icon

Nová pracovná zmluva počas rodičovskej dovolenky

24. feb 2025

Ahojte, mňa by zaujímalo či máte skúsenosť s pracou na novú pr.zmluvu u iného zamestnávateľa ako pôvodného z ktorej cerpate RD ... ako to funguje? Ostávam stále na RD s tým že mám prácu u iného? Odvody a tieto veci platí úrad alebo nový zamestnávateľ? Ako to je ? Keď je počas RD nová pr.zmluva u nového zamestnávateľa🙂

Ďakujem za upresnenie 😇

tiika
24. feb 2025

U prvého zamestnávateľa si nadalej na rod.dovolenke s dietatom do 3 rokov. U nového máš inú prac.zmluvu/dohodu, on ta prihlasuje a plati za teba všetky odvody ako za bežného zamestnanca.
Rod.príspevok dostávaš i nadalej.

autor
24. feb 2025

@tiika čiže nemusím prerušovať ani rodičovskú dovolenku? 🙂 lebo som si to zisťovala aj na úrade že ako to je ... no ona mi volala a vravela že ona nevie ako to funguje 🤔 a personálne nejak je mimo 😅

olivia_c
24. feb 2025

Mna by skor zaujimalo (pokojne nech odpise kto ma skusenost), ze ci ten novy zamestnavatel vie o tom, ze vam trva pracovny pomer v predoslej praci. Neviem si predstavit ako to v praxi funguje keby som nastupila k novemu pocas RD, ci mu to oznamit alebo sa tvarit, ze nemam trvajuci pracovny pomer inde?

tiika
24. feb 2025

Takze v prvej práci si zamestnaná, avšak nechodíš tam, nakoľko si využila možnosť byt doma pri dieťati, čiže ta rod.dovolenka ti trvá a neprerušujes ju, inak si predsa povinná do nej opäť nastúpiť a pracovať podľa zmluvy. Inak by si tu néritomnost v práci nemala nijako ospravedlnenu, keďže by si už na rod.dovolenke nebola. Ale to asi nechceš, všakže. Ty chce ísť pracovať do inde.
A čo sa týka rod.prispevku, ten môžeš poberať do troch rokov (resp.6 rokov pri nepriaznivom zdr.stave) a zariveň pracovať.

@olivia_c či o tom vie alebo nie, je úplne jedno (jedine kvôli konkur.doložke by to mal vediet, inak nie). Nemusí mu to oznamovať, ani to tajiť. U toho prvého je na rod.dovolenke, s tým on nemôže nič urobit. Až keď jej skončí, bude chcieť, aby nastúpila a pracovala podľa zmluvy.

autor
25. feb 2025

@olivia_c no môj o tím vie

autor
25. feb 2025

@tiika tieto roky ohľadom toho viem, aj to že sa dá pracovať popri len som už nebola istá v tých podrobnostiach a keďže nová práca by bola časovo flexibilná aj kvôli tomu ze mám ročné bábo tak by sa ti dalo 😊

melanta
25. feb 2025

Odpoveď, že môžeš, si už dostala. Ja iba doplním, že ak nový zamestnávateľ je predmetom podnikania konkurenciou prvému, potrebuješ písomný súhlas prvého. Príklad - ak ti trvá pracovný pomer v Orange a počas RD chceš pracovať v O2, potrebuješ súhlas od Orange. Ale ak ti pracovný pomer trvá v Orange a ideš robiť do banky, nepotrebuješ nič riešiť.

Taktiež niekto má výkon pre iného zamestnávateľa počas trvania pracovného pomeru priamo dohodnuté v pracovnej zmluve alebo v interných smerniciach. Takže pozor aj na to.

autor
26. feb 2025

@melanta ďakujem áno viem konkurencia a áno viem že nemôžem podľa zmluvy 10rokov mať podobnú prácu ani podobnými úkonmi 🙂 keďže je tam nejaká sankcia dosť vysoká 🙂 .... ale idem úplne robiť niečo iné a v inom odbore 😊

anonym_36632f
15. dec 2025

A prosim vas ak takato chodim do dalsej roboty pocas rodicaku ale len 20 hodin mesacne co je taka brigada a potom pojdem zas na matersku bude sa ratat z toho prveho zamestnania ktore trva alebo z druheho..?