icon

Nechcú ma do práce, lebo som Rómka

26. jún 2023

Ahojte vystudovala som hotelovu akademiu s maturitou hladam si zamestnanie do hotela ,ci uz recepcia alebo chyzna .Pracovala som v jednom znamom hoteli cca 4 roky cize prax mam .Najprv som bola chyzna neskor recepcna .Ja som isla na matersku a hotel sa zrusil skrachoval .Teraz ked si hlasam pracu tak cez telefon ok pridte na pohovor mate prax ako nahle pridem hned mi povedia ze uz je obsadene .Na druhy den volala kamoska jej povedali ze je to volne .Stalo sa mi to uz 3 krat som dost sklamana naposledy som kontaktovala dany hotel a bolo mi povedane ze romovia nemozu robit v prestiznom hoteli ...Nasla som si nakoniec pracu ako upratovacka v nemocnici myslite si ze je to fer ??

Strana
z5
biela_sova
28. jún 2023

@bloger Je mi luto vzniknutej situacie autorky. Inspektorat prace a staznost. Co sa tyka Tvojej poznamky... je bezne, ze ludia bez znalosti reci si najprv najdu pracu ako upratovacky. Vedel si vsak ze ja som nasla pracu cca 200 zenam z Ukrajiny ako upratovacky? A vedel si, ze do par mesiacov sa doucili Tvoju materinsku rec, nostrifikovali diplom a pracuju prevazme v zdravotnictve? Pozor pozor na takehto vyjadrenia, aby si nemal oproti sebe s metlou v ruke neurochirurgicku / psychiatricku, ktore su prave v procese uznavania vzdelania 😉

terezka1947
29. jún 2023

Ono je to divné celé....
Pretože rómovia si robia zle meno sami. Čokoľvek sa stane,hneď to otočia,že to kvôli tomu,že rasizmus,že róm...a hneď to hrotia. Nadávky,telka,sťažovanie,vyťahovanie paragrafov...
Koľko mamičiek s mini deťmi tu márne hľadá prácu,kvôli čomu ich nevezmú?že sú príliš biele?či aký rasistický dôvod má zamestnávateľ?
Treba si uvedomiť,že nie všetko je hneď útok na jednotlivé komunity,ale,že je to realita.
Kto žije v prostredí,kde žije margalizovana skupina,tak vie o čom hovorím....musíte si dávať veľký pozor na pohľady,slová,skutky,lebo...lebo.
A vôbec tu nejde o Rómov ako takých. Veď sú u nás v nemocnici romske lekárky,sestričky....máme hercov, hudobníkov. Ale nie každý rom,keď sa mu niečo nedarí,či nevyjde ide vyťahovať rómsku otázku.

aliziana
29. jún 2023

@terezka1947 prepáč, ale ona tvrdí, že jej priamo povedali, že "Rómovia nemôžu robiť v prestížnom hoteli" - to za akceptovateľnú realitu naozaj nemôžeme považovať

terezka1947
29. jún 2023

@aliziana v dnešnej dobe si nikto nedovolí toto otvorene povedať. Možno nejaký "jednozamestnancový" súkromník. A keď,tak to mala nahlásiť.
Inak,keď navštevujem hotely,skús si všímať zamestnancov.....rómovia často pracujú ako čašníci,už som videla mladého milého chalana Roma na recepcii v jednom hoteli na str.Slovensku a ako upratovačky tiež bežne. Kľudne chyba môže byť aj inde,nie iba v pôvode. A keď je to nefér jednanie od konkrétneho zamestnávateľa,potom je dosť možnosti to riešiť.

slovakboy
29. jún 2023

Nie je to vôbec fér, ale odzrkadľuje to našu spoločnosť. Plná predsudkov, konšpirácií, hlúposti. Ja mám kolegu Róma a je to vyštudovaný inžinier, od začiatku mal problém sa medzi kolegov zapracovať, kopec predsudkov, pritom je inteligentný, dobrá duša, snaživý viac ako ostatní. Až po veľa rokoch sme niektorí do toho zasiahli a dali mu viac možností, právomocí aj zodpovednosti. Vystrelil ako raketa a momentálne predbieha jedného za druhým v znalostiach, schopnostiach, pracovitosti, preberaní zodpovednosti atd atd. Je aj veľmi vďačný. Odporúčam ti nevzdávaj to a neuspokoj sa s prácou upratovačky. Hľadaj ďalej, niekde sa nájdu ľudia v rozhodovaní, ktorí nemajú predsudky. Je to hrozné, ako predsudky vedia odstaviť človeka na celý život, niektorí potom zatrpknú a stanú sa skutočne zlými voči bielym. Ale pritom dôvodom je prvotný predsudok, ktorý jediný môže zmeniť práve ten väčšinový jedinec. Nemám rád ani označenie slušný Róm, je to ako keby to bola nejaká výnimka. Viem, že sú neprispôsobiví občania a sú väčšinou Rómovia. Ale byť neprispôsobivý a byť Róm sú dve rozdielne veci a nedávam ich pri hodnotení človeka dokopy. Celkovo je dobré nenálepkovať ľudí a dokonca ani udalosti ešte pred tým, ako sa neukáže ich skutočný vplyv. To je taký návod aj pre iných, ako postupovať.

beatinka
29. jún 2023

Odkial si??

beatinka
29. jún 2023

Aha, už vidím, že Košice..

bloger
29. jún 2023

@biela_sova Nepochopila si čo som písal. Ja im gratulujem tu išlo o niečo iné.

autor
29. jún 2023

@terezka1947 mne bolo povedane rovno ze romovia nemozu pracovat v prestiznom hoteli.To co pisete je mimo moju temu

autor
29. jún 2023

@slovakboy ano dakujem za milu reakciu

gab1sol
29. jún 2023

Kto ti povedal, že rómovia nemôžu pracovať v prestížnom hoteli? Priamo manažérka ako dôvod tvojho odmietnutia, alebo to išlo cez ďalšiu osobu?

karolinakr
30. jún 2023

Ked maš hotelovu, prax a vieš anglicky, pracu si najdeš časom.Anglicky vieš? Tiez jedna šla robit na recepciu, ale tam komunikuje väčšinou v angličtine s hosťami..Pochybujem, že v dnešnej dobe ti manažer " prestižneho" hotela povie do očí, že romov neberieme, to musel byt fakt šibnuty.Vy sa mate aspon kde ist stažovat a na čo to hodit, mna odmietli na pohovore xy krat, a nemam sa kde isť sťažovat. A vela x som robila lepšie ako iní, trebars som dostala vypoved a najlenivši dostal povyšenie, ale tieto krivdy nikto nikdy nebude riešit v mojom živote, lebo nemam sa na aku diskriminaciu odvolat..Nemysli si, ze bieli maju na ružiach ustlane a pečene holuby im lietaju, ja vela krat musim dokazovať, že viem robiť atď..

slovakboy
30. jún 2023

Keď ti niekto povedal, že Romovia nemôžu pracovať v prestížnom hoteli, tak to je na trestné oznámenie.

roxana280
2. júl 2023

@bloger ja som dala pracu Romke upratovanie, ukradla nam aj obrucky, prave preto, ze som nemala predsudky, Ukrajinky utekaju pred vojnou a tak ako moze byt slusna Romka, ktoru som ja este nestretla, tak som stretla velmi slusne Ukrajinky a jednu pred vojnou velmi zlu, takze sudit cloveka treba jednotlivo podla skutkov a nie ich hadzat do jedneho vreca.

bloger
2. júl 2023

@roxana280 U nás čo boli Ukrajinky tak len sa chodili rehotajúci. A kupovali si fľašky. Správala by si sa rovnako v prípde, že by ti manžel alebo deti bojovali vo vojne? Skôr by si s toho bola úplne na prášky. Verím, že áno. Ja nehádžem nikoho do jedného vreca. Videl som to na vlastné oči. Ale zas netvrdím, že neexistujú slušné.

roxana280
2. júl 2023

@bloger neviem, stretavam ich v Bratislave dost vela, upratuju, nakladaju jedlo, vsetky su mile, stretavam sa uz iba s pracujucimi, keby bol moj muz a syn vo vojne, mozno by som chlastala prvu ligu z toho stresu, alebo sla za nimi, neviem, nebola som v takej situacii a snad nikdy nebudem, viem, ze mna by to polozilo.

bloger
2. júl 2023

@roxana280 To je dobre, že sú aj také. Nech sa im darí. Prepáč použil som to len ako príklad. Samozrejme všetci túžime po tom aby bol mier. Prajem ti krásnu nedeľu s tvojou rodinkou. Všetko dobré.

roxana280
2. júl 2023

@bloger napodobne, krasny den, nech je co najmenej bolesti po svete

beata249
31. júl 2023

Aj som rómka mám obchodnú akadémiu s maturitou. Uchádzala som sa o pracovné miesto v reštaurácii ako pomocná sila do kuchyne. Prax v tom mám už pred tym pracovla v kuchyni . Po telefóne mi povedal že na druhý deň môžem nastúpiť do práce. Keď som tam prišla tak mi povedal do oči že cigánky nebere . Vraj si to ľudia nežiadaju. Ten pocit poníženia bol strašný...

andreatytler
31. júl 2023

@beata249 Otrasne. Je mi to luto.

natty0987
4. apr 2024

V dnešnom svete je to hrozne a potupne na tvojom mieste by som na ich stránku napísala sťažnosť kvôli diskriminácii a rasizme predpoklady si nato mala ziaľ pôvod rozhodol a v dnešnej dobe jeto fakt nespravodlivé a hlavne aut ak si šikovná a komunikativna nevidím žiaden problém....viem sama o čom hovorím tiež som Rómka šikovná ovládam gramatiku plynule rozprávam a na Romku nevyzeram zlé.....a aj cez to ma neprijmú do hocijakej práce mam aj školu.....cudzinci by sa tiež možno báli tam ubytovať keby si podala sťažnosť lebo by to vnímali tiež ako diskrimináciu

Strana
z5