Nevyčerpaná dovolenka a výpoveď
Zacala mi vypovedna doba a z minuleho roka mi ostalo vela dovolenky. Personalistka mi povedala, ze si tu dovolenku mam minat a ze aby mi maximálne na konci ostalo tak 10 dni. Skrz pracovné povinnosti si neviem predstaviť 3 tyzdne nechodit do práce. Je možné zo zákona, že by mi zamestnávateľ nepreplatil dovolenku ak sa nestihne vycerpat z dôvodu skončenia pracovného pomeru? Alebo je povinny mi preplatit kludne aj 20 dni?
tak máš pracovať alebo máš čerpať dovolenku? lebo naraz to nejde ... čo ti bráni vo výpovednej lehote byť 3 týždne doma?
Neviem aký máš vymeriavací základ na deň dovolenky ale pozor na milionársku daň potom
vo vypovednej lehote mas problem vycerpat dovolenku? vobec by som sa tym netrapila... vycerpala a dovidenia
ak nestihneš vyčerpať tak ti ju musí preplatiť, ale ak si vo výpovednej lehote tak kľudne posledné týždne už nie si v práci a čerpáš dovolenku
Mam určité pracovné veci, pri ktorých by bolo fajn, keby som ich dokončila akurát ja a nedavali by sa kolegom, ktori s nimi nerobili a zároveň mi nerobi problém byť v tej práci, takže preto sa informujem, že ci na konci vypovednej doby môže zamestnávateľ povedať, že mi preplati len XY dní.
Čerpanie dovolenky určuje zamestnávateľ, takže ak ti ju nariadi čerpať, si povinná ju čerpať. Čo nevyčerpáš, pri skončení PP ti preplatia. Takže je na zamestnávateľovi ako to zmenežuje.
Čerpanie dovolenky určuje zamestnávateľ, takže ak ti ju nariadi čerpať, si povinná ju čerpať. Čo nevyčerpáš, pri skončení PP ti preplatia. Takže je na zamestnávateľovi ako to zmenežuje.
@nelca84 vďaka🙂
@anonym_autor Je zamestnávateľova povinnosť aby ti vyplatil nevyčerpanú dovolenku a nemôže ťa nútiť ju čerpať ak ti nebola riadne nariadená aspoň 14 dní vopred. 14 dní vopred to nemusí byť iba v prípade že sa zamestnávateľ s tebou dohodne. Na tvojom mieste by som chodil do práce ak ak sa ozvú tak im povedal že ak chcú aby som čerpal dovolenku nech mi ju riadne nariadia čím získaš 2 týždne aspoň na to dokončiť čo ti treba.
Mne zamestnávateľ preplatil 20 dní dovolenky, keď som odchádzala. Ja som si ju aj chcela vyčerpať, ale nebola tá možnosť, resp. nebola ochota 🤔
Mam určité pracovné veci, pri ktorých by bolo fajn, keby som ich dokončila akurát ja a nedavali by sa kolegom, ktori s nimi nerobili a zároveň mi nerobi problém byť v tej práci, takže preto sa informujem, že ci na konci vypovednej doby môže zamestnávateľ povedať, že mi preplati len XY dní.
@anonym_autor nemusíš si to vyčerpať naraz, začni tak, že si urobíš voľno každý piatok, či pondelok. Uvidíš, koľko ti tak ostane. Inak, to si minulý rok nečerpala dovolenku, resp. len minimálne?
normalne si nahod do systemu dovolenku kazdy pondelok a piatok, uvidis ze ju zamestnavatel schvali alebo ti moze aj nariadit cerpanie a predsa odchadzas tak co riesis, nikto nie je nenahraditelny
@anonym_autor nemusíš si to vyčerpať naraz, začni tak, že si urobíš voľno každý piatok, či pondelok. Uvidíš, koľko ti tak ostane. Inak, to si minulý rok nečerpala dovolenku, resp. len minimálne?
@mamina7070 Ja riešim len to, či má povinnosť zamestnávateľ preplatiť hocikolko dní a "upozornenia" personalistky, ze preplácajú tak 10 dni max nemám brať vážne 😀 nechcem čerpať dovolenku teraz celý mesiac a navyše keď za preplatenie dostanem koniec koncov plus ďalšie peniaze
@gab1sol mám základnú výmeru 25 dni plus si vždy väčšinu prenášam z roka na rok.
u nas sa tiez moze preniest max 10 dni zo starej dovolenky do noveho roka. Mame to aj v internej smernici, ty si bola upozornenan personalistkou na potrebu cerpania, najskor to skonci jej nariadenim zo strany zamestnavatela, plus dolezite je info kedy ti konci pracovny pomer kolko novej dovolenky ti vznikne za tento rok vobec
aka stara je posledna prenasana dovolenka? moze sa stat potom ze prepadne ak necerpas
@anonym_autor musí ti preplatiť čo nevyčerpáš. A je mi čudné, že sa personalistika nejako neskoordinuje s tvojim nadriadeným. On je s tým v pohode, že by si ostala 3 týždne doma a nedokončila čo treba? Teda nie žeby to teba malo nejako trápiť, mozes byť teoreticky aj na PNke, ale zjavne chceš ešte pracovať, tak čo do toho kecá personalistika. Také veci sú skôr v kompetencii tvojho priameho nadriadeného, ktorý posúdi, či chce firma radšej ušetriť alebo preferuje, aby prípadne odovzdanie agendy prebehlo hladko s dostatkom času na zaučenie napr.
@mamina7070 Ja riešim len to, či má povinnosť zamestnávateľ preplatiť hocikolko dní a "upozornenia" personalistky, ze preplácajú tak 10 dni max nemám brať vážne 😀 nechcem čerpať dovolenku teraz celý mesiac a navyše keď za preplatenie dostanem koniec koncov plus ďalšie peniaze
@gab1sol mám základnú výmeru 25 dni plus si vždy väčšinu prenášam z roka na rok.
@anonym_autor personalistka si povedala max svoj nazor, zajtra zajdi za sefom oznam mu kolko mas dovolenky a nexh urci on cerpanie ak teda netrvas na jej vycerpani, idealne aj pisomne (apon mejlom si potvrd) , nevycerpanu preplatia celu, ziadnych 10dni neexistuje
@anonym_cf517a nadriadený napriek tomu môže byť malá ryba
u nas sa tiez moze preniest max 10 dni zo starej dovolenky do noveho roka. Mame to aj v internej smernici, ty si bola upozornenan personalistkou na potrebu cerpania, najskor to skonci jej nariadenim zo strany zamestnavatela, plus dolezite je info kedy ti konci pracovny pomer kolko novej dovolenky ti vznikne za tento rok vobec
aka stara je posledna prenasana dovolenka? moze sa stat potom ze prepadne ak necerpas
@anonym_c6912d 85% tych dni je dovolenka z roku 2025 (u nas sa môže prenasat na dalsi rok aj cela dovolenka z minuleho roka) . Zvyšok je pomerna cast z roku 2026.

Mal by ti to preplatiť