icon

Negatívne skúsenosti brigádnikov so správaním nadriadených

dominikaaaaaaaaaa
22. aug 2025

Bohužiaľ, zažila som veľmi negatívnu skúsenosť, čo sa týka správania sa ku mne, ako ku brigádničke. Začalo sa to varovným- zvýšeným hlasom, pokračovalo krikom a neskôr agresívnou a ponižujúcou konverzáciou. Nerozumiem, prečo nadriadení nadobúdajú takýto postoj ku niekomu, kto sa snaží vydať zo seba maximum. Je to tým, že majú prirodzené predsudky k mladším? Alebo tým, že si vydobývajú svoje postavenie, voči nám? Alebo je to tým, že občas spravíme chyby? Myslia si, že mladý človek také reči zvládne, ha, veď sa zocelí. Práve naopak! Mladý brigádnik je vo fáze vývoja, kedy z neho názory iných, tvoria jeho vlastný obraz o sebe... Nejde len o konkrétneho zamestnávateľa...Viacero mojich kamarátok si prešlo podobnou skúsenosťou. Stoja tie peniaze z brigády vôbec za cenu môjho poníženia?

anonym_3e8709
22. aug 2025

A cim si sa previnila ked na teba krical?

denkabemommy
22. aug 2025

@dominikaaaaaaaaaa treba sa jasne asetrívne ohradiť, dokonca môžeš len tak odísť, aj v strede pracovnej doby, nie si povinná počúvať kreténa ako vrieska 🙂.

A áno, dovoľujú si, lebo si myslia, že môžu, lebo mladý človek nemá toľko skills a oni si pohonia ego.

Ja s mojim rozumom a povahou, by som teraz odišla z práce so vztýčeným prostredníkom, keby niekto na mňa vrieskal

viestta
22. aug 2025

@dominikaaaaaaaaaa dovolia si len tolko, kolko im ty dovolis. Netreba hned zacat vrieskat a ani ustupovat "len aby dobre bolo" ale ohradit sa s kludom, jednoznacne a razne, ze toto si dovolovat nemoze.

anonym_7b1fd3
22. aug 2025

@dominikaaaaaaaaaa syn chcel ísť tento rok na brigádu, keď som zistila ako ho využívali po 2 dňoch som povedala nech tam nejde.

sara07
22. aug 2025

ale oni sa takto chovaju aj k starším na niekde, pretože vedia že nemaš kam ist, hypoteka deti ... by si sa čudovala ako byva niekde toxické pracovné prostredie
ale grafy a plany vidia
treba sa ohradit, a ak môžeš povedat ešte raz a odchádzam a odist pripadne, ked im toto urobi niekto a nebudu dlhšie vediet zohnat možno sa stane zázrak a začnu sa chovat ako ludia

klarissa25
22. aug 2025

Ja mam zase skusenost s brigadnikmi taku, ze si chodia do “prace” ako sa im zachce, ze si myslia ze mozu len tak neprist, a tiez sa im nechce pracova.Myslim mladsich brigadnikov 18+. Nechcem hadzat vsetkych do jedneho vreca, no tych zodpovednejsich je menej a menej. Na druhej strane ked sa chova nadriadeny zle, netreba si to nechat…

marryen
22. aug 2025
@klarissa25

Ja mam zase skusenost s brigadnikmi taku, ze si chodia do “prace” ako sa im zachce, ze si myslia ze mozu len tak neprist, a tiez sa im nechce pracova.Myslim mladsich brigadnikov 18+. Nechcem hadzat vsetkych do jedneho vreca, no tych zodpovednejsich je menej a menej. Na druhej strane ked sa chova nadriadeny zle, netreba si to nechat…

@klarissa25 a ešte každú chvíľu na mobile ...poznáme 😀

tramtada31
22. aug 2025

Vieš, tazko sa nám vyjadruje k tomu, keď nevieme, čo sa stalo. Spravila manko? Miesto obsluhy zákazníkov bola na cigarete a kave a nebolo to prvykrat? Problem je, že veľa ludom sa dnes nechce robit a pokial sa nejedna o nejakú IT firmu, kde pracujú sami zodpovední kockaci, tak proste prisna musis byt. Znamy má havarijnú sluzbu a keby na zamestnancov 100x denne nehucal, že ich zabije, tak by do prace ani neprisli, a to boh mu je svedkom, že to skusal najprv po dobrom

anonym_3e8709
22. aug 2025
@klarissa25

@klarissa25 presne pre toto som sa pytala preco vlastne po nej krical. Netvrdim ze to je spravne. Ale co ak jej uz sto krat povedal slusne. Nepozname situaciu. Tak isto aj majitel moze but chuj.

dominikaaaaaaaaaa
autor
22. aug 2025

Prečo po mne kričal? z toho dôvodu, že som spravila neúmyselnú chybu. Nedokážem sa brániť z toho dôvodu, že voči starším mám prirodzený rešpekt. Ako človeku mi to nedá, aby som poúčala staršieho...A ohradiť sa? Neviedlo by to nikde. Dotyčný by sa obhajoval, a tak či tak by vina padla na mňa.

dominikaaaaaaaaaa
autor
22. aug 2025
@anonym_7b1fd3

@dominikaaaaaaaaaa syn chcel ísť tento rok na brigádu, keď som zistila ako ho využívali po 2 dňoch som povedala nech tam nejde.

@anonym_7b1fd3 mrzí ma vaša/ jeho skúsenosť...Môžem vedieť, čo všetko od neho vyžadovali?

dominikaaaaaaaaaa
autor
22. aug 2025
@klarissa25

@klarissa25 Ja som kvôli tej brigáde obetovala celé leto. Veľmi som sa snažila, nevynechala som ani jediný deň. Napriek mojej snahe, som sa domov vracala až so slzami... Nechcem nijako zveličovať. Vydržím toho veľa, ale keď niekto, kto mi mal byť oporou, podráža denno-denne nohy, neviem, či som problémom ja, alebo daná situácia...

frederikasucha38
22. aug 2025

Tiež si myslím, že sa treba síce slušne, no jasne ohradiť a vysvetliť, že ak ti má človek čo povedať, môže to urobiť aj v kľude a bez zvyšovania hlasu. Veď si nikoho nezabila, nikomu neublížila a určite si to nespravila naschvál.
Tiež som brigádovala, bolo to pár rokov späť, v potravinách a toto čo si tie "kolegyne" k brigádnikom dovoľovali, bolo na psychiatriu. Brali nás ako nejakých robotov. Oni si sedeli na kávičke v šatni a mladí lietali z jednej strany na druhú, aby sa všetko postíhalo. Brali to ako dovolenku v práci, lebo veď mladí toho veľa znesú a ešte vládzu. Povedala som im svoje, keď som odtiaľ odchádzala.
Si tam na jedno leto, pokiaľ máš svedomie čisté, určite nebude vina na tvojej strane

nikaeli
22. aug 2025
@dominikaaaaaaaaaa

@klarissa25 Ja som kvôli tej brigáde obetovala celé leto. Veľmi som sa snažila, nevynechala som ani jediný deň. Napriek mojej snahe, som sa domov vracala až so slzami... Nechcem nijako zveličovať. Vydržím toho veľa, ale keď niekto, kto mi mal byť oporou, podráža denno-denne nohy, neviem, či som problémom ja, alebo daná situácia...

@dominikaaaaaaaaaa moja dcéra má rovnakú skúsenosť. Nedávno mala 18 a bola šťastná ako blcha, že ju konečne niekde vzali. Brigádovala vo fitku. Snažila sa najviac ako vedela, často ostávala dlhšie, upratovala po zatvorení, za čo nemala zaplatené. Keď niekto vypadol, utekala zaskočiť. Na prevádzke pracovali iba brigádnici, mladí študentíci. Pomáhali si navzájom, pretože pán majiteľ nemal čas na somariny. Často chodila domov so slzami, veľakrát mi volala, keď mala nejaký technický problém a majiteľ ju zhučal, nech si to vyrieši. Napr. vypadol internet a tým pádom padol celý systém, nemohla ani otvoriť pokladňu. Došla farba v tlačiarni. Tiekla klíma. Ako to mala vyriešiť? Videla som ich komunikáciu s majiteľom cez messenger a sama som jej povedala, že by som po týždni odišla. Neskutočná arogancia a slovník ako v krčme. Vydržala štyri mesiace, keď mu so strachom oznámila, že viac nepríde. Ja sama som bola veľmi nepríjemne prekvapená a zaujímalo by ma, či by bol taký drzý aj ku mne, alebo si len dovoľoval na mladé neskúsené kočky.

pieksamaki
22. aug 2025

@dominikaaaaaaaaaa myslim ze je to vyhoretim, kapacitou nadriadených......

anonym_3e8709
22. aug 2025
@dominikaaaaaaaaaa

Prečo po mne kričal? z toho dôvodu, že som spravila neúmyselnú chybu. Nedokážem sa brániť z toho dôvodu, že voči starším mám prirodzený rešpekt. Ako človeku mi to nedá, aby som poúčala staršieho...A ohradiť sa? Neviedlo by to nikde. Dotyčný by sa obhajoval, a tak či tak by vina padla na mňa.

@dominikaaaaaaaaaa pokial to je takto musis sa len nad tym povzniest. Ano existuju aj taki nadriadeni. Mrzi ma tvoja skusenost. Pokial ti vyplatil vsetko co ma neries a uzi si peniaze. Dobuducna budes skusenejsia a nabuduce sa ozves.

tiika
22. aug 2025

@dominikaaaaaaaaaa ak ta niekto nevie napomenut slusne, nie je tvoja chyba. Je to o tvojom nadriadenom, nie o tebe. Možno to súvisí s mladším vekom, avšak môže i s tým, ze si nevies určiť hranice, povahou šéfa, s tým, ze mal blby deň, alebo je preťažený, xy dôvodov.
Starších si vazis, čo je fajn. Čo tak si vážiť i seba. Môžeš reagovat aj slušne, napr. Chápem, ze vás to nahnevalo. Môžeme to ale vyriešiť pokojne?

anonym_33cde2
22. aug 2025

@dominikaaaaaaaaaa a coze si to vlastne spravila? Resp. Velky pruser?

estellas
Autor odpoveď zmazal
estellas
23. aug 2025

Mne sa stalo že si niekto s klientov ku mne dovolil.
Ja som taká povaha že sa bojím ozvať. Povedala som si že nemôžem dovoliť aby sa ku mne niekto takto správal

dominikaaaaaaaaaa
autor
24. aug 2025
@estellas

Mne sa stalo že si niekto s klientov ku mne dovolil.
Ja som taká povaha že sa bojím ozvať. Povedala som si že nemôžem dovoliť aby sa ku mne niekto takto správal

@estellas áno, áno, to sme veľmi podobné povahy. Keď sa človek ozve späť, na svoju obhajobu, dotyční si bude stáť aj tak za svojim a úplne zbytočne to vyústi do ďalšieho konfliktu. V takýchto situáciách sa do popredia dostávajú emócie, ktoré úplne pohlcujú rozum. Ako ľudia nemáme vysokú moc ovládať emócie. A kedže sa emócie medzi ľuďmi okamžite prenášajú, pochytili by sme zlostnú emóciu od druhej osoby. A kde by vyústil konflikt dvoch nahnevaných osôb?