icon

OČR a problémy v práci

14. nov 2022

ahojte, chcem sa len opytat ako je to u vas v praci ked potrebujete ist s dietatom k lekarovi alebo na ocr, lebo zatial co moje kolegyne cerpaju ocr alebo PNky bez problemov, niektore aj viackrat za sebou ja ked spomeniem sefovi ze idem s dietatom k lekarovi.,alebo nedajboze na ocr ( na ktorej som bola naposledy pred rokom), tak hned kopu priekov, a ci nemoze ist niekto iny z rodiny a preco teraz ked je najviac roboty a podobne, k lekarovi mozem ist s dietatom max na pol dna aj to je problem, ze vsak sa mame vybavit a mam prist nazad do roboty..akoby som ja vobec nemala narok, pritom ja mam 4,5 rocne dieta a kolegyne co maju ovela starsie deti 15,16 rocne bezne ostavaju na ocr, ze vsak ked na to maju zo zakona narok tak co by neostali,..ja asi pri stvorrocnom dietati podla mojho sefa nemam narok....uz som z toho frustrovana..

kaktusik007
14. nov 2022

@eeffka u nas je HO, ale teda starat sa popri praci o dieta nemas sancu.

eeffka
14. nov 2022

@kaktusik007 tak u nas sa da, samozrejme nikdy to nebude 100% ako v praci tak ale nazvime to ze som tolerantna

kubkovamama
14. nov 2022

@lilinka88 áno,ale záleží od diagnózy,lekár nevystavi ocr na nachladnutie 16r puberťáka alebo 45r manžela.

lilinka88
14. nov 2022

@kubkovamama tak ale to neznamená,že očr je iba na dieťa do 11 rokov. A posúdenie potreby ošetrovania je už na lekárovi a na jeho rozhodnutí,či napr na nachladnuteho manžela vystaví alebo nevystavi očr

lilinka88
14. nov 2022

@kubkovamama neviem čo si mi tým odkazom chcela povedať, máš tam jasné zadefinovaný okruh osôb, kde pri chorých osobách nikde nie je vek zadefinovaný, iba príbuzenský vzťah. Do 11 rokov je pre prípad,ak ide o zdravé dieťa, nie chorú osobu

iwesska
14. nov 2022

Ja nechapem,naco s nim o tom diskutujes. Mala som rovnakeho debila. Riesila som to tak,ze som zdvihla telefon a oznamila,ze idem na OCR, PN. Ked budem moct nastupit sa ozvem. Bodka. Naco mu nieco vysvetlujes dokolecka? Vidis,ze to robi len tebe,lebo si to nechas. Tak sa postav za svoje prava.

dadulkaf
14. nov 2022

Tiež som na tom podobne s OČR, a prečo nie rodina a bla, bla. Jednoducho, keď je syn chorý a potrebuje sa liečiť, tak s ním idem lekárovi a beriem si OČR a to už len oznámim riaditeľovi a na personálne. A keď mi je to vyčítané, tak sa ohradím, že iní kolegovia a kolegyne majú staršie deti a sú s nimi častejšie doma ako ja , čo mám mladšie dieťa.

autor
14. nov 2022

@dadulkaf presne toto iste je u nas..ja si nepamatam ze by raz ked som spomenula ze mam chore dieta by z toho nebolo hned milion otazok a vycitiek..ked som povedala ze idem k lekarovi..ocr som bola raz a aj to som si vypocula zase..akoby moj sef nepoznal zakony

zemiakovysalat
14. nov 2022

Lebo skusa na teba 😅 asi si menej bojová ako ostatne kolegine. Tak ked nechas dieta s babkou on nemusi riesit zasupovanie a ma menej starosti.

katka164
14. nov 2022

Bývalá kolegyňa mala podobný problém,až kým nepriniesla choré dieťa so sebou do práce...

evkakorcek
14. nov 2022

Podľa mňa si to len namyslas, alebo tvoj šéf má zvláštny druh humoru. Očr, alebo pN sa plánovať nedá. Tak mu o tom nehovor dopredu a jednoducho keď je dieťa choré chod snim. Ak máš plánovanú kontrolu, chod snim, máš nárok na celý deň. Čo sa ho vôbec pýtaš ?
Keď sa pýtaš, dostaneš aj tak blbý odpoveď. Tak na čo.

nadjam
14. nov 2022

No ak to robí vám a iným kolegyniam nie, tak by som nabrala odvahu a hlavne sa už aj nastvala... Chlapi sa boja nas*atych žien, hlavne matiek. Asi ma nejaké deficity a si neuvedomuje svoju neobjektivnost. Treba ho troska prebrať. Pohrozila by som mu, že to budem riešiť, ak máte kam ísť vyššie, jeho vedúci alebo personálne. Sadol si na vás, lebo cíti, že máte asi miernu povahu a nič mu nehrozí, takže skvelý hromozvod. Ak mu OCR u kolegyne nevadí, očividne nema problém s OCR, ale s niečím iným. Musíte sa mu postaviť alebo to riešiť. Toto sa v práci deje, ide o tzv bossing, čiže normálnu sikanu.

bluka2
14. nov 2022

Koľko máš rokov? Možno sú kolegyne s tými teenegermi staršie a na nich si ten 32 ročný nedovolí. Ty si asi mladšia? Z pohľadu 32+ sa mi to zdá smiešne, aby taký mladý chalan ťa zastrašoval alebo vôbec dával také otázky, či nemôže nikto iný ostať. To je v rámci tvojej rodiny, jeho do toho nič

autor
14. nov 2022

@bluka2 ja mam 33

autor
14. nov 2022

@bluka2 mam kolegynu co ma 37 a ta s 15 rocnym synom chodi stale po doktoroch

zonjushe
14. nov 2022

@miriam11 nie som mimo..si predstav, ze vacsina matiek co sa stazuje, v skutocnosti hlada len vyhovorky, pritom maju okolo seba moznosti..nevravim o tych, ktore nemaju rodicov ci svokrovcov..tam to samozrejme chapem..ked sa vyskrtne tato moznost, este je tu stale manzel, opatrovatelka..vela zenam toto ani nenapadne, resp. vyhovaraju sa..vidim to tu velmi casto..

blumchen2
14. nov 2022

Keď počúvam kecy v práci, či nemôže ostať muž s dieťaťom na OCR, tak poviem, že pokiaľ budem zarábať viac ako on, rád ostane doma na OCR...

autor
14. nov 2022

moj muz ak by ostal doma pride o bonus 1000 eur a tieto peniaze sa na nam velmi zidu nakolko splacame nove auto

blumchen2
14. nov 2022

V dnešnej postcovidovej dobe nechce hocikto, okrem rodičov ostať doma s dieťaťom, hlavne ak má nejaký infekt dýchacích ciest.

katarinka79
14. nov 2022

Kazda situacia si, samozrejme, vyzaduje individualny pristup. Kazda minca ma ale dve strany. Nechcem hodnotit tuto konkretnu situaciu, len tak vseobecne na margo ako mama dvoch malych deti, ktore navstevuju skolske zariadenia a zaroven veduci zamestnanec. Ak mate rovnakeho pediatra ako vase kolegyne a presne poznate jeho system prace, uskutocnovanie vysetreni, ockovani, viete, ako sa s nim da dohodnut, niekedy sa vam tazko posudzuje nevyhnutnost celodennej OCR, aj ked je na nu narok a mna nezaujima, ako nalozia so zvysnym casom a nepytam sa. Neschvalujem pristup nevhodnych otazok a poznamok, to je jasne, len niekedy je to naozaj aj o tom, ze ta druha strana ma tiez svoje dovody. A hlavne ak ma nepredpokladany vypadok ludi a podla popisu, ktory zamestnanec uvedie, tusi, ze to nie je vzdy az take nevyhnutne s tou OCR, ako tu uz bolo pisane vyssie. To len taky moj (dvoj)pohlad.

dadulkaf
14. nov 2022

@nadjam ja keď som naštvatá a vytočená tak zvyknem takéto neprávosti šéfovi vykričať potom pred kolektívom a mám na čas pokoj.

euka210
14. nov 2022

Ocr ide tusim len do 10r, takze nechapem ako mozu kolegyne s takymi velkymi detmi ist na ocr. My sme na 2.stupni boli doma uz sami ked sme boli chori.
Zo zakona mas narok aj na P 7+7 aj na Ocr. Mas chore dieta, musis s nim ostat. Asi sa treba menej bat sefa.

eeffka
14. nov 2022

@euka210 mala by si si dostudovat nez nieco napises
https://www.socpoist.sk/osetrovne/1294s

S chorym mozes byt na ocr aj 105rocnym, zo zdravym do 11r

zemiakovysalat
14. nov 2022

@euka210 no s koleginou bol doma na ocr jeho manzel ona ma 46 rokov, on 50 🙈 nepis blbosti.

elviku11
Autor odpoveď zmazal
mamula20
Odpoveď bola odstránená
mikadooo
14. nov 2022

Tak asi sa necháš zdrbať, tak čo by ťa nezdrbal. Iná by mu fľochla do očí, že čo sa rozčuľuje, veď máš na to zo zákona nárok... Podľa mňa sa na tebe vŕši práve preto, lebo mu to dovolíš. Teda, ak je naozaj pravda, že voči kolegyniam reaguje inak.

zuzanagab
14. nov 2022

Mňa napadla ešte jedna vec. Ak nie je rozdiel v pozícii,resp tarifnej triede teba a kolegýň pripadne nejaká tvoja nezastupitelnost... nemôže byť za tým niečo iné? Nemáš pocit,že si nejako ma teba potrpí šéf? Vieš,či mu tvoja prítomnosť nerobí dobre,že keď tam nie si,tak mu chýbaš. Vyznie to možno smiešne,ale stretla som sa už s kadecim. Možno ťa má radšej ako si myslíš a toto je taka forma obrany,že si tie dni nevie bez teba predstaviť. Alebo fakt neviem,čím by to ešte mohlo byt,ak tam nie je nejaký skutočný pracovný faktor?! Nemáš nejakú intuíciu,o čo by mohlo ísť?

zuzanagab
14. nov 2022

@katarinka79 toto je fajn. Ale napríklad u mňa by už hola nevyhnutnosť ocr,lebo jednoducho nemám kam dat chore dieťa. Rodicia ďaleko,mama pracuje na zmeny,otec tzp,svokra zamestnaná,svokor pracujúci nezaujimajuci sa o vnúčatá. Manžel na striedačku so mnou. Proste nemáme kam tie deti ,,upratať" vždy jeden z nás musí s deťmi byť. A to kým bol len syn,tak manžel robil so svokrou v spoločnej firme. To sa ešte ako tak dalo vykryť. Ale už veru kakam bobky,že čo budem robiť,keď nastúpim do prace a deti ochoreju. A napríklad muž ako majiteľ firmy s týmto nikdy problém nemal. Pri tom každý zamestnanec nemal náhradu. Potiahol tu pozíciu on alebo svokor