icon

Návrat do práce po rodičovskej dovolenke:

7. sep 2025

Od 1.1. mám možnosť vrátiť sa späť do práce, v ktorej som zamestnaná uz niekoľko rokov. Pôvodne som plánovala vrátiť sa štandardne po 3 rokoch na RD. V januári bude mať malý 1 rok a 8 mesiacov.

Aktualne ma ale zamestnávateľ oslovil, či by som sa vrátila skor, nakoľko od 1.1 sa otvára nová pozícia, ktorú idú obsadzovať a ako prvú oslovili mňa. Jedna sa o lepšie miesto, výrazný kariérny posun a celkovo je to pozícia, ktorú by som chcela robiť a ktorá ma hneď nadchla. Priznám sa, že nie som úplne ten "materinský" typ - svoje dieťa milujem nadovšetko, malému sa venujem neustále, chodíme na krúžky, plávanie, ihriská, výlety...ale materstvo ma od začiatku žiaľ nie úplne napĺňa. A preto aj tá predstava môcť sa realizovat mimo dieťaťa a domácnosti ma úplne nadchla.

Na 2.strane ale viem, že ak ponuku prijmem, bude to organizačne dosť náročné. Prácu mám 30-40 minút cesty autom + ďalších 15 minút zaniesť/vyzdvihnúť dieťa do jaslí (v tomto sa žiaľ nevieme s partnerom striedať, dieťa by teda chodilo do jaslí v meste, kde mám prácu ja). V praxi by to znamenalo, že budíček už ráno o 5, pred 7 odchod z domu a návrat až po 17-tej hodine.

Preto váham, či nebudem ľutovať následne, že si zbytočne komplikujem situáciu a radšej som sa mohla venovať dieťaťu, kým je malý a potrebuje ma. Po finančnej stránke skorší návrat do práce nie je potrebný. Už niekoľko dní riešim vnútorne túto dilemu, potrebujem uz zaujať stanovisko a nie a nie dospieť k finálnemu rozhodnutiu.

Strana
z2
abbey1
7. sep 2025

Bez ohľadu na dieťa, ten čas na cestovanie a prácu by mi za 2000 eur nestal. Celý týždeň prakticky o ničom. Cez víkend malý oddych a nanovo. Nie, do toho by som dobrovoľne skôr neišla.

autor
7. sep 2025

Dakujem za nazory aj rady. Popravde by som nikdy necakala, ze budem hladat rady na fore MK 😁 ale naozaj som vdacna za nestranne nazory a zazdielanie skusenosti. A teda mozno mi to aj pomohlo, ze som sa podelila s vami a skusim to riesit, ako navrhla @tamitamitami - vyjednat skrateny uvazok na 6 hodin, aspon na nejake prechodne obdobie, kym maly nastupi do skolky. Ak sa podari, vyriesi to moju najvacsiu dilemu ohladne cestovania a casu. A ak nie, tak sa nastavim na to, ze to tak mam nechat a "douzivat" si obdobie na RD.

letfenixa
7. sep 2025

@anonym_autor vrátila som sa do práce, keď mal syn 13 mesiacov, ale len na 2-3 hodiny, on bol zatiaľ u našich, a cesta do práce mi trvá max 15 minút pešo.

anonym_b6a978
7. sep 2025

Za mňa je ideál aby išiel muž na materskú na pol roka. Mne by bolo dieťaťa ľúto od 6 do 5 dochádzať do jasiel, ešte je malinké. Až potom od septembra by som ho dala

Strana
z2