Nespolupráca s opatrovateľkou

15. nov 2022

Ženy idem si sem pre radu, lebo už som zúfalá z tejto situácie.
Mám mamu, ktorá využíva opatrovateľskú službu cca 3 roky.
Mama je dosť svojská osoba, tvrdohlavá, panovačná a vekom sa tieto vlastnosti u nej ešte prehlbujú. Nieje síce veľmi stará 72 r. ale fyzicky a mentálne má asi tak o 10 rokov viac.
Nikam už nechodí, nestretáva sa skoro vôbec s ľuďmi.
Veľmi zle sa už hýbe.
Od kedy využíva opatrovateľskú službu, zvykla si na to, že ju opatrovateľka umyje ( toto by už sama nezvládla), navarí, uprace...no proste všetko zariadi a spraví niekto iný.
Problém je ale v tom, že po roku jej opatrovateľka dala výpoveď a ona tu novú bojkotuje ( 2 týždne).
Síce ju pustí do bytu, aj zje od nej lieky...ale celý čas sa s
ňou vôbec nerozpráva a zazerá po nej a úplne najhoršie je, že sa jej vôbec nechce dať umyť ( a to trpí inkontinenciou).
K tomu má mama ešte kožnú chorobu o ktorú sa treba pravidelne starať, premasťovať.
Ja bývam od mamy 90 km a jednoducho tam nemôžem chodiť vkuse na "pomoc".
A ako poznám svoju mamu, asi sa to nezlepší, zo začiatku dokonca opatrovateľke aj vynadala bezdôvodne 🫢.
Z môjho pohľadu je nová opatrovateľka fajn žena, veľmi schopná, šikovná a húževnatá... nevzdáva sa tak ľahko.
Máte nejakú reálnu skúsenosť z rodiny, z okolia...zlepšilo sa to časom?
Ona toto ešte pri nikom nerobila doteraz.
A mňa už opúšťa nádej...a neviem ako toto môžme vyriešiť.
Ja som už skúšala všetko

terezka1947
15. nov 2022

No neviem,či to chces počuť,ale...možno už mamka chce pri sebe niekoho z rodiny.

mk1111111111
15. nov 2022

@terezka1947 tak to asi nejde, keby to bolo take jednoduche, autorka by to uz davno zariadila, ved sa stara, vsetko zabezpecila, ...

autor
15. nov 2022

@terezka1947 Lenže aj keď sa ja/ my o ňu staráme, tak ma rovnaký prístup...pri podaní liekov nadáva, zazerá...
Je ochotná zjesť iba ranné lieky.
A s umývaním je to večný boj.
Práveže vždy lepšie spolupracovala s opatrovateľkou ako s nami dcérami.
Nedovolila si k nim toľko.

dilino
15. nov 2022

Nerozmýšľala si že ju dáš do zariadenia. Myslím nejakého štátneho. Alebo potom vziať bližšie k sebe a budeš chodiť TY. Každý má trpezlivosť aj ja mám opatrovateľský kurz a chodila som opatrovať ale ak by mi tvoja mama ako že ja som opatrovateľka by mi vynadala ja by som k nej viac neprišla. Opatrovateľka nie je o nič menej ako tvoja mama a tým že to platíte ešte neznamená že tvoja mama jej môže cudzej osobe nadávať. Myslím si že ked je problém s jednou druhou bude aj s ostatnými to je v človeku. Keby že je chorá a potrebuje nutne pomôcť tak aspoň bude rada že jej niekto aj pomôže a nie mu ešte nadávať. Myslím si že niektorý ľudia to majú trošku pomýlene že si myslia že dotyčná opatrovateľka im môže byť dcéra tak sa k nej tak chovajú. Mojej kamarátke sa stálo že opatrovala cez mesto ženu a jej mužovi sa nepáčia komunikácia pričom sa zistilo že pani nadávala opatrovateľke tak ju jednoducho manžel tej ženy zbil. A to vyslovene musela vyhľadať lekársku pomoc. Boli s opatery vylúčení mesto im stoplo opatrovateľku tak teraz sa stará o ňu jej muž aj ked to nezvláda.

autor
15. nov 2022

@dilino Úplne s tebou súhlasím.
Ja som s opatrovateľkou v dennom telefonickom kontakte.
Aj ona sama mi vraví, že za jej 10 ročnú prax sa s takýmto niečím ešte nestretla.
A zostáva pri nej iba z toho princípu, že ona je taká odolná nátura.
A áno, začala som premýšľať nad tým zariadením...ale viem si predstaviť, že by tam nechcela ísť.
A s týmto prístupom si tiež neviem predstaviť, ako by to tam zvládala.

sense
15. nov 2022

Moja babka bola síce reálne tých 10r staršia ako tvoja mama a opatrovateľku nebola ale jej správanie bolo tiež také a sa zhorsovalo len nadávala, vykrikoval ako jej všetci ubližujú, bijú ako ju okrádajú. Ale ona už mala aj starécku demenciu.
Ak je tvoja mama pri zmysloch treba jej možno po hroziť ze keď opatrovateľka kvôli nej odíde ostane sama à bude musieť do ústavu.

Veľa síl prajem.

autor
15. nov 2022

@sense Nemá diagnostikovanú demenciu, i keď popravde v takýchto prípadoch už naozaj neviem či to je proste iba taká povaha alebo nebodaj už nejaká demenciu. Však dnes som sa už vyhrážala...zložila mi telefón.

terezka1947
15. nov 2022

@mk1111111111 pozri,ja som si týmto prešla. A je to riadny zásah do života.
Bude len horšie. Choroby,staroba,tí ľudia už chcú mať niekoho svojho. Áno,budú ho komandivat,aj všetko...ale dáva im na to právo vek a diagnózy. Nie je to vôbec ľahké ani pre chorého,ani pre rodinu. Čiže....

dilino
15. nov 2022

Riešiť to treba ja by som sa aj zlé cítila ako keby som bola v tvojej situácii že aby mi opatrovateľka povedala že vaša mama mi nadávala. Si predstav že by to bolo opačné že TY by si opatrovala niekoho cudzieho a ta žena by sa tak správala k tebe určite by to nebol dobrý pocit. To je také nie moc dobre na pocit. Na jednej strane jej chcete ako dcéry pomôcť na strane druhej nespolupracuje. Verím že sa ti to podarí vyriešiť v spokojnosti.Držim:thumbsup:

oskorusa
15. nov 2022

Nech skúsi opatrovateľka uznať jej pocity, možno cíti sklamanie, hnev, že tam nie je ta predchádzajúca, ťažko sa jej zvyká na novú tvar. Opatrovateľka by si ju mala vedieť získať na svoju stranu, trpezlivosťou, vľúdnosťou, vecnou argumentáciu, prečo je potrebné sa umyť. Dokázať, že je to v zaujme vašej mamy. Starý ľudia sú v mnohom ako deti, výchovne postupy sa dajú uplatniť tie iste, hlavne s úctou a rešpektom. Držím palce, pevne nervy. Zvládnete to. Doma jej bude stokrát lepšie ako v zariadení.

mandzula
15. nov 2022

Pohrozila by som jej, ze pojde do DSS.

selest
15. nov 2022

Podla mna je to celkom bezne. Mala som klienku u kt to bolo ozaj extrem a tiez to vypadalo na zacinajucu demenciu aj ked na prvy pohlad bola normalna len tazka povaha. Tazko sa s nou robilo, predo mnou vyhodila aj z bytu op a rodina jej dala poslednu sancu ze inak pojde do domova. Nepomohlo, od op nechcela prijat pomoc ani jedlo, nadavala jej atd. Tak ju supli na skusku do domova a cca po tyzdni sa vypytala domov a mna si uz nechala. Ale protivna bola stale len uz mali na nu paku ze si moze vybrat. Jej dcera bola tiez stara chora nemohla sa o nu starat doma.

kubkovamama
15. nov 2022

Pracovala som so seniormi s rôznymi diagnózami,opatrovala svokra,bohužiaľ to sa nezlepší,na 95% zhorší.Nie nadarmo sa hovorí,že vek a choroba násobí povahové črty a ak je tam začiatok Alzheimera apod je to veľmi náročné.Niekedy sa starší ľudia ak sú zatrpknuti trochu zľaknú ak spomenies DSS nebodaj DU,ale väčšina z nich si neželá nič iné iba dožiť pri rodine.Za svoje správanie nemôžu.Opatrovatelia sú zvyknutí na všetko možné,my sme mali pacientov čo nás udreli,vulgárne vynadali,nespali celé noci,hygienu bojkotovali.Ale vždy sú spôsoby ako sa dá,preto je opatrovateľ opatrovateľom,lebo vie čo má robiť.Ak už je veľmi ťažký stav,môžeš si zamestnať ešte jednu opatrovateľku,hlavne pri hygiene a kúpaní s jedovatým seniorom to treba

kirakira
15. nov 2022

možno si nesadli ako ludia skus požiadať o zmenu opatrovatelky skus mame pohroziť zariadenim tiež mame takych klientov

terezka1947
15. nov 2022

Tak ono je to divné,pohroziť vlastnej máme:počúvaj,lebo pôjdeš do domova dôchodcov.
Cudzím sa dobre radi,ale povedali by ste to rodičovi?
Lebo chápem,ťažké stavy. Ale nie všetko sú ťažké stavy a starý človek chce už dožiť pri svojich,aj zomrieť.

vler
15. nov 2022

@terezka1947 myslim si ze podobne konverzacie bude musiet mat vela dospelych pracujucich ludi (este sa starajucich o svoje deti) so starnucimi rodicmi

terezka1947
15. nov 2022

@vler áno,bohužiaľ. A fakt je to ťažké. Ale vždy je to rodič,kto.nas vychoval

loginexistuje
15. nov 2022

psychiater a dat lieky lepsie to nebude a riesila by som DSS blizsie k tebe

animus
15. nov 2022

@terezka1947 tak to by som teda netvrdila... Niečím podobným sme si prešli a nepomohlo nič. Ľudia vedia byť v tomto veku naozaj, naozaj zlý. Pracovníci v domoch sociálnych služieb by vedeli rozprávať.
Autorka nepoteším ťa, u nás sa to nezmenilo a bolo to len horšie a horšie. Keď starká zomrela bolo to pre všetkých vykúpenie. Snažím sa na ňu spomínať ako na tú starkú čo som poznala ako dieťa. Ten človek ktorého sme doopatrovali to hádam nebola ani ona.

loginexistuje
15. nov 2022

@terezka1947 a ako to inak vyriesit ved ludia musia chodit do prace paltit hypoteku a starat sa o deti
niekedy su samy chori alebo proste nemaju vybavenie na takuto starostlivost a vtedy treba riesit zriadenie to neznamena ze sa s rodicom konatktovat nebudu

terezka1947
15. nov 2022

@animus veď píšem,že chápem vážne diagnózy. Ale čo tak sledujem,kopa ľudí sa chce rodičov zbaviť. A ešte vybavujú dg,kto.by im to uľahčili. Nie je ľahké zmeniť chod vlastnej rodiny a starať sa o rodiča. Je to vždy o konkrétnom rozhodnutí dieťaťa.
Už si to musíme každý vyriešiť sám v sebe.
Lebo nie každý nesamostatny,podráždený,smutný človek je dementny.

terezka1947
15. nov 2022

@loginexistuje to si už musí každý vyriešiť sám.

terezka1947
15. nov 2022

Autorka,možno by som ti poradila vziať si mamku bližšie k sebe. Aby si za ňou mohla každý deň zájsť,s tým,že jej zajednas opatrovateľku. A keď to bude už veľmi zle,resp.dg bude naozaj vážna,vtedy neostane nič,iba ústav.

mandzula
15. nov 2022

@terezka1947 a ten rodic nas dal do skolky, lebo potreboval ist do prace, aby uzivil rodinu, nemohol byt s nami doma do aleluja. Na to sa malokto pozera ako na odlozenie dietata, ale ked ide o rodica, kazdy si rad kopne. Sbokra sa stara o svoju 99-rocnu mamu, je z toho psychicky aj fyzicky na dne. Hovori, ze toto svojim detom nikdy neurobi, ze sa sama poberie do domova.

animus
15. nov 2022

@terezka1947 len by som dodala že my sme sa o starkú starali sami, nikdy sme nemali opatrovateľku a striedali sme sa pri nej ako sa len dalo. Napokon sme to všetci vzdali a doopatroval ju sám môj otec, ktorý by si zato zaslúžil medailu.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
selest
15. nov 2022

@terezka1947 to nie je take jednoduche. Ten clovek vacsinou s rodinou nespolupracuje ani tak ako s op cize ani predat byt/dom,vyplatit hypo, dat vypoved a prestahovat sa s rodinou pod most aby si mohla doopatrovat mamku nepomoze. Treba ak je nutne zistit ci ozaj nie je dg, spravny pristup a spravna skusena op. A necakat ze kazdy starcek je vdacny ze sa o neho niekto stara, to je skor vynimka. Vacsinou aj dusevne zdravi maju pocit ze oni nic a nikoho nepotrebuju a davaju to dost najavo atd. Niekedy je to ozaj pre tu rodinu strasne narocne hlavne koli tomu ze ten clovek nespolupracuje, tu samotnu starostlivost by si este surodenci nejako medzi sebou a op zmanazovali aj doma.

autor
15. nov 2022

Takto žienky, v meste kde býva moja mama žije aj moja staršia sestra.
Logicky by človek očakával, že keď je ona od nej v dosahu 10 minút...tak tam aj častejšie zastaví, pomôže...
No ale toto je iba náš sen, nehovorím že tam sestra nikdy nejde...ale väčšinou je to dobrovoľne násilím...len na skok.
Ja som síce ďalej, ale vždy keď som tam upravené, vybavím čo treba, nakúpim, obriadim mamu, upracem...no jednoducho čo stihnem a čo treba.
To isté sestra, ktorá žije v zahraničí...i napriek tomu, že na SK chodí už iba 1-2 ročne.
Takže si myslím, že najstaršia sestra nám naozaj nemá čo vyčítať ( i keď vyčíta).
Pred pár rokmi mala mama cievnu príhodu, vtedy sa jej zhoršil stav , stratila krátkodobo pamäť...a keďže to bolo také náhle, dosť nás to vystrašilo.
No mi jej veľmi ľúto, behala som s ňou po doktoroch...to bolo obdobie, že som sa ani nezastavia, nonstop v strehu.
Vtedy som uvažovala, že by som si mamu zobrala bývať k sebe.
Lenže, do toho sme sa sťahovali ( do vtedy sme bývalú 10 km od nej).
Vtedy bola mama fajn, milá, tichá, spracovala, nehádala sa...no zlatá..Vtedy aj môj manžel súhlasil, že by sme sa o ňu starali.
Lenže teraz...keď už aj mojej 6 r. dcére , ktorá jej podá lieky vynadá a pošle ju do ( radšej som zabudla kde)...už niesom naklonená tejto možnosti.
Môj muž už vôbec nie.
A k tomu, ak by sa moja mama časom prestala hýbať...neviem ako by sme sa o ňu vedeli fyzicky postarať...veď ona váži 120-120 kg.
A my nemáme bezbariérové bývanie.
Som to ja zo sestier, ktorá ju silou mocou udržiava v domácom prostredí ( sestri ju chceli do DD prihlásiť už pred 3 rokmi).
Lenže do teraz to akosi šlo spupracovala väčšinou.
Lenže teraz začala protestovať...a veru je to horšie ako s dieťaťom.

autor
15. nov 2022

@elizabet173 Ja by som toto bola ochotná urobiť.
Kebyže bývam bližšie a staráme sa so sestrou o mamu.
Poznám takú rodinu a majú to výborne zariadené, lenže teta býva v dome s jednou dcérou, o pár domov ďalej býva syn a ďalšia dcéra v dosahu 5 km + ešte majú opatrovateľku.
Tak sa to dá zvládnuť.

Lenže realira veru býva všelijaká, však vravím, že moja sestra býva od mami 10 minút chôdze.

autor
15. nov 2022

@oskorusa Mama opatrovateľku odsúdila na prvý pohľad ...ani jej nedala šancu sa prejaviť.