icon

Návrat z materskej dovolenky. Ako prekonať izoláciu v práci?

20. mar 2025

Som späť v pôvodnej práci po 3 rokoch, ale v inom teame. Mam 30,som mlada baba ktorá sa tešia späť, a vobec niesom tak vytreta z materskej, ako som čakala ze budem. ale noví kolegovia akoby nejak automaticky ma neprijali, sú mladší, tvaria sa mudro a dávajú mi najavo ze som asi len hlúpa vykojena matka... Vrátila som sa v októbri čiže ubehlo dosť času sa spoznať.
Takyto istý scenár prežívajú aj dve moje známe, tiež sa po MD vrátili do prace s radosťou ale chodia plakať na zachod, cítia sa na druhej koľaji, kukaju na nich ako na hlúpe, drzo snimi jednaju a proste necitia sa tam dobre.
Som este mlada pre pana, cestovala som, jazyky viem, bola som predtým celkom šikovna v práci, spolocensky typ.
Ale tieto dni sa cítim akoby som mala 60 medzi 20tnikmi.. Uplne sa citim mimo, nechytám sa na ich debaty o umelých nechtoch ci žúrkach, a do ničoho ma nezapajaju, idú si spolu na obed a mňa nezavolaju.
Prečo sa to ženám po MD deje? Lebo uz som to videla davnejsie aj v okolí.
Ako toto riešite?
Alebo mam zmeniť pracu a zamestnať sa v staršom kolektíve?
Možno so staršími kolegami si budem viac rozumieť..

kristinka92
20. mar 2025

A nemozes sa radšej rozprávať s tými mamičkami čo prišli tiež po MD? Tak vieš, máš už rodinu, deti, mentálne si sa posunula úplne inam a nepríde ti významne a dôležité riešiť pre teba take kraviny ako umelé nechty a podobne…No proste medzi takých už nezapadás. To tam máte iba takých mladých, ktorí ešte nevedia o com je život?

benit
20. mar 2025

@kristinka92 2 zname sa vratili po MD, ale asi nie do tej istej prace ako ona.

kvietok1233
20. mar 2025

Oni sú mentálne inde. Ja keď som mala 20, 30tnici boli pre mňa už starý. A vôbec ma nezaujímali ich deti atď 😄. Radšej by som sa tiež spojila s mamičkami. A inak ja do práce prídem, urobím čo treba a idem preč. Kamošky si tam nehľadám a ani nemám.

janci27
20. mar 2025

Ja som sa vratila do prace z MD po 6 rokoch, mala som 38 a tiez som isla do ineho teamu. Ja vsak tieto pocity nepoznam ako pises, zaclenila som sa v podstate hned. Sme velka firma, cize je to taky mix ludi aj mladych slobodnych, ale aj takych, co uz maju rodiny, cize nebol problem sa tam bavit s takymi, co mam nieco spolocne a sme na jednej vlne. A aj ked sme mali v teame ludi, co su vekovo mladsi, tak vzdy sa nasla nejaka spolocna rec, nikto nikoho nedaval na druhu kolaj. Avsak neboli to ludia, co maju napr. 20, ale o cosi viac, kedze maju uz po vysokej skole a povatsina z nich uz aj nejaku prax. Jasne, ze sa medzi tolkymi ludmi nasli aj taky, s ktorymi som sa nemala o com bavit, ale prevysovala to vatsina, ktora bola v pohode.

katica06
20. mar 2025

Cítila som sa podobne ako ty, mala som 32 a bola najmladšia v kolektíve a iba jedna nemala dieťa. A som však šla do novej práce. Horko tažko som vydržala rok a niečo kým som zostala na rp potom som našla druhý prácu, menší kolektív ale vekom rovnaký a rýchlo som sa adaptovala

elzena2
20. mar 2025

Ja to mam podobne, ale chapem ich. Uz som pre nich bud stara alebo matka so vsetkymi predsudkami, ktoré k tomu patria. Tiež mam vacsinu kolegyn bezdetnych, par výrazne mladsich (20+) a vacsinu starsich (45+). Tých par matiek, ktoré sú ako ja 30+ je rado, že postiha prácu, skolku, krúžky, neviem ani kedy by sme sa mali spolu bavit, ani o com ( mam plno starosti so svojim deťmi, nie ešte pocuvat o cudzich). Proste sme take osamele vlcice. Len si sustrastne vymenime usmev v kuchynke, keď do seba lejeme kavu a kazda už ma plnu hlavu svojich povinnosti.
Pre dvadsatrocnych už sme ina generacia. Ja si ešte nostalgicky spominam, ako na nás starší kolegovia pozerali, že "ach, vy millenials, este neviete o com je zivot" a ja som sa vtedy cítila cool a moderne. Teraz už ti 20+ pozerajú na nás, že "bože, tyto trapni millenials". Ešte kolegyne, ktore nemaju deti drzia na oko spolu (bežné debaty, podobne témy, obedy), v skutočnosti sú to 2 skupinky, ktoré sa ohovaraju, ale v rámci skupinky majú, zdá sa mi, dobre vzťahy ( volaju sa na svadby, návštevy, vianočné trhy). Tak tie síce majú spoločenský život,ale ja by som to za rodinu nemenila. Ja to nejako v tej práci pretrpim a teším sa, ako si s deťmi budem večer stavať puzzle.
Keď ta nezaujímajú ich témy a ich nezaujímajú tvoje deti, tak o com sa máte spolu baviť? Na čo pôjdeš s nimi na obed, keď budu zas len rozoberať, aké plavky si kúpili na dovolenku?

nika11103
20. mar 2025

Nečítam komentáre , mňa len zaujalo ako si vravíš viackrát , že si mladá … necháp ma zle , nemyslím to zle , skôr prosím o radu a tipy ako sa tak mlado cítiť . Mne práveže definitívne po tom a chvíľku predtým , ako mi odbilo 30 , “skončil” život 🤣 ja sa už naozaj cítim ako Starena , muž keď sa chce so mnou nejako romanticky bozkávať tak sa ho pýtam či sme v puberte , proste ja vidím tie mladé baby ( a pre mňa sú mladé baby 20-25 rokov ) , ticho závidím , a chcela by som sa vrátiť do tých bezstarostnych študentských čias … a do roboty sa ja ešte len budem vracať a teraz som sa už úplne totálne naplašila čo ma tam čaká ( to že budú komentovať moje kilá navyše to je len čerešnička na torte 🥺)

autor
20. mar 2025

@benit vrátili sa do tej istej práce ako ja, v rovnaký mesiac dokonca, mali sme spolu úvodné školenia avšak oni sú na iných oddeleniach.. Práveže Len snimi sa občas stretnem a bavim,ale to sa dá len občas, každá sme v inej časti budovy, v iných teamoch..

bonboniera
20. mar 2025

Sama nimi opovrhujes tak načo sa chceš kamarátiť?

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
siska53
20. mar 2025

To ma mrzi, ze mas taku skusenost. Ja som sice sla do inej prace, tam mix od 20-60 a aj dost mamiciek. Mne sice vzdy najskor trva, nez sa otukam a zaclenim, no nejak sa to casom vyvrbilo tak, ze mam kamosky a kamosov medzi ludmi, co su odo mna o dost mladsi. Ae ja som si vzdy skor rozumela s mladsimi.

No zas viem, ze mnohi mladi maju predsudky voci starsim a rovnako aj voci mamickam, co sa vracaju po materskej, tak je mozne, ze su kolektivy, kde je to takto.
Nebudete mat nejaky teambuilding, kde by ste sa mozno lepsie spoznali a mozno by si sa tak viac zaclenila do kolektivu...

janci27
21. mar 2025

@siska53 hej presne, ja tom mam takto podobne, ja si tiez celkom rozumiem aj s tymi mladsimi.

Ale my sa celkovo bavime aj tak v skupinkach, kde je zmiesany vek, a da sa povedat ze na rovnakej urovni, kde nikto neprejavuje nejaky povysenie, pripadne ze by niekto niekoho vyclenoval, lebo ma deti. Vela kamosiek kolegyn mam aj takych, ktore su v podobnom veku ako ja, pripadne jeden dva roky starsie a deti nemaju ani neplanuju. My zase casto mavame spolu teambuildingy, rozne spolocne aktivity, kavy a tak podobne, a mame si stale co povedat, aj ked sme taky vekovy mix, lebo aj ked ma kazdy nejake ine svoje starosti, tak vzdy vieme najst spolocnu rec, zasmiat sa a sprijemnit si chvile v robote 🙂 Asi by som v takej robote, kde len odrobim co mam, s nikym sa nebavim a rychlo utekam domov, dlho nevydrzala a porazilo by ma asi 🙂

siska53
21. mar 2025

@janci27 presne, my si vieme aj vsetci pokecat. A tiez asi by som nevydrzala v praco, kde by som sa nemala s kym porozpravat v ramci pauzy/obeda a pod..

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
kika845
22. mar 2025

Pozri sa na to tak ze tvoje kolegyne su pre tvoje dieta aj tak uz tety, to je jedno kolko rokov maju, ty si uz aspon teta ale mama, ony su zatial len bezdetne tety,
Ved sa nemusite bavit o nehtoch, neverim ze si nenajdete spolocnu rec absolutne v nicom