Nechcú mi dať dovolenku, ktorú potrebujem kvôli škole
Zamestnávateľ mi nechce dať dovolenku a ja potrebujem ísť do školy na 4 dni ,ako mám postupovať? Rozmýšlal som aj nad výpoveďou ale je to už budúci týždeň a keď by som ju podal zajtra a od pondelka neprišiel do roboty pravdepodobne dostanem absenciu a to som počul ,že sa to so mnou môže ťahať...Ako mám postupovať ,prosím poraďte.(do školy som vrazil nemalé peniaze nechcem to nechať len tak )
@pea87 nie, je to vyhradne na zamestnavatelovi, ci dovolenku schvali......ak schvali, potom si kolega zaplati a nasledne z nejakeho dovodu zamestnavatel dovcu zrusi, musi mu zaplatit nahradu, ale ak najskor zaplatis dovolenku a zamestnavatel Ti ju neschvali, tak dokonca Ti nemusi ani nic zaplatit. jasne, ze je najlespei sa dohodnut dopredu, kto kedy bude cerpat, urcite ak chce kolega s vami vypiect, tak takto mu to nevyjde🙂
@pea87 priepustky su len na cas nevyhnutny na navstevu lekara, a aj to jedine v pripade ze nie je mozne osetrenie vykonat mimo prac.casu pracovnika, takze ak potrebujes ist k lekarovi na kozne s vyrazkou a ja zistim ze zajtra ti robi do 18,00 tak ta jednoducho nepustim, dnes mas prac cas 8-16,00, chod si zajtra!
toto samozrejme hrotim do extremu, inak ziaden lekar ti nenapise celodenne priepustky na 3dni, to ti da rovno PNku a si tam kde on nechce byt. Dalsia vec su interne predpisy, u nas mozes mat max 3 za mesiac aj to nie za sebou.
Neviem ale dnesni mladi ludia su ako na hlavu padnuti... ja som studovala popri zamestnani, aj moje 2kolegyne u mna.
Skolu, seminare a skusky som vedela minimalne 3t dopredu, pri blokovej vyucbe mesiac dopredu, ved otvorim usta a sa idem dohodnut a nie dupkat nozickami ze JA CHCEM, JA MAM PRAVO 😀 😀 😀 (prd mas)
Ak clovek nema schvalene vzdelavanie zamestnavatelom, pre ucely jeho prace tak co sa tyka skoly nema narok na nic. Prave preto ti dnes schvalia studijny plan snad iba na ministerstve skolstva. Uz vidim zamestnavatela co bude trpiet skuskove studijne volna, statnice a spol.
Vsetko co moze @skwary spravit a bude to legalne, je sklopit usi, zrazit paty, zobrat dezert a ist suchajuc patami poprosit sefa/ku o dovolenku na buduci tyzden + ist poprosit kolegov ( neviem ci robi pri pase, mam taky dojem ze sa jedna o manualnu vec) ci by nepotiahli zmeny za neho.
@eeffka presne tak.........u mna vedeli, ze mam skusku na medzinarodny certifikat z anglictiny, prislubili mi, ze ma pustia a v den skusky o pol hodinu skor domov, hodinu pred koncom pracovnej doby mi navalala sefka robotu na dve hodiny, ze to proste urobit musim a mala som po skuske, po certifikate a 1000 EUR v prdeli...........a proste nikoho to nezaujimalo, lebo holt, skola je moja vec
@eeffka no ved toto....ze najlepsie by spravil tak ako si ty napisala, lebo ked ked spravi hocico ine ci uz PN alebo absenciu tak si ten jeho zamestnavatel spravi o nom akurat tak zlu mienku :-/ inak obdivujem vsetkych co studuju popri zamestnani ja by som to nedala 😀 ja som chodila na VS denne popri tom brigada a mala som dost.. a teraz ked si predstavim ze dojdem o siestej z roboty a potom este ze ucit sa alebo co...ojojooj to uz nie 🙂 ale este napr do jazykovky spravit si statnicu by som chcela chodit.. vravim si ze az budem mat viac casu - ked raz pojdem na matersku,ale kamosky co matersku zazili mi vravia ze mam nejake idealne predstavy o nej ked si myslim ze budem mat vela casu, tak neviem 😀
no nikto za mna ťahať smeny nebude pretože sme 2 smenná prevádzka a nikto predsa nebude ťahať 16 hodín 4 dni vkuse
@pea87 chod do jazykovky kym nemas dieta 🙂 ja som robila vo firme od 3.rocnika a bolo to ako pises, do 16,30 praca, isla som sa prejst okolo baraku v ramci psychohygieny a potom v case skusok a seminarok, som tam drepela 18,00 do 20-21,00 v robote ( internet este nebol vsade vtedy 😀 , a to bolo pred 12rokmi takze nie tak davno , mam len 36 🙂 ) potom domov, tam som padla na hubu a rano do prace. Mojim "stastim" bolo ze v 5.rocniku som mala frajera/muza na vojne, tak som mala "volny cas".
Ked studoval on, to sme uz mali dceru tak to bol iny zahul, klasika praca a potom sa ucil po nociach, lebo decko ti pokoj neda... chvalabohu za nami.
Moje kolegyne, praca 8-16,30 , po nociach sa ucit, pisat, ja som este charitativna kedze viem co to je robit+sa ucit tak v podstate som u nas nastolila rezim ze si mozu brat volna ako chcu s tym ze mi daju vopred vediet, jedina podmienka je aby neboli obe naraz prec. za 5rokov sa stalo 3x , ze mali konflikt casov a to sme sa dohodli ako ludia. dokonca cez skusky v 5.rocniku som tu bola tyzden sama, zatali sme zuby, ale to bolo cisto len o dovere a ustretovosti.
ale keby som mala kolegu , ze on chce a ja musim ... no vies co sa musi...len umriet.
@pea87 takze podla teba, ak by kazdy zamestnanec doniesol doklad o kupe dovolenky v ten isty termin, firma sa zavrie a hotovo? 🙂
najprv si mas dat dovolenku pisomne schvalit od zamestnavatela, a az potom si mozes zaplatit dovolenku, a vtedy plati to, ze ta zamestnavatel musi pustit, inak ti uhradza naklady
@mima4 no predstav si ze som to na drzaka zamestnavatelovi spravila a aj sa so mnou sudil,ale sud dal za pravdu mne,nakolko som preukazala vazne dovody ,pre ktore som musela opustit pracovisko ,pripadne sa nedostavit do prace..tie dni ktore som mala vykryte PN-kou,mi presli a tie ktore nie,tak to som si už zlizla samozrejme !
@mima4 treba si uvedomit aj to,ze vela zamestnavatelov su svine a robia taketo veci naschval,ze nechcu pustit zamestnancov domov z prace..napr ja keby som bola v rovnakej situacii ako je zakladatel temy a nechcel by mazamestnavatel pustit na dolezite skusky,tak by som jednoducho neprisla do prace,pokial by som nebola vyslovene odkazana na tu pracu..roboty je vsade dost a pokial je mlady vzdelany a moze mat na zaklade dalsich skusok tituly,tym padom najst si lepsie zamestnanie,,dlabala by som aj na taku robotu..Ale myslim ze ty by si to mala vediet,ved mas v profile uvedene ze si rebelka..tak preco nespravit rebelizmus aj v tomto? kludne hocikedy..Ja som napr mala vazne problemy v rodine..rakovina,z minuty na minutu zhorsovanie sa stavu,,ked mi zavolali z nemocnice ze mam letet tam,tak som letela a len som dala info zamestnavatelovi ze odchadzam z prace,alebo ze nepridem a vobec ma nezaujimalo ci ma pustia alebo nie..vedela som ze moze dotycny kedykolvek zomriet ,preto som aj vyhrala sudny spor ..praca premna nebola dolezita za tychto okolnosti..Len som chcela zakladatelovi povedat,ze mu nic nehrozi ,ked nepride do prace,maximale ho vyhodia a to ze mu daju zly posudok ,nikoho v dalsom zamestnani nebude trapit,pokial nebude robit nejaku specificku pracu,kde to budu od neho vyslovene vyzadovat..
@eeffka no ved uvidim ako mi to bude vychadzat, kazdopadne by som nejaky jazyk mala rada aj na papieri, len ked to je to ze ked dojdem domov som rada ze mam trocha volneho casu 🙂 jaaaj ani mi nevrav o hentakych ludoch.. sef ked bol na dovolenke tak jeden volal koncom tyzdna ze - v pondelok potrebujem dovolenku, a ja ze ako sorry je vela roboty atd a on hned si zacal dovolovat ked tam nebol sef ze pcha ked mu nedame dovolenku v pondelok on pojde k lekarovi a vybavi si papier,.. no tak co som mala spravit.. zavolala som sefovej sefke do rakuska ze aky problem a ona ze ok nech je v pondelok doma ale ze v piatok si ma vypratat vsetky veci z kamionu a nemusi sa ani vracat 😀
@liz_lemon vies co nejak extra som sa nad tym nezamyslala, ale ked to podas takto asi je to ozaj hlupost 😀 😀 😀
@kikina84 kebyze nemas na účty, na hypoteku, a pod... pochopila by si.. Neviem kde žiješ, ja v BA, ale aj tu sa dobrá práca za slušnú mzdu hladá pár mesiacov, nieto ešte niekde mimo BA, kde ľudia majú sakra problém nájsť si prácu...
Zamestnávatelia sú svine?
A zamestnanci? ktorí sa hádžu na PNky, kradnú, darebáčia, zašívajú sa - toto máš úplne všade a je to bežné 😉 Keď odídeš od svojej práce, kto ju za teba dokončí? Čo si myslíš, že bude zamestnávateľ kvôli tebe zamestnávať ďalsieho človeka... to je tak trochu aj o tej zodpovednosti, zodpovednosti za prácu, úlohy.
Musím súhlasiť s @eeffka - socializmus strasne ludí zdegradoval a zdarebáčil... prezamestnanosť urobila svoje, viac s kávičkou v ruke a mimo práci ako v robote.
@kikina84 zamestnavatel ma pocas prvych desat dni pravo ta skontrolovat🙂 inak, chcela by som vidiet, ako sedis v banke na hlavnej pokladni, je otvorene, mas hmotnu zodpovednost, na sebe 300tis Eur a dalsich 100 tis v cudzej mene a z minuty na minutu sa dvihnes a odides z prace🙂 Nie je to vzdy tak jednoduche, ako to opisujes
@mima4 súdiš ma nepravom absolutne nic o mne nevies..aj ja platim hypoteku,ucty,ani netusis cim som si v zivote presla..aj ja som z BA a s hladnim roboty som nemala nikdy problem..ked som chcela nasla som si ju vzdy,od upratovacky,az po administratívu..teraz mam zamestnanie kde robim od roku 2007.dobre platenu,neflákam sa a ani nekávičkujem,to ta mozem ubezpecit..svedcia o tom aj moje referencie zo zamestnania (tohto kde som teraz) a to ze som niekedy v minulosti mala absencie zo zamestnania,zo mna este nerobi zleho cloveka..len mi je prednejsie vidiet milovanu osobu mozno posledny krat v zivote,ako si udržať zamestnanie..mala som problemy aj s hypotekou aj s uctami,lebo som ich nemala po prepusteni z coho platit a dlho som s tym bojovala,,ale prezila som,aj ked som na to bola v tej dobe sama,postavila sa na nohy a isla dalej..nuž každý má v živote iné priority a mne sú blízske osoby prednejšie v takýchto situáciách,čo sa o tebe zrejme povedať nedá..nepíš mi už ,radsej si chod premnazamna aj zamakať na presčasoch v tom tvojom milovanom zamestnaní,aby si nepriša o to najcennejšie čo máš!!!!
@aduskatt no nastastie na takej pozicii nepracujem,ani by som nepracovala,lebo pri klientoch rozneho typu,by som asi skončila na liekoch,,stačí mi jedna hodina tu na MK a mám dosť 😉 (kolegyňe pozdravujem vás a obdivujem) 🙂 Mne je uplne jedno ako si to kazdy riesi,,nech si to riesi ako chce..vidim ze tu zjavne viac ludi nevie prekusnut,ze sa najde osoba,ktorá ma gule na to aby sa zvdihla a odisla len tak zo zamestnania,nuž ako som už písala vyššie,každý máme iné priroty v živote..pre mna bol človek s rakovinou prednejší ako práca a myslite si o tom co chcete,nikto nevie co som musela prežívať a aké to bolo premňa tažké celkovo..takže z tohto dôvodu končím debatu v tejto úžasnej diskusii a neprajem nikomu zažiť to,aby musel mat absenciu v zamestnaní,kvôli takému ničomu ako som musela ja 😉 ..pekný deň prajem všetkým
@kikina84 absolutne nezijes v realnom svete. Su ludia, ktori si o pracu dovolit nemozu prist, maju rodiny, deti... a strata zamestnania moze u nich znamenat dostat sa na ulicu. A nemozu ist pracovat za mensi peniaz, pretoze by rodiny neuzivili.. darmo hrdost..to nie je ani hrdost.. ale nepochopenie zodpvednosti za svoj zivot, za svoju rodinu...
A tvrdením "mne sú blízske osoby prednejšie v takýchto situáciách,čo sa o tebe zrejme povedať nedá.." začínaš práve citovo manipulovať a vydierať ma, aby si ukázala svoju nadradenosť, nie svoj názor, ale nadreadenosť teba ako človeka... Takéto tvrdenia sa v slusnej argumentácii nepouzivaju, toboz, ked ma osobne nepoznas a nemas so mnou osobny vztah, takze zvazuj čo píšeš.
@fidka79 no vidis.u nas na SVK je taka natura, ze ked som prisla do prace, ze nenastupim do sluzby, lebo svokor pred pol hodinou umrel a ideme zariadovat pohreb a aj sa na nom zucastnime, a je to 350 km daleko, tak miesto niecoho ako uprimnu sustrast sa ma sefka spytala, ci musim ist teraz.......... 😠
@fidka79 pozri, každý normálny šéf tieto veci chápe a myslím si, že každý normálny kolega to vezme za toho človeka, potiahne... ale v tejto teme som reagovala na to, ze proste, ked sa neda dovča, hádzem sa na PN alebo proste neprídem ... kvoli škole.
Zamestanvatel chce človeka na prácu a ešte pred nástupom človeka do práce by mal byť stotožený s tým, že bude študovať a brať to do uvahy. Pokial to tak nie je, treba respektovať zamestnávatela.
Neda sa vzdycky si "dupnut", hlavne ak človek ma zavazky... keby som zistila, že moj sef je hajzel..tak az ked si najdem nové pracovné miesto, podávam výpoved.
@liz_lemon
@eeffka
@emkab
@aduskatt
@afrika
@moon1979
Milé dámy, ďakujem, že ste mi otvorili oči a ospravedlňujem sa týmto zakladateľovi témy @skwary za neodbornú radu. Na otázku, koľko zamestnaní som vystriedala, odpovedám, že minimálne 5 a to nerátam brigády a iné práce na dohodu. Mala som zrejme veľké šťastie na zamestnávateľov, že som s dovolenkou naozaj nikdy nemala problémy, takže som sa, podľa väčšiny komentárov, veľmi mylne nazdávala, že tak je to všade, čo ma teda veľmi mrzí. (Nie to, že som sa mýlila, ale to, že realita je taká zlá.) ☹
@aduskatt Ďakujem, teda, ak mám úprimne napísať, ešte stále som sa nespamätala z toho, čo som si tu prečítala, lebo mne už sa párkrát stalo, že som si dovolenku "vybavovala" telefonátom ráno do práce, že "dnes neprídem, beriem si dovolenku". Aj keď to, samozrejme, nezneužívam. Ale určite záleží aj od typu práce, mnoho ľudí nemôže len tak odísť, u nás sa to dá.

@aduskatt aha vdaka...lebo od nas si nahlasil jeden dovcu ze ide na lyzovacku, no a my sme taka mala firmicka ze tiez sa musime dohodnut a nebrat si volno hociako, no a kolegyna mi tak vravela ze aj tak by ju dostal ked ju ma zaplatenu a doniesol by o tom potvrdenie.. tak za to som sa pytala 🙂