Nútené neplatené voľno

3. júl 2023

Dobry den.
Prosim ak by nam niekto vedel poradit

Sestra pracuje ako ucitelka v materskej skolke na dobu urcitu , do 31.08.2023. V juli mala este ucit tri tyzdne, nasledne mala cerpat dovolenku do konca augusta.
Avsak riaditelka jej skratila pracu v skolke v juli na jeden tyzden ( odovodnila to tym, ze je cez prazdniny malo deti a ona musi dat pracu tym, co maju zmluvy na dobu neurcitu) , tym padom jej nevyjde dovolenka do konca augusta, ale len do jeho zaciatku a dalej si ma zobrat neplatene volno. Ma na tento krok riaditelka pravo? Ake ma sestra moznosti? Vopred Vam velmi Dakujem

kacena4
3. júl 2023

ahojko nedať sa. zamestnancom je do 31.8. ak jej zamestnavatel nevie zabezpecit pracu hoci aj na doma, ci inu na pracovisku ma narok na platene volno zo zakona. nastudujte si zakonnik prace super je rozpisany na profesia.sk. urcite nie neplatene ani pn a podobne

tanyan
3. júl 2023

Na nete som v jednom článku našla toto:
V žiadnom prípade nie je (zamestnávateľ) oprávnený určiť ho (neplatené voľno) z dôvodov definovaných na strane zamestnávateľa, ako sú napr. prekážky v práci na jeho strane, pre ktoré nie je možné prideľovať zamestnancovi prácu. Zamestnávateľ nemôže neplatené voľno jednostranne nariadiť a nemôže zamestnanca do čerpania neplateného voľna žiadnym spôsobom nútiť.
https://www.kozsr.sk/cerpanie-neplateneho-volna...
* zátvorky som doplnila pre lepšiu zrozumiteľnosť úryvku *

autor
3. júl 2023

@kacena4 dakujem moc

autor
3. júl 2023

@tanyan dakujem moc

bebebi
3. júl 2023

Zamestnavatel nemoze zamestnancovi nariadit neplatene volno. v pripade, ze pre nho nema pracu, poskytne mu volno platene so mzdou v plnej vyske. v ziadnom pripade nech nic take nepodpisuje. na jej mieste by som si vytlacila tu cast zo zakonnika prace, kde sa pise o neplatenom volne a ak na to opat dojde rec, len by som to predlozila riaditelke, ze ak neovlada zakonnik prace, nech sa paci, moze si ho precitat.