho zaniest do skolky ale dalo sa to v pohode zvladnut.v septembri opat nastupujem po RD starsi ide do 2r mala do školky myslim ,ze teraz to bude horšie ale byvame pri skolke,cize syn pojde do skoly uz sam ...

letfenixa
12. aug 2022

@autorka pre mňa sú náročné len choroby, domácnosť, varenie, to sa dá zvládnuť s prehľadom. A teda, mám perfektnú prac.dobu, lebo som učiteľka.

luliu
12. aug 2022

Pracujem od 3 rokov syna, už je to 8 rokov a v pohode. Áno veľakrát to nebolo med lízať, ale zvládli sme to. Muž chodí do práce ráno, prichádza večer. Všetko sa dá.....

autor
12. aug 2022

U nás manžel robí cele dni,on si s pracovnou dobou nemoze hýbať.Tak musím sa prispôsobit ja.

autor
12. aug 2022

@letfenixa To máte dobré,s tými prázdninami

evkamotka
12. aug 2022

Od 8 do 15 to chces mat 6.5hod pracovny cas? To kde taky maju? Taky maju ludia typu moj manzel, co pracuje s radioaktivitou (rizikove pravovisko). Ak začínaš o 8, koncis 16.30 pri 8 hodinovej prac dobe. Skratene uvazky nie su bezne, to asi skor polovicny uvazok alebo home office v nejakej korporatke 🙂

autor
12. aug 2022

@evkamotka Od ôsmej musím lebo ráno zaniesť dve deti to trvá.A škôlka škola je do 16,30 ale ešte cesta busom z roboty do škôlky školy tiež niečo trvá.Nemam auto

7lenka11
12. aug 2022

závisí od zamestnávateľa.. ja robím vo firme, ktorá maximálne vychádza v ústrety matkám.. môžu odísť z práce skôr, keď sú deti choré, tiež môžu robiť neobmedzene dlhý čas z domu a ak nestíhajú alebo majú problémové dieťa a chcú si skrátiť úväzok na 75%, nikto v tom nevidí problém.. dokonca občas môžu priniesť dieťa do roboty, ak ho nemajú kam dať.. nikto to u nás nerieši.. jedna kolegyňa občas v lete prinesie syna, druhá má každý deň v práci psa :D všetci sú maximálne tolerantní...
bohužiaľ mnohí slovenskí zamestnávatelia sú v tomto ešte pozadu a na matku sa pozerajú ako na niečo menejcenné

autor
12. aug 2022

@7lenka11 To kde pracuješ?Škoda že nie sú viac také firma čo by to umožňovali.

zuzanockamt
12. aug 2022

Pracovala som pri oboch už počas RD ( jedno malo 2 roky, druhé 1 rok, keď som nastúpila, ale mám veľký vekový rozdiel medzi deťmi). S pomocou babky a manžela sme vždy všetko zvládli. Aj keď väčšinu času riešim deti ja (jasle, MŠ, ZŠ, choroby, lekári).

scila
12. aug 2022

Ono je to individuálne. Záleží od počtu detí, od chorobnosti, od toho, či človek môže byť na HO, či sa rodičia môže striedať na OČR, či máte rodinu / známych ktorí deti postrážila, keď sú choré...
Ja som nastúpila po RD s tromi deťmi, teraz po necelom 1,5 roku prepúšťali a ja som letela tiež. Snažila som sa celý čas, padala som na hubu, celé víkendy prala, lebo cez týždeň sa nedalo, riešila nákupy, domácnosť, lebo muž pracuje niekedy aj 7 dní v týždni, ale tých OČR bolo kopu. Aj klasických, aj pandemických. Napriek tomu, že som vedeniu vysvetľovala, že aj decká doktorka hovorí, že takú chorobnosť, ako tento rok, nemali za celú, vyše 20 ročnú históriu ich ambulancie, nepomohlo. Ale teda všetky OČR a som mala ja + väčšinu prázdnin, pretože muž je živnostník a bez jeho platu by sme neprežili (ja som zarábala podstatne menej). Rodina tiež pracuje a v okolí nemám nikoho takého, kto by mi strážil choré deti, starší ľudia sa teraz viac chránia, odkedy je covid. Takže ja sa práve chystám na Úrad práce 🤷

evkamotka
12. aug 2022

Ja to chapem ze doniesť odniesť deti..tak to je skrateny uvazok...zamestnavatelia to uvadzaju, či hladaju/ponukaju aj skrateny....popozeras ;)

masinka
12. aug 2022

Nenechaj sa strasit dopredu, ked bol starsi chory, mladsi si pri nom budoval imunitu takze mozno on vobec nebude byvat chory. To ti pisem z vlastnej skusenosti, ked isla do skolky moja najstarsia, tak bola kazdy mesiac 3 tyzdne doma chora, najmladsia bola taka vytrenovana od starsich, ze ta v skolke chora nebyvala).

leskky
12. aug 2022

Všetko sa dá. Dcéra bývala v škôlke prvá, 6:35. Zvykla si. Ja som bezala do práce, poobede zase po ňu. Škôlka je do 16:30. Manžel robí u súkromníka, ocr nehrozí. U mňa tiež ocr v práci len s hundranim vedenia, takže skôr to bolo že dovolenka a potom aspoň po pol dni.

7lenka11
12. aug 2022

v BA v marketingovej firme 🙂

elizabet173
12. aug 2022

sama to dáš s odretými ušami. Nemôže muž deti ráno zaniesť? Škôlka býva často od 6,30, od 7,00 a družina tiež ráno býva. Ak by si ty išla skôr do práce, ako on, tak v pohode stíhaš deti vybrať. Ja som sa vracala do práce, v ktorej som pracovala pred MD, ale muž mal pohyblivú pracovnú dobu, takže to bolo o to ľahšie a veľmi ľahké preto, lebo dieťa choré nebývalo, ale na to sa spoľahnúť nedá a ty máš dve. Ak by vám to finančne nevychádzalo, ostáva len nájsť vitálnu dôchodkyňu, ktorá by pomohla aspoň z vybratím zo školy a škôlky.

autor
12. aug 2022

@scila Mám 2 chlapcov ,starší býval často chorý zo škôlky.Mensi uvidím keď nastúpi ako bude na tom.Manzel celé dni v práci a rodina nepomôže.
@masinka Aj ja som hovorila to isté že mladší získal imunitu od staršieho.No kamoška ma hneď schladila,že s tým nemám rátať,pôjde do škôlky a bude aj mladší chorý.Tak som zvedavá ako bude na tom.
@elizabet173 Škôlka je od 6 no v škole družina je od 6,30 otvorená.Manzel robí od 6 do 18 nevie si posunúť pracovnú dobu.Ja neviem,no každého čo sa opýtam mi hovoria že sú doma bez roboty lebo ináč sa nedá.

babulkomale
12. aug 2022

Ano, je to tak. Ako som sem uz pisala, v praci ma potrebuju, tak sme boli schopni sa dohodnut na odchodoch do skolky parkrat do tyzdna, mimo toho pomaha svokra a ked sa da tak ide aj manzel ( je velmi pracovne vytazeny).
Plus prvy rok v skolke dieta nonstop kasel sopel nech sme robili cokolvek. Cize predpokladam ze keby som po nastupe bola viac na OCR ako v praci, asi by sa so mnou rozlucili este v skusobnej dobe, aj ked som pre nich cenna. A mozno nie, ktovie.
Odborni pracovnici su nedostatkovy tovar.

autor
12. aug 2022

@babulkomale To som tiež počula,keď žena bude často na ocr že ju prepustia.

scila
12. aug 2022

Tak vždy boli aj ženy, čo boli doma s deťmi. Ale myslím, že naša generácia na to nieje zvyknutá, keďže sme vyrastali v dobe štátnych firiem, kedy človeka kvôli chorým deťom nevyhodili, plus nebol problém nájsť dôchodcu, ktorý deti postrážil.
Ale teraz súkromník zamestnanca vyhodí bez mihnutia oka, množstvo ľudí robí ešte aj v dôchodkovom veku a ďalšie množstvo dôchodcov cestuje, študuje univerzitu tretieho veku resp. sa boja, aby od detí neochoreli. Teda aspoň také sú skúsenosti v mojom okolí.
Ja som sa dohodla s mužom, že kým deti trochu nepodrastú, ostanem s nimi doma. Chvalabohu zarobí toľko, že vyžijeme, aj keď vyskakovať si nebudeme môcť. Priebežne si budem niečo hľadať, ale keď človek povie, že má malé deti (v mojom prípade 3) tak to akoby mal nejaké telesné postihnutie 🤷

zmrzlinka2021
12. aug 2022

Nie je, ak máš prizorneho muža a nie debila.

zuzliq
12. aug 2022

Nedaj sa odradiť dopredu. My máme štyri deti, najmladší dva a pol roka a už pracujem na polovičný úväzok. Predtým som pomáhala z domu.
Chce to dobrú organizáciu a potom to pôjde.
Ohľadom častých OČR, no záleží aj od teba. Ako to budeš využívať/zneužívať. Aj tu často čítam, ako zostávajú s deťmi bezdôvodne doma a potom sa cudujut....
Skús s manželom znovu prediskutovať tvoj nástup do práce, veď jeho pracovný čas je 12 hodín denne. To ozaj musí robiť takto každý deň? Nemôžete sa napríklad dohodnúť, že by chodil na 7:00 a vozil by deti?

autor
12. aug 2022

@zuzliq Bohužiaľ nemôže,on je rád že ma dobrú prácu.

scila
12. aug 2022

@zmrzlinka2021 jaaaj tak my, čo máme doma mužov, ktorí pracujú na živnosť, a teda musia svoju pracovnú dobu prispôsobiť zákazníkom, o ktorých by inak prišli, máme vlastne doma debilov. Tak to som až doteraz netušila...

autor
12. aug 2022

Také čo ste ostali doma predpokladam že ste mali niečo našetrené,predsa platiť treba splátky,aj keď žena nezarába.Neviem ako to vezme muž keď bude musieť on všetko financovať.

zuzliq
12. aug 2022

Potom skús hľadať čiastočný úväzok. V akej oblasti plánuješ pracovať?

autor
12. aug 2022

@zuzliq Doteraz som robila operátor výroby alebo predavačku

autor
12. aug 2022

A ešte keď idete na pohovor hovoríte že máte malé deti?Príklad ja mám písané v životopise že som robila v jednej firme do 2022,lebo tento rok som skončila pracovný pomer.Do životopisu nepíšem že som bola na materskej a na RD,či treba to tam uviesť?