icon

Nemám záujem o prácu, ktorú mi ponúkajú z úradu práce

dennkka
11. máj 2016

Ahojte, úrad práce mi poslal na pohovor na pásovú výrobu. Doteraz som vždy pracoval v administratíve a nemám záujem pracovať vo výrobe a na smeny. Môže úrad práce posielať ponuky neadvekvátne k vzdelaniu a pracovným skúsenostiam? Neviem, čo mám robiť a nechcem, aby ma vyradili z evidencie. Ďakujem za každú radu.

9lf9
11. máj 2016

je to presne tak ako pise @zab37 A nikde nie je napisane ze hned zoberu prave vas a ak nahodou aj ano je 3mes. skusobna doma ked ysa da ukoncit TPP v skusobnej bez udania dovodu a ist spat do evidencie ak to nebude vyhovovat.

edita56
Autor odpoveď zmazal
blankaj
Autor odpoveď zmazal
dennkka
autor
11. máj 2016

@blankaj pred mesiacom bolo na úrade výberové konanie na miesto fakturantky, čo je práca s ktorou mám niekoľkoročné skúsenosti, ale nikto sa neunúval zavolať ma. Dozvedela som sa to neskôr od susedy, ktorú tam zavolali, hoci má inú kvalifikáciu. Takže toľko k paniam úradníčkam.

blankaj
Autor odpoveď zmazal
sense
11. máj 2016

@dennkka mozno ti tu pracu ponukli lebo mas priemyselnu skolu

dennkka
autor
11. máj 2016

Všetkým koho to trápi a myslí si, že sa skladá na moje odvody, tak vás chcem z toho omylu vyviesť. Dlhé roky som pracovala odvádzala peniaze do sociálnej poisťovne, takže štátu som určite toľko odviedla, aby teraz za mňa nejaký čas platil. Nikto sa na mňa nemusí skladať, na to slúži sociálna poisťovňa.
Skôr by vás mali trápiť ľudia, ktorí v živote nikde nerobili.
A nesúďte ma, prácu si intenzívne hľadám, neviete, kde bývam, mám problém s dochádzaním, autom chodí manžel do práce.

dennkka
autor
11. máj 2016

@blankaj ja sa vždy pýtam na voľné pracovné miesta, ale oni ma volajú raz za 3 mesiace

dennkka
autor
11. máj 2016

@blankaj dokonca som si chcela spraviť rekvalifikáciu na mzdové účtovníctvo a personalistiku, kým som obehala to nekonečné množstvo úradov, dokonca 2x, nakoniec nebolo dosť uchádzačov, tak to všetko padlo, lebo žiadosť platila len 2 mesiace, takže aktívna som

edita56
Autor odpoveď zmazal
dennkka
autor
11. máj 2016

@edita56 teším sa, že ma niekto pochopil a podržal, a dakujem za srdiečko 🙂

mima4
11. máj 2016

@dennkka podla mna je uple ok ze nechces ist pod svoje schopnosti a vzdelanie a je fajn ze nie si donutena, zbytocne by si bola v takej praci frustrovana

dennkka
autor
11. máj 2016

@blankaj naozaj neviem, kto by tú prácu bral všetkými desiatimi, už niekoľko rokov 2-3x týždenne hlásia ponuky dedinským rozhlasom, náborári sa snažia zohnať ľudí po celom štáte, keby tam chcem isť, nepotrebujem na to úradníčky

worker_falcon
12. máj 2016

@dennkka áno, my rozumieme. keby chceš pracovať, nemusíš byť na úrade práce. veľmi dobre si to napísal/a...

zab37
12. máj 2016

@dennkka ak chceš zostať v evidencii úradu a byť naďalej poistencom štátu ( zdravotné poistenia) musíš s úradom spolupracovať tzn. neodmietnuť ponúknutú prácu, chodiť v daný deň na kontakty, nosiť potvrdenia o hľadaní práce....povinnosti uchádzača o zamestnanie.
Evidencia je dobrovoľná, nikto nemusí byť evidovaný, väčšina ľudí chápe evidenciu na úradoch práve preto oslobodenie od platenia odvodov, ale zabúdajú nato, že to nie je len evidencia - prídem - podpíšem. úplne vhodných pracovných ponúk je ako šafránu, a opakujem keď si dlhšie evidovaná, práca ti môže byť ponúknutá aj napr. pri páse.
chápem, že sa nepáči práca v samsungu, ale vôbec ťa tam nemusia zobrať, tak žiadnu paniku.... 🙂

oliva276
12. máj 2016

Ja len na okraj - ak má nejaký podnik taký chronický problém s fluktuáciou zamestnancov, aký Samsung bezpochyby dlhodobo má, mal by byť pod sústavným dohľadom IP a kontrolných zložiek UPSVaR-u. Zvlášť keď ide o podnik, ktorý už od vstupu na náš pracovný trh dostal masívne dotácie, pre nemalú časť svojich zamestnancov majú dosiaľ refundovanú mzdu od štátu a profitoval aj na daňových úľavách.

Nemyslím si, že by ľudia u nás boli hromadne leniví - ale nepomer medzi požadovaným pracovným nasadením vo väčšine fabrík a cca 450-500 eurami na páske ich príliš nemotivuje. Zvlášť, keď vedia, že mnohí zamestnávatelia dostali na jedno vytvorené prac. miesto desaťtisíc €.

deltaa
12. máj 2016

@oliva276 lenze tomu statu to vyhovuje lebo moze sa preukazat ze kolko novych pracovnych miest vytvorili a kolko eur poskytli na dotaciu tychto miest proste sa maju cim chvalit

deltaa
12. máj 2016

@dennkka s tym si nic nerob, ja som raz bola evidovana na urade prace 9 mesiacov a sama som si nasla vyvesenu ponuku na urade tiez na administrativu a chcela som teda nech ma tam odporucia. Pani z uradu si pozrela co som vypisala do ziadosti a ze moja prax je nedostatocna, ze na tu poziciu pozaduju prax 3 roky a ja mam iba 2 a pol roka. Po tej skusenosti som pochopila ze mi tam nikto nikdy nic neponukne a ze si musim hladat uplne inde

akvi
12. máj 2016

ja rozumiem, ze nechces ist robit za pas, ale ak si dlhodobo nezamestnana a pracu chces, tak by si ju mala vziat. Odist sa da kedykolvek. Mna tiez celkom dost stvu ludia, co su na urade prace, stat za nich plati odvody a snaha pracovat minimalna.. A potom sa este cudujeme, ze sem chodia ludia z Balkanu, ktori vezmu kludne aj pracu za pasom. Viem o takych, co maju skoncene aj VS a robia za pasom, lebo v takom Rumunsku, ci Srbsku je to totalna bieda a oni su radi, ze mozu makat u nas..

dennkka
autor
12. máj 2016

Toto mi odpísali z úpsvr Nitra na môj dotaz o vhodnom zamestnaní

Dobrý deň,
V zmysle zákona o službách zamestnanosti za vhodné zamestnanie považuje zamestnanie, ktoré zohľadňuje Zdravotný stav občana, prihliada na niektorú z jeho kvalifikácií, odborné zručnosti alebo druh doteraz vykonávanej práce.
Vhodné zamestnanie na účely sprostredkovania zamestnania podľa zákona o službách zamestnanosti je zamestnanie, v ktorom týždenný pracovný čas nie je kratší ako polovica z ustanoveného týždenného pracovného času.

sam2
12. máj 2016

@simik22 prepac, kde napisala ze nechce robit? Nechce robit oracu, ktoru jej ponukol urad prace.... Akoze sorry, nic oroti ludom za pasom, ale ani ja by som tuto pracu nevzala. Preco mas pocit, zeby mala vziat vsetko co jej podhodia?????? Trosku chore nie.... Ak predtym pracovala, odvadzala tomuto statu dane, a v buducnosti pracovat bude a bude odvadzat dalsie dane snad ma pravo aby jej v case krizy stat platil odvody...... toto treba adresovat uplne inej skupine spoluobcanov...

edita56
Autor odpoveď zmazal
dennkka
autor
12. máj 2016

@edita56 zab37 píše, že pri evidencii dlhšej ako 1 rok môžu ponúkať prácu bez prihliadania na vzdelanie a prax, ale v tom paragrafe sa o tom nikde nehovorí

edita56
Autor odpoveď zmazal
zab37
13. máj 2016

@edita56 a jejda to je rada... zákon nepustí,...... no vzákone sú aj iné paragrafi, poznáš ho celý? Ak ano hod sem aj tie. Ak nie tak dalej googli.

andra77
13. máj 2016

@dennkka Prečo máš z toho takú ťažkú hlavu? Jednoducho povedz, že práca ti zo zdravotných dôvodov nevyhovuje, deti tiež ešte nemáš veľké...zbytočne je vypisovť po ministerstvách oni ti odpovedia tiež len v rámci zákona. Bývam na východe kde je práce ako šafránu, tiež sú tu známe firmy kde nikto nechce robiť- práca za minimálku, od vidím do nevidím, najlepšie do rána, 😀 nadčasy. Mám spolužiačky, ktoré od školy poriadne ani nepracovali, raz predlžená rodičovská dovolenka, potom dohoda, brigáda atd. čo sa až niekedy čudujem ako niekoľko rokov tak dlho môžu byť na úrade práce.. A pre tých, ktorí sú zdrvení, že sa ti musia skladať na blahobyt kým si doma, tak nech sa obrátia na hovorcu ústredia práce, prečo nič nerobia s v.i.p. spoluobčanmi, ktorí pomaly nevedia ani vypísať žiadosť o prácu na úrade...a sú evidovaní pomaly od narodenia až po dôchodok na úrade. to je krutá realita..a nie ty čo si pár mesiacov na úrade. Na úrad sa nespoliehaj, oni tiež musia splnať určite normy ako všade vo fabrike, viem o čom hovorím , kamarátka mi robila tam. Ani z ich strany to nie je med lízať, ked majú v evidencii niekoľko tisíc nezamestnaných, kde ich majú posielať? Tak len do tých firiem kde nikto nechce ísť a tak ide kolotoč...Prajem ti veľa šťastia pri hľadaní práce a ...nedaj sa... 🙂

9lf9
13. máj 2016

@andra77 odmietnutie zo zdravotných dovodou- znamena ze pojde dotycna na presetrenie zdratovtneho stavu k posudkovému lekarovi uradu a pokial vyda posudok je je schopna vykonavat danu pracu tak ide na vyradenie pre odmietnutie.
Ved je skusobna doba a ked sa mi nepaci o 2 dni som naspat v evidencii a je hotovo, ziadne vyradenie na 6 mesiacov pre nespolupracu.

luciferkax
13. máj 2016

tak skús nastúpiť na jeden a potom sa bud hod na PNKu (ak dáva lekár takúto možnosť 😀 😀 ), ak máš zmluvu podpísanú ,nárok máš od prvého dňa alebo daj výpoveď v skúšobnej dobe a neberie sa to ako odmietnutie 😀 😀 😀 z úradu práce niekedy fakt nevedia, ako tie čísla nezamestnanosti znížiť... kým by ma exekutor nenahánal,a deti neplakali od hladu, za pás by som s praxou a vzdealním nešla...
berú tam zaradom každého, správajú sa tam ako k zvieratám, druhá Korea..

edita56
Autor odpoveď zmazal
zab37
16. máj 2016

@edita56 ja len, že si dala veľmi zlú radu ☹ , hlavne, keď ako sama píšeš nijako sa ťa problematika, netýka. To, že sú tu na Slovensku zamestnávatelia, ako samsung a podobní a títo evidentne nevedia motivovať zamestnancov, je známa vec a preto tam neustále hľadajú nových a nových ľudí.

- v prvom rade je autorka témy uchádzač o zamestnanie §6 ods.1 spomínaného zákona
- potom, podľa mňa už patrí medzi dlhodobo nezamestnaných §8 ods.1 písm. c) a z tohto dôvodu jej bola ponúknutá práca,ktorá nemusí prihliadať na vzdelanie a prax.
- čo je to vhodná práca? prečo práve tento zamestnávateľ je nie je vhodný?

ak odmietne z dôvodu, že to nespĺňa jej vzdelanie alebo prax nemyslím že to bude mať nejakú váhu, pretože si sama dlhšie nevie nájsť prácu a tak jej bola ponúknutá práve voľná....

ak odmietne zo zdravotných dôvodov, bude musieť ísť na posudkovú komisiu, či jej zdravotný stav skutočne nedovoľuje vykonávať danú prácu.

je to hrozné, že Samsung a podobní sú strašiaci na trhu práce, ale to nie je problém úradu ani nezamestnaných, bohužiaľ ani jeden s tým nič nevie spraviť.
na úradoch sú neustále voľné pracovné miesta u týchto zamestnávateľov a uchádzačov o zamestnanie je veľa....

to, že autorka pracovala a odvádzala... to robíme všetci predsa.... vyčerpala nárok na podporu v nezamestnanosti a ďalej zostala v evidencii Uchádzača o Zamestnanie a z toho jej vyplývajú povinnosti uchádzača o zamestnanie.....