Nástup do práce popri rodičovskej dovolenke
Ahojte dievčatá, som RD s druhým dieťaťom, ktorá mi končí 22.11.2012 (prvé dieťa má 4,5 roka, druhé 2,5 roka). Vyskytla sa mi príležitosť nastúpiť späť do práce už od 1.6.2012. Pracovnú zmluvu som mala doteraz na dobu neurčitú, musí mi teraz zamestanávateľ aj zmeniť pracovnú zmluvu, aby som mohla aj naďalej poberať rodičovský príspevok do 3.roku dieťaťa (tj do toho 22.11.2012)? Čo všetko musím ísť ponahlasovať? A keby mi dal zmluvu na dohodu o vykonaní práce, čo musím ísť ponahlasovať? Aj na upsvar treba nahlasiť, že dieťa nastúpi ale až od sept do škôlky??
A vraj mi počas dvoch po sebe idúcich materských aj vzniká nárok na dovolenku????
A vraj keď som si starú dovolenku vôbec nevyčerpala, ani nedala preplatiť, tak mi už prepadla?? sa mala vyčerpať alebo preplatiť do 3 rokov?? Také nové veci sa dozvedám a potrebujem to trochu objasniť..
ďakujeeem
ahojte prosím poraďte - som na RD do 7.11.2014 - pracovná zmluva mi beží ešte od roka 2004 - nemám výpoveď no teraz by som chcela skúsiť niečo nové a aj som našla len mi chcú dať mandatnú zmluvu - je to výhoda - nevýhoda v mojom prípade alebo ako? - musela by som dať výpoveď alebo do konca kedy mi končí RD nemusím hlásiť zamestnávatelovi nič?
ahojte,chcela by som sa spytat, ci sa krati financne rodicovsky príspevok podla vysky zarobku?
@adena7 ahoj, ja som tiez nastupila do prace a syn ma 14m. Vsade som sa docitala, ze sa treba odhlasit z dochodkoveho poistenia v Socialnej poistovni. Tak som poslala postou odhlasku a pani v uradu mi vyplasena vola, ze co to robim, ze to predsa zamestnavatel za mna urobil, teraz som si akoze podala odhlasku aj z toho dochodkoveho, co mi plati zamestnavatel. Takze netreba sa odnikadial odhlasovat. Vsetko urobi zamestnavatel.
Ak by mi niekto poradil, bola by som vdacna 🙂 sice som este nenastupila ani na matersku, ale v praci na moje miesto vzali taku harpiu, ze ak nechcem prist o moje kolegyne asi budem musiet pracovat popri materskej. Vie mi niekto poradit ci mi to moze riaditel zamietnut alebo ako postupovat?
Ahojte dievčatá, prosím o radu, ako by ste postupovali Vy, ak by ste sa ocitli v nasledujúcej situácii: som doma na RD s 2 ročnou dcérkou, v apríli budúceho roku bude mať 3 roky a so šéfkou sme boli dohodnuté, že po trojročnej RD sa vrátim späť na svoje pracovné miesto. Situácia sa však zmenila. Dnes mi telefonovala a pýtala sa kedy a či sa chcem vrátiť späť do práce. Povedala som že v apríli, keď bude mať malá 3 roky a vezmú ju do škôlky. Na to odpovedala, že agenda, ktorú som mala na starosť už nepatrí na naše oddelenie a tým pádom akoby zanikla moja pozícia. Vraj ak sa chcem vrátiť, musím prísť buď tento rok v auguste alebo v septembri, kedy odchádzajú dve kolegyne do dôchodku a vyplniť tam miesto po jednej z nich. Predbežne som sa s ňou teda dohodla na ten september, nakoľko by som nerada prišla o miesto v dobrej a silnej spoločnosti i keď plat je tam dosť mizerný. Ide o to, že môj momentálny príjem je tých 200 eur - rod. príspevok. Manžel zarába asi tak, aby sme vyžili z výplaty do výplaty, ale predsa len vyžijeme. Ak by som skutočne nastúpila do práce v septembri, musel by s ňou ostať doma on, do škôlky mi ju nevezmú, v našom meste je s tým veľký problém. Ale môj príjem by bol nižší ako manžel momentálne zarába. Neviem čo máme urobíť, ak by som v septembri tohto roku nenastúpila, vraj mi spoločnosť ponúkne v apríli miesto mimo bydliska, čo nie je pre mňa výhodné, alebo by som dostala odstupné a dovidenia. Poraďte mi, ako by sa dal vykryť ten fin. mínus ak by som v tom septembri nastúpila, aby sme mali rodinný príjem aspoň taký ako doteraz, lebo ja nezarobím toľko čo muž. Čo mám urobiť, alebo čo má urobiť muž. Má ísť on s malou na rodičovskú, alebo má ísť od septembra na Úrad práce, alebo ako postupovať...som z toho na nervy, s dcérkou som plánovala byť doma celé tri roky a naplno sa jej venovať. A ešte by ma zaujímalo, ak by som nastúpila späť do práce, či prídem o ten rodičovský. Ďakujem za všetky rady.
@zuzi04 o rodicak neprides aj ked budes pracovat ... ja by som skusila opatrovanie pre malu z toho zaplatit .. prip. doplatit nieco navrch .. nejaku kamosku na RD s dietatkom nemas ... a nastupit .. budete robit obaja ..
@zuzi04 Skús zistiť, či v blízkosti nie je nejaká pani, ktorá opatruje deti a má na to aj živnosť. V tom prípade by si mohla požiadať o príspevok na starostlivosť o dieťa a náklady by ti preplatili do výšky 230 eur, podľa toho, aké by skutočné náklady boli. O rodičovský príspevok by si, samozrejme, prišla.
@zuzi04 ahoj, ved môžete pracovať obidaja a rodičovský ti zostane do dovršenia 3. roku dieťaťa. teraz sa už dá pracovať aj popri RP . A neskúsila by si súkr. jasličky alebo pani na živnosť? na ne môžeš využiť príspevok na opatrovanie dieťaťa 230 eur do 3 rokov veku dieťaťa. je to o niečo viac ako súčasný rodičovský príspevok. Nemusel by manžel zostávať doma a mali by ste dva plné príjmy a ešte k tomu príspevok od štátu. A kam do škôlky si malú prihlasovala? Ty si z rovnakého okresu ako ja (aspoň to čítam v tvojom pase a možno aj z rovnakého mesta). ked chceš vedieť viac, kľudne mi napíš IP. nemáš niekoho , kto by ti pomohol? Ja nie, tak to riešim opatrovateľkou, ked je malý chorý.
písali sme rovnaké príspevky všetky 3 v rovnakom čase 🙂 @maznacik007 @sunday1
@zuzi04 presne, dala by som ju do sukromnych jasli alebo opatrovatelke a na to dostanes dokonca 230€
ďakujem za rady, som priamo z PK, ale zabudla som asi spomenúť do toho hlavného príspevku, že čo sa týka jaslí alebo opatrovateľky, neprichádza to do úvahy...isté je, že ak nastúpim skôr, doma ostáva manžel až do toho apríla..tak keď si to zhrniem - ak nastúpim v septembri, normálne mi bude prichádzať ešte tých 200 eur až do apríla? už len teraz zabezpečiť príjem mužovi...ale ako keď bude s malou doma, dalo by sa aj tak, že ostane doma z práce a pôjde na úrad práce? aspoň pol roka by bral podporu...aj tak je momentálne na takom mieste kde sa dlho určite nezdrží, každú chvíľu niekoho prepustia
@sunday1 tiež by ma to zaujímalo, prečo jasle nie a škôlka áno. ale asi financie. iné neviem čo by mohlo byť. Ale jasné, mamina vie najlepšie, čo pre dieťa 😉 @zuzi04 . a prečo by mal ísť muž na úrad práce? to akože by dal výpoved? ved to nemusí... môže oficiálne ísť na rodičovskú on a potom by aj príspevok chodil jemu... na jeho meno.. ale účet by mohol zostať rovnaký. a potom môže ísť na úrad práce. ale neveim isto, treba si to zistiť. ako to chodí. @zuzi04
v tomto mám také zásady, že nikomu cudziemu by som dieťa nikdy nezverila a čo sa jaslí týka, keď viem že je stále možnosť aby s malou ostal doma jeden rodič, tak jasličky sú úplne najkrajnejšia možnosť, neodsudzujem však nikoho kto má iný názor... bolo by mi to lúto, veď nech ešte ostane doma, potom už bude stále v kolektíve, najradšej by som ja ostala, ale takto nedobrovolne sa vrátiť do práce, no nemám z toho dobrý pocit
@zuzi04 ved o rok už bude zrelšia, aj na kolektív. ved ty vieš najlepšie čo jej vyhovuje, radšej byť v domácom známom prostredí.. a teda ešte prečo by mal muž ísť na úrad práce? ked nedostal on výpoved? iba by odišiel na rodičovskú dovolenku . aj to nie na celý rok. iba na rok. Ozaj a medzi aprílom a septrembrom to ako poriešite?
@bocianka123 veď hej, mohol by chodiť ten rodičovský aj jemu, ale keď je možnosť, že by som pracovala na TPP a poberala aj rodičovský a manžel ešte podporu, tak by nám to vychádzalo...síce len do februára, ale aspoň dačo, tie dva mesiace do apríla by sme sa nejak pretĺkli, aspoň si to tak predstavujem, asi moc špekulujem a to taký kludný deň to vyzeral na dnešok
@bocianka123 muž nedostal ešte výpoveď, ale to smeruje k tomu, pracuje cez personálnu agentúru a postupne ich prepúšťajú
@zuzi04 aha, tak počkaj do septembra, kedy by si ty nastúpila , čo sa u neho v práci vyvinie a potom rozhodnete. a tá polročná podpora by určite pomohla. najlepšie by bolo, keby výpoved dostal o rok v apríli a máte to vykryté do septembra. do apríla bude na rodičovskej.. na rodičovskej ho prepustiť nemôžu. až po jej skončení (alebo iba ak sa ruší organizácia, vtedy môžu).
@bocianka123 tiež si myslím, keby som mala taký príjem ako muž, nebol by problém, problém je jasný - vykryť ten mínus...to by sa dalo od septembra do februára tou podporou a od februára do apríla to ešte neviem 😅 no veď hádam sa to aj samé nejak vyvinie
@majusqa77 ale neplatí tá materská iba do 6 mesiacov veku dieťaťa? ale neni som si istá.
@zuzi04 hi hi ani ja som to nevedela, ale vraj sa to dá. tak tiež som zvedvaá.. a bral by tuším 6 mesiacov matterskú . alebo ako dlho,
@bocianka123 a si si istá? to by bola dobrá haluz 😀
@bocianka123 nie, neplati
@zuzi04 moze. podmienka je, ze musi splnat narok na materske (tusim je to 270 poistenia pred nastupom) a ty nesmies poberat ani matersku, ani rodicak. na materskej moze byt 28 tyzdnov. a dostane - tak ako ty - 65% zo mzdy. vypisuje sa to iste tlacivo, len ako "ina osoba" a dostat by ho mal na socialke (myslim podla sidla zamestnavatela ho budu spravovat, ale tlacivo by mu mali dat vsade). idealne je, aby siel este pocas pracovneho pomeru, aby sa mu skoncil az po materskej a potom siel pripadne na urad prace 🙂
@bocianka123 pozri napriklad tu je k tomu uz diskusia https://www.modrykonik.sk/forum/rodicovska-dovolenka/po-materskej-dovolenke-matky-nastup-na-matersku-dovolenku-otca/ 🙂

ahojte, viete mi niekto poradit? som na RD,syncek ma 13mesiacov,oficialne som zamestnana, pred materskou som pracovala, ale chcem skusit novu pracu. Treba to dat vediet do tej starej, dat vypoved alebo? lebo som citala ze do 3 rokov dietata kym budem na RD nemusim dat pôvodnému zamestnavatelovi vediet...Dakujem