Nemôžem ísť do práce
Viem že mi tu ťažko niekto pomôže či poradí ako moju situáciu riešiť, len chcem vedieť či bol alebo je niekto v podobnej situácii ako ja, možno nájsť podporu a možno povzbudenie ak sa takejto situácii niekto dostal....
Ide o to že mám dve deti, starší syn chodí do prvej triedy, mladší do škôlky. Mladší odkedy mal polroka je často chorý. Večne sople a lary kašle. Už okolo dvoch rokov chodíme aj na imunológiu ale úspechy zatiaľ nič moc. Vlani sa celkom držal, myslela som si že už sa z toho dostávame, no od začiatku tohto roku je to zase hrozné, v škôlke vydrží zdravý maximálne týždeň a sme tam kde predtým. Keď je chorý, väčšinou s ním musím ostať doma len ja. Moja svokra umrela rok predtým ako sme sa s mužom zobrali. Moja mamina je už skoro 4 roky v kóme. Svokor ešte pracuje a keďže jazdí s kamiónom, doma je veľmi málo. Manžel to isté. Jediný kto nám pomáha je môj ocino, ale býva 80km od nás, takže tiež sa nedá aby zakaždým prišiel. Máme tu v okolitých obciach ešte nejakú rodinu z mužovej strany, ale všetko pracujúci ľudia. Proste keď potrebujem postrážiť deti, je to pre mňa hotová nočná mora. Do práce som natúpila pred rokom a pol, ale momentálne som musela ostať doma lebo som to nezvládala riešiť. Ani tu na dedine nemáme žiadnu susedu či nejakú babku ktorá by nám mohla deti strážiť. V lete sme si opatrovateľku platili, ale minuli sme na ňu viac ako bola moja výplata takže ako dlhodobé riešenie pri takejto chorobnosti je to nezmysel. Takže som doma... Manžel nezarába zle a všetko základné nám to pokryje, ale nemôžeme si zase nejako vyskakovať. A manžel sa fakt musí obracať, robí aj víkendy, často od rána do večera. Proste ma to ničí, chcela by som pracovať, zarábať, pomôcť mužovi, ale neviem z tejto situácie nájsť východisko. Muž hovorí že musíme počkať kým budú deti dosť staré na to aby ostávali doma sami. Ale neviem si to ani predstaviť keďže mladší má len 4,5 roka. Dokedy budem doma? A ako sa po takom čase zamestnám?
Ste niekto v podobnej situácii? Ako to zvládate?
@amadora ahoj viem presne co prežívaš ja som na tom bola tak isto.... mladsi syn od oktobra do apríla takmer stale chorý....maval opakovane obštrukcne bronchytídy takže neustale nad nami vysela nemocnica.... ako rástol sa to zmiernovalo tera má 6 rokov a ja som az teraz nastúpila do práce na skrátený uvazok.... nemame tu rodinu nikoho kto by pomohol, ale čo už nejako to musí ist .... ja sa teraz desím letných prázdnin, ze ako vykryjem 2 mesiace volna detí ..... :D
naozaj inak sa neda jednoducho toto obdobie musis vydrzat ....
@amadora ahoj. Dietky mám vďakabohu zdravé, sú také staré ako tvoje 🙂 ale mám manžela, ktorý je pracovne veľmi vyťažený, takže celá domácnosť, starostlivosť o deti, rozvozy do školy a MŠ, sú na mne...potrebujem teda byť časovo flexibilná, pracujem sama na seba, robím čo ma baví a pracovný čas si organizujem "okolo" detí a domácnosti. To by možno bola jedna z možností aj pre teba. Ja si ideálnejšie riešenie pre seba ani neviem predstaviť...vlastne pre akúkoľvek mamu, ktorá chce tráviť čas s deťmi vtedy, keď to ony potrebujú a zároveň sa realizovať aj pracovne. Je to samozrejme iné, večer si nesadnem k telke, ale pracujem. Na obed mám už mladšie dietko doma, takže dopoludnia varím a pracujem, behám medzi sporákom a PC🙂. Pracovné stretnutia riešim cez víkendy, alebo keď je manžel doma. Treba mať aj trochu organizačného talentu k takému fungovaniu, ale je to veľký kus slobody oproti bežnému zamestnaniu.
Máte nárok na ošetrovateľské pri dieťati, ktoré nemôže navštevovať škôlku do 6.tich rokov, ja to nepoberám podrobnosti neviem, opýtajte sa pediatra,pokiaľ je dieťa stále choré, nemalo by byť v kolektíve, poznám váš problém, tiež sme mali skoro stále choré dieťa, pomohla nám zmena inunológa, Mudr. Hruškovič, je z BA nám pomohol ,neviem odkiaľ ste, tiež som musela ustúpiť chorobám a potrebám svojho dieťaťa a rok a pol byť s ním stále doma, na pol roka nám dáva Ribomunyl letných mesiacoch, urobil komplet všetky testy, výrazne nám to pomohlo.... máme zníženú imunitu, viem, aké je to hrozné, keď úplne nikto nepomôže s dieťaťom..u nás NIKTO..až na 2 týždne v roku..
ahoj toto je presne to iste ako mam ja...maly ma 5 rokov od 3 rokou co nastupil do skolky bol v podstate viac doma ko tam mame astu a laringitida sa nam vracia stale...mala som aj predlzenu rodicovsku ale len na jeden rok potom na to uz neuznali..ja som doma a muz chodi do prace a teraz od 1juna nastupujem spet do prace a som zvedava co bude...ja uz rodicou nemam,rodinu okolo ziadnu,svokrovci nepomozu s nicim a som s malym sama na vsetko kedze muz je stale v praci aby sme to utiahli...opatrovatelka tiez neprichadza do uvahy u nas kedze je to finance narocne..budem chodit na smeny mame to zatial nejako podelene s muzom a s dvoma kamoskami ale uz teraz som na nervy ci to bude fungovat alebo co maly ako to bude znasat..zavidim fakt ludom kory maju rodicou,babky a celu rodinu lebo si myslim ze to je ta najvacsia pomoc v dnesnom svete...
@mihula my sme si nepotykali a vobec asi necitate pozorne..co vasa sestra zazila, nezazili ste vy..takze nemam s vami o com,akonahle ma dieta znizenu imunitu dostane sopliky a kasel hoci kde, v obchode, na ihrisku pri detoch v skolke i od inych chorych deti, opatrovatelky casto osestruju aj deti so soplikmi a od nich by sa aj jej zdrave dieta nakazilo..ale kedze o tom nemate ani paru..podla toho je aj vas prispevok..a co je psychicka pohoda, to asi vam nic nehovori, pretoze tykanie cudzim ludom uz samo o sebe vypoveda aku pohodu mate vy..aj to, ze sa zapajate do diskusie, o situacii, ktoru ste vy nezazili a iba komentujete nieco z druhej ruky..
@mihula dávala som si inzerát na domeliu že opatrím deti alebo starých ľudí,ale nikto sa mi neozval. bývam v takzvanej hladovej doline, takže tu je takýchto príležitostí málo 😒
@bubatinko starší býval tiež často chorý, bol aj 3x v nemocnici, tiež sme chodili na imuno, ale jemu to trvalo len tak rok a pol. toto mám pocit že nemá konca kraja 😝
@moni244 @roxana280 našťastie som na predĺženom rodičovskom, aspoň nejaký príjem do domácnosti. ale to tiež nie je trvalé riešenie
@alaguema ja by som najradšej niečo také, často nad tým rozmýšľam, čo by sa dalo... veľmi by som sa chcela venovať účtovníctvu, to je môj sen. ale nemám v tom prax, vždy som účtovníctvo robila len pomocne, nikdy nie samostatne. a prax nemám ako získať 😒
@oliverko5 držím palce nech vám to funguje. veru strašne chýbajú tí starí rodičia ☹
ja som na tom podobne. máme 4 deti. Syn 20, dievčatá 9, 6,5 a 5 rokov. Som doma už od roku 2006 jan. posledná dcéra má veľké zdr. problémy som na predl. RD. Čo bude potom, neviem. Tiež žijeme z 1 výplaty. Nič moc. ak je dieťa často choré skús predl. RD - aspoň čosi dostaneš a zaratáva sa to do dôchodku. Ešte pozri či nechce niekto postrážiť dieťa - aj tu na MK pozri. Videla som inzeráty.
co sa tyka uctovnictva, to zas ja viem celkom urcite, je potrebne chodit neustale na skolenia, stale sa menia zakony, ktore je potrebne sledovat, ci radit s danovymi poradcami a pod.bola by fajn, nejaka praca z domu, ako napr. grafik na pc, to by sa dalo zvladnut nejakym skolenim, zaucenim a pod. alebo telefonistka, vybavovat z domu telefonaty na potiencionalnych klientov, ci posielat mail a pod..
@bonaqa2013 ďakujem. písala som vyššie že na predĺženej RD už som. a inzeráty som si dala, ale neozval sa mi nikto. a ako tu písala @roxana280 je mi jasné že by nikto nebol nadšený z toho keby potreboval opatrovateľku a ja im poviem že sa mi nedá lebo sama mám momentálne dieťa doma...len ako sa vraví, topiaci sa aj slamky chytá...
@malabiba viem... len sa bojím ako dlho to bude trvať 😒
@moni244 Prosim napiste..kde konkretne som slovo nevychovany pouzila na diskutujucu?Slusne som ju upozornila na to, ze sme si nepotykali, od prveho prispevku sa jej nepaci, ze som jej navrhom oponovala a tak sa zacala urazlivo vyjadrovat...slusne som sa jej snazila vysvetlit, ako je to tazke zladit pracu s chorym dietatom, kto nezazije nepochopi, hlavne ak nema kto postrazit...
@amadora ja vas uplne chapem..skuste sa sustredit na to, ako maleho dostat z chorob a ono sa to samo poriesi, nas ma 5 a pol a vyrazne sa mu polepsilo, jednak je to vekom, jednak imunologom, skuste sa opytat na kompletne testy a ten ribommunyl, zabral aj mojmu manzelovi na imunitu..nic za to nedate..ak bude lepsie dietatu, vsetko sa samo poriesi k lepsiemu, lekar nam kazal ist cestou bio produktov, u vas na dedine by ste nemali mat problem zohnat domace mlieko, maslo, bryndzu, ta ma najviac probiotik, ovocie, zeleninu, domace jogurty z jogurtovaca, skuste..
@moni244 nemyslim si , ze zovseobecnovat tykanie na MK ci na nete sa da vobec..na nete to je aj mailova komunikacia a to je predsa pisomny kontakt, kde tykanie je nepripustne az urazlive ..je to vlastne jedno...neviem, preco zas vy mate potrebu riesit tu tykanie u inej osoby, ak sa snazime pomoct matke choreho dietata..naozaj take malicherne..
@roxana280 teraz 12.5. ideme na kontrolu na imunológiu tak určite budeme niečo riešiť s doktorkou, len dúfam že to pomôže. viem že nasilu nič neurýchlim, že proste toto je priorita. len keď si zoberiem čo všetko sme už skúšali aj v tom zdravotnom ohľade, kolostrum, koloidné striebro, kapucínku, probiotiká, podporu imunity a čo ja viem čo, zelenina a ovocie u nás musia byť každý deň (našťastie deti ju milujú). máte pravdu, najprv poriešime tento problém a potom môžem začať riešiť čo s prácou 🙂

@amadora a co keby si ty zacala opatrovat deti vo svojom okoli.Skus,mozno natrafis na mamicku,ktora ma taky isty problem.