icon

Odchod zo školstva

19. júl 2025

Ahojte,
je tu niekto, kto po viacerých rokoch odišiel zo školstva a neľutuje, prípadne si našiel oveľa lepšie platenú prácu? Bol odchod pre vás ťažký? Uľavilo sa vám?

Mám 28 rokov, 4.rokom učím anglický jazyk. Plat je momentálne 1000€ v čistom...
Deti milujem, dávajú pocit, že tá práca stojí za to, ale to ma, bohužiaľ, neuživí. Tej práce je naozaj veľa. Hlava mi doma nevypne, teraz už je to o trochu lepšie ako na začiatku, ale jednoducho stále som mysľou v práci. Častokrát mám pocit, že človek je v tomto povolaní naozaj všetko len nie učiteľ.
V myšlienkach sa pristihnem pri tom, že ľutujem, že som si takúto kariéru vybrala a priznám sa, že závidím napríklad partnerovej mame - kancelárska práca, za pracovnú dobu má čas si dať 3x kávu, odrobiť si prácu vo svojej kancelárii, kde ju nikto neruší a odchádza domov s čistou hlavou. Bez VŠ a s vyšším platom ako mám ja. Týmto tú prácu nechcem dehonestovať, len konštatujem.

Premýšľam nad odchodom, ale zároveň nemám asi odvahu ten krok spraviť, pretože som túžila po stabilite a mám pocit, že odchodom sa mi tá stabilita rozpadne.

Strana
z2
colsami
19. júl 2025

Ucitelske miesto nie je predsa jedina stabilita v zivote. A podla mna so vzdelanim a jazykom ak ho vies vyborne, si najdes aj inu pracu, kde budes mat viac ako 1000 v cistom. Ved vela aj prekladatelskych prac su napr kludnejsie, kancelarske prace.

A ano moj kamarat tak odisiel, a to bol ucitel AJ - chlap, cize kazda skola ho chcela silou mocou udrzat. Ma lepsie miesto v jazykovke kde sa venuje kurzom pre firmy atd, je velmi spokojny a zarobi lepsie a ked pride domov k 2 malym detom, vypina hlavu a vybavene. Nie ako ked chodil zo skoly a mal este milion povinnosti.

Je smutne, ze to skolstvo a ucitelstvo je tak podhodnotene... Smutne kvoli ludom ako si Ty, smutne aj kvoli nasom detom...

Drzim palce pri rozhodovani.

anonym_50252c
20. júl 2025

@anonym_autor ak ovládaš super jazyk, tak sa čudujem, že si tam vôbec 4 roky ostala. Zo školstva odišiel po asi 8 -10 rokoch môj sused z podobných dôvodov, ale hlavným bol samozrejme plat. Učil matematiku - fyziku, zamestnal sa dvojnásobný plat na finančnej polícii, ale myslím, že si ešte robil nejaký kurz, školu, neviem. A tiež poznám učiteľku, ktorá učila angličtinu na ZŠ a zamestnala sa v jednej firme, popri tom doučuje doma. Na tvojom mieste by som neváhala ani minútu.

anonym_4d8529
20. júl 2025

@anonym_autor mám krátko po tridsiatke, učím fyz-mat, školy sa o mňa bijú, môžem si vyberať, ale tiež uvažujem nad odchodom. Z jediného prostého dôvodu, nemám partnera a ak chcem sama fungovať, tak z 1000€ nevyužijem. Je to síce smutné, ale tak to je. Možno časom, keď budem mať lepšiu finančnú istotu, tak sa určite vrátim, lebo práva s deťmi je úžasná.

anonym_3d7107
20. júl 2025

@anonym_autor určite choď. Moja kamarátka po škole nešla učiť. Pracovala v rôznych firmách a pri vlastných deťoch si to rozmyslela. Pre prázdniny s deťmi išla do školstva. Vraj je to náročnejšie ako čakala, ale ostáva pre možnosť prázdninovať s deťmi. Možno aj ty sa verátiš, keď budeš mať sama deti.
Inak si myslím, že to učitelia majú ťažké. Pokiaľ ide o plat, tak neviem či to platovo nezávisí od vedenia školy a v niektorých školách zarábajú služobne starší kolegovia oveľa viac na úkor mladých. Možno sa mýlim. Rada by som sa mýlila.

lukbe
20. júl 2025

Ak máš kde odísť, tak odísť. S angličtinou sa uzivís asi aj inde. Aj keď som cely život učila, rada, ale je to ťažké. Celkom ťa chápem.

eeffka
20. júl 2025

Nasa ucitelka odisla takto min rok, bala sa,aj si poplakala za 7makmi !!! 😁, na rodicku sa nam ospravedlnovala,leb odchadzala od januara, rovno som jej tam povedala nech sa neboji, nech pozera na seba a svoju rodinu a ze bude spokojna, mala 40+ a asi 15rprax. Po 2m som jej volala ako sa ma. Povedala mi ze nic lepsie nemohla spravit.mumo skolstva je uplne iny svet.

anonym_004f1f
20. júl 2025

napisem z druhej strany - po 20tich rokoch v sukromnej sfere som prisla do skolstva - a uzivam si ten klud a to, ze som o 12 - 13 doma z prace.... Ale ano - uz mam svoj byt, vlastne auto, garaz, chalupu.... a pasivne prijmy rovne platu.... takze za mna ---- skolstvo je super, ale platy priserne nizke a osobne obdivujem mladych, ze tam nastupuju --- ja nebyt financne zabezpecena, nikdy by som si oracu v skolstve nemohla dovolit

eeffka
20. júl 2025
@anonym_004f1f

napisem z druhej strany - po 20tich rokoch v sukromnej sfere som prisla do skolstva - a uzivam si ten klud a to, ze som o 12 - 13 doma z prace.... Ale ano - uz mam svoj byt, vlastne auto, garaz, chalupu.... a pasivne prijmy rovne platu.... takze za mna ---- skolstvo je super, ale platy priserne nizke a osobne obdivujem mladych, ze tam nastupuju --- ja nebyt financne zabezpecena, nikdy by som si oracu v skolstve nemohla dovolit

@anonym_004f1f al3 no, ved kazda ucitelka tvrdi ze robi do 16 🙈, ale ine ma zaujima. Ako zvladas psychicky dnesne deti a rodicov?

kuggis
20. júl 2025

Ja som odišla po troch rokoch ale z MŠ, nie kôli peniazom ale kôli tomu akí sú rodičia, akú má pozíciu učiteľka v MŠ vo vzťahu ku zriaďovateľovi - posledný otrok, aj tu keď čítaš diskusie, každá by vedela túto prácu robiť lepšie...tak nech si ju robia...

kuggis
20. júl 2025
@anonym_004f1f

@anonym_004f1f kľud pri 24 deťoch v triede? Naozaj?

palicka
20. júl 2025

@anonym_autor áno, chod do školstva. Pokiaľ si to šla robiť pre kariéru a plat (snáď si vedela, do čoho ideš, máš VŠ, gramotní na to si mohla byť), tak to nerob! Už len kvôli tým deťom! Ak si po 4 rokoch prišla na to, že už to nezvladas, naozaj chod od toho! Deti si zaslúžia niekoho, kto to bude robiť s láskou! Nie pre kariéru…

anonym_cfd391
20. júl 2025

@anonym_autor odišla som zo školstva po 17 rokoch a nič lepšie som nemohla spraviť. Aj teraz sú dni blbec, ale v podstate je super. A plat o mnoho vyšší. A konečne sa necítim ako handra

simsalabim
20. júl 2025
@anonym_004f1f

@anonym_004f1f doma o 12 z prace? Neverim. To ucis iba 4 hodiny denne? A co pripravy? Pisomky a pod?

@anonym_autor moja sestra odisla po 10 rokoch v skolstve, studenti ju chodili domov prodit, aby sa vratila. Zamestnala sa v strojarskej firme a je spokojna, hlavne s platom. Vselico sa za pochodu musela doucit, ale pre sikovneho cloveka nic zlozite. Uz je tam dlhsie ako v skolstve.

anonym_004f1f
20. júl 2025
@eeffka

@anonym_004f1f al3 no, ved kazda ucitelka tvrdi ze robi do 16 🙈, ale ine ma zaujima. Ako zvladas psychicky dnesne deti a rodicov?

@eeffka po mobbingu v korporate, dost tvrdej sikane - rodicia su slaby odvar ;) pubertaci detto... akoze ti skusali, ale nastavila som si to nejak s nimi - osvedcil sa mi ferovy pristup a komunikacia narovinu....

a rodicia ---- mam za sebou roky asertivnej komunikacie, nastavovani veci.... takze fakt v tomto pohoda

anonym_004f1f
20. júl 2025
@eeffka

@eeffka ano, treba robit aj navyse tych hodin, v sucte je to tych cca 7 hodin denne urcite ---- ono porady su povinne, na rodickach seduet musis.... takze realne su dni kedy robim / som v praci / aj 12tky..... No a potom ja papiere najradsej robim v noci zo soboty na nedelu, alebo si k tomu sadnem vecer po deviatej.... ta praca je v tej nepriamej cinnosti dost volna, mne vyhovuje pisat spravy a veci radsej jednu sobotu za stvrtrok, ako kazdy den kusok - ako robia starsie kolegyne.... ale v tyzdni proste ked nam 4 hodiny, tak o 12 som fakt realne doma ;) ked 6 tak o 14.

len tak ti poviem - my, co sme z korporatov/ sukromnych sfer a do skolstva sme prisli v 35-40, my vieme pracovat efektivne, rozdelit si cas.... tie, co su rovnako stare, ale nikdy mimo skolstva nepracovali --- tie iba rozpravaju ako je toho vela, ako nestihaju.... ako je stale porada a akcie v skole... a co vsetko musia... avsak castokrat je to o tom ze to zle maju rozplanovane, ked pisu hodnotenia - pisu ich zo zasady v zborovni /nebudem si pracu nosit domov!!!/ - lenze tam su vyrusovane, ony casto ohovaraju, zapajaju sa do debat a trva im to stvornasobok casu.... ale toto proste nevysvetlis. ze ty odchadzas zarovno s rozvrhom a vsetky papiere mas na termin hotove a nesedis nas tym cele poobedia doma ;)

anonym_004f1f
20. júl 2025
@kuggis

@anonym_004f1f kľud pri 24 deťoch v triede? Naozaj?

@kuggis ano. aj 30 mame v niektorych triedach. Ale teda ja som na deuhom stupni.

anonym_004f1f
20. júl 2025
@eeffka

@simsalabim podrobne som na tvoju otazku odpisala vyssie, a ano --- tento skolsky rok som mala rozvrh ze som 2x koncila stvrtou, 2x piatou a 1x siestou hodinou..... no beriem, takto vyskladany rozvrh bola skor vynimka, rok predtym som koncila 4x siestou a 1x piatou hodinou ;)
@eeffka este som zabudla - do prace sa rataju aj napr. dozor v jedalni --- to je clovek v praci AZ do druhej!!!! ;) a teda to uz ako na ktorej skole vychadza, u nas to bolo raz za 2 tyzdne

zuzanockamt
20. júl 2025
@anonym_004f1f

@eeffka ano, treba robit aj navyse tych hodin, v sucte je to tych cca 7 hodin denne urcite ---- ono porady su povinne, na rodickach seduet musis.... takze realne su dni kedy robim / som v praci / aj 12tky..... No a potom ja papiere najradsej robim v noci zo soboty na nedelu, alebo si k tomu sadnem vecer po deviatej.... ta praca je v tej nepriamej cinnosti dost volna, mne vyhovuje pisat spravy a veci radsej jednu sobotu za stvrtrok, ako kazdy den kusok - ako robia starsie kolegyne.... ale v tyzdni proste ked nam 4 hodiny, tak o 12 som fakt realne doma ;) ked 6 tak o 14.

len tak ti poviem - my, co sme z korporatov/ sukromnych sfer a do skolstva sme prisli v 35-40, my vieme pracovat efektivne, rozdelit si cas.... tie, co su rovnako stare, ale nikdy mimo skolstva nepracovali --- tie iba rozpravaju ako je toho vela, ako nestihaju.... ako je stale porada a akcie v skole... a co vsetko musia... avsak castokrat je to o tom ze to zle maju rozplanovane, ked pisu hodnotenia - pisu ich zo zasady v zborovni /nebudem si pracu nosit domov!!!/ - lenze tam su vyrusovane, ony casto ohovaraju, zapajaju sa do debat a trva im to stvornasobok casu.... ale toto proste nevysvetlis. ze ty odchadzas zarovno s rozvrhom a vsetky papiere mas na termin hotove a nesedis nas tym cele poobedia doma ;)

@anonym_004f1f Tak to tíško závidím tie časy odchodu domov. Štyri hodinky je paráda. Asi si na 1.stupni. A opravovať stíhaš v škole? Ja učím obidva hlavné predmety, takže opravovačiek nad hlavu. Z práce chodím o 15:00-15:30. Plus práca doma.

anonym_004f1f
20. júl 2025
@zuzanockamt

@anonym_004f1f Tak to tíško závidím tie časy odchodu domov. Štyri hodinky je paráda. Asi si na 1.stupni. A opravovať stíhaš v škole? Ja učím obidva hlavné predmety, takže opravovačiek nad hlavu. Z práce chodím o 15:00-15:30. Plus práca doma.

@zuzanockamt chodim na siedmu - niekedy stiham, niekedy beriem domov. je to narazove. ja som hlavne rada ze povinna pritomnost je priama cinnost, porady, pridelene dozory a rodicka. Takze naozaj je volnost v manazovani si volneho casu, a radsej vybehnem po robote na chalupu a k praci sa vratim vecer... je to flexibilne.

ale viem, ze su skoly kde trvaju na povinnej pritomnost na pracovisku do 13:00,14:30 dokonca.... robit tam, tak tam by som trpela ;)

zuzanockamt
20. júl 2025
@anonym_004f1f

@zuzanockamt chodim na siedmu - niekedy stiham, niekedy beriem domov. je to narazove. ja som hlavne rada ze povinna pritomnost je priama cinnost, porady, pridelene dozory a rodicka. Takze naozaj je volnost v manazovani si volneho casu, a radsej vybehnem po robote na chalupu a k praci sa vratim vecer... je to flexibilne.

ale viem, ze su skoly kde trvaju na povinnej pritomnost na pracovisku do 13:00,14:30 dokonca.... robit tam, tak tam by som trpela ;)

@anonym_004f1f Tiež chodím na 7-mu. Tu nejde o to, či trvajú, alebo netrvajú, ale roboty je toľko, že aj tak sa odísť skôr nedá.

eviq
20. júl 2025

@anonym_autor ja len tak na doplnenie informácií, zase neidealizujme si to, že mimo školstva je to hlavne v kancelárskych prácach vždy "ružové". Nie je to len o kavickach a predkladaní papierov. Tiež často robím viac ako 8 h denne, prácu mam v hlave aj potom, niekedy dorabam aj večer. Niekedy si ani nevšimnem, ako ubehol deň. A v lete sa musíme s kolegyňami dohodnúť kedy ktorá berie dovolenku, nemáme cele prázdniny, čo hlavne pri deťoch je nevýhoda. Trosku pohľadu aj z inej strany.

anonym_004f1f
20. júl 2025
@zuzanockamt

@anonym_004f1f Tiež chodím na 7-mu. Tu nejde o to, či trvajú, alebo netrvajú, ale roboty je toľko, že aj tak sa odísť skôr nedá.

@zuzanockamt si tam priviazana, ze sa nevies zodvihnut a odist??? ;) vtip.

zuzanockamt
20. júl 2025
@anonym_004f1f

@anonym_004f1f Nie 🤦 Ale prácu si potrebujem dokončiť. Nie všetko sa dá urobiť doma.

autor
20. júl 2025
@anonym_cfd391

@anonym_autor odišla som zo školstva po 17 rokoch a nič lepšie som nemohla spraviť. Aj teraz sú dni blbec, ale v podstate je super. A plat o mnoho vyšší. A konečne sa necítim ako handra

@anonym_cfd391 super, do akého odvetvia, prosím?

letfenixa
20. júl 2025
@anonym_004f1f

@anonym_004f1f čiže môžeš odísť po skončení rozvrhu? To je veľmi zvláštne, asi vám to už dlho nevydrží.

letfenixa
20. júl 2025

@anonym_autor učiteľkou som chcela byť od detstva, takže v 23 rokoch, po VŠ, sa mi splnil sen. Mňa to baví už 22 rokov, a veľmi oceňujem prac.dobu plus možnosť čerpania dovolenky cez šk.prazdniny odkedy som matka.
Ani jeden rok nie je rovnaký, už som bola aj zástupkyňa, každý rok iní žiaci, rastú mi pred očami.

letfenixa
20. júl 2025
@anonym_3d7107

@anonym_autor určite choď. Moja kamarátka po škole nešla učiť. Pracovala v rôznych firmách a pri vlastných deťoch si to rozmyslela. Pre prázdniny s deťmi išla do školstva. Vraj je to náročnejšie ako čakala, ale ostáva pre možnosť prázdninovať s deťmi. Možno aj ty sa verátiš, keď budeš mať sama deti.
Inak si myslím, že to učitelia majú ťažké. Pokiaľ ide o plat, tak neviem či to platovo nezávisí od vedenia školy a v niektorých školách zarábajú služobne starší kolegovia oveľa viac na úkor mladých. Možno sa mýlim. Rada by som sa mýlila.

@anonym_3d7107 ako toto: "Pokiaľ ide o plat, tak neviem či to platovo nezávisí od vedenia školy a v niektorých školách zarábajú služobne starší kolegovia oveľa viac na úkor mladých." myslíš? Platy sú tabuľkove. Áno, s 22-ročnou praxou, 2 atestaciami a 12% priplatkom zarábam určite viac ako kolega, ktorý je 2 roky po VŠ.

anonym_365719
20. júl 2025
@anonym_004f1f

@letfenixa myslim, ze je to uz len vynimka, zrnko v piesku, ze mozu odchadzat hned po ukonceni rozvrhu/dozoru. naozaj raritka. zrejme robi niekde na dedinke alebo v malom meste, kde si toto este vedeli vydupat.

@anonym_004f1f ja osobne robim v skolstve, praca ma bavi, naplna. ale presne ako pises, je to moj jediny prijem. zial, nemala som v zivote to stastie, aby sa mi podarilo nadobudnut napr. viac nehnutelnosti, vdacna som za tu svoju, kde zijem a ani iny druh prijmu nemam. a tie platy v skolstve su naozaj mizerne. ako pise vyssie, musis sa neustale vzdelavat (co si financne hradis sama), aby sa ti plat ako-tak dvihal v priebehu rokov! nie jedneho, ci dvoch, ale mnohych. cize platovo je to sialenstvo ist do skolstva. musis to brat doslova ako poslanie a milovat tu pracu alebo mat nejake vedlajsie prijmy alebo aj partnera. inak je to o drzku. viem to, som sama. ak si chcem nieco dopriat, ine si musim odopriet.

@anonym_autor zalezi na tom, ci tu pracu milujes alebo ju beries len ako zdroj prijmu. ak to druhe, tak utekaj zo skolstva cim skor, tu naozaj nezarobis, aby si zila. obcas je problem aj prezit. bohuzial. na druhu stranu, dobre ti pisu, ze nie kazda kancelarska praca znamena veget. takych je uz ako safranu. vsade mas povinnosti a vsade robit musis. mozno nieco ine ti bude inde liezt na nervy, ktovie?

bosorkabb
20. júl 2025
@anonym_365719

@letfenixa myslim, ze je to uz len vynimka, zrnko v piesku, ze mozu odchadzat hned po ukonceni rozvrhu/dozoru. naozaj raritka. zrejme robi niekde na dedinke alebo v malom meste, kde si toto este vedeli vydupat.

@anonym_004f1f ja osobne robim v skolstve, praca ma bavi, naplna. ale presne ako pises, je to moj jediny prijem. zial, nemala som v zivote to stastie, aby sa mi podarilo nadobudnut napr. viac nehnutelnosti, vdacna som za tu svoju, kde zijem a ani iny druh prijmu nemam. a tie platy v skolstve su naozaj mizerne. ako pise vyssie, musis sa neustale vzdelavat (co si financne hradis sama), aby sa ti plat ako-tak dvihal v priebehu rokov! nie jedneho, ci dvoch, ale mnohych. cize platovo je to sialenstvo ist do skolstva. musis to brat doslova ako poslanie a milovat tu pracu alebo mat nejake vedlajsie prijmy alebo aj partnera. inak je to o drzku. viem to, som sama. ak si chcem nieco dopriat, ine si musim odopriet.

@anonym_autor zalezi na tom, ci tu pracu milujes alebo ju beries len ako zdroj prijmu. ak to druhe, tak utekaj zo skolstva cim skor, tu naozaj nezarobis, aby si zila. obcas je problem aj prezit. bohuzial. na druhu stranu, dobre ti pisu, ze nie kazda kancelarska praca znamena veget. takych je uz ako safranu. vsade mas povinnosti a vsade robit musis. mozno nieco ine ti bude inde liezt na nervy, ktovie?

@anonym_365719 nemusí ísť o dedinu. Sme mesto a bežne učiteľky odchádzajú domov po obede. Triedna mojej dcéry napríklad po 13 v škole už nie je. Aj nám to oznámila že ide domov po vyučovaní takže schôdzky len do 13 ak treba.
Skôr záleží od riaditeľky danej školy.

defulik
20. júl 2025
@anonym_004f1f

@anonym_004f1f ahoj, mna od septembra caka to iste, 20 rokov som robila v sukromnej sfere, pod tlakom z hospodarskych vysledkov, spokojnosti zakaznikov a zodpovednosti za podriadenych. Idem ucit na strednu odbornu skolu, financne nic moc, ale mam aj male deti , ty si teda spokojna? Mam aj ine prijmy z prenajmov nehnutelnosti.

Strana
z2