Neprijatie do práce kvôli názorom
Prepacte, ze musim prispiet anonymne.
Pracujem v nadnarodne vyrobnej spolocnosti. Mame tu moznost dostat velmi stedry naborovy bonus, ak odporucime vhodneho cloveka na nejaku z volnych pozicii. Odporucila som kamaratku na jednu poziciu do teamu procurement. Splnala vsetky podmienky a mala aj predchadzajucu prax na rovnakej pozicii v inej spolocnosti. Po pohovore som sa jej pytala, ako prebehol pohovor a aky ma z neho pocit. Vsetko ok, sama povedala, ze mala dobry pocit, aj ze si celkom do detailov presli pracovnu napln, ktora sa navlas zhodovala s jej predchadzajucimi skusenostami. Napriek tomu, ze nemaju ziadneho ineho kandidata ju odmietli a pozicia je stale otvorene a neobsadena. Pytala som sa sefky v com konkretne bol problem, s tym, ze to zostane medzi 4mi ocami. Dovod je, ze sefka si ju pozrela aj na facebooku a tam kamaratka ma celkom vyhrotene nazory. Zdiela tam rozne konspiracie, proste proruske prispevky, hate na ukrajincov, zdielanie prispevkov Blahu, Uhrika atd a tiez antivaxerka. Sefka ju vlastne neodsudila, len povedala, ze podla toho co videla na FC by sa nam nehodila do zohrateho teamu a ze ju to mrzi. Neviem ako to vysvetlit kamaratke, tak aby to nevyzeralo ako diskriminacia za jej "nazory".
To mi pripomina Mazureka, ktory je europoslancom, berie plat a vsetky vyhody EU parlamentu a pri kazdej prilezitosti pluje na EU. Peniaze z EU mu ale nesmrdia. Taki ludia tam robia iba hanbu.
Preto je obcas dobre zahryznut si do jazyka a nevyjadrovat sa na fb k temam,ktore momentalne fičia.. moje kolegyne tiez takto lustrovali ludi co k nam poslali CV...
@katka700 to áno, ale asi to tej šéfke nestálo za to skúšanie.
@ddaassuullaa ale čo ak názor šéfky nie je ten správny? Ale o tom tu môžeme debatit hodiny a dni, čo je správne a čo nie.
@vevesh Diskriminácia? Ja som na vlastnej koži zažila, že som nebola prijatá do práce s odôvodnením, že som žena a v druhom prípade preto, že som sa nenarodila v jednom z asi 3 vybraných znamení zverokruhu, ktoré šéf preferoval. V oboch prípadoch mi to povedali normálne do očí, ako priamy dôvod neprijatia.
@nini1978 ako zamestnavatel, prijimam ludi na zaklade schopnosti a vedomosti, ich volny cas je mi sum a fuk. Na oskusanie bola vzdy skusobna doba- tak ako mne sa zamestnanec nemusi pacit, tak ani zamestnancovi sa nemusi pacit pracovat pre mna, ako kolvek podal dobry vykon na pohovore a akokolvek sme si boli sympaticki navzajom..
Tiež by som ju nezobrala.
@h2 vies, ze sa rata iba to, co je pisomne. A ano, tieto dovody su napadnutelne, ale pri sk legislative, ktoremu uchadzacovi sa chce natahovat s nadejnym zamestnavatelom, ktory ho neprijala a aky benefit by z toho mal, okrem nakladov na obciansky sudny proces s neistym vysledkom? Preto to vacsina necha tak a ide hladat "o dum dal"...
@vevesh myslíš, že u nás nikto s proruským zmýšľaním, pritikovidovým, protiočkovacím nepracuje? Ale ty máš problém rozlišovať iné: je rozdiel mať svoj názor, povedať ho pričom akceptujem názory druhej strany a potom je tu človek, ktorý má svoj názor, povie ho a je ochotný použiť akýkoľvek prostriedok - slovný či fyzický, aby ten svoj názor presadil a umlčal názor druhých pretože on je "übermensch" - dokonalý osobnosťou aj názormi. To je sakra rozdiel. A nie - pokiaľ taká osoba dokáže už pri vstupnom pohovore v prvom kole preukázať agresivitu pri základných otázkach všeobecného charakteru čo sa dnešnej doby týka - do druhého kola nepostúpi.
@mable123 Ja nehovorím, že vojna medzi Ukrajinou a Ruskom je správna vec. Ale prilieva veľa ohňa ZZZZelenskyj kt. disponuje s 0 na účte a chce bojovať a nemá začo. Poznám kopec Ukrajincov kt. sú darmožráči. Zbierky robené na Slovensku od ľudí boli predávané na Ukrajine. Bohatí odišli na luxusných autách a jazdili po diaľnici, nezamestnaní už rok nemajú prácu, lebo upratovačky predsa nebudú robiť na Slovensku a pritom utiekli pred vojnou. Chudobní ostali na Ukrajine v hlade. Majú vojnu a jediné čo chcú ísť do EÚ. Ukrajina je totálne skorumpovaný štát a keď si porovnáš ženy kt. odchádzali s nalakovanými nechtami a nalakovanými vlasmi s kilo make-upu. Keď si pozriete ženy zo Sýrie utekajú v hlade rozbité a nikto im nepomôže. Pomáhame iným a vlastným si nevieme pomôcť, lebo ako keby situácia na Slovensku bola neviem aká perfektná pre budúcnosť.
@danielahamar veď toto, ale niektorí si myslia že len tie ich názory sú OK a ostatní sú hoaxeri.
@h2 tak ja som znamenie aj splnila 😉 len som sa chystala na materskú, tak ma nezobral
Neviem no. Skutočne hy bolo pri jej príležitosti dobre nasmerovať kamošku, že niekedy niee je dobre sa tak byť za.nazory v témach kde nie som odborník.
A čo sa týka, práce, mne sa až tak ten prístup nepáči. Mohli ju vziať aspoň na skúšobnú dobu a potom na dobu určitú. Ak jej na tých veciach veľmi záleží,a nezhodli by sa s kolegami kožné by sama odišla, alebo by ju možno v dobrom ovplyvnili
@moonlight1210 keď mám na niečo iný názor tak ho nevyslovím verejne a poprípade sa o danej téme nezhováram. Kebyže ide o dobrú prácu a potrebuješ ju, tak veľmi rýchlo prikývneš na hocijaký názor.
@melanta Lenže táto diskusia nie je o podpore vojny (tú podporujú len cvoci a politici napojený na zbrojarske koncerny) ale o tom že zamestnávateľ posudzuje pri prijímaní uchádzačov politické názory.
Ale škoda drat klávesnicu 😂
Moja skúsenosť z okolia je bohužiaľ že ženy narodené do liberálnej demokracie a vydobytkov feminizmu si ani jedno nevážia.
Asi je pravda, že aby si človek veci začal vážiť musí ich najprv stratiť 😥
Môžno keď tu bude jedného dňa čínsky model so social kredit score alebo systém pripomínajuci taliban (či moslimský alebo ten pani Zaborskej) tak ženám dojde že tá hnusná liberálna demokracia kde si každý mohol v medziach slušnosti povedať svoj názor a hejtovany feminizmus boli fajn.
@vevesh ak by to šéfka nepovedala autorke, diskusia by nebola. Všetci sa rozhodujeme,na základe predpokladov,sympatií, či bude tímový hráč etc. Určite závaží aj charakter prace. Vďaka alebo na škodu sociálnych médií zistia aj to,na čo na pohovore nie je priestor a doplní im to mozaiku. Nie je na tom nič zle,keďže ľudia to zverejňujú s plným vedomím a snáď aj zodpovednosťou. Ak by som mala na pohovore kandidata,ktorý kdekoľvek tvrdí,že Zem je plocha, tiez by som zvažovala,či chcem aby moju firmu reprezentoval človek bez kritického myslenia. Pri zametaní ulice to nevadí,pri robeni stratégií či vzdelávaní ľudí môže. Názor je jedna vec a popieranie reality druhá. Toto je niekedy tenká hranica.
@melanta Ja nehovorím, že niekto podporuje vojnu. Jediný kto podporuje je asi Ukrajina a dôsledky znáša z toho celý svet. Každý má iný názor na to a preto nech si to rieši vyštudaný herec Zzzelenskyj , lebo rok o tom istom v správach už to nikoho nezaujíma. Každý má svoje problémy.
@nini1978 nie, pre povolanie, do ktoreho som uchadzacov prijimala, to nebolo relevantne. A mala som v kolektive vsetko-od nemcov, cez rusov, ukrajincov, ortodoxnych, byvalych vaznov (za neplatenie alimentov) , cez zidov po moslimov. Mam urcite naroky na urcite povolania (napr.ozbrojene zlozky, ucitelstvo/vychovavatelstvo, medicina atd., kde uchadzaci maju splnat urcity moralny kodex a tam nie som aleze vobec proti takymto veciam, a tam je to aj dovolene normalne oficialne odmietnut takychto uchadzacov, pokial nesplnaju kriteria). Ale nie v normalnych komercnych spolocnostiach, kde to zamestnavatela nema co zaujimat...
Dobre spravila sefka. Dolezita je aj osobnost,nielen skusenosti a vedomosti. A teda na to,aka je kamoska sikovna,tak je dost, hmmm....ako to slusne povedat...blba,ze ma potrebu svoje vyhrotene nazory propagovat na FB pod svojim menom a fotkami,kde si ju vie kazdy pozriet. U nas pracuju Ukrajinci a teda takto orientovany clovek by nam tu vsetkym prekazal.
ty jej nič nevysvetľuj, ale úprimne, tiež by som takého človeka vykopla od pohovoru vo svojej firme. A to sme malá firma, ktorá nie je súčasťou nadnárodnej spoločnosti, kde platia neporušiteľné pravidlá. U nás platia len morálne pravidlá a preto by som takého človeka vo firme nechcela. Ono to totiž nie je len o vplyve názorov na vykonávanú prácu, ale o vplyve takej osoby na atmosféru v kolektíve, ktorá nie je nepodstatná
@mable123 prosim...ty by si tiez s tymi nezmyslami nemala prispievat na socialne siste. Sup-kupit ucebnicu dejepisu a ucit sa. Nesir stupidne bludy, lebo sa len zhovadujes.
@vevesh zaujímali by ma reakcie....ak by povedala medzi 4ocami, že je lesba, alebo romka a preto ju neprijali.....označili by to ako diskrimináciu?
Je to stále to isté delenie v mysliach ľudí....je mi smutno z tohto delenia a hraním sa so slovami o práve byť tolerantní a zároveň podporovať diskrimináciu
@stanulienkat však choď pomáhaj a nevysedávaj tu. Bola si na hraniciach pomôcť? Koľko veci si poslala na Ukrajinu ? Ubytovala si Ukrajincov u Teba doma? Koľko ich poznáš? Pomáhaj aj 10 rokov ak máš na to čas.
@mable123 Naozaj sa chces pobit o pracu, kde budes kolegov neznasat, lebo maju ine nazory a prijimaju veci, ktore ty odsudzujes?
Mnoho ludi z prace odislo i preto, ze im nesadol kolektiv. Co ako zaujimava a dobre ohodnotena praca to bola.
Poznam takych celym spektrom od robotnikov pri pase, po najvyssie miesta. Peniaze nestacia.
Tak naco mlcat o nazore a tlacit sa niekam, kde aj tak nakoniec nevydrzis?
@moonlight1210 pozri predstav si, že Tvoji svokrovci majú radi Smer a ty máš rada Oľano. Tak keď sa stretnete asi sa o politike večne baviť nebudete, keď vidíš, že to vedie k hádke. A návštevy tiež nestopneš, len preto, že máte rozdielne názory.

@katka700 Síce nikto nevie, aké názory budú IN o pár rokov, ale všetci vedia, že konšpirátori budú vždy proti - vždy v opozícii, vždy v konflikte, vždy nenávistne.