Nevyplatený zárobok za písanie článkov
ahojte,
co robit s clovekom, nemali sme ani zmluvu ani na fakturu, a dlhuje mi 130 e - pisala som prenho clanky, povedal ze ked vsetky napisem, tak mi ich vyplati, bolo to na nasej vzajomnej dohode, predtym mi vyplatil 170e ..potom zvysnycg 130 nezaplatilmala som to ako bokovku proste prilezitostny prijem, co sa s tym da robit? samozrejme si ma mily pan vsade zablokoval a toto uz trva treti mesiac...nedoposielal peniaze, ja som sa naozaj natťrapila cele dva tyzdne som pisala prenho 7 ks clankov, stratola som cas energiu a nie je schopny po roznych urgenccaich mi vyplatit 130e, mam iba nase konverzacie ulozene v telefone nic ine.
Zmluva o diele gde? 😀
Odvody zaplatené gde? :--D
@anonym_autor žiaľ nic.
Bohužial. Treba vystaviť zálhovú faktúru a doplatkovú. Nie načierno ;)
Mozes ho nahlasit na inspektorate prace, ale dopredu rataj s tym, ze za pracu nacierno z toho mate postih obaja a ci ti to stoji za tych 130 eur.
@anonym_autor
Bez zmluvy alebo objednávky s ním nič nespravíš
Máš len ponaučenie do budúcna, keď robiť niečo za peniaze, tak jedine na zmluvu
Nespravíš nič. Aspoň máš poučenie do budúcna 😀
Napíš mu zlé recencie.
Napíš mu zlé recencie.
@majka36912 ziadne nacierno, to je prilezitostny prijem, kt. moze byt aze 400 e za rok ak sa nemylim, a ten som nepresvihla. takze tak...to bola mikro praca a mikto zarobok, viem, mala som mat aspon zmluvu o dielo, ale nic z toho, verila som mu, ze mi to vyplati, dalsia vec- chcela som cez ja spravim nechcel, uz chapem preco:/
@maranco ja nemam nanho socialne siete, mam nanho iba tel., cislo
pekny kvietok..
to naozaj sa s nim neda nic spravit ? lebo mna nielenze stvu tie penaize ale cas a namaha veeelikanska co som dala za to, kedze som to robila po nociach :/ a boli to zlozite clanky, nie jednoduche...to neexistuje nic , aby ho donutilo vyplatgit mi to? nechapem.
Kde uverejnoval tie clanky? Neboj, nie je to nemozne ich ziskat ;)
Kde uverejnoval tie clanky? Neboj, nie je to nemozne ich ziskat ;)
@liv1 ja neviem kde ich uverejnil :( nikdy mi nepovedal nazov stranky, je to online nejaka nieco o hrach online...
Jeho meno mas?
Nejaky starsi clanok co si mu poslala, vyber z neho nejqke vety (ktory uz pravdepodobne uverejnil), zadaj to do googlu, ci to to nevyhodi
Tiez zadaj do googlu jeho telefonne cislo
toto mi velmi pripomina praktiky jedneho youtubera, vlastnym menom Adamec
toto mi velmi pripomina praktiky jedneho youtubera, vlastnym menom Adamec
@pink_lady nie adamec nie.. Inak tieto praktiky su hrozne.. Este ma ubezoecoval ze mi zaplati vsetmo len nech robim a tak... Chore
@liv1 meno mam a tel cislo to mam
@anonym_autor vyhľadaj si ho podľa mena v https://zrsr.sk a https://www.orsr.sk/
Tak uz si si dala to meno a telefon do googlu? 😁
aj na prilezitostny prijem musis mat nejaky doklad... to nie je nieco co si na cierno zarobis a niekto ti na cierno bez papiera mozno vyplatiInak je to prakticky nevymahatelne...
teoreticky by som sa mozno poradila v pravnej skupine ak mas pisomnu dohodu s nim = konverzaciu + mas dokaz ze pracu si mu odoslala... atd, ci sa s tym nieco da robit
cez google najdi alebo skus pouzit chat gpd nech ti vyhlada ci nejaky ten clanok a kde bol uverejneny
Ak si ich pisala v slovenčine a píšeš tak, ako vidíme tu, môže to byť príčina nevyplatenia zvyšnej sumy.
Hod si svoje prve clanky do google, najde ti stranku, kde su uverejnene. Ak je pod nimi diskusia, maozes sa tam ozvat rovno s “recenziou” na toho pana.
Najdi si taky, kde je aktualne diskusia ziva, aby si to ludia stihli hned precitat.
Ak zistis, ze to uverejnuje na strankach casopisu, tak sa ozvi vedeniu.
Ak zistis, ze to pouzil niekde do VS prace (neviem, kolko ma rokov), ozvi sa vedeniu skoly.
S komunikaciou, kde je jasne, ze sa priznava k tomu, ze nevyplatil a dlzi tych 130 eur, sa da ist sudnou cestou a exekuciou. Ale bude ta to stat na poplatkoch asi viac nez ti nakoniec vyplati. Tam uz len skor, ze ide o princip.
@liv1 ja neviem kde ich uverejnil :( nikdy mi nepovedal nazov stranky, je to online nejaka nieco o hrach online...
@anonym_autor lenze ak ty si to robila pre niekoho, kto s tym dalej "podnika", toto sa nepovazuje za prilezitostny prijem, ktory je oslobodeny od dane. To, ze si neprekrocila 500e nie je jedina podmienka. Takze ano, bolo to "na cierno". Mas ponaucenie.
Nie, tento prípad nie je príležitostný príjem. Na túto činnosť si mala mať s dotyčným uzatvorenú zmluvu, ideálne autorskú a podľa zmluvy si mu mala vystaviť faktúru buď za každý článok zvlášť alebo jednu sumárnu. Takže ako tu podotkli už viacerí, ide o prácu na čierno. Ber to ako ponaučenie, za ktoré si zaplatila časom a energiou. V budúcnosti, ak nemáš základné právne povedomie o práci, sa poraď vopred.
ok, nie je to O.A., no aj tak si urobila blbosť ty, že si pisala nieco bez zmluvy. Tvoja s...ť.

No asi nič