icon

Ochranná známka? Patent? Aké sú možnosti?

nika3136
30. máj 2019

Dobrý deň.
Ak je tu nejaká osoba právne vzdelaná (alebo laik, ktorý sa vyzná), žiadam o radu.
Priateľ sa venuje stolárskej výrobe a chceli by sme si nejakým spôsobom "poistiť" danú vec pred kopírovaním.
Aké máme možnosti? Skutočne neviem rozdiel medzi známkou a patentom.
Ospravedlňujem sa, ak odborníkov pohorší moja neschopnosť, ale aj keď čítam zákony, veľa mi to nehovorí.
Čo by ste nám odporúčali? Viete mi to vysvetliť?
Za každú serióznu radu ďakujem.

lindusss2016
30. máj 2019

@nika3136 je tu skupina Pravne poradenstvo, skus sa opytat tam

nika3136
autor
30. máj 2019

@lindusss2016
Ďakujem, napíšem, diskusiu ešte nechávam otvorenú, možno dostanem odpoveď skôr.

lubik87
30. máj 2019

@nika3136 môžeš dať patentovať ocino je stolár dal si patentovať garnize , rastúci stolík , drevený bicykel...veľa veľa ..bolo to cca 20 rokov do zadu .zaplatil patent na Slovensko ..o pár rokov na to už bol trh zaplavený podobným tovarom ..nemáš šancu..zmenia z gulateho na ovál alebo dačo uberu a pridajú a máš po ...

queen_mary
30. máj 2019

Je na to urad. Ja som riesila ochranne znamky na znacky. Ked si das do google patencny urad, tak ti to vyhodi. Lej sa to vola nejako inak, to si nespomeniem

lubik87
30. máj 2019

@queen_mary patentový nie patencny..a volá sa to úrad priemyselného vlastníctva
@nika3136

nika3136
autor
30. máj 2019

@queen_mary
@lubik87
Áno, to som si prechadzala a našla som aj jeden článok dokonca s rozdielmi. Ide iba o to, či to splní nejakú funkciu :/

queen_mary
30. máj 2019

@nika3136 no, ja som riesila zneuzitie loga (dajme tomu ze printoveho media), kde sme mali ochrannu znamku. A ak znacku zneuzili, alebo pouzili logo bez nasho suhlasu, tak sme to nahlasili a aktivne nam to riesili. Je tam napomenutie, potom tusim druhe, potom aj sudna vyzva a neviem ako dalej. My sme komunikovali s tymito. Cize funkciu to urcite splna.

Co sa tyka tvojej otazky medzi ochrannou znamkou a patentom, tam ti neviem poradit, ale mozno kontakt z foto vam bude vediet pomoct, ak to zacnete riesit 🙂

queen_mary
30. máj 2019

@nika3136 asi pojde vo vasom pripade o ochranu dizajnu, maju tam o tom info

nika3136
autor
30. máj 2019

@queen_mary srdečná vďaka za pomoc 😊🌷

sovica
3. jún 2019

Ochrannou známkou môže byť slovné, obrazové, priestorové, pozičné označenie, označenie vzoru, označenie tvorené jednou farbou alebo kombináciou farieb bez obrysov, zvukové označenie, pohybové, multimediálne, holografické alebo iné označenie, ktoré je spôsobilé odlíšiť tovary alebo služby jednej osoby od tovarov alebo služieb inej osoby.

Patent je ochranný dokument, ktorým dáva štát výlučné právo jeho majiteľovi na využívanie vynálezu počas určitého časového obdobia. Majiteľ patentu dáva verejnosti zverejnením svojho vynálezu opísaného v patentovej prihláške cennú technickú informáciu.
Patenty sa udeľujú na vynálezy, ktoré sú nové, zahŕňajú vynálezcovskú činnosť a sú priemyselne využiteľné. Patentovať je možné nielen nové výrobky, zariadenia a technológie, ale aj chemicky vyrobené látky, liečivá, priemyselne produkčné mikroorganizmy, ako aj biotechnologické postupy a produkty získané ich pomocou.

Zjednodušene povedané, ak chcete názov alebo logo svojej firmy, nejakého výrobku atď, tak to je ochranná známka. Uznajú vám ju len vtedy, ak niekto iný takú alebo veľmi podobnú známku už nemá zapísanú na ÚPV a teda musí spĺňať určité kritériá. Ak si chcete dať patentovať nejaký, vo vašom prípade stolársky výrobok, tak to je patent. Ak je to ale napr. nejaká stolička, skrinka atď. a vy len nechcete, aby niekto vyrábal niečo podobné, tak to sa patentovať nedá. Či má stolička nejaký iný tvar alebo nejaký iný design, to sa vôbec neberie do úvahy - to nie je patent.