Neprijatie do práce kvôli názorom
Prepacte, ze musim prispiet anonymne.
Pracujem v nadnarodne vyrobnej spolocnosti. Mame tu moznost dostat velmi stedry naborovy bonus, ak odporucime vhodneho cloveka na nejaku z volnych pozicii. Odporucila som kamaratku na jednu poziciu do teamu procurement. Splnala vsetky podmienky a mala aj predchadzajucu prax na rovnakej pozicii v inej spolocnosti. Po pohovore som sa jej pytala, ako prebehol pohovor a aky ma z neho pocit. Vsetko ok, sama povedala, ze mala dobry pocit, aj ze si celkom do detailov presli pracovnu napln, ktora sa navlas zhodovala s jej predchadzajucimi skusenostami. Napriek tomu, ze nemaju ziadneho ineho kandidata ju odmietli a pozicia je stale otvorene a neobsadena. Pytala som sa sefky v com konkretne bol problem, s tym, ze to zostane medzi 4mi ocami. Dovod je, ze sefka si ju pozrela aj na facebooku a tam kamaratka ma celkom vyhrotene nazory. Zdiela tam rozne konspiracie, proste proruske prispevky, hate na ukrajincov, zdielanie prispevkov Blahu, Uhrika atd a tiez antivaxerka. Sefka ju vlastne neodsudila, len povedala, ze podla toho co videla na FC by sa nam nehodila do zohrateho teamu a ze ju to mrzi. Neviem ako to vysvetlit kamaratke, tak aby to nevyzeralo ako diskriminacia za jej "nazory".
Nuz a toto je presne to preco mat vsetko skryte na socialnych sietach lebo jedna z veci co potencionalny zamestnavatel urobi je ze zacne smirovat a potom prevazia absolutne nepodstatne somariny nad podstatnymi v zivotopise 🤦...
@viera27 a veď majú pravdu pane Bože.
Keď má pracovať v kolektíve,kde jeden dopĺňa druhého,kto by chcel človeka,ktorý svoj voľný čas venuje konspiraciam - nikto
Teambuildingy sú organizované aj kvôli zohratiu ľudí mimo pracovného miesta,ale to naozaj pochopia len ľudia,ktorí s tým majú niečo do cinenia
Zbytočne trepať 2na 3,úplne plytvanie času
Radšej mať zamestnanca,ktorého možno budem musieť viac školiť,ale je super tímový hráč,ako už vyškoleny super zamestnanec v štýle " One man show",ktorý svojimi myšlienkovými pochodmi znechucuje ostatnych.
Keď to chcete volať diskriminácia - kľudne
Ale dobrý zamestnávateľ bude stále myslieť aj na spokojného zamestnanca,ktorý keď je spokojný, podá lepšie vykony
@andreatytler tak jasné, že ako dôvod neprijatia to neuvedie, ani nie je povinná svoje rozhodnutie dôvodiť. Stačí napísať, že uprednostnili iného uchádzača.
@viera27 pomoze ked clovek nebude tahat do prace svoje sympatie a nazory na veci netykajuce sa prace alebo sa hoc falosne prikloni na stranu dotycneho v diskusii a bude mat svaty pokoj...ja napr preto nemam ani na fb svoju fotku ani prave priezviskoy a podobne aby ma nikto nesudil a nekategorizoval a to už ma tiez lustrovali :D lebo chceli vediet ako vyzeram ci splnam poziadavku mlada, stihla, vysoka :DDDD
Ja sa skor cudujem, ze ju vobec pozvali na pohovor a ze si ju odporucila. Tiez by som nechcela v teame podobnych ludi.
Toto je demokracia? Jediny spravny nazor?
Prečo jej to chceš vysvetľovať? Nemáš na to dôvod. Oni jej povedali, čo uznali za vhodné. Tým to hasne. Buď lojálna k svojej firme, môže sa ti to nevyplatiť, ak nebudeš. Ešte sa, možno, zamysleli aj nad Tebou, koho si im tam poslala a či s ňou zdieľaš jej bludy, lebo moja kamoška by to, napr. ani nemohla byť. Každý racionálne zmýšľajúci človek si musí byť vedomý, že si ho zamestnávateľ preklepne aj na sociálnych sieťach a všade možne a keď to má v hlave prepnuté, tak, holt, musí hľadať firmu, kde to podporujú (taký Dráčik, že jo...) alebo nešíriť kde kade verejne svoje bludy.
Okrem ineho , zatajit kamaratke dovod je extremne zakerne, ale co ine cakat od ludi s "jedinym spravnym nazorom", vsakze?
Tu je vidiet vasa extremisticka crta osobnosti.
Skodoradost, a umyslene potopenie "konspiratora" namiesto diskusie s nim.
Hanbite sa, nicite tuto krajinu, a podporujete totalitne praktiky..
Dokonale to zapada do korporatneho mlynceku na maso, vy budete bodat kamartky do chrbta pre 5 eur Vianocny bonus.
Hanba vam, hanba vam.
@nelca0510 ani nie šéfka jej. Ona povedala šéfke, že to ostane medzi nimi. Na základe toho sľubu sa potom dozvedela čo je vo veci.
@ice8 to ako svoje dané slovo druhej osobe netreba dodržiavať? Či tebe keď sa niekto zdôverí, lebo mu sľúbiš, že to ostane medzi vami, tak to veselo pošleš ďalej?
Tak nemala riešiť a mohla s čistým svedomím teraz povedať, že dôvod nevie.
... tak ste sa tu zase poniektore vygrcali do diskusie .... cloveka zdielajuceho hoaxy, tvrdo podporujuceho toho, ktoreho meno sa nehovori a podporujuceho rusku vojnu na ukrajine by som si ako podriadeneho nevzala. nepotebujem pocuvat tieto bludy kazdy den v praci. na pohovor ju vzali, sancu jej dali. keby bola excelentna, mozno by jej nazory tolerovali, ale zjavne si dali na vazky pre a proti aj vzhladom ku zlozeniu kolektivu.
@ice8 fakt si presvedčená, že je to jediný zdroje informácii? To bol príklad kedy sa vieš pomôcť dozvedieť viac - že ako "zdroj informácii môžu poslúžiť aj soc. siete." Samozrejme toto nie je smerodajný zdroj - ale sakra veľa ti o človeku napovie. Ja nie som FBI ani ŠtB, ja ľudí nesledujem ani nelustrujem - odporúčania, prax, osobné stretnutie, vlastná intuícia, výsledky, ktoré už za sebou uchádzač zanechal - toto je podstatné. Ale niekedy máš pocit....ak ten pocit prakticky skoro nikdy nesklame. Ostatne konečné prijatie zamestnanca nie je na mne - my sme "sito", ktoré posúva tých čo prejdú vyššie kde o tom kto nakoniec do kolektívu pribudne rozhodnú. Iné očakávania máš od potencionálneho zamestnanca do výroby a iné očakávaš od prípadného kľúčového vedúceho zamestnanca zmiešaného kolektívu, ktorý bude slovenskú pobočku reprezentovať na mítingoch v rámci ostatných pobočiek v EÚ.
Je možné, že ak by poznala postoje kolektívu, sama by tam odmietla nastúpiť.
Okrem ineho, toto je paradna uprimna demokracia - ved preco nie, sice je dovod iny, ale budeme klamat o dovode a uvedieme iny tabulkovy dovod, politicky korektny dovod.. To je diskriminacia ako vysita podla definicie.. Ale nie je problem, zmenime definiciu diskriminacie, tak ako sa menia rozne ine definicie..
Uchadzacka sa ale bat nemusi - najde si robotu, ak ma skusenosti, aj inde..
@janage takze sefka ju dala do pozicie "vyber si, bud ja alebo kamoska" ? Tym padom sefka asi kamoska velmi nebude, vsak? Takze plati, koho pesnicku tancujeme, toho chlieb jeme? A kamosku nechavame nadalej v bludnom konpiracnom kruhu, bez moznosti napravy? Nepovieme jej co robi zle, nechame ju v tom, zakernost na eNtu. To je ako ked mi vycapnik povie, ze nehovor mu ze pil, aj ak by sadol za volant, nepovedz mu, ze pil, nech sa topi vo svojich problemoch = extremna zakernost. Mam napad! Obnovme trest smrti, myslim ze katov na tomto fore by sa naslo az az a hned bude vyriesena preludnenost planety.
Vtipne je to, ze vy pouzivate tolko veci, a nemate tusenie o ich povode a ktory clovek s akym nazorom ich navrhol, vyrobil, alebo naprogramoval.. Ale hudba hra, a o to ide, nie?
@alenah31 "ktorý bude slovenskú pobočku reprezentovať na mítingoch v rámci ostatných pobočiek v EÚ." Cize podla teba (resp upper managementu) je to tak, ze ako v sukromi, tak aj v profesnom zivote? Cize, ak to chapem spravne, tak ak sa nejaka lekarka ozerie na party, alebo preferuje "sex na jednu noc", tak ju zavrhneme, lebo je to nekrestanske a nechutne?
Neviem o aku konkretnu osobu sa jednalo v tejto danej teme, ale potom by sme mohli odsudit aj zakaldatelku, podla logiky "si ten s kym sa stykas" respektive, alebo skor naopak - zakladatelka o jej FB nemusela vediet, a tym padom si uchadzacka vedome kroti svoj nazor a vie rozdelit zivot na profi a hobby..
Vtip je v tom, ze mnoho ludi ma rozlicny nazor, nepisem ze rovno podporuju vojnu, to nebolo napisane ani tu, ale "hejty na iste skupiny ludi" - treba skumat, preco ma taky nazor, mozno zla skusenost? Antivax? V mojom osobnom kruhu poznam zopar zaujimavych ludi, ktori maju svoj vlastny nazor, no v "praci" sa reprezentuju uplne inak. Robia to, co od nich trh pozaduje. Aj plasticky chirurg moze mat antisilikonovy nazor, ale robi to, lebo ma sikovne ruky, a trh to pozaduje (zaroven robi plastiku traumatologickeho charakteru atd)
Za mna by mudra spolocnost nemala odsudit ludi na zaklade osobneho nazoru, zi a nechaj zit. Samozrejme za podmienky, ze ten ich nazor netaha kolektiv dole. Ak si nazor necha za dverami v domancosti, tak isto ako sex na jednu noc, tak nech si robi co chce, samozrejme nie pedofilia a ine ilegalne cinnosti. Tak isto by sa tento extremny nazor vacsiny na fore dal otocit v ich neprospech - zobrali by radsej uchadzaca so spravnym nazorom, aj ak by bol menej sikovny, a generoval mensi zisk pre spolocnost, ale "konspiratorku", ktora by v kolektive pracovala kolektivne a zaroven generovala vyssi zisk. Moze mat niekto "spravny nazor" a zaroven byt hulvat - bossing, mobbing, pocit nadradenosti, lebo ved ma srpavny nazor, a v skupine spravnych nazorov ma vzdy niekto este viac spravny nazor, atd, to mas singularitu.
Ale ja tu spolocnost nevediem, takze mne je to prakticky jedno, ale vidiet tolko hejtov len preto, ze niekto zdiela nieco na FB v danom case a priestore, nuz, asi tu ludia pojedli vsetku mudrost sveta, ak vedia vsetko tak bajecne vyhodnotit..
@ice8 Buď si istá, že ak by dotyčná zdieľala na sociálnych sieťach fotky ako je niekde ožratá, alebo by sa tam chvastala koľko zajačikov na jednu noc mala, čelila by rovnakému problému ako teraz. Chlastačky si na facebooku HR preverovalo dávno predtým, ako začalo byť v móde antivax a vojna na Ukrajine.
@ice8 neskutočne zdĺhavé romány...
Proste zbytočné tu robíš zo seba "úctyhodného obrancu ľudských práv" - to môže možno existovať na opustenom ostrove,kde si ale úplne sám/a
Život,realny tak proste nefunguje...ci sa ti to páči alebo nie.
Ty ideš na pohovor a okrem iného sa ťa opýtajú ako sa ti páči tráviť voľný čas.tak odpovieš,že do toho nikoho nič,lebo to nemá súvis s prácou?
Alebo možno hneď vyložis karty na stôl a povieš (napr) že chodis ád na žúry,chlastas,a máš rád sex na jednu noc..
Asi tak no
@ice8 ale mňa súkromný život daných uchádzačov nezaujíma - nech sa ožiera, neočkuje, očkuje, podporuje Rusko, berie drogy, práši koho chce a kde chce...koľko mu len hrdlo ráči. Ale ak má svojim názorom v jeho budúcom kolektíve násilným spôsobom presadzovať tie svoje názory a spôsob života čím ovplyvní chod niečoho čo funguje a negatívne to tým pádom ovplyvňuje jeho prácu resp. prácu ostatných - to je už druhá vec. Demokracia a sloboda jedného sa končí tam kde sa začína demokracia a sloboda druhého. Ja má tiež svoju názor a nesnažím sa kolegyňu každý deň presviedčať a obťažovať tým, že ona je vadná, lebo si myslí o danej veci opak. Ja neviem na čo sa tu hráš - ja rozlišujem fakt nechať človeka vyjadriť demokraticky svoj názor a na druhej strane očakávam, že ten dotyčný rovnako nechá demokraticky vyjadriť ten môj bez toho, aby ma slovne alebo fyzicky atakoval ak s ním nesúhlasím a nechce to, že nesúhlasím akceptovať.
@alenah31 no ved tak je to uplne v poriadku, ako pises v tomto poslednom prispevku nad mojim.. Mne je tiez jedno, kto co robi (sice drogy, to mi jedno nie je), ak neublizuje inemu, a samozrejme tiez, ak nadmerne ("nad mieru primeranú pomerom") neprejavuje svoju osobu (nemusi to nutne byt konspiracia, ak bude nad mieru tlacit hoci aj skutocnu pravdu, ale dookolia omielat a nutit svoj nazor, hoci je pravdivy a spravny po vsetkych smeroch..) chapes ako to myslim.
Preto je tato tema taka zvlastna, zakaldatelka nevie podrobnosti, my neviem tym padom nic, a tym padom tieto vyjadrenia na 14 stranach (a ze ja pisem romany) su znacne emotivne, a maju v sebe hejtersky syndrom..
A ano, byt to moja kamaratka, poviem jej, medzi 4 ocami, ze o co ide. Nie je to podvod na sefku, ak taktne naznacim kamaratke, ze si ma dat pozor na to, co siri , ak to uz ma nutkanie sirit.
Mne osobne sirenie nevadi, pretoze agresivne (vojnove, drogove, alebo uplne chore) veci vypnem hned a idem inde, ale ak tam najdem nieco (na takom "skaredom profile") nieco inspirativne, pozitivne, alternativne,
Okrem ineho, slovo zdielat nie je spisovne..
https://jazykovaporadna.sme.sk/q/2334/
Tym chcem povedat, kto chce psa alebo macku byt, palicu si najde..
A ja v tejto teme koncim, kto sa chce donemoty hryzt tak nech, ale mam aj svoj zivot, musim ist na pohovor.. Drzte mi palce 🙂
@ice8 zle kladies otazku. Tu ide o doplnenie pracovneho timu. A tam nevezmes cloveka, ktory tam nazorovo nezapadne, resp. bude ho rozostvavat. Ten kolektiv je organizmus, co musi fachat a rozumiet si, vyjst v ustretykolegom, oplatit sluzbu atd. Takze si stojim za tym. ... A teda pokial poznam nazory a mam na vyber napr v sluzbach ako kadernicka, kozmeticka, volim nazorovo blizsiu osobu. Pocuvat 3 hod pri melirovani aky je kotlebaborec, to teda nemusim a uz tam nepojdem. Ale co sa rozculujeye? Ved si pamatam, ako sa vo velkom bojkotovala sedita a rozdupavali horalky.... kazdy ma na vyber.
@ice8 kamoška je dospelá svojprávna osoba, ktorá má sama vedieť, že čo raz zavesí na FB je tam navždy a just ak je to zdieľa verejne. Každý priemerne inteligentný človek musí rátať s tým, že tieto informácie bude vidieť aj terajší alebo budúci zamestnávateľ.
Ja by som to prirovnáva k oblečeniu. Každý môže nosiť čo chce, ale nikto so zdravým rozumom nepôjde do novej prace na pohovor na žiadanú administratívnu pozíciu v teplákoch.
Šéfka nikoho do žiadnej pozície štýlom vyber si ja alebo ona, nedala. Dala sa do nej autorka sama, keď za ňou prišla zisťovať dôvod neúspechu kamošky. Pretože ona prvá sa vyjadrila, že to určite zostane medzi nimi.
Do budúcna má ponaučenie nedávať sľuby, ktoré má potom problém dodržať.
... btw, ako sa clovek obhajujuci putina a zdielajuci blahu moze tak pomylit, ci zapredat, a hladat pracu v nadnatodnom korporate, predpokladam zlom kapitalistckom, zapadniarskom?

@ukulela sedita je stale na mojom blackliste, ano (ale ja uz nemam ani tak blacklist, bol by velmi dlhy, mam len whitelist). Jedlo ale nerozdupavam, len bojkotujem.
Ku kadernicke.. Pisem, ze existuju ludia, ktori si netahaju do profesie svoje nazory, ale poznam ludi (kadernictvo), kde sa rozprava podla toho, aky je klient. Ak je klient pravy, tak je tema prava, ak je lavy, tak je tema lava. Aj tak sa da, ziskat klientela..
ja sa nerozculujem, mne je to jedno, len vyjadrujem svoj nazor..
A ten druhy prispevok - svet nie je cienobiely, naozaj sem nechcem tahat politiku viac nez uz bolo, ale ani zapad nie je cisty, kto chce, najde si, ja to tu fakt nechem davat, zmysel to nema, ale ak je niekto ferovy, vie jedno - ziadna velmoc nie je cista (cista velmoc = oxymoron).. A poviem to dost surovo - ja som za toho vladcu, kto da nizsie dane a viac slobody, bez ohladu na to, ci vladne ten, ta, alebo to. Je to len pusty obchod, nieco za nieco. (teraz je to pochopitelne zapad). Ale ano, mala by hladat pracu potom niekde na vychode, to da rozum.. Ale potom mi daj prosim odpoved - preco zapadniarske firmy obchoduju na vychode, vies ktoru krajinu mam na mysli.. (sankcie nesankcie, proste tam zarabaju a robia biznis)
@janage s teplakmi sa velmi mylis, teplaky si mozes dovolit, ak si ich mozes dovolit. Ak si v potravinovom retazci vyssie, mozes mat teplaky, a hoci aj pyzamove.. Je to jednoduchy obchod - ci su vedomosti a zrucnosti cennejsie, ako tie teplaky.. Ak mas na to, prekusnu ti aj teplaky. (PS: teplaky sa samozrejme nedaju nosit niekde v oceliarni, ale to da rozum)
@ice8 tepláky nemôžeš ani v banke, ani ako asistentka po starom sekretárka, ani nikde, kde oblečením reprezentuješ svoju spoločnosť či už priamo na pracovisku alebo mimo neho. Písala som jasne, že ide o administratívnu pozíciu v príklade. Nie IT, nie pracovník v zahradkarstve a pod.
Môžeš sa aj na hlavu postaviť aj mať super vedomosti, nahraditelni sme všetci, keď raz firma očakáva určité oblečenie (správanie, prezentáciu) od zamestnancov, ak ten zdravý rozum máš na pohovor v tých teplákoch neprídeš. Alebo prídeš, ale skončíš ako kamoška autorky a ešte sa budeš velice čudovať, kde je problém.

@fauko mas pracu,kde ides "na cas" a velmi na vyber nemas. A potom mas pracu s kolektivom,kde potrebujes aj socializaciu a riesi sa take ze work-life balance a je tazke zohnat do prace odbornika. Proste pracu,kde zamestnanec udava zamestnavatelovi podmienky. Prave preto robia vsetko pre to,aby kolektiv kooperoval a nik nedaval vypoved 😉. Napriklad robia aj samostatne kola pohovorov,kde ich nezaujima prax a napln prace,ale vsimaju si hlavne osobnost cloveka. A presne toto su tie prace,kde sleduju uchadzaca este o to pozornejsie,aby nedajboh nenarusili pracovny kolektiv a prostredie a nesposobil tak veeeelmi drahe skody. Tam proste clovek s opozitnym nazorom k vacsine nepatri.