icon

Návrat do práce po rodičovskom

alica42
2. aug 2021

Ahojte mam taku otazocku zajtra mi konci rodicovsky prispevok, no som opat tehotna, co som mesiac dopredu ohlasila zamestnavatelovi. Nastup na dalsi matersku mi vychadza o 4 mesiace, co som chcela vykryt pnkou, vziat si jeden den dovolenky kvoli aktivovaniu nemocenskeho a ist na pnku.zajtra mam ist podpisat papiere no mam z toho zmiesane pocity myslim si ze mi budu chciet dat vypoved. Viete mi poradit co mam spravit, az vyblafnu zakony podla ktorych ma mozu prepustit

123369
2. aug 2021

@alica42 áno,oni mi volali, že či sa mi dá skôr nastúpiť do práce, lebo majú veľa roboty,namiesto augusta ma volali tuším už na máj. A vtedy som im oznámila, že som tehotná,ale to som bola ešte na začiatku, pár týždňov,tak že im ešte dám neskôr vedieť.Ale všetko len telefonicky, nič som im neniesla.

123369
2. aug 2021

@bluka2 áno, všetko sa uvidí nič netvrdím,ale v 7 mesiaci nastúpiť do práce,nooo čistý zisk,aj ty by si s úsmevom išla? keď si rada, že vôbec ako tak fungujes ? A u nás pracujú len ženy .

alica42
autor
2. aug 2021

@123369 dobre je to mat i v pisomnej forme a podpisane,ze to prevzali.... ja som to dala personalnej priamo do ruky povedala mi, ze to poslala dalej, zajtra tam perssonalna nebude, ale hlavna manazerka, tak dufam, ze sa nebude tvarit, ze o nicom nevie.lutujem, ze nemam doklad no to uz by bolo ake svinstvo keby sa tvarili, ze nic nedostali

alica42
autor
2. aug 2021

@123369 a samozrejme kto by uz len nastupoval v 5-6 mesiaci, ja by som ani prve tri mesiace nevydrzala, kedze som mala problemove a som rada, ze sme to ustali. Pri prvom som inak robila az do konca do nastupu na matersku akurat tesne pred nou som si dominala dovolenku

sasanka605
2. aug 2021

AK si budete cerpat dovolenku uz to nie je retazovy porod.

123369
2. aug 2021

@sasanka605 a aký je medzi tým rozdiel? Toto nechápem. Že či je reťazovy, alebo nie. Viete mi povedať?

sasanka605
2. aug 2021

@123369 Ak je retazovy tak druha materska nemoze byt nizsia ako prva

lilinka88
2. aug 2021

@sasanka605 reťazovú nemá, keďže pôrod je až po RD. Aby bol reťazovy, okrem iných podmienok musí byť pôrod do ukoncenia RD, čiže kým dieťa nedovŕši 3 roky a žena plynulo prechádza z RD na MD

sasanka605
2. aug 2021

@lilinka88 ano, nejak som to prehliadla ked spomenuli retazovy

alica42
autor
2. aug 2021

@sasanka605 a co stratime tym ze neni retazovy? I nasa druha materska by mala byt vyssia ako prva , kedze priemer za tie roky co sme boli na rodicaku vstupol

123369
2. aug 2021

@lilinka88 áno,takto som to chápala, že reťazovy je keď sa plynule prechádza.Toto ma zaskočilo, ale teda nás sa to netýka, keďže sme to nestihli. No a finančne uvidíme 🤷

123369
2. aug 2021

@alica42 si optimistka😀, budem dúfať, že máš pravdu 😊

lilinka88
3. aug 2021

@alica42 ako vieš,že ti za tie roky stúpol plat? Či aký priemer myslíš? Že niečo stratíte som ja nikde nenapísala, iba som reagovala,že to nebude reťazovy pôrod

alica42
autor
3. aug 2021

@lilinka88 aj zivotne minimum vstupa predsa tak i platy su o nieco vyssie ako pred 3 rokmi

lilinka88
3. aug 2021

@alica42 to neznamená,že účtovníčka potvrdí vyšší VZ ako si mala v prvej materskej, kľudne môže dať plat aký máš v PZ

alica42
autor
3. aug 2021

@ivkazba ahoj dopadla som tak ze mi nukaju dohodu o skonceni podla paaragrafu 60, dovod: paragraf 63 odstavec1B organizacne zmeny schvalene predstavenstvom spolocnosti k 31.8, ponukaju mi k tomu odstupne 4+1 mesacnu odmenu.....vraveli, ze moja funkcia sa zrusila a z organizacnych dovodov klesania zamestnancov takto riesia zamestnancov, bo i baby co sa vracaju po materskej dostavaju vypovede

alica42
autor
3. aug 2021

@ivkazba nic som samozrejme nepodpisala som povedala, ze sa poradim. Jedna moznost je teda podpisat im dohodu a druhu mi povedala, ze ked porodim mi moze prist domov vypoved po porode

ivkazba
3. aug 2021

@alica42 nuž takto, dohoda s 5 mesačným odstupným je fajn. Pri dohode je vždy vyššie ako pri výpovedi. Výpoveď po pôrode ti dať nemôžu. Ako som písala, žene na MD/RD môžu dať výpoveď jedine ak sa ruší zamestnávateľ. Takže by ma zaujímalo, na základe akého § došli k tomu, že by ti dali výpoveď po pôrode. Čiže máš 2 možnosti - podpísať dohodu alebo nepodpísať a nechať si dať výpoveď po skončení RD. Ak skončíš teraz, treba ešte myslieť na to, že po skončení MD je ideálne vyčerpať podporu pol roka a až potom prejsť na RD. Síce sa oberieš o pol roka rodičovského, ale ak nezarábaš minimálku, tak podporu budeš mať o dosť vyššiu ako rodičák.

alica42
autor
3. aug 2021

@ivkazba
@ivkazba co je pre mna vyhodnejsie? Ty by si co spravila? Keby to podpisem teraz budem mat narok na tehotenske matersku a ten vyssi rodicak?

ivkazba
3. aug 2021

@alica42 keďže si otehotnela počas pracovného pomeru, tak ak by si skončila teraz, si v ochrannej dobe (u tehotných 8 mesiacov), čiže budeš mať nárok na materské, tehotenské a tým pádom aj na vyšší rodičák. Výhodou toho, ak by si skončila až po ďalšej RD je to, že podporu by si si čerpala až potom, čím by si mala k plusu ďalšieho pol roka doma (teraz by si ju musela vyčerpať počas RD). Zároveň neviem, ako dlho tam pracuješ, ale teoreticky sa za tie ďalšie vyše 3 roky môžeš dostať do pásma, kde budeš mať nárok na vyššie odstupné (výška závisí od dĺžky zamestnania).

alica42
autor
3. aug 2021

@ivkazba a tieto 3 roky o ktore by som si predlzila by sa mi ratali i do dochodku keby to neprijmem a pokracujem v pracovnom pomere?

ivkazba
3. aug 2021

Ak zamestnaná alebo na MD/RD, počíta sa to že si zamestnaná. Aj keď si doma.
@alica42

alica42
autor
3. aug 2021

@ivkazba aj keby mi pracovny pomer skonci? Ty by si co spravila na mojom mieste?

ivkazba
3. aug 2021

@alica42 neodišla by som teraz. Odstupné dostaneš aj potom, zo zákona. Plus ak by si náhodou ešte otehotnela počas RD, nemala by si pri treťom dieťati nárok na materské ani na vyšší rodičák. Plus ak ostaneš, tak 3 roky doma si potom môžeš predĺžiť ešte o pol roka s podporou, čo pri 2 deťoch nemusí byť zlá alternatíva. Ale to je ozaj len čisto môj postoj.

alica42
autor
3. aug 2021

@ivkazba tretie uz neplanujeme stacia nam dve 😂 , keby zoberem teraz tu vypoved zaratali by sa mi roky do dochodku tieto tri ked uz nebudem v pp v tom som ta nepochopila, inak som za tuto alternativu co i ty hovoris zvysne mesiace na podpore pri malych detoch by neboli na skodu.akurat co sa obavam, ked sa vratim potom, aby som neobisla bez odstupneho tym ze mi ponuknu podradnu funkciu pomaly upratovacky 🤔 budu vediet, ze to robit nepojdem

ivkazba
3. aug 2021

@alica42 musia ti ponúknuť pozíciu za minimálne rovnakú mzdu (nie nižšiu) a takú, na ktorú máš kvalifikáciu. Čiže ak napríklad robíš administratívu, nemôžu ti ponúknuť upratovanie či prácu za pásom. Takže ak nemajú adekvátnu náhradnú pozíciu, musia ťa ukončiť s odstupným. A ak majú adekvátnu pozíciu, tú môžeš ale aj nemusíš odmietnuť. A odmietneš, tiež ťa musia ukončiť s rovnakým odstupným. Nie si povinná prijať náhradnú pozíciu aj keby bola násobne lepšia.

Čo sa týka rokov do dôchodku, to veru nie som si istá, takže nebudem zavádzať. Ale skúsime osloviť @lucka_ke a @zalka baby viete, či sa do odpracovaných rokov pre potreby odchodu do dôchodku počíta obdobie kedy je žena na MD /RD v prípade, že počas tohto obdobia ukončila PP?

lucka_ke
3. aug 2021

@ivkazba dôchodkové platí štát do 3 rokov aj ak nemá PP

alica42
autor
3. aug 2021

@lucka_ke Ale ci by sa mi ratali tieto roky do dochodku keby ukoncim pp

alica42
autor
3. aug 2021

@ivkazba takze nic nestratim ked ostanem zamestnankyna, vsetko ma pocka o 3 roky.nebudem spekulovat neprijmem ponuku 😂 nadsene asi nebudu bo vyse hodiny do mna tlacili kaleraby ako sa organizacna struktura zmenila zmensila a na zaklade toho mam vypoved i napriek oznameniu tehotenstva. No zas v ich zaujme je, aby sme sa dohodli nechceli mi ani papier dat na prestudovanie tento zakon mi len nadiktovali na zaklade, ktoreho ma prepustaju.

alica42
autor
3. aug 2021

@ivkazba inak dakujem ti veelmi pekne, ani nevies ako si mi pomohla 😊 tu sa clovek viac dozvie ako na urade 😇