Návrat do práce po materskej
Coskoro mi ide dieta do skolky a ja sa vraciam do prace. Vobec sa netesim na ten navrat k beznemu zivotu. Mam pocit ze vsetky kamosky v okoli sa nemohli dockat kym bude dieta v skolke a ony naspat v pracovnom rezime.
Ja som teraz prezivala najkrajsie obdobie. Nas vlastny domaci rezim, ziadny stres, vela casu na cerstvom vzduchu. Citila som sa uzitocna.
Teraz? Dieta do 4 v skolke, kym pojdeme sem tam na nejaky nakup, nieco sa doma navari alebo zje tal je pomáy cas spat…dni kedy budem musiet zostat v praci aj dlhsie lebo take dni sa vzdy najdu.
Je mi z toho do placu ked si predstavim kolobeh do roboty, domov a spat, cakat na vikendy a tie muz niekedy pracuje takze velmi kratky spolocny rodinny cas.
Ak su tu mamy ktore to mali podobne tak ako dlho vam trvalo kym ste si naspat zvykli?
A prosim nebudte hnusne, nie som leniva pracovat ani som nechcela s dietatom zostat do 18 doma…len sa mi tazko zvyka na velke zmeny a fakt ma materstvo proste naplna. Ja viem ze si proste zvyknut musim. Len sa teraz na to neviem divat pozitivne ze je to prirodzeny kolobeh zivota.
Ani ja som sa netešila po RD naspäť do práce, hoci som vedela, do čoho idem, kolegyne aj prácu som poznala, ale bolo mi ľúto za tým pekným obdobím na materskej, chvíľu to trvalo, kým som sa do toho dostala a zvládla zmanažovať stresujúcu prácu do večera, domácnosť a výchovu a ukrojiť si trochu času pre seba...pre mňa to bolo ťažké, muž dlho pracoval, dieťa chodilo s plačom do škôlky, nemala som sa kedy zregerovať a vyhliadky na ďalšie dieťa neboli, keďže manžel ďalšie nechcel...takže u mňa svetlo na konci tunela nebolo žiadne...už je to 20 rokov odvtedy, ale stále to považujem za náročné obdobie
@anonym_81c0bb no nemala by som taky sok zeby?? Pointa prispevku ti usla
@anonym_autor ale nie, neusla... ja som sa len zamyslela nad tym trocha nahlas. Ja chapem tvoje pocity...
Aha.
Takze nariekat mam pravo len ak by som mala financne narocnu situaciu, len ak by som mala chore alebo velmi narocne dieta?
Ale nemam pravo aby mi bolo luto ako nam bolo spolu doma dobre za tie tri roky a ze som si rodicovsku dovolenku fakt uzila? Niekto je tu riadne zakomplexovany a zavistlivy.
Ja som tu skor hladala podporu u citlivych zien co chapu co je nostalgia a tazsie sa adaptuju na zmeny a nie u tych co si spravia decko a potom pistia ze maju hlavy medzi plienkami. Co ste cakali ze kto bude to dieta prebalovat?
Kazda mame tu cestu materstvom inu ale vyslovene nedopriat niekomu ze mu je za tym este luto? Take slovenske fakt.
A priat mi aby som mala druhe dieta narocne??? No mozno sa druheho dietata ani nedockam asi preto som si vzdy vazila aj tie tazsie chvile.
Tym ktore sa do toho vedia vzit dakujem za komenty.
@anonym_207af3 zjavne nie, keď vyplakavaju, ako si nevedia zvyknúť na prácu.
@anonym_f67ac4 ty pises o niecom uplne inom ako ona. Precitaj si jej prispevok este raz.
@anonym_autor ja ti odporúčam mať druhé dieťa. a také náročné, že po pol roku budeš s radosťou utekať do práce, kde si odpočinieš. doslova a do písmena....
@amdornik a preco akoze mi toto odporucas?????co mas za problem s tym ze som sa mala s dietatom dobre??? Ved asi logicky ked mi bolo dobre tak mi je za tym luto? Ty mas co v hlave a v srdci ze takato vec je pre teba nepochopitelna???
Aha.
Takze nariekat mam pravo len ak by som mala financne narocnu situaciu, len ak by som mala chore alebo velmi narocne dieta?
Ale nemam pravo aby mi bolo luto ako nam bolo spolu doma dobre za tie tri roky a ze som si rodicovsku dovolenku fakt uzila? Niekto je tu riadne zakomplexovany a zavistlivy.
Ja som tu skor hladala podporu u citlivych zien co chapu co je nostalgia a tazsie sa adaptuju na zmeny a nie u tych co si spravia decko a potom pistia ze maju hlavy medzi plienkami. Co ste cakali ze kto bude to dieta prebalovat?
Kazda mame tu cestu materstvom inu ale vyslovene nedopriat niekomu ze mu je za tym este luto? Take slovenske fakt.
A priat mi aby som mala druhe dieta narocne??? No mozno sa druheho dietata ani nedockam asi preto som si vzdy vazila aj tie tazsie chvile.
Tym ktore sa do toho vedia vzit dakujem za komenty.
@anonym_autor neber si to k srdcu, stale sa tu najdu zeny, ktore musia rypat, aj ked nie je do coho. Riesenim by pre teba podla mna bol polovicny uvazok, nie je to mozne?
@anonym_autor musíš si zvyknúť ? Možno nájdeš aj inú cestu, zmena práce, čiastočný úväzok, práca z domu... držím palce ! Hlavne aby ste boli spokojní, či už si budeš zvykať na známu prácu alebo pôjdeš odvážne do niečoho nového.
Ja som začala pracovať na plný úväzok po veľa, veľa rokoch... jedno dieťa som už mala dospelé, najmladšie na 2.stupni. Vyhovovalo nám to všetkým, s manželom sme sa striedali, istý čas bol s deťmi doma aj on. Do škôlky nechodili, prvé roky ani do klasickej ZŠ. Tieto detské roky rýchlo prebehnú, ostanú len spomienky... a peniaze nie sú všetko.
Pracovať som začínala pri každom dieťati vždy do 1 roka, aspoň brigáda, či práca z domu na pár hodín týždenne. Dorobila som si aj školu. Neberiem to vôbec ako stratené roky.
@amdornik a preco akoze mi toto odporucas?????co mas za problem s tym ze som sa mala s dietatom dobre??? Ved asi logicky ked mi bolo dobre tak mi je za tym luto? Ty mas co v hlave a v srdci ze takato vec je pre teba nepochopitelna???
@anonym_autor no.... očividne si poriadne vyšinutá. mne je úplne jedno, či si sa mala s dieťaťom dobre alebo nie. len ty sa nevieš zmieriť s tým, že toto obdobie končí a že je treba začať chodiť do práce. inak by si nereagovala takto absolútne choro.
@anonym_autor musíš si zvyknúť ? Možno nájdeš aj inú cestu, zmena práce, čiastočný úväzok, práca z domu... držím palce ! Hlavne aby ste boli spokojní, či už si budeš zvykať na známu prácu alebo pôjdeš odvážne do niečoho nového.
Ja som začala pracovať na plný úväzok po veľa, veľa rokoch... jedno dieťa som už mala dospelé, najmladšie na 2.stupni. Vyhovovalo nám to všetkým, s manželom sme sa striedali, istý čas bol s deťmi doma aj on. Do škôlky nechodili, prvé roky ani do klasickej ZŠ. Tieto detské roky rýchlo prebehnú, ostanú len spomienky... a peniaze nie sú všetko.
Pracovať som začínala pri každom dieťati vždy do 1 roka, aspoň brigáda, či práca z domu na pár hodín týždenne. Dorobila som si aj školu. Neberiem to vôbec ako stratené roky.
@behulka aj toto je riešenie. autorka to pokojne môže svojmu manželovi navrhnúť...
Neporadím, len že ťa úplne chápem, mňa to ešte len čaká a je mi smutno, keď si na to pomyslím. Nepovažujem sa za lenivú, len ma tento čas doma s dieťatkom napĺňa. Zvládneš to, zvykneš si. Možno ozaj zmeniť trochu profesiu, spraviť nejaky kompromis, polovičný úväzok.
@anonym_autor veľa síl prajem. Tvoje zamestnanie vnímam aj ako poslanie ❤ Tam naozaj vidíš každodenne zmysel tvojej práce.
@anonym_autor no.... očividne si poriadne vyšinutá. mne je úplne jedno, či si sa mala s dieťaťom dobre alebo nie. len ty sa nevieš zmieriť s tým, že toto obdobie končí a že je treba začať chodiť do práce. inak by si nereagovala takto absolútne choro.
@amdornik hej som vysinuta lebo mi je luto ako mi dieta rychlo rastie a ako rychlo to vsetko leti.
Tvoja reakcia je chora. Clovek je biologicky naprogramovany na to aby mu pekne chvile chybali takze u teba je zjavne nejaka emocna prazdnota.
@anonym_autor veľa síl prajem. Tvoje zamestnanie vnímam aj ako poslanie ❤ Tam naozaj vidíš každodenne zmysel tvojej práce.
@behulka dakujem 🙂
@anonym_autor takže máš okolo 35 rokov. to si sa ešte nevybujačila? 🙂
@amdornik musíš mať neskutočne smutný život podľa tvojich reakcii. V čom reaguje autorka choro? Veď jej len je ľúto že toto obdobie končí.
@amdornik hej som vysinuta lebo mi je luto ako mi dieta rychlo rastie a ako rychlo to vsetko leti.
Tvoja reakcia je chora. Clovek je biologicky naprogramovany na to aby mu pekne chvile chybali takze u teba je zjavne nejaka emocna prazdnota.
@anonym_autor vážne si lekárka? ak ide o krátkodobé chýbanie (čiže dieťa je v zariadení, ty v práci a popoludní, večer, ráno sa vidíte, všetko je v poriadku). tu nejde o odtrhnutie teba od dieťaťa na 5 rokov života! čo to tu splietaš o biologickom naprogramovaní ? pletieš jablká s hruškami.
a och.... moja mama pracovala na 4 zmeny, videli sme sa fakt pár hodín týždenne... čo myslíš, že sa jej teraz neozvem rok? každý deň jej zavolám, ako sa má, čo je nové, pokecáme... má vyše 80. a to sme boli minimum času spolu, keď som bola dieťa. prosím ťa, nechaj si tie hlúposti. píšeš nezmysly iba preto, lebo nie dieťa, ale ty nie si schopná opustiť pohodlie a ísť do práce.
@anonym_autor vážne si lekárka? ak ide o krátkodobé chýbanie (čiže dieťa je v zariadení, ty v práci a popoludní, večer, ráno sa vidíte, všetko je v poriadku). tu nejde o odtrhnutie teba od dieťaťa na 5 rokov života! čo to tu splietaš o biologickom naprogramovaní ? pletieš jablká s hruškami.
a och.... moja mama pracovala na 4 zmeny, videli sme sa fakt pár hodín týždenne... čo myslíš, že sa jej teraz neozvem rok? každý deň jej zavolám, ako sa má, čo je nové, pokecáme... má vyše 80. a to sme boli minimum času spolu, keď som bola dieťa. prosím ťa, nechaj si tie hlúposti. píšeš nezmysly iba preto, lebo nie dieťa, ale ty nie si schopná opustiť pohodlie a ísť do práce.
@amdornik tak uz mame odpoved na tvoje reakcie. Pramenia z detsva;) chybala ti laska?pozornost? Objatie?pritomnost matky? Tak si to teraz kompenzujes ustipacnymi komentarmi na mamickovskom fore ktoreho poslanim je vzajomna podpora medzi matkami ktorej ty nie si schopna? Tak uz sme pochopili viac tu pisat nemusis;)
@anonym_autor ja som išla po 7 rokoch,to bol šok,sa nejako znova začleniť do starej práce k starým kolegyniam. Decká mi chodili ešte do škôlky obe. Čiže nejak som v týždni nevyvarala, všetci sme boli nájdený s práce a škôlky. Ale teda neskôr som zistila keďže som mala obe v škôlke , že aj tak som stále doma lebo choroby. Ale za mňa je to teraz ťažšie keď staršia nastúpila do školy ,to je ešte len kolotoč. Takže podľa mňa pokiaľ dieťa ide do škôlky stále máš ešte taký kľud,aj keď to teraz vidíš čierno.🫶
@anonym_f67ac4 ty pises o niecom uplne inom ako ona. Precitaj si jej prispevok este raz.
@hanaxxx ja čítam jej príspevok. Pokojne môže byť doma aj naďalej. Zivit ju predsa môže muz a ma to.
Opakujem, že normalne nechápem, ako to zvládajú v tom vasom neustále vyzdvihovanom zahraničí?
A porovnávať stereotyp na rodičovskej s pracou je tiež trosku mimo.
@anonym_autor surodenec by v tomto pripade pomohol.. 🙂

@anonym_autor nikto ti nekázal predsa byt 3 roky doma. Ako to asi dávajú v tom zahraničí? Už po pol roku človek stráca pracovné návyky, asi preto majú mnohé štáty tu matersku práve pol roka. Nieto byt doma 3/6/9 rokov na retazovkach a potom vyplakavat.
Ja toto fakt nechápem
@anonym_f67ac4 súhlas. ja sama som bola doma do 3 rokov dieťaťa, pretože zdravotný problém. ťažký reflux do 2,5 roka... mixovať, polohovať, problémy.... potom sa to "pohlo" vpred a vo veku 3 roky šlo dieťa do súkromnej škôlky na 3 mesiace. adaptívne. po pôrode moje najúžasnejšie mesiace 😀 to pochopí len človek, ktorý 2,5 roka polohoval dieťa, aby sa nedogrcalo až po druhú izbu (napríklad - sú aj horšie diagnózy)... napriek tomu, že som šla až v 3 rokoch do práce, ja som si fakt v práci oddýchla. dieťa konečne z najhoršieho von (iste, časom prišlo všeličo, ale čím staršie dieťa, tým ľahšie zvládanie rôznych chorôb).... ešte raz tak vrátiť čas a mať úplne ZDRAVÉ dieťa, idem do práce po 6 mesiacoch...