icon

Nedarí sa mi nájsť prácu po skončení strednej

vikingi
26. okt 2025

Ahojte, už som doštudovala strednú školu s maturitou, ale nemám vôbec skúsenosti, jedine tak v Kauflande ale to zamestnávateľom nestačí a už som fakt zúfalá. Každý deň posielam aspoň 20-tim firmám životopis cez peofesiu, no ako mám získať skúsenosti keď ma nikto nechce zobrať? Väčšinou je to komplet ignorácia, ani nie žiaden "neberieme vás", proste mi neodpovedia. Čo je horšie je že neviem čo chcem v živote robiť a tak posielam ich do primitívnej práce ako je predavač, recepčná atď no veľa ľudí sa tam hlási. Ja už fakt neviem a strašne ma to stresuje, bojím sa že si nikdy nič nenájdem a skončím v budúcnosti na ulici... Má niekto podobnú skúsenosť?

viera012345
27. okt 2025

Buďme realisti.V časoch, keď maturoval moj nebohý otec/r 1952/,maturita ešte niečo znamenala...v období, keď maturovala moja sestra/r.1972/ešte tiež bola dostačujúca na získanie "dobrého,, zamestnania.V dnešnej dobe,ak má človek veľké nároky, často ani VŠ nie je zárukou,ze si svoje ambície naplní, najmä,ak nie je ochotný urobiť ani dočasný kompromis-nejaku dobu pracovať aj ako predavačka, recepčná, upratovačka.

sissy27
27. okt 2025
@vikingi

@anonym_903700 možno keby si poriadne čítal tak by si sa vyčítal že nemám dostatok skúseností

@vikingi stále sme sa nedozvedeli

* akú strednú školu si vyštudovala
* na aké pozície sa hlásiš
* ako vyzerá tvoj životopis

Ak ti máme pomôcť, tak skús odpovedať na tieto otázky, bez toho je to len fňukanie na internete, ktoré nikam nevedie.

anonym_8f2f44
27. okt 2025

Ešte dodám k mojej práci upratovačky- je tu dobrá tlačenka, ĺahké to nie je sa tu dostať , väčšinou po známosti. Také že cigánky,alebo dlhodobo nezamestnané s tuleňou chorobou nemajú šancu.Aj keď sa uvoĺní miesto,nikdy sa to nedostane na Úrad práce , hneď sa tam dosadí známa,rodina a pod.

simca06022011
27. okt 2025

Ja by som to povedala tak, ze podstatne je co si vystudovala a pre mladu aktivnu babu je posielanie zivotopisov malo. POtrebujes urgentne prax = treba rozhodit siete po znamostiach, aj osobne sa spytat ak niekde vidis, ze chcu pracovnu silu a byt trochu vtierka... trochu. XY napise ze je to otravne atd, ale kolko z nas zobralo cloveka ktory sa zaujimal, zavolal, zastavil pred noname zivotopisom. Ty ako dievca po maturite, s mozno nejakou brigadou nemas ako vysperkovat zivotopips a hrat sa na neviem co. Fotky su kontraproduktivne uplne, kopa zamestnavatelov ti to potvrdi, nikdy som nikoho s fotkou neprijala (a nie cielene, proste nic to nepomoze).
Treba byt trpezlivy a skusat vsketymi moznymi kontaktmi a sposobmi dostat aj vysnivanu pracu, zaroven sa ucit co treba, jazyky atd = ono aktulane aj konkuerancia je velka. Vies aj tam kde sa pise, ze vhodne pre absolventa = prihlasi sa clovek s praxou, skusenostami a pracu dostane skor on ako absolvent. To je proste fakt. preto ti treba robit viac ako len rozposielat CVcka.
okrem ineho zamestnavatel ma povinnost zverejnovat volne pracovne miesto/novovzniknute pracovne miesta, bud ho nahlasije na upsvat, alebo sa dava inzerat = cize supracovne miesta, ktore su uz aj obsadene viac menej.

anonym_f5ef92
27. okt 2025
@viera012345

Buďme realisti.V časoch, keď maturoval moj nebohý otec/r 1952/,maturita ešte niečo znamenala...v období, keď maturovala moja sestra/r.1972/ešte tiež bola dostačujúca na získanie "dobrého,, zamestnania.V dnešnej dobe,ak má človek veľké nároky, často ani VŠ nie je zárukou,ze si svoje ambície naplní, najmä,ak nie je ochotný urobiť ani dočasný kompromis-nejaku dobu pracovať aj ako predavačka, recepčná, upratovačka.

@viera012345 toto tiež neplatí, ono to je výhradne o šikovnosti. Poznám ľudí, čo nemajú dokončený ani výučný list a majú sa veľmi dobre, lebo sa vedeli vypracovať aj inak ako školou - sú to ľudia do 40r, takže žiadny čas komunizmu. Poznám VŠ vzdelaných ľudí a robia za pár eur. Ja VŠ tiež nemám a zarábam veľmi pekne, 4cifernú sumu na part-time s flexi pracovnou dobou 🙂 a nie nemám 20 rokov praxe. Pracujem 3tí rok.

abbey1
27. okt 2025

@vikingi
Máš len maturitu, si dospelá osoba a vôbec netušíš, čo chceš vlastne robiť. To znamená, že asi neexistuje niečo, v čom si ozaj dobrá a čo extra môžeš ponúknuť zamestnávateľovi. Niektoré práce sú pre teda primitívne.
No zhrniem to. Sebavedomie vysoké, kvality priemerné a čakáš na zázrak.
Ale ten sa väčšinou nestane. Keď nemáš na začiatok extra čo ponúknuť, tak treba vziať akúkoľvek prácu a krok za krokom sa dostať vyššie. Otázkou je kam vlastne, keď ty sama nevieš.

veselo_neveselo
27. okt 2025

@vikingi Tak maturita nie je vlastne ziadne vzdelanie, ja maturitu beriem tak, ze to je brana k vyssiemu vzdelaniu.
Ak sa ti da, tak pohladaj VS, aleb ine pomaturitne vzdelanie.
Ak sa musis zamestnat, tak s tym, ze popri skole, idealne v obore, staze, praktika, aby sa ti relevantne skusenosti nazbierali uz pocas studia.

Este prezri zivotopis, ci tam mas uvedene relevantne veci pre pozicie, na ktore sa hlasis. Na recepcnu, potrebujes jazyky, prijemne vystupovanie voci klientom, riesenie problemov, schopnost reprezentacie,..
Ine potrebujes na pracu predavacky, ine na administrativnu pomoc. Ak posielas vsade rovnaky zivotopis a motivacny, tak niet divu. Z tych papierov je poznat, ci si nad tym zauvazovala a len tak hromadne rozposielas.

Doporucim ti, vyberaj si aj ty. Ak je tam pozicia recepcnej, a mas predpoklady, tak pouprav to, co tam posielas aby bolo jasne, ze ti o tu konkretnu poziciu ide a preco.

anonym_7ff668
27. okt 2025
@viera012345

@viera012345 skola nieje ziadna zaruka, poznam ludi co nemaju ziadnu VS a su dnes vo vysokom manazmente zarabaju tak ze by im aj prezident zavidel. A zaroven poznam ludi co maju aj dve VS a robia "primitivne" prace.

anonym_b677ca
27. okt 2025
@vikingi

@anonym_903700 možno keby si poriadne čítal tak by si sa vyčítal že nemám dostatok skúseností

@vikingi ja som po vysokej skole robila pohovor na recepcnu a teda skusali ma ako na maturite, posadili za komp, ci viem napisat obycajny email, rozne otazky ako bybsom sa zachovala keby to a keby tamto...zobrali by ma, ale pani povedala ze mam hladat nieco lepsie za vyssi play. Tak preco teba teda ani na pohovor nezavolaju ked je to taé primitívne? Tiez som nemala dovtedy ziadnu pracovnu skusenost, len absolventsku prax. Nebude problemom tvoj zivotopis? Mozno prilis primitívny? 😉 A povedat primitivna praca na recepcnu alebo predavaca? 🤦🏻‍♀️Tak asi im staci vidiet tvoj zivotopis a hodia ta na kopku nevhodný uchádzač na túto jednoduchú prácu. 🤷

vikingi
autor
27. okt 2025
@sissy27

@vikingi stále sme sa nedozvedeli

* akú strednú školu si vyštudovala
* na aké pozície sa hlásiš
* ako vyzerá tvoj životopis

Ak ti máme pomôcť, tak skús odpovedať na tieto otázky, bez toho je to len fňukanie na internete, ktoré nikam nevedie.

@sissy27 tu je odpoveď na všetko: zmaturovala som kaderník vizážista ale to ma nebaví, nemám k tomu vzťah. Čo ma konkrétne baví je navrhovanie a šitie oblečenia a chcem ísť na tento odbor na VŠ. Môj životopis obsahuje: moje osobné údaje, aké jazyky ovládam, vyznamenania a diplomy, ako viem narábať s počítačovými programami, znalosti, moje silné stránky.

sisa_s
27. okt 2025

A na ake pozicie posielas denne 20 zivotopisov ako vystudovana kadernicka?

simca06022011
27. okt 2025
@vikingi

@sissy27 tu je odpoveď na všetko: zmaturovala som kaderník vizážista ale to ma nebaví, nemám k tomu vzťah. Čo ma konkrétne baví je navrhovanie a šitie oblečenia a chcem ísť na tento odbor na VŠ. Môj životopis obsahuje: moje osobné údaje, aké jazyky ovládam, vyznamenania a diplomy, ako viem narábať s počítačovými programami, znalosti, moje silné stránky.

@vikingi no s takouto skolou a ktora ta este aj nebavi, duplom musis ukazat svoju schopnost robit ine veci. Administrativu, byt aktivna zbehla vo vybavovani... recepcne v salonoch mozno.. alebo predavacku v DMku/parfumeriach atd a tvarit sa ze predsa len ta bavi vizaz atd, a vyznas sa v drogerii/ odporucis a bla bla... postupne do pokladne sa naucit a tak.. nic v zlom, ale na veci ako recepcia v hoteloch = je to v konkurencii neobstojne = kvoli tomu ze sa tam nahlasia baby z gymplov, OAciek a s administrativou a jazykmi ta proste vysackuju hned v prvom triedeni.
Skusila by som znamosti, rodicia/tety/ujovia = nech sa pytaju, aj za nizsiu mzdu, vyslovene kvoli praxi... skoda ze ta nebavi tvoj obor, to je nieco co ma vzdy zakaznikov :D Ja som mala dokonca v kancelarii babu co skoncila len ZS:D a tak brutalne bola sikovna na vsetko... ale bez znamosti, keby mi prisiel zivotopis, by nemala sancu.

synne
27. okt 2025

Beriem absolventov SŠ do kancelárie práve kvôli nižším platovým očakávaniam. Ale stačilo by, aby raz niekto povedal, že robí „podradnú prácu“, a skončil by. Beriem absolventov, ktorí majú drive – ktorí nešli na VŠ, ale chcú sa vzdelávať, chcú napredovať. Nie takých, ktorí k práci pristupujú štýlom „niečo robiť musím, tak to vezmem, aj keď je to podradné“.

Áno, absolventi tu robia podržtašky – ale nie je to podradná práca. Je to štandardná práca na začiatku kariéry. Popri tom, ako kopírujú, hrabú sa v papieroch či varia kávu, chodia na školenia, učia sa firemné postupy a vidia, ako nadriadení riešia problémy. Za pol roka až rok môžu riešiť projekty samostatne – a s tým prichádza aj navýšenie platu na úroveň ostatných pracovníkov na danej pozícii, bez ohľadu na vzdelanie, pretože už dokážu podať rovnako dobrý výkon.

Čo tým chcem povedať je, že ak z tvojho životopisu cítiť, že prácu síce potrebuješ, ale v skutočnosti ťa nezaujíma a považuješ ju za podradnú, tak ťa ani na pohovor nepozvú. Firmy hľadajú ľudí, ktorí chcú pracovať, nie len „chodiť do roboty“.

abbey1
27. okt 2025
@vikingi

@vikingi Prepáč, ale akú prácu by si chcela získať s týmto odborom a bez praxe, keď ten konkrétny odbor ťa nebaví a iné práce, ktoré by si robiť mohla, ti pripadajú primitívne.
Nehnevaj sa, ale zlož ružové okuliare o sebe a začni na sebe pracovať.
Ak máš vzťah k móde a máš talent, tam vysokú školu skutočne nepotrebuješ
Tak sa cení hlavne talent, nápady, kreativita a drive.

sissy27
27. okt 2025
@vikingi

@vikingi na prijímačkách si bola? Máš vôbec vytvorené portfólio? Lebo "baví ma" nestačí.
Zabila si 4 roky niečím, čo ťa nebaví, a je to škoda, lebo šikovná kaderníčka alebo mua si prídu na pekné prachy, ale tak čo už.
Každopádne ak máš ambície ísť na vš, tak sa pripravuj a popri tom hľadaj len nejaké brigády. Predpokladám, že bývaš ešte u rodičov, takže náklady na život nemáš extra vysoké, ale aspoň nejaké vreckové si zarobíš a nazbieraš nejaké skúsenosti.

martinkatinka
27. okt 2025
@vikingi

@vikingi a co si urobila preto, abysi sa tou navrharkou stala? Kde si posielas tie zivotopisy? Lebo me teda pride, ze ty vlastne ani nechces nic robit, uz vopred ta praca nebavi.
Ja som sla robit do dielne, montovat suciastky... Hovorila som si, kto vie, ci to budem vediet, ved skusim... No a ono ma to aj celkom bavilo. Prides k pasu, vypnes mozog a montujes 😆 a doma cista hlava.. Parada robota. Len teda fyzicky narocna

magdalienka11
27. okt 2025

@vikingi zaujala ma tvoja veta - primitívna práca predavač, recepčný.... zaujímavý pohľad na vec. Žiadna práca nie je primitívna. Tvoj pohľad je primitívny. Nie, nerobím nič z toho. Som niekde inde. Skús si zlepšiť kvalifikácii, kurzy, jazyky a potom skús niečo adekvátne tvojho vzdelania.

denkabemommy
27. okt 2025
@vikingi

@vikingi prosím ťa, nechoď študovať "krajčírku" na VŠ, za jedno na Slovensku taká nie je (ak nerátame VŠVU), najbližšia v ČR ale ako myslenie aj do budúcna - keďže šitie je manuálna práca (a nemusíš byť vždy pri sile) si vyber iný smer, s ktorým sa budeš vedieť nejak uplatniť - ekonomika, pedagogika, psychologia, architektúra, marketing,... Keď ťa baví šitie, tak sa čudujem, že nemáš už rozbehnuté portfólio a nevenuješ sa tomu - dá sa s tým uživiť celkom obstojne...

anonym_ba1c9b
27. okt 2025

Mňa napadlo osloviť firmy v oblasti ktorej chceš pracovať, že by si rada získala skúsenosti formou práce na nejaký čas zadarmo, povedzme do 3 mesiacov, nemusí to byť plný úväzok na 8 hodín. Ak sa budeš snažiť, ponúkne ti prácu po nejakom čase ten zamestnávateľ sám. Ak nie, budeš mat skúsenosti do životopisu

simca06022011
27. okt 2025
@anonym_ba1c9b

Mňa napadlo osloviť firmy v oblasti ktorej chceš pracovať, že by si rada získala skúsenosti formou práce na nejaký čas zadarmo, povedzme do 3 mesiacov, nemusí to byť plný úväzok na 8 hodín. Ak sa budeš snažiť, ponúkne ti prácu po nejakom čase ten zamestnávateľ sám. Ak nie, budeš mat skúsenosti do životopisu

@anonym_ba1c9b bohužiaľ u nas nie je možné pracovať zadarmo

simca06022011
27. okt 2025

Myslím ze autorka nemyslela "primitivna" práca ako urazku. Zbytočne sa v tom repete toľké v každom príspevku. Nešťastne tým označila práce, ktore nic extra nevyžadujú a myslim, ze mala.predstavu ze raz.dva to teda dostane, ked tam jie su žiadne extra požiadavky.

anonym_97ba39
27. okt 2025

A takymto mindsetom si nic nenajdes. Vysmievas tu podradne prace, pricom teba nechcu zobrat ani tam. Ps, neprides mi ako clovek, ktory je bohvie ako mudry🫣

vikingi
autor
27. okt 2025

@simca06022011 presne, neviem prečo si hneď všetci myslia keď som povedala že primitívna = zlá práca, netreba ju🙃 myslím to tak že každý sa na takú pozíciu môže uchádzať, nepotrebuje špeciálnu školu atď. samozrejme že sa tam veľa ľudí bude hlásiť

vikingi
autor
27. okt 2025
@anonym_97ba39

A takymto mindsetom si nic nenajdes. Vysmievas tu podradne prace, pricom teba nechcu zobrat ani tam. Ps, neprides mi ako clovek, ktory je bohvie ako mudry🫣

@anonym_97ba39 nikomu sa nevysmievam... Primitivnou prácou sa myslí práca kam sa dá hlásiť bez špeciálnych znalosti. A hovoriť mi že som sprostá je trochu cez

vikingi
autor
27. okt 2025
@sissy27

@vikingi na prijímačkách si bola? Máš vôbec vytvorené portfólio? Lebo "baví ma" nestačí.
Zabila si 4 roky niečím, čo ťa nebaví, a je to škoda, lebo šikovná kaderníčka alebo mua si prídu na pekné prachy, ale tak čo už.
Každopádne ak máš ambície ísť na vš, tak sa pripravuj a popri tom hľadaj len nejaké brigády. Predpokladám, že bývaš ešte u rodičov, takže náklady na život nemáš extra vysoké, ale aspoň nejaké vreckové si zarobíš a nazbieraš nejaké skúsenosti.

@sissy27 ja viem že kaderníčky si zarábajú dobre ale na škole čo som bola ma dokopy nič nenaučili len postupku, farbenie vlasov a fúkanú max. Musela by som utratiť viac peňazí na rôzne kurzy a pod. čo mi príde zbytočné ak ma to nechytilo

vikingi
autor
27. okt 2025
@abbey1

@vikingi Prepáč, ale akú prácu by si chcela získať s týmto odborom a bez praxe, keď ten konkrétny odbor ťa nebaví a iné práce, ktoré by si robiť mohla, ti pripadajú primitívne.
Nehnevaj sa, ale zlož ružové okuliare o sebe a začni na sebe pracovať.
Ak máš vzťah k móde a máš talent, tam vysokú školu skutočne nepotrebuješ
Tak sa cení hlavne talent, nápady, kreativita a drive.

@abbey1 Ja som nikde nepovedala že primitívna práca je zlá práca ktorú by som nechcela robiť, hovorím o tom že všetci tam môžu ísť bez špeciálnych znalostí a všetko je preplnené a je väčšia pravdepodobnosť že ma nezoberú, nie ako napr v zdravotníctve kam vždy niekoho chcú. Ak máte nejaké nápady na prácu, cenila by som ďakujem. 🙂

anonym_0fe507
27. okt 2025

Kaderníčku môže dnes robiť ktokoľvek aj s kurzom, to nie je žiadna škola, v zmysle že sa ňou môžeš nejako hrdiť, tým to nijako nezhadzujem, ale realita je taká. A na akú VŠ konkrétne by si chcela?

kalifka
27. okt 2025
@vikingi

@vikingi a prečo si ju potom vyštudovala ? Veď si mala kopec možnosti prestúpiť na inú školu.

anonym_29a860
27. okt 2025
@kalifka

@vikingi a prečo si ju potom vyštudovala ? Veď si mala kopec možnosti prestúpiť na inú školu.

@kalifka nie kazdy ma moznosti prestupovat, a preco niekam idu atd.. no LEBO RODICIA a preto, co riesime ako rodicia aj teraz.. ze deti nevedia kam chcu ist. Tak toto su fakt debilne otazky, preco to studovala.. to je otazka na vysokoskolakov, ktori studuju to, co nakoniec nerobia, nie na stredoskolakov. Tam ak rodicia odmietnu riesit, nechcu atd = ani si dieta nic ine nevyberie/neprestupi.

procrastique
27. okt 2025

Ja som napr nám na súkromnú prevádzku hľadala recepčnú.
(Žilina) , prišlo mi cez profesiu cca 220 životopisov a poviem ti, že gro tých báb vedelo ponúknuť omnoho viac ako to, že drali rifle na strednej.