Neprijatie do práce kvôli názorom
Prepacte, ze musim prispiet anonymne.
Pracujem v nadnarodne vyrobnej spolocnosti. Mame tu moznost dostat velmi stedry naborovy bonus, ak odporucime vhodneho cloveka na nejaku z volnych pozicii. Odporucila som kamaratku na jednu poziciu do teamu procurement. Splnala vsetky podmienky a mala aj predchadzajucu prax na rovnakej pozicii v inej spolocnosti. Po pohovore som sa jej pytala, ako prebehol pohovor a aky ma z neho pocit. Vsetko ok, sama povedala, ze mala dobry pocit, aj ze si celkom do detailov presli pracovnu napln, ktora sa navlas zhodovala s jej predchadzajucimi skusenostami. Napriek tomu, ze nemaju ziadneho ineho kandidata ju odmietli a pozicia je stale otvorene a neobsadena. Pytala som sa sefky v com konkretne bol problem, s tym, ze to zostane medzi 4mi ocami. Dovod je, ze sefka si ju pozrela aj na facebooku a tam kamaratka ma celkom vyhrotene nazory. Zdiela tam rozne konspiracie, proste proruske prispevky, hate na ukrajincov, zdielanie prispevkov Blahu, Uhrika atd a tiez antivaxerka. Sefka ju vlastne neodsudila, len povedala, ze podla toho co videla na FC by sa nam nehodila do zohrateho teamu a ze ju to mrzi. Neviem ako to vysvetlit kamaratke, tak aby to nevyzeralo ako diskriminacia za jej "nazory".
@oliolijanka to čo tam máte za divočinu?? 😀 To je dobrý úlet, že sa báli dať si výzdobu 😂 Niektorým to už poriadne švihá.
@kvetinka75 "prácu to ovplyvňovať nemusí ale môže to byť človek, ktorý bude určité témy stále vyťahovať alebo ak niekto iný začne túto tému, môže byť arogantný, útočný. Nikdy nevieš."
- som si spomenula na clanok o pojmoch, kt.su casto pouzivane v inzeratoch a ich vysvetlenie: co znamena mlady, dynamicky team = velka fluktuacia, teamovy hrac = clovek bez vlastneho nazoru, kt.rad prijme nazory toho, kto je okolo a rad urobi robotu i za vyvolenych....
Jasne, moze byt arogantny a utocny clovek, ale i nemusi - len ma vlastny nazor a teda jeho nazor nie je zhodny s nazorom stanovenym alebo pretlacanym vyssou mocou (nemyslim zakonmi, skor ludmi pri moci a mediami, kt.na zakazku "pomahaju" tvorit nazor spolocnosti).
Ale tak ak to nie je zrovna zivnostnik/zivnostnicka, tak mat odlisny nazor ako verejne pretlacany, tak by som si rozmyslela, co pustim von a co nie, hlavne ak ma verejny profil.
Ak je to dobra kamoska, ja by som jej dala info, ze vsimla som si na tvojom profile toto a toto, no sice neviem, ako to funguje u nas v spolocnosti, ale tak citala som, ze spolocnosti si lustruju kandidatov a toto moze byt ako stopka alebo nejak inak jej dat vediet, ak to sama nikde este necitala.
Vitajme vo svete sociálnych sietí na ktoré máme potrebu všetko vešať. A ešte si svoj profil dá ako verejný, kde ju môže takto hocikto prelustrovať? Nuž, doplatila na svoju blbosť.
Prečo máš pocit, že musíš kamoške niečo vysvetľovať? Povedz že nevieš a hotovo... Nemali tieto info ostať náhodou "medzi štyrmi očami"? Fajn, že vie o tom celý modrý kôň 😄.
@btus Rozumiem ti, ale aj keby všetky tieto podivnosti zakázali, tak jedine čo sa stane je že sa presunu inam. Poprípade úplne mimo internet. Minule ma skoro vykotilo keď som sa dozvedela 'overenú informáciu' údajne verbálne zdieľanu osobou ktorej synovec žije v Nórsku. Vraj tam už nemajú dôchodky a žijú z toho čo si dopestujú 🤣
Niektorí ľudia proste majú potrebu si vymýšľať aby sa cítili dôležití.
@tiezjedna Zijem mimo svk a tu nas medialne masirovali, ze je nedostatok energii kvoli suchu a ten, co svieti alebo kuri je nezodpovedny voci ostatnym...
V telke boli relacie, ake nezdrave je sa kupat alebo sprchovat v teplej vode. Zdrava je jedine kratka studena sprcha vo dvojici, aby sa usetrila voda.
Pocas filmov behali reklamy o setreni energii.
Tak ako na svk maju ludia strach prejavit verejne svoj postoj k vojne na Ukrajine, tak sa tu ludia bali dat vianocne osvetlenie.
Kam sme sa to za tri roky dostali, ze?
Aka pekna story na rozprudenie debaty… sefka a kamaratka sa tu v tom este nenasli?
Nevrav jej nic. Ale dobuducna by sa mala kamoska nad sebou zamysliet,co zdiela na fb. Vela zamestnavatelov vybera aj podla toho. Ja by som takeho cloveka tiez nezamestnala.
Toto je tá irónia osudu a hlavne obmedzenosť ľudí.
IC si nemusíš vymýšľať, povedz iba ze personálne ti odpovedalo ze výberové konanie nekonzultuje s inými ako budúci šéfom pracovníka.
@oliolijanka Aj ja zijem mimo SVK, konkretne v Nemecku, ktore je monentalne velmi zasiahnute energetickou krizou. Neviem, mozno zarabas miliony a tym padom sa ta problematika vobec nedotkla, ale napadlo ti na pol sekundy, ze to navadzanie na setrenie ma svoje opodstatnenie? Mozno aby ludi neprekvapil ucet za elektrinu a kurenie, ktory budu mat problem utiahnut?
V Nemecku preto zaviedli od Januara cenovy strop, ale mame za sebou viac nez polrok poriadnych palok za energie. Tam mas celu svoju konspiracnu teoriu.
@tiezjedna Ale prosim ta, @oliolijanka dramatizuje a prehana, lebo ma pocit, ze vsetky zerieme seno. Podla popisu ide o Nemecko a vobec nic take sa tu nekona. V konspiratorskyvh kruhoch si to mozno navzajom nahovaraju aby rec nestala, ale skutocnost je taka, ze mesta a domy boli cez svietky vysvietene ako na Prveho maja, vody je dostatok - studenej, teplej, vlaznej, a nikto nikoho neodsudzuje za ziadnu provokaciu, ludia absolutne neriesia, kto ma ako zasvietene a vykurene. Len nam trosku zdrazela elektrina a plyn, a preto vlada ludom dohovara, aby setrili predovsetkym svoje penazenky. Nemecko malo dlho benevolentny a mierny pristup k Rusku, ved tolerancia a akceptacia aj pre genocidu a vrahov, a teraz vidis, ako ich za to Rusko koplo do riti. A pre Nemecko je to hadam velke ponaucenie, ze s teroristami sa nevyjednava, a uz vobec sa s nimi neuzatvaraju exkluzivne nakupne zmluvy.
V Dobe cancelculture je to poucenie - ak hladate pracu, proste vymazete svoju stopu zo socialnych sieti - na pozadi im to sice moze ostat - to neviece co si ukladaju dokazat
Ale viete si zrusit ucet + poziadat o vymazanie z danej siete - mala by byt na to v kazdej soc sieti moznost
Pripadne pouzit GDPR zakon a na zaklade neho ziadat o komplet odstranenie udajov o vasej osobe z danej siete
PS: Co hodite na OnlyFans a pod uz dole nedate, lebo to si kazdy archivuje lokalne a kedykolvek sa to moze znovu objavit ;)
@alenah31 citujem co si napisala: "A ten "ukrajinec" mu pritom nič nehovoril. On ho len počul rozprávať po rusky keď mu zazvonil mobil - tak po ňom hneď skočil." UKRAJINEC po RUSKY? 🙂 ten by ti dal 😁🤣
K teme...malo by byt zachovane také to: sukromie oddelene od prace. Na druhej strane vesat kraviny na fb 🤦 ked už nastavit tak nech sa ma nedá vyhladat...resp nie veřejné
Dakedy mi to pride2ako kedysi selektovali podla vierovyznania...napr otec...bol majster OV na učilišti...veriaci .. odmietol hrat hru co hrala vacsina - neprestal chodit do kostola a tak ho vyhodili...
@akiana tak ja tiez byvam v nemecku- u nas ludia prestali kurit, v zime boli vypinane od siedmej poulicne lampy (cize si sla po tme domov, ak si nahodou sla po siedmej) a skola, urady aj obchody boli znizene na 19stupnov s tym, ze mimo prevadzku boli vypinane uplne. Stadiony a kroculovanie tohto roku ziadne. Osvetlenie bolo, ale bolo dost pochabe, stromcek tohto roku mesto nedavalo. Ale je pravda, ze nas bindesland ma najdrahsie ceny energii v celom nemecku. Ale v takom mnichove to mali daleko hlboko napriklad. A "trochu zvysene" vydavky- ako vykurovaci olej nas pocas tejto krizy vysiel na 14tisic e za rok, co pominule roky sme sa v pohode zmestili do 4tisicov🙄🙄🙄a to som nezaratala elektrinu, ktora isla 3x hore a plyn 6x.🙄 ale vsak pre ukrajincov aj radi pomrzneme a budeme o svieckach, preco nie🥴🥴🥴🥴🥴
@akiana
Skopirujem tu jeden tvoj dnesny prispevok:
"A inak viem, o com hovorim, ja som v rokoch cca 2011-2013 vypisovala dobry hnoj na Facebook, nastastie nie verejne. Vselico od rasizmu az po navazanie sa do ludi, ktorych som nemusela. Prelustrovala som to a pomazala som tie statusy, hanba ma fackala tak, ze mi pravidelne stena davala druhu, ale uz to tam nie je. Za 10 rokov som dospela a na svoje mladsie "ja" nie som hrda, ale asi aj to je sucastou zivota."
A vyjadrim sa iba k tomuto tvojmu prispevku...
Za 10 rokov si nijako nezmudrela, nijako nedospela, nepookrela. Pises rovnaky "hnoj"(citovala som ta), si rovnako neprijemna, len nie si rasistka. Teraz neodsudzujes ludi podla farby ich pleti, ale utocis na nich, pre ich nazor.
Radsej si mala na facebooku vsetko nechat tak, ako si napisala a ospravedlnit sa, ako ze si to vymazala a pokracujes dalej, len anonymne.
@vevesh @pinklady - dámy chytáte sa v tomto prípade nepodstatných detailov, toto nebola podstata veci. Okrem toho pán plynulo hovorí španielsky, nemecky, srbsky a turecky, Ale máte pravdu - keby hovoril srbsky tiež asi napíšem rusky a ten hňup tiež po ňom skočí, lebo by si myslel to isté. Ten kto tento jazyk absolútne neovláda rozdiel nespozná. Pre nás bola podstatná turečtina, nemčina a jeho ťažko dostupná profesná špecializácia.
@vevesh nepomrznes pre ukrajincov, ale pre rusku agresiu a pre europsku, hlavne nemecku hlupu zavislost na ruskych energiach, namiesto prezieravej diverzifikacii zdrojov.
este aj Cina ako ideovy spojenec ruska /dajme tomu/ je prezierava a pragmaticka a diverzifikuje svoje importy surovin aby nebola teraz aj buducnosti na nikom nebezpecne zavisla.
@oliolijanka Ved nemusis kopat okolo seba len za to, ze som ta nachytala pri ucelovom klamstve, ty nazor 🤣🤣

U nas v dedine sa ludia tuto zimu bali mat vonkajsie vianocne osvetlenie, aby ich ludia neznenavideli.
Ludia sa delili na tych, co "provokativne" vyvesili vyzdobu a na "zodpovednych", co nesvietili (a sprchovali sa v studenej vode, zevraj a zevraj ani nekurili).
To iba na ukazku toho, aki sme uz polarizovani, aka nenavist a aky strach je uz medzi nami.
Opakujem, kazdy si to musi sam uvedomit, ake pocity ma voci druhym. A ak citi nenavist (odpor, pohrdanie..) voci ludom s inym nazorom, nesmie si ju obhajovat svojou akoze spravnostou volby. Je to iba zloba toho cloveka, co nenavidi.
A treba si uvedomit, ze ti, co o druhych hovoria, ze su hlupi, su sami hlupi.