Neprijatie do práce kvôli názorom
Prepacte, ze musim prispiet anonymne.
Pracujem v nadnarodne vyrobnej spolocnosti. Mame tu moznost dostat velmi stedry naborovy bonus, ak odporucime vhodneho cloveka na nejaku z volnych pozicii. Odporucila som kamaratku na jednu poziciu do teamu procurement. Splnala vsetky podmienky a mala aj predchadzajucu prax na rovnakej pozicii v inej spolocnosti. Po pohovore som sa jej pytala, ako prebehol pohovor a aky ma z neho pocit. Vsetko ok, sama povedala, ze mala dobry pocit, aj ze si celkom do detailov presli pracovnu napln, ktora sa navlas zhodovala s jej predchadzajucimi skusenostami. Napriek tomu, ze nemaju ziadneho ineho kandidata ju odmietli a pozicia je stale otvorene a neobsadena. Pytala som sa sefky v com konkretne bol problem, s tym, ze to zostane medzi 4mi ocami. Dovod je, ze sefka si ju pozrela aj na facebooku a tam kamaratka ma celkom vyhrotene nazory. Zdiela tam rozne konspiracie, proste proruske prispevky, hate na ukrajincov, zdielanie prispevkov Blahu, Uhrika atd a tiez antivaxerka. Sefka ju vlastne neodsudila, len povedala, ze podla toho co videla na FC by sa nam nehodila do zohrateho teamu a ze ju to mrzi. Neviem ako to vysvetlit kamaratke, tak aby to nevyzeralo ako diskriminacia za jej "nazory".
@valeria_h prácu to ovplyvňovať nemusí ale môže to byť človek, ktorý bude určité témy stále vyťahovať alebo ak niekto iný začne túto tému, môže byť arogantný, útočný. Nikdy nevieš.
A ona sa ta na to pýta, prečo ju nezobrali? Sama iniciatívne by som sa k tomu vôbec nevyjadrovala, keby sa ma spýta odpovedala by som neutrálne, že neviem prečo sa tak rozhodli, že zo svojej pozície nemám na to žiaden vplyv, ani dôvod, aby ma informovali, prečo výberom neprešla.
Čo sa týka obsahu jej fb, keď ju nemáš medzi priateľmi, že si to ani nevedela, tak by som sa jej k tomu nevyjadrovala. Načo aj 🤷♀️
@kvetinka75 Alebo aj nemusí. Môže to byť človek, ktorý si myslí čo si myslí a nemá potrebu svoje názory zdieľať a byť útočný.
Postupne sa dopracovávame k tomu, že ľudia neumožnia na sociálnych sieťach prístup hocikomu - a bude to najrozumnejšie, čo môžu urobiť.
Náhodou je dobre to rozoberať verejne.
Stále je veľa ľudí čo si absolútne neuvedomuje svoju digitálnu stopu ktorú zanecháva. Co raz zavesís na internet to tam bude navždy.
Keď ma niekto vyhrotene názory nech si za nimy teda stojí a nech vie ze vďaka svojej sebaprezentacii prichádza o pracovné príležitosti aj priateľov.
Nemusis si vymyslat ziadny dovod. Ty ho nevies a bodka. Sefka nebola povinna ti povedat nic. Povedala ti to medzi 4 ocami a ty vobec nieco riesis? Zachovaj sa ako dospela a hlavne lojalna voci zamestnavatelovi.
Co sa tyka kamaratky a jej nazorov, ju to dobehne na kazdej pozicii, kde chce zamestnavatel vediet, aky clovek ho ma reprezentovat. A pokial jej samej nedopne, tebe nestoji za stratene slovo
Uprimne povedane. U nas v rodine blizki pribuzni, pritom fajn ludia, nechapem. Idu radikalne, postupne antivaxer, za rusku invaziu,.. Proste vsetko, ci im ich hoaxovy portal "nabidne". Riesenie? Nestretavame sa, nemam cas na idiotov. Su unavni, cicaju energiu svojou propagandou a klamstvami, co opakuju ako papagaje.
Ked si mam predstavit, ze by sa clovek mal vo firme kazdy den vyhybat takymto idiotom, ale nemoze, lebo musite spolupracovat. Tak dam vypoved, ked si vedenie nevie spravit vo firme poriadok. A firma si dobre rozmysli, ci zacne prichadzat o schopnych ludi, alebo bude zamestnavat idiotov rozostvavajuci team, ktori aj tak vedia vacsinou maximalne obsluhovat kopirku.
@valeria_h to nie, ale možno nechcela riskovať. Nikto nie je povinný prijať niekoho o kom si myslí, že by mohli a áno aj nemuseli byť problémy. Možno natrafí na niekoho kto má rovnaké názory ako zvyšok firmy a aj tak nezapadne do kolektívu.
@alenah31
@lila1988
@lujza123 ti ludia, co su stupenci danych teorii, niekde pracuju- nie su vsetci bez prace kvoli nazorom, vsak? By ste sa divili, kolko ich je v okoli- lenze jedni sancu mali a druhi nie...ja som sa vyjadrila iba na margo toho, ako tu vsetci obhajuju, ze to NIE JE diskriminacia. Asi by ste si mali precitat prvy(alebo druhy?) clanok charty prav osn ako aj slovenskeho zakonnika. Vsetci sme si rovni bez ohladu na vyzor, nazor, nabozenstvo atd. - cize firma dala zdovodenenie medzi 4 ocami preto, lebo by z toho pruser za diskriminaciu mala....Ze firma ma pravo svojej politiky, je vec druha a moze uchadzaca neprijat, ale nie na zaklade nazorov na facebooku ci jeho zdravotneho stavu ci postoja (narazam na antivax), ktory nema vplyv na vykonavanie povolania.
Ja normálne žasnem, aké tu máte názory nato, že niekto druhý má iný názor aj vy🙄🤦♀️ a je to v poriadku, ak skrz názoru, ju neprijme do zamestnania. Ale jasne, niektorým príde v poho aj to, keď sa rozdelovalo ocko, neocko😩.
No ale z druhej strany, možno dobre sa stalo, aspoň sa nebude musieť denno denne kontrolovať, či povedala tie správne slová 😉
@vevesh prepáč ,autorka píše o rôznych konšpiračných teóriách,proruské príspevky atd.. Každý si môže vytvárať názor aký chce,samozrejme
Ale kamarátka si mala uvedomiť,že pokiaľ si na sociálnych sieťach a verejne vyjadrujes svoj "vyhroteny' názor"(slová autorky)..v preklade to znamená,že aj keď si v práci tip top, budú konflikty zaručene.
Zamestnávateľ chce mať Team,ktorý je v súlade ,nikto provokatera neakceptuje
Autorke- neviem,ako máš taktne naznačiť kamarátke,ja mám tiež "podobnú" a po viacerých pokusoch som to nechala tak,akonáhle začne "svoje"- opúšťam konverzáciu
Bohužiaľ,človek dospelý musí vedieť čo so sebou aké následky môže mať aktivita na sociálnych sieťach
(Ale aj bez nich)
A presne pre toto, nemám žiadne sociálne siete a už vôbec nie s mojím menom a fotkami. Práca je práca a súkromie je moja osobná vec.
Prečo by mali do nadnárodnej firmy (so sídlom na západe, predpokladám) vziať človeka, ktorý má proruské vnímanie sveta a súhlasí s politikmi, ktorí otvorene vystupujú proti Európskej únii? Hovorí to o pokryteckosti, absencii kritického myslenia a v prípade schvaľovania vojny na Ukrajine o úplnej absencii ľudskosti. Kamarátke by som nič nevysvetľovala. Buď sa zamotáš do klamstiev alebo sa to ešte otočí proti tebe (keďže ti to šéfka povedala dôverne).
@vevesh Zase musis to brat, ze firma ma 10 uchadzacov na jedno miesto, jedneho moze prijat. Iba jeden z nich vzbudi najlepsi dojem, ked vyhodnotia vsetko - vystupovanie, skusenosti, prax, dojem,... Deviatim povedia, dakujeme za ucast. Hoaxer ma minusovy bod navyse kvoli nazorom na fb. Bude sa stazovat, ze ho diskriminovali? Co maju povedat ti ostatni neprijati osmi, tiez su diskriminovani, lebo ich nezobrali? Ze maju mensiu prax, nezanechali tak dobry dojem,... Skor je to o tom, ze su normalni, akceptuju rozhodnutie, idu dalej, pojdu sa uchadzat dalej. A ten hoaxer bude jediny vykrikovat, ze je diskriminovany.
@danielahamar mat iny nazor je ok a zamestnavatel sa rozhodol po svojom, co je tiez v poriadku. Nebolo predmetom dotazu riesit nazory, ale ako to povedat/nepovedat kamaratke. Vlastna skusenost vsak je taka, extremisticke nazory su toxicke a ich podporovatelia velmi silne (a casto aj toxicky) ovplyvnuju prostredie, v ktorom pracuju. Lepsie je predist situacii skor, ako sa stane pracovny pomer pomerom na dobu neurcitu, lebo riesenie konfliktneho cloveka zabera roky. A dakujem, 5 rokov (alebo aj viac) zivota venovaneho labilnemu cloveku a sudnym tahaniciam nie je pre ziadneho zamesnavatela splnenym.snom
Osobne by som takeho cloveka ani neodporucila
Ani sa necudujem, ze ju neprijali, za taketo nazory by si na svojom mieste prijala takeho cloveka?, co ma trosku nakakane v hlavicke, zmyslanie je zaklad takze bohuzial nic jej nevysvetluj neprijali ju a basta nemas to co riesit
Zase v dobe keď nie je dôležitá prax a skúsenosti ale treba mať tie 'správne' názory, vitaj normalizácia 2.0
Je to diskriminácia ale dokázať je ju nemožné lebo zamestnávateľ nemá povinnosť dokazovať prečo uchádzača neprijal.
Nestotoznujem sa so zbesilym prezdielavanim príspevkov pochybných politikov ale politická orientácia uchádzača o prácu nemá byť kritériom pre prijatie do zamestnania. Nikto nevie aké názory budú 'spravne' o pár rokov a to čo sa stalo autorkinej kamarátke sa môže stať komukoľvek.
Hmmm... to mi pripomína režim minulý. Vtedy sa tiež sledovala, kto má aké názory, či je v/na tej správnej strane. A podľa toho sa musel v živote zariadiť.
Povedz kamarátke, nech si na fb nastaví súkromie. Ako si všímam, postupne tak robí stále viac ľudí.
@zunaf Trefna poznamka. Ze prorusky clovek s nenavistou proti zapadu chce ist robit do nadnarodnej zapadnej firmy, ktoru vlastne nenavidi celu aj s jej vedenim. To nevymyslis, aki su tito ludia mentali. A este sa budu stazovat.
Dobry den, chcem u vas pracovat. Mozem vam hned rovno povedat, ze vas neznasam a nenavidim? :D
@kvetinka75 Arogantný a útočný môže byť aj človek so 'správnymi' názormi. Od toho je skúšobná doba a prvá pracovná zmluva na dobu určitú aby sa overilo či do kolektívu západne 😊
@janettdamian a ty nie si "sledovaná" v dnešnej dobe?
Teraz si sa zobudila?😂
Nemusí ti to pripomínat minulý režim, sme kontrolovaní cez všetko čo je "Smart", na sociálnych sieťach,vie sa o tebe čo kupuješ,čo sleduješ...
Sme viac kontrolovaní teraz ako za režimu
A práve preto si jeden dospelý človek musí uvedomiť,kde všade sa o ňom môžu dohľadať info
@liljana tak ako danna kamaratka je prorusky orientovana, tak si ty na koniku protiislamsky orientovana- ale to nevadi, lebo pracu mas na zmenu sa nechystas, tak co tam po druhych... Na odpoved, kedze sama som bola zamestnavatel, ma nezaujimal jeho volny pracovny cas, ale jeho pracovna napln. Ak vedel obshluvat to, co mal, vedel pocitat z hlavy a bol mily k zakaznikom, bolo mi sum a fuk v co veri. Na pracovisku ludia pracuju a nemaju sa co bavit na take veci- ak sa bavia, tak asi maju malo prace...

@jennky13 autorka to píše anonymne...tak nechápem poznámku "nie je múdre rozoberať to tu"