Nástupný plat v nadnárodných spoločnostiach v Bratislave
chcela by som vedieť ako sa momentalne pohybuje nástupný plat v nadnárodných spoločnostiach ako je DELL, IBM, AT&T, HENKEL..... uplne obyčajné pracovné miesto, najnižšia pozícia, s jedným resp. dvomi jazykmi. Viem že pred 5 rokmi to bolo okolo 1000€ mesačne. Zmenili sa niečo k lepšiemu? Ďakujem za odpovede-
@bubinko1506 dnes to je uz o tom, ze studenti pracuju ak kvoli praxi aj kvoli peniazom takmer cleu vysku. nepoznam nikoho, kto chodi len do skoly a zivia ho este aj rodicia. taky clovek potom nema sancu si nieco najst, ma obrovsku nevyhodu, konkurencia je velka. kedysi to bolo ine
@mircalla s tym uplne suhlasim. bolo mi trapne pytat si od rodicov peniaze na vsetko, tak som popri skole pracovala. z krasy mi neubudlo, akurat som na tom ziskala - nove kontakty, financnu sebestacnost, prax a ako bonus perfektneho sefa, ktory sa stal mojim manzelom 😀
@bubinko1506 😀 😀
@gabrielaslivkova neviem, podla foto ta asi nepoznam. Chodila som na FPM a ty?
@laurita86 ja som typovala podľa EU a veku a tiež som chodila na FPM - najskôr ekonomika a manažment podniku (14. krúžok), potom ekonomika podniku (5. krúžok). 😉
@gabrielaslivkova fakt , to je sranda, tak sme sa museli vidiet na prednaskach, no vobec si na teba nespominam. Ja som chodila na I. aj II.stupen na to iste co ty. I.stupen kruzok 13. a druhy tusim 3. ( ale musim pohladat nejaky stary rozvrh, tusim to bola 3ka)
@gabrielaslivkova nechodil nahodou tvoj manzel tiez na FPM? On mi je povedomy, akoby som ho uz niekde videla ☺
Ahojte. Som na materskej ale rozmyslam,ze by som sla do prace. Do svojej sa ale nechcem vratit,chcem skusit nieco nove. Hlavne teraz mam cas chodit po pohovoroch tak preco to nevyuzit. Chcem sa spytat ci v tychto spolocnostiach je sanca zamestnat sa aj so slabsou anglinou (taka hovorova uroven s noe dobrou gramatikou 🙂 ). Ucila som sa AJ asi 12 rokov ale mne jazyky nikdy nesli do hlavy. A pripadne ak mi mozte napisat ako prebieha pohovor. Dakujem
@mcyi9zz5 ahoj...
momentalne mam asi 5 otvorenych pozicii v mojich teamoch aj pre absolventov... uprimne - tvoja kvalifikacia fakt nie je bohvieco - v ba vediet po anglicky uz zial nie je nic - anglicky hovoria uz pomaly aj moji rodicia plynule ( ale oni aj rustinu daju 🙂 ) - citala som tu ze kombinacia AJ/NJ nie je vyhladavana... momentlane ja mam obrovsky problem najst ludi ktory by okrem anglictiny hovorili plynulou peknou nemcinou - uplne som zhrozena z pohovorov☹ v cv uroven intermediate a ledva 2 vety clovek zo seba dostane, o porozumeni radsej pomlcim☹ uprimne mna vzdelanie nejak zvlast nezaujima, skor vlasnosti cloveka ktore sa daju lahko odhadnut na zaklade normalneho experience based intervia... akurat teraz som mala mladeho muza - cv genialne, anglictina perfektna - a to asi tak vsetko - pohovor o nicom, druhy jazyk slabucky a poziadavka na 1300 eurovy plat🙂 osobne priznavam ze mam aj ludi s tymto nastupnym platom - ale su to ludia ktori so sebou uz prinasaju skusenosti ( vobec nemusia byt z prace, ale z brigad, z roznych dobrovolnickych cinnosti etc. ) - u nas nastupny plat variuje od 1000 po tych 1300 - ale velmi zalezi od kandidata - fakt je ze posledne tyzdne som mala cez 10 pohovorov a vybrala som 2och kandidatov - jedna z nich je 45 rocna pani... inak len velke ego a skutek utek☹
@luslus no jazyk nie je jedina vec, ktorá sa v týchto firmách sleduje, jedine pokial ides robiť prvy level helpdesku pre zahranicných zakázníkov.
jazyky sa v IT precenuju /s vynimkou helpdeskov/ vacsina firiem aj tak potom umoznuje vzdelávanie v cudzých jazykoch cez pracovnu dobu tak ze lektori chodia do firiem ...
@loginexistuje to zavisi od pozicie, ak je to klikacka a pouzivas len pisomnu anglinu.... Dokola par viet.Kopec pozicii vyzaduje neustalu verbalnu komunikaciu a riesia sa dost zlozite veci,obe vlastna skusenost...
@mircalla no mozno som sa zle vyjadrila pre mna IT su tímy, oddelenia resp. divízie, ktoré robia naozaj IT, ciže analýzu, vývoj, testing, a nie samotný support, resp. podporu predaja.
Tam verbálnu komunikáciu na vysokej úrovni v cudzom jazyku pokial nepracujes pre zahranicného zákazníka nepotrebujes...
nemyslela som Dell, Lenovo a pod .. kde ide najma o predaj a support...
Plynulá diskusia v cudzom jazyku je na tých pozíciách minoritná a personalistka povacsine riesi akurát benefity, nástup a podmienky, ostatné co sa týka výberu riešia ludia z tímu podla pozície.
@loginexistuje ok
Takze, velmi prijemna debata (vesmes chytre komentare a rady) ale ja mam potrebu vyjadrit sa k slovu ZOBRACENKY. Mrzi ma, ako ste sa niektore baby oduli a zacali onu uzivatelku hanit a nadavat do drzych a nesebakritickych. Mrzi ma, ze popierate skutocnost, ze na slovensku sa naozaj pracuje za ZOBRACENKY. Plosne. Slovac je proste hlupy narod ktory bude pracovat za zobracenky.
Modelova situacia: pride 10 absolventov na pohovor. 9 si vypyta 500e, 1 si vypyta 1000. No, zial ten jeden ma uplnu smolu. Ale kedze o tejto skutocnosti vopred vie, vypyta si 500. Firma potom vyberie najlepsieho a dostane 500. Druhy pripad, pride 10 absolventov na pohovor. 10 si vypyta 1000. vyberu najlepsieho a ten dostane 1000. Chapeme sa? Jedinec nezmoze nic proti vsetkym ostatnym Slovakom ktori su ochotni robit za zobracenky :( Keby Slovac ziskala hrdost, a prestali pracovat za zobracenky, sme o par rokov niekde uplne inde. A to nehovorim o kvalite, lebo ked pride na pohovor 10 absolventov, 9 si vypyta 1000 a 1 si vypyta 500, vezmu toho co chce 500 a moze to byt aj lempl lemplavy.
Velmi sa mi pacila ked onehda zamestnanci peugeota bojovali za vyssi plat. sice o drobne, ale to je to co slovakovi chyba - hrdost.
Ad to, ze vsetci na SR pracujeme za zobracenky...
Netusim co su klikacie pozicie, nastastie 🙂 Mam vybornu VS, velmi uzku specializaciu. Som zamestnana v obore v medzinarodnej firme za nadpriemerny plat, (mozno zo mna nebude manazerka za 6k, ale radsej odbornik ako manazer klikacieho timu :D). Napriek tomu je moj plat v porovnani s platmi kolegov v inych krajinach - ZOBRACENKA.
PS: cinsky aj slovensky robotnik pracuje od vidim do nevidim za minimalne platy. rozdiel je, ze ked slovensky zaspi v praci, vyhodia ho 🙂
@kakika007 neboj,nieco sa najde,hlavne bud sebavedoma,realne vyberaj ponuky a na pohovore sa aj doat pytaj. Mne to pomohlo... Sla som.sice po RD do firmy,kde mam o dost nizsi plat ( v byvalom som.dostala pre nadbytocnost vypoved,no ja mam svoju teoriu,bola som tam totiz na platovom strope),ale zas beriem ine veci ako velku vyhodu,co momentalne vnimam ako vacsi benefit ako vyssi plat. Samozrejme,o takych,ze 1200v cistom som mohla len snivat,ale bolo to slusne aj tak..len..malokedy som koncila v deklarovanom case a byvali sme tam vzdy aj skor..este na predoslom oddeleni to bolo lepsie.. No ja nemam ambicie na nejake vyssie pozicie.. Bola som aj tak spokojna.. Vsetko ma svoje pre a proti..teraz robim.prijatelnejsie a blizsie to mam domov,ale nizsi plat.. Tam zas bol vyssi plat..ale viem,ze vyssi by bol az po nejakej revizii platov,co viem,ze zatial nehrozi,mam tam segru,ktora na platovom strope je..musela by sa uchadzat (ak sa vyskytne),jedine o nejaku vyssiu poziciu... Asi tak...
@dai aky je tvoj nazor..preco je taky problem najst zamestnancov?
Pytam sa,lebo aj k nam.hladaju a nevedia najst. Je sice pravda,ze platovo to nie je nic moc,ale skor ide o to,ze ti ludia nakoniec nie su vhodni kandidati.. A pritom tam staci,ak je clovek komunikativni a ma chut sa naucit nove veci..
Muz do firmy hlada tiez a je to bieda.. A aj s tymi ludmi,co ich uz za zamestnancov ma... On tvrdi,ze ludom sa nechce robit. Hladia len na prachy.. Ja nie som ani zamestnavatel a ani nemam ziadnu veducu poziciu,no co som vypozorovala este v byvalej robote pred MD,tak mu musim dat za pravdu. Tam tieu vacsina mladých chcela vyskoky plat,no vykon biedny.
@mia18112 vies,nejde o platy,pretoze hoci tu v BA zarobime viac,ovela viac minieme.cestovne v MHD na mesiac pre jedneho cloveka je cca 27 Eur,ked su dvaja pracujuci a deti Ti dochadzaju niekde do skoly,spocitaj,kolko to priblizne je.nehovoriac o drahych sluzbach,druzinach,kruzkoch,skolkach,ktore su v porovnani s inymi miestami na SK drahsie.nakoniec Vam na vychode ostane viac penazi mesacne ako mnohym ludom tu.keby som mohla,menila by som s niekym takym "mimobratislavskym". a najdrahsi je cas,ten tu v Bratislave bezi rychlejsi a lahsie sa straca.uz len kvoli tej strate casu by som s niekym menila....
@wendy62 rovnaka skusenost
@mia18112 presne, akurát som chcela povedať, že nebyvam v ba ale robím tiež v nadnárodnej spolocnosti a tie platy nad 1000 eur nie sú a to môžte mať tiež vš a prax a jazyky. Nad tých 1000 maju fakt len vyvojari a vedúci celých stredísk A nie je to pritom žiadna kórejská firma....
@sheila72 skor sa tiez priklanam k tomu ze si v zlej firme - nasa firma ma platy v ba rovnake ako v pobockach po celom slovensku, detto jne firmy ktore poznam ( a to niektore majh pobocky v hladovych dolinach )... samozrejme ze tych 1k a vyssie nie je nastupny v roznych nadnarodnych montaznych halach...
@dai neviem podľa čoho sa rozdeľujú firmy na dobré a zlé....totiž tu to bolo kedysi tak, že aj roboš za strojom mal netto 1200 eur, to bolo asi pred dvoma rokmi..teraz má ten istý pracovník 750 eur. Tam kde som tiež mali pracovníci okolo 1300 netto, dnes to nie je ani 1000. Skôr to myslím záleží od toho, ako sa firme darí. Napr my sme vyvazali dosť do ruska a teraz to bolo stopnute, čo sa dosť odrazilo na dopyte. A tak isto ako tu niektoré baby spomenuli, tu sú vš-aci ochotní robiť pod 500 eur. Pretože v tomto regióne je viac malých firmičiek, ktoré vám viac nedajú, tak ľudia sú radi, že majú aspoň čosi a tým pádom si aj väčšie firmy môžu dovoliť dať menšiu mzdu. Na druhú stranu, je tu určite lacnejšie ako v hlavnom meste.
@sheila72 uprimne fakt neviem cim sa zaobera vasa firma ... pochopila som temu mozno dost oo svojom - ano, aj samsung, vw ci kia su nadnarodne ale ja som skor nemyslela tieto montazne firmy, ale IT... tieto nie su ovplyvnene tak velmi aktualnou situaciou na trhu, trhu sa skor prisposobuju, platy si nedovolia znizovat kedze na poziciach je icakavane aj vzdelanie a ludia nestojja na tuto pracu za kazdym rohom...
Ja som teraz začala pracovať, som po výške a po materskej, plat v hrubom 1160 plus dva krát ročne odmeny. pracovná doba 7,5 hodiny plus 2 krát ročne odmeny a som veľmi vdačna, časom určite skúsim niečo iné, zatiaľ ďakujem Bohu za túto robotu.

@gabrielaslivkova jasne, ja v tom zmysle ze mas uplnu pravdu, je to urcite viac ako 800 eur🙂