icon

Neprijatie do práce kvôli názorom

1. mar 2023

Prepacte, ze musim prispiet anonymne.
Pracujem v nadnarodne vyrobnej spolocnosti. Mame tu moznost dostat velmi stedry naborovy bonus, ak odporucime vhodneho cloveka na nejaku z volnych pozicii. Odporucila som kamaratku na jednu poziciu do teamu procurement. Splnala vsetky podmienky a mala aj predchadzajucu prax na rovnakej pozicii v inej spolocnosti. Po pohovore som sa jej pytala, ako prebehol pohovor a aky ma z neho pocit. Vsetko ok, sama povedala, ze mala dobry pocit, aj ze si celkom do detailov presli pracovnu napln, ktora sa navlas zhodovala s jej predchadzajucimi skusenostami. Napriek tomu, ze nemaju ziadneho ineho kandidata ju odmietli a pozicia je stale otvorene a neobsadena. Pytala som sa sefky v com konkretne bol problem, s tym, ze to zostane medzi 4mi ocami. Dovod je, ze sefka si ju pozrela aj na facebooku a tam kamaratka ma celkom vyhrotene nazory. Zdiela tam rozne konspiracie, proste proruske prispevky, hate na ukrajincov, zdielanie prispevkov Blahu, Uhrika atd a tiez antivaxerka. Sefka ju vlastne neodsudila, len povedala, ze podla toho co videla na FC by sa nam nehodila do zohrateho teamu a ze ju to mrzi. Neviem ako to vysvetlit kamaratke, tak aby to nevyzeralo ako diskriminacia za jej "nazory".

akiana
1. mar 2023

@oliolijanka Ale kdeze, ja by som sa nesla bit, ani by som nikoho neopluvala, nie som opica v ZOO. Ja takychto ludi jednoducho blokujem a hotovo, nepotrebujem si totiz kontaminovat mysel ich debilnymi prispevkami. Teda si si mohla usetrit celu tvoju freudovsku psychoanalyzu. O ucastnikoch situacie nevies takisto nic, takze neviem, co tu dookola omielas o dobrych ludoch. Co si spominana kamoska? 😀

Tak vravis mi, ze mi niekto nieco nahovoril a nie je to tak, takze logicky dedukujem, ze ty vies ako to je, nie? Mas asi teda pristup k nejakym utajovanym informaciam.

bombulka1987
1. mar 2023

@katka700 ale tá pani mala na profile aktuálne postoje. Nie históriu nad ktorou urobila hrubú čiaru a preto je to veľký rozdiel.

oliolijanka
1. mar 2023

@akiana 😀

fineta
1. mar 2023

@nini1978 ak by si to v danej chvili stiahla na seba, tak sa jej opytat, ci si mysli, ze nezdiela kontroverzny polarizujuci obsah… ak je s tym v pohode a presvedcena, ze ma profil cisty ako ľalia, tak asi nic nezmozem, no minimalne nasledne pri hladani prace to moze prehodnotit a vziat teda do uvahy ci jej to za to stoji… a ci jej klamat do tvare? Tu je dolezite zachovanie tajomstva rovnako ako snaha pomoct kamoske.. vzdy sa da odpovedat neutralne…

negymama
1. mar 2023

@katka700 diskriminacia je na zaklade pohlavia, 4 deti, transexuality, nabozenstva, etnicity atd...vsetko co si vymenovala...dokonca aj za nazory z minulosti za hrubou ciarou.

toto vsak nie je opisany pripad v teme. predpokladam ze personalista vie precitat datum prispevku a jeho aktualnost a ak zhodnoti, ze nazory uchadzaca su mimo atmosfery firmy a su sucasne, tak si nemusi takeho uchadzaca vybrat.

Tak ako si zamestnavatel moze vyberat, moze si aj zamestnanec. Ak ma pocit, ze bol pre nejaky dovod, ktory je taxativne vymenovany v zakone diskriminovany, moze sa obrati na nejake urady.

mozno poviem taky blby priklad, je to z osobneho nie pracovneho zivota. sla som raz daaavno na rande s jednym typkom, co mal maximalne nesympaticke reci voci zenam, a proste cele zle, ziadna iskra neprebehla a tak som ho odmietla. A on potom pred spolocnymi znamymi prezentoval ze som ho "diskriminovala" pre telesnu vadu, krival.

co bolo obzlast komicke, lebo aj ja mam chore klby. Proste niekedy je ta "diskriminacia" len neochotou priznat si ine nekvality.

sheila121
Odpoveď bola odstránená
danielahamar
1. mar 2023

@namornicka a zisťovala si aj prečo sa stali neplatičmi? Ci do jedného vreca si ich hodila?

akiana
1. mar 2023

@negymama Este dodam, ze ak by to boli nazory z minulosti, za ktorymi bola urobena hruba ciara, tak hadam nie je taky problem, vramci tejto hrubej ciary ich aj premazat. Ak vsak stale svietia na jej profile, dedukujem, ze sa s nimi stale stotoznuje.

negymama
1. mar 2023

@akiana jasne, a hlavne tema vojny na Ukrajine je tak hlboko neaktualna...😲

sheila121
Odpoveď bola odstránená
akiana
1. mar 2023

@negymama A inak viem, o com hovorim, ja som v rokoch cca 2011-2013 vypisovala dobry hnoj na Facebook, nastastie nie verejne. Vselico od rasizmu az po navazanie sa do ludi, ktorych som nemusela. Prelustrovala som to a pomazala som tie statusy, hanba ma fackala tak, ze mi pravidelne stena davala druhu, ale uz to tam nie je. Za 10 rokov som dospela a na svoje mladsie "ja" nie som hrda, ale asi aj to je sucastou zivota.

vevesh
1. mar 2023

@negymama nas zakon postihuje ludi, ktori maju extremisticke zakony a ktori siria nepravdy, ktore ublizuju. Ak clovek nebol za zaketo skutky nebol odsudeny, tak plati prezumpcia neviny. A to, co si myslis, je irelevantne. Jasne stoji v zakone a charte prav sloboda slova a prejavu (teda aj nazoru, akokolvek je opacny tebe a tvojmu vnimamiu, ci vnimamiu vacsiny)
http://fra.europa.eu/sk/eu-charter/article/11-s...

Ja neviem, mame tu slobodu prejavu (ano, nie vsade na svete je), ale vobec si ju necenime a ani nezastavame, naopak suhlasime s posudzovanim a odsudzovanim ludi na zaklade verejnych laikov ci sharovania nejakych stranok, s ktorymi nesuhlasime, a
naslednymi dosledkami ako neprijamnie do prace atd. Opomeniem teraz kradnutie profilov a nemoznost dostat sa k nim, hlavne v pripade facebooku. Napriklad take turecko na zaklade laikov nechcenych ludi zatyka a zabija, zacalo sa to "iba" s vyhadzovanim z prace a neprijimanim do prace....toto fakt chceme sa posunut na takuto rovinu?!?

nini1978
1. mar 2023

@fineta neviem, človek musí prehodnotiť pár vecí
Pozri,ako som už uviedla,ja mám tiež kamarátku,ktorá má opačný názor na rôzne aktuálne "horúce témy" ako ja a teda my to máme vybavené v zmysle,že o Tom sa baviť nebudeme.resp.ja som jej to jednoznačne povedala,že tieto témy ani náznakom nemám v úmysle s ňou preberať.
Včera to zase skúsila,nárazkami resp jej presvedčením o spojitosti očkovania s rôznymi zdr.problemami,ktoré majú niektoré naše spoločné kamarátky a známi a pod...nereagovala som,hodila som inú tému
A vráťme sa k dnešnej téme...takže máš dobré platené miesto ako autorka. Dozvies sa,že pre ten a ten dôvod nie je prijatá kamarátka s tým,že to má ostať medzi tebou a šéfkou. Ok
Budes naznačovať kamarátke, s tým, že riskujes,že jej to dojde a nevieš,či sa opäť nevyzuri na sociálnych sieťach,keďže je tak aktívna vyjadrovať svoje názory a pocity?
Dáš ruku do ohňa ?

akiana
1. mar 2023

@vevesh Ano, ja sa osobne chcem posunut na rovinu, kedy nebudem musiet byt pracovne konfrontovana s ludmi, ktori maju extremisticke nazory. Sef firmy nemusi prijimat len na zaklade cisteho registra trestov, sef firmy sa moze sam slobodne rozhodnut, koho prijme a koho nie. Nastastie pre kamosku, toto je vec velmi individualna. Moze sa uchadzat o poziciu marketingovej komunikacie v Draciku, tam ju s jej "nazormi" isto prijmu s otvorenou narucou.

negymama
1. mar 2023

@akiana malokto to prizna. Ja som bola roky dozadu tvrdy antivaxer a teraz pocas kovidu som to uplne otocila. tiez sa chytam za hlavu. O to viac, ze ono to potom cloveka "navedie" na total hoaxy a uz potom take desive strany mi hadzalo, ze dovidenia.

zidojasteri suvix 😝😅

vevesh
1. mar 2023

@namornicka polka ludi nie su cestni a klamu az sa im prasi za usami. Ja nie som moralna policia ani boh, aby som hodnotila, kto ma ake moralne hodnoty a ako ich dodrziava. Ten clovek bol skvely pracant, ziadne staznosti na neho neboli, niektori zakaznici si pytali vyslovene spolupracu s nim...takze ma jeho problemy s ex a detmi nezaujimali. Osobny zivot, ktory neovplyvnuje pracovny vykon ci sluzbu, neriesim. A on "svoje problemy" do prace netahal...

miriam11
Odpoveď bola odstránená
negymama
1. mar 2023

@vevesh opat mam pocit ze si mylis nazor s nenavistou. Turecko nie je zrovna dobry priklad slobody slova a tlace, a je tam dost tvrda cenzura, hlavne nic proti vlade , nekritizovat.

ty ale zijes aj s moslimskou komunitou, a keby voci tejto komunite niekto vyjadroval nenavistne "nazory" skratka ale nenavist, vyhrazanie, vyhananie z europy atd...brala by si to ako moznost vyjadrit slobodne nazor? ze ok, take postoje su v poriadku. ved dobre vies, ze kazdy nenavistny postoj sa casom u niektorych slabsich jedincoch prejavi ako nenavistny cin. a tomu je treba v spolocnosti branit. vsak ako zatkli toho Tatu cijakmu meno, za prispevky nenavistne voci zenam...on bol tiez chudak diskriminovany za "nazor"

Proste nie vsetko co sa vydava za "nazor" ktory ma pravo sa slobodne publikovat, je skutocne nevinny nazor, niekedy ide o skutocne nebezpecne a skodlive myslienky.

anaj_janka
1. mar 2023

Pred rokmi si ľudia odpuli keď videli určitú skupinu ľudí, posunuli ich na kraj miest a potom že do pracovných táborov....a boli šťastní,že zbavili svoje prostredie tejto špiny - židov. Vraveli tomu budovanie veľkého nemecka.
Chce to len kúsok ľudskosti a tolerancie.
@akiana

namornicka
1. mar 2023

@danielahamar to vevesh pisala, ze brala do prace byvalych trestne stihanych co boli neplatici. Ja som na to reagvala, ze ja by som to neriskla, za mna je to clovek co sa zbavuje povinnost. A ci by som to preverovala preco neplatili? Cisto teoreticke u mna (pretoze to nie je moj pripad), ak by som mala dost “bezproblemovych” kandidatov tak by som brala z nich a neplaticov by som neriesila. Ale to je zivot, ja ked som mala male deti tak sa mi napr. stalo, ze som nedostala pracu (lebo ved budem chybat kvoli ich chorobam) a nikto nepreveroval, ze sa babka o deti postara, zamestnavatel zvolil jednoduchsiu cestu.

akiana
1. mar 2023

@anaj_janka Proruski hoaxeri nie su ziadna "skupina ludi", nie su ani etnikum, ani nabozenstvo, ale dobry pokus o analogiu. Su to pomyleni jedinci, ktori svojimi aktivitami ublizuju druhym, hecuju nenavist, siria paniku, a sluzia ruskemu teroristickemu rezimu. Ludia od nich na zaklade tychto faktov bocia. Celkom dobra mentalna gymnastika, porovnavat to s holokaustom Zidov.

negymama
1. mar 2023

@anaj_janka a chce to kus mentalnej akrobacie prehodit dnesnych mnohych producentov nenavistnych a netolerantnych postojov na poziciu zidov, genocidne vrazdenych v koncetrakoch.

ivana11155
1. mar 2023

Vies co, u nas v korporate tato nazorova rozdielnost robila problemy pocas korony ockovani vs. neockovani. Jeden ockovany manazer bol vyslovene vysadeny proti neockovanym kolegom az sa nakoniec musel kazdemu zvlast chodit ospravedlnovat kvoli urazkam, ze vsetkych neockovanych by zbavil obcianskych prav atd. Momentalne u nas uz nepracuje. Co tym chcem povedat je, ze chapem sefku, ze jej tie nazory co videla na fb nie su sympaticke a chapem aj tvoj nazor, ze by nemala posudzovat cloveka, ked ho nepozna. Volila mensie zlo a to nemat problemy na oddeleni kvoli rozdielnosti nazorov. Nic ine tam nevidim.

vevesh
1. mar 2023

@negymama taketo veci sa deju aj v moslimskych komunitach. Vsade mas kazdodenne vyhrazanie sa a nenavist. Prave preto tu mame vojny a nie mier, nase media mier nechcu. Internet priniesol slobodu slova aj do uplne odlahlych a despotickych krajin,aj vsade inde na zemi -nie uplnu (ale vsak ani my tu taku nemame) a vzdy zaleziac od "chlebodarcu", ale ludom nic nezabrani svoj nazor vyjadrit a dalej ho rozsirit -dnesne media su mocne, internet vsemocny.
Ale keby sa ludia z opozicie nemohli verejne vyjadrit (napr.proti putinovi ci proti cinskej vlade), ako by si vedelo o nich a ich nazoroch?

terezka1947
1. mar 2023

Baby,ja neviem.....akože čo ideme rozoberať diskrimináciu?
Stačí,že zamestnávateľ sia vybrať medzi rodičmi,či slobodnými ľuďmi bez záväzkov,tak výberu druhú skupinu.
Nemusíme tu riešiť sympatie,či nejaké iné svetonázory.
Stačí,že bude niekomu niekto nesympatický,detto.
Zamestnávateľ sa rozhoduje....či chceme,či nie.

anaj_janka
1. mar 2023

@akiana
@negymama mne ide o to,že každý má svoj hnev vedieť spracovať a ovládať sa a nie niekoho sa zbavovať a posielať do dracika. Pls len si prečítaj po sebe.....mráz mi šiel po chrbte,že si žiadala,aby sa to vyostrovalo aby ty si s inak zmýšľajúcimi neprichádzala do kontaktu ....čo je to?
Len preto som napísala,aby sme sa prijímali a rešpektovali a v každom druhom človeku videli dôstojnú bytosť hodnu ucty. A nie vyvyšovať sa,že som tá správna a môžem urážať,nenávidieť.majte sa pekne

negymama
1. mar 2023

@vevesh to je vec kazdej spolocnosti ako si to reguluje, najlepsie ale tazko dosiahnutelne...je sloboda presne po hranicu slobody ci skodenia druhemu.

Cize mat slobodu, ale nie slobodu skodit inym.

negymama
1. mar 2023

@anaj_janka nasla si v mojich prispevkoch to co tam nebolo, nikoho som sa nezbavovala, ani nic nevyostrovala. Vobec ma nepoznas. vidim na soc. sieti vela netolerancie voci tzv. slabsim ci mensim skupinam ako su romovia, sex. mensiny, napadane narody, nabozenstva atd. Zaujimave, ze diskriminovani a utlacani sa citia prave ti, co tieto skupiny neznasaju. lebo oni vraj nemaju pravo vyjadrit "nazor"... Pritom prave tolerancia a sloboda slova im umoznuje ho prezentovat.

a zamestnanie v draciku som spomenula ako ironiu, lebo viem ze ich stranka menom svojho sefa a vedenia prezentuje take nazory ako autorkina kamaratka.

akiana
1. mar 2023

@anaj_janka Skusim tvoju logiku extrapolovat na momentalnu kauzu s clovekom menom Andrew Tate. Andrew Tate dlhe roky na internete siril rozne obsahy o tom, ako zeny treba bit a znasilnovat, a v online kurzoch ucil mladych muzov, ako manipulovat zeny, pripadne si vynutit nechceny sex. Svoje tezy podporoval tvrdeniami, ze zeny su podradne a menejcenne bytosti, nad ktorymi maju muzi uzurpovat nadvladu. Momentalne ho vysetruju za obchodovanie s ludmi, niekolko znasilneni, a formovanie organizovanej zlocineckej skupiny. Teraz sa ale bavme len o jeho "nazoroch".

Podla tvojho postoja by sme ho mali prijat a akceptovat, a otvorit mu dvere vsade, kam sa rozhodne ist a pokracovat vo svojich aktivitach.

Ja skor zastavam princip, ze niektore nazory su jednoducho nekceptovatelne a musime zamedzit ich sireniu, aby sme ochranili celkovu spolocnost. Pretoze ked uz ty tak rada pouzivas ako priklad holokaust, pouzijem ho aj ja - co sa stalo, ked sa nemecka spolocnost kolektivne preorientovala na antisemitizmus podla vzoru malej skupiny ludi? Co sa podla teba stalo, ked sa nezamedzilo nenavistnej politike, kym este nemala vplyv po celej krajine? No presne, stal sa holokaust. O holokaust Ukrajincov sa (nastastie neuspesne) snazi Rusko uz od roku 2014, za hlasnej podpory tych, ktorych tu chces obhajovat.

Skor ako chranit par hlupakov siriacich nenavist, je ovela uzitocnejsie, chranit spolocnost pred nimi, aby neprislo ku katastrofam, ktore pozname z historie.

janettdamian
1. mar 2023

@nini1978 zobudila som sa už dávno, našťastie.