icon

Návrat z materskej a prehodnotenie platu - skúsenosti

30. nov 2022

Dobrý deň,

ako ste riešili návrat z materskej na kvalifikovanú pozíciu platovo? Na materskú som nastúpila pred 5 rokmi mám 2, deti za sebou. Podĺa starej zmluvy som teraz na tom finančne dosť biedne s vzhľadom na odpracované roky a absolvovsné niekoľkoročné vzdelanie a kopec kurzov chcem samozrejme prehodnotiť mzdu na adekvátnu úroveň ako to robili mojím kolegom kým som bola na materskej.
Posielali ste žiadosť o prehodnotenie ešte pred nástupom, alebo ako ste to riešili? Ďakujem, prosím len tie čo ste to riešili.

Strana
z3
joannita
30. nov 2022

@anonymous87 jasne ze dovod potrebuje zamestnavatel, v tom suhlasim. Ale zamestnavatel si velmi rychlo a naozaj velmi lahko najde dovod ver mi. A velmi dobre vedia ti zamestnavatelia co im na sude prejde a co uz nie....

anonymous87
30. nov 2022

@joannita paragraf 166 hovori o nastupe na matersku a kolko tyzdnov je materska. Paragraf 157 upravuje nastup po MD a RD. Ale nebudem sa s tebou dotahovat. Asi vies lepsie no 🤷‍♀️

joannita
30. nov 2022

@anonymous87 este doplnam. *pokial sa dana praca uz nevykonava alebo bolo zrusene miesto samozrejme

joannita
30. nov 2022

@anonymous87 a ty tam nevidis to slovo "zamestnanec" v zatvorke? 🤔

akje
30. nov 2022

@petamich urcite. Treba so zamestnavatelom komunikovat na urovni, snazit sa najst kompromis. Pre mna je dolezitejsie mat pri dvoch detickach skrateny pracovny pomer ako vyssi plat. Ten si chcem ponechat taky, aky som mala a nie ist nizsie. No treba si aj pre seba povedat, ze ak to nevide, da sa ist zamestnat inde. A nie to vesat zamestnavatelovi hned na nos. 🙂

anonymous87
30. nov 2022

@joannita vidim. Ale tyka sa to ako muza, tak zeny. Nebudem sa s tebou dotahovat. Ja som sa o tomto radila s pravnikom plus s clovekom, ktory robi vo velkej firme (spp) a ma totok na starosti. Ale ako pisem. Vies lepsie asi.

petamich
30. nov 2022

@akje presne 🙂 myslim, ze ak ma niekto korektny vztah so zamestnavatelom a je to co i len trochu mozne (kazdy si tu svoju firmu pozna), tam nie je vobec nic zle na tom, aby zena pred navratom otvorila otazku platu, pracovneho uvazku, zaradenia, ...najhorsie co sa moze stat je, ze nam povedia nie a potom uz sa clovek podla toho zariadi 🙂

akje
30. nov 2022

@petamich a este je dobre podotknut, ze kazdy si pod formulkou "zvysenie platu" predstavi nieco ine. Niekto si predstavi zvysenie o 600€, niekto o 100€. Tiez tu nebolo spomenute, z akej sumy si chce zvysovat plat. Aj to by hralo rolu. Tiez si treba uvedomit, ze nastupom po rd sa rata s tym, ze ten plat, ktory sa vyjedna pred nastupom ostava a zamestnavatel neocakava pytanie si penazi po pol roku. Ved na to mala dotycna priestor pri nastupe a opat ide pytat peniaze. Sto ludi sto chuti, sto roznych firiem, sto roznych zamestnancov 🙂 kazdopadne, treba skusit a neocakavat zazraky 🙂

joannita
30. nov 2022

@anonymous87
§ 157

(1) Ak sa zamestnankyňa vráti do práce po skončení materskej dovolenky alebo ak sa zamestnanec vráti do práce po skončení rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 1, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na pôvodnú prácu a pracovisko. Ak zaradenie na pôvodnú prácu a pracovisko nie je možné, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na inú prácu zodpovedajúcu pracovnej zmluve. Zamestnávateľ je povinný zaradiť zamestnankyňu a zamestnanca za podmienok, ktoré pre nich nebudú menej priaznivé ako podmienky, ktoré mali v čase, keď nastúpili na materskú dovolenku alebo rodičovskú dovolenku podľa § 166 ods. 1, a zamestnankyňa a zamestnanec majú právo na prospech z každého zlepšenia pracovných podmienok, na ktoré by mali právo, ak by nenastúpili na materskú dovolenku alebo rodičovskú dovolenku podľa § 166 ods. 1.

joannita
30. nov 2022

@anonymous87 rodicovska dovolenka muza (neoficialne materska) sa upravuje v §166 ods. 1 ako som pisala. Mas to tam aj uvedene.

loginexistuje
30. nov 2022

@babulkomale nebudu neboj sa tieto veci pise HR resp pravne oddelenie a ked odovzdavame tak pustame jazykovu kontrolu 😉

loginexistuje
30. nov 2022

ale ved vyskusaj a uvidis a je aj asi dolezita info z akeho platu a ake zvysenie cakas ak mas 3300 v hrubom a chces navysenie na 3600 tak by to mohli byt priechodne
ak si ale pat rokov so zamestnavatelom nekomunikovala moze to skoncit aj ukoncenim prac pomeru

mimikas
30. nov 2022

Ja viem že keď som sa vrátila tak som mala zvýšeny plat o toľko percent ako sa dávalo ročne navýšenie. Napr. ja som sa ozvala že m menej ako kolegyne a plat mi dorovnali. Robila som vo firme roky neviem prečo by som mala mat menší plat ako niekto kto nevie ani polovicu. Ja som som sa najprv neformálne stretla a uviedla dôvody. Asi to nepôjde hneď ale určite ak tam budú chcieť urdzat na tom popracuju. Ak sa neozveš nič nedostanes.

smajliica
30. nov 2022

Pred odchodom na matersku si mala mzdu s ktorou si bola vtedy vzhladom na vedomosti a skusenosti spokojna? Alebo uz vtedy si mala pocit ze by to malo byt viac?
Ja by som si asi skusila poposielat prihlasky do inych firiem, nech mas aspon prehlad kolko mozes dostat inde. Pripadne to mozes pouzit pri vyjednavani platu, hlavne ak sa platova uroven v tvojom obore zvysila vo vseobecnosti. Neznamena to, ze odides ale je dobre mat prehlad. Ber do uvahy po 5 rokoch mimo prace si v podobnej pozicii ako cerstvy absolvent a chvilu bude trvat kym sa do toho opet dostanes.

darkswan
30. nov 2022

skoda, ze si nedas poradit od skusenejsich bab tu, presne vedia o com hovoria...svet sa za 5 rokov zmenil a obavam sa, ze s tvojim pristupom akurat tak pohoris...

autor
30. nov 2022

@akje ďakujem a áno je ťažká doba pre nás všetkých na oboch stranách.

pstrap
29. júl 2024

Ahoj, ako si dopadla? Mňa čaká teraz tiež návrat po RD 😄

Strana
z3