icon

Nedodržanie rozvrhu pracovného času

17. mar 2025

Dobrý deň, som študentka v Česku, od decembra som hľadala brigádu, pred troma týždňami som ju konečne našla, pomocník v kuchyni, brigáda ma baví, ale po zaškolení som prvý týždeň robila až 32h, tento týždeň ma čaká 40h, bez môjho súhlasu, rozvrh sa väčšinou posiela v sobotu a v nedeľu, v zmluve mám stanovený čas 25h za týždeň, momentálne tam pracujem, ale zmluvu nemám pri sebe, nakoľko potrebujem výpis zo zdravotného záznamu, ktorý mi bol poslaný len dneska, zmluvu mi da po prehliadke. Nie som jediná, ktorá pracuje nad rámec času podľa rozvrhu, ale ja to nezvladam, momentálne nemám ani čas ísť ku doktorke kvôli výpisu, lebo slbénie brigády a nad 30h roboty je náročné a cítim sa neskutočne vyčerpaná. Chcel jej napísať, že to nie je dobre dávať mi toľko pracovného času bez môjho vedomia, ale o brigádu nechcem prísť, keď odmietne a ja odídem nebude mi jic vyplatené, mám to riešiť teraz alebo až keď dostanem zmluvu? Ďakujem za odpovede.

stanulienkat
17. mar 2025

Ty pracujes momentalne nacierno? Preco by ti nemali vyplatit mzdu? Samoztejme, ze trvaj na odpracovanych hodinach podla zmluvy. Alebo oslov inspektorat prace.

melanta
17. mar 2025

Si študentka VŠ? Takže už by si mala vedieť používať aj rozum. Čo ti príde rozumné na tomto?
- pracovať bez zmluvy
- pracovať 40 hodín ak v zmluve je 25
- chcieť tu prácu napriek vyššie uvedenému

Budem za zlú, ale na tom rozumné nič nie je a hanbila by som sa, ak by som ako vysokoškoláčka nemala ani len toľko rozumu, aby mi toto bolo jasné. Už ti dali jasne najavo, že sú absolútne neseriózny zamestnávateľ. Ukonči to, okamžite a hľadaj si niečo, kde dostaneš podpísanú zmluvu pred nástupom a kde sa zmluva bude dodržiavať. To je dobrý základ do života, začať sa v plnoletosti konečne správať ako zodpovedná dospelá.

autor
17. mar 2025

@stanulienkat zmluvu mám podpísanú, neprecajum na čierno, moju kópiu mi odovzdá po dodaní zdravotného záznamu, je oboma stranami podpísaná

melanta
17. mar 2025

Ak ti nedali zmluvu, tak ju nemáš. Nenastúpila by som nikam bez toho, aby som v ruke nemala podpísanú zmluvu. A akú tvoju kópiu? Prečo kópiu? Máš mať originál.

autor
17. mar 2025

@melanta Zle som sa vyjadrila, zdravotný záznam som mala mať spravený minulý týždeň, ale rodičia nemali čas mi poslať zo SK zdravotný záznam

melanta
17. mar 2025

Ale teda - ak tam chceš pracovať - povedz, že nastúpiš, až keď budeš mať zmluvu bez ohľadu na zdravotný záznam a odpracuješ iba taký počet hodín, aký máš na zmluve. Takže nech ti rozvrh buď upravia alebo sa rozhodneš ty sama. Ale jednoducho viac ako máš na zmluve nerob. Nepodporuj porušovanie zákonov. Nauč sa stáť za sebou samou.

melanta
17. mar 2025

zdravotný záznam som mala mať spravený minulý týždeň, ale rodičia nemali čas mi poslať zo SK zdravotný záznam - toto je úplne irelevantné. Ak to potrebujú, mali podpísať zmluvu až po dodaní záznamov. Ak ju podpísali bez toho, máš mať svoj originál a pracovať podľa neho.

autor
17. mar 2025

@melanta ja viem, že to znie blbo, preto píšem anonym, ale momentálne potrebujem nejakú brigádu, nemám veľa peňazí, celkovo v mojom okrese je veľa záujemcov a malo práce..

enmery
17. mar 2025

Ako píšu vyšsie-zamestnavateľ sa môže opýtať, či vieš prísť porobiť viac kvôli tomu a tomu. V zmluve máš 25 a 40 je rozdiel. Po ďalšie sa bojíš, že Ti nevyplatí mzdy?Akože vážne sa ideš nechať využívať? To je nesriózny zamestnávateľ a to s tou kópiou tiež nechapem-ty máš mať originál. Hľadaj inú brigádu a nepodporuj tieto praktiky.

autor
17. mar 2025

@melanta nevedela som, že potrebujem v gastronómii zasnam, keď som sa pýtala, či potrebujem zdravotný preukaz povedala mi, že nie, čo mi prišlo divne, ale v tom momente som moc nepremýšľala.. o pár dni po podpisany zmluvy mi povedala, že vlastne na to cele zabudla..

melanta
17. mar 2025

Tak potom nepýtaj radu. Pretože jediná rada, ak máš čo len trochu rozumu, je robiť podľa zmluvy. Ak si ochotná zo sebou nechať zametať ako s handrou, tak zbytočne si diskusiu založila. Preto sme ako krajina kde sme, že ľudia sú hlúpi.

melanta
17. mar 2025

nevedela som, že potrebujem v gastronómii zasnam, keď som sa pýtala, či potrebujem zdravotný preukaz povedala mi, že nie, čo mi prišlo divne, ale v tom momente som moc nepremýšľala.. o pár dni po podpisany zmluvy mi povedala, že vlastne na to cele zabudla..

Toto všetko sú kecy, kecy, úplne zbytočné kecy. Máš sa správať ako človek s rozumom, čiže povedať, že chceš zmluvu do rúk a rozvrh podľa hodín v zmluve. Ak nie, tak celá diskusia je zbytočná. Lebo ty budeš mať len a len ďalšie výhovorky, prečo necháš zo seba robiť handru.

autor
17. mar 2025

@melanta ja sa neospravedlňujem za svoje chyby a sama viem, že som urobila hlúposť z toho dôvodu, že konečne som našla nejakú brigádu po toľkým hľadaní a priznávam, že som mala viac rozmýšľať v tom zhone

autor
17. mar 2025

@melanta nie som ochotná zo seba robiť handru, uvažujem o odchode mne v prvom rade išlo k to, či mi bude vyplatená Dana mzda za odpracovaný čas, keď som urobila chybu a zmluvu nemám u seba

melanta
17. mar 2025

Tak potom? Sama si to uvedomuješ. Ukonči to.
Čo sa týka mzdy, môžu aj nemusia ťa vyplatiť. Môžu tvrdiť, že zmluva neexistuje. Budeš riskovať, že tam odrobíš možno zadarmo ešte viac hodín? Dúfaj, že ti to zaplatia. Ak nie, máš ponaučenie. Žiaľ, mnohí sa učia na vlastných chybách. Nič sa nedeje, nabudúce budeš vedieť, že budeš asertívnejšia.

autor
17. mar 2025

@melanta práve kvôli tomu som písala, či je lepsie si urobiť zdravotný záznam, dostať zmluvu a hneď ukončiť pracovný pomer, aby som mala istotu, že mi aspoň malo zaplatia..

diewcatqoo
17. mar 2025

Kde pracujes/studujes? V akom meste?

unicornlady
17. mar 2025

Mne sa stalo niečo podobné. Ale nie je to tým, že by som nemala rozum (ako ti tu niekto naložil), ale skôr sa tiež ešte len učím asertivite a trošku sa zbaviť asi tej naivity, že keď ja jednám s ľuďmi férovo, očakávam to aj od nich.

Ja som tak kedysi nastúpila po škole do jedného hotela, kde mi povedali, že účtovníčka má dovolenku a zmluvu dostanem dodatočne. Tak som nastúpila a časom som sa od brigádničiek dozvedela, že takto to tá majiteľka robí s každým (niektoré dievčatá vypomáhali počas sezóny a že majiteľka im nechcela zaplatiť, ako sa dohodli, lebo vraj to sa len "zaúčali"). Dokonca tiež ten pracovný čas nebol pevne stanovený. A z recepčnej sa zo mňa stala "žienka pre všetko". Po niekoľkých dňoch som potom odišla. A samozrejme, že som dostala zaplatené len toľko, čo pani majiteľka uznala za vhodné.

A ako tu "melanta" skočila do teba, či chceš, aby s tebou jednali ako s handrou atd atd.. troška drsne to popísala. Ale fakt je taký, že ja som v tom vyrastala, že nechať sa využívam je normálne, tak sa mi tiež ťažšie asertívne vystupuje, ale učím sa.

Takže autorka, ja som rada, že si sem napísala a že to nechceš nechať len tak. Palec hore 🙂

autor
17. mar 2025

@unicornlady ja mám problém, že som dosť empatická osoba 🥲. Dneska som s ňou volala, ten nadčas je kvôli tomu, že jedna zamestnankyňa musela ísť narýchlo na Ukrajinu a zobrala si nečakané voľno, zajtra mi ma volať ohľadom zmeny pracovného času, či by bolo môžné niečo zmeniť, váham z toho dôvodu, že zajtra podľa mňa sa nič nevyrieši. Ano, smeny nekonzultovala so mnou, čo mala, nemá dostatok ľudí, ďalší traja sa zaúčajú. Teraz váham, či tam ostať naďalej alebo po zavolaní odísť, ak môj pracovný čas nebude upravený, taktiež mi vravela, že nabuduci týždeň sa posnaží mi dať čas, ktorý mám stanovený.. Ale čo ak zas niekto ochorie? Ono sa to možno ľahko vraví, že odíď, ale taktiež nie je ľahké si nájsť brigádu, keď inzerátov je malo a veľa záujemcov.. ono som sa pýtala a nikdy nebol problém s vyplatením mzdy, len problém bol v tom, že štandardne sa pracuje viac hodín, dokým sa neozveš…

tiika
17. mar 2025

Pracovnú zmluvu ti nechcú dať, dokym neprinesies zdravotný záznam, ale zadelit ti prácu a nechať ta robiť už môžu i bez neho? 🤦‍♀️ Fakt hrozná vypočítavosť z ich strany. Robia v gastre, no zabudnú ti take niečo povedať a z toho dôvodu si nechaju zmluvu u seba. To zaváňa takou nekalostou..
Čo, ak ti zmluvu nevrátia (samozrejme budú naťahovať čas, vymýšľať výhovorky), ani keď už záznam bude? Veď, ak pride nejaká kontrola, tak či tak musia preukázať, že máš niečo podpísané a teda je jedno, či je to len u nich alebo u teba.
Povedala by som im, že pracovať chceš a budeš, keď ti dajú zmluvu. No cim skôr z tadiaľ preč. Nešla by som tam viac ani potom. Takto sa normálna firma nespráva. Ak by ti predsa len napadlo tam ešte vôbec niekedy ísť, tak si odfot doch.knihu či vždy i doch.terminál a všetky príchody a odchody.