icon

Odísť s rodinou do zahraničia?

milka1978
28. júl 2018

Ahojte. Uvazujeme s manzelom, ze odideme s detmi do zahranicia za pracou. Obaja zarabame, mame syna na ZS a druheho v MS a peniazkou stale malo. Clovek zije od vyplaty k vyplate. A stale cakanie na to ci sa nieco nepokazi, aby nas to nezrujnovalo ma nebavi. Manzel pracoval cca 10 rokov vo Francuzsku po stavbach. No uz je 10 rokov doma. Francuzstinu ovlada. No nevieme ake to je prestahovat sa do zahranicia s celou rodinou a nechat tu dom a vsetko ostatne. Mate s tym niekto skusenosti? Poradte nam. Dakujem

minttu
1. aug 2018

@milka1978 Ahoj! Moj manzel je Skandinavec, ale zoznamili sme sa pred rokmi prave vo Francuzsku, kde dlhsi cas zil a pracoval. Zvazovali sme, kde sa spolocne usadime, a moznost, ze by sme zostali vo Francuzsku sme vylucili pomerne rychlo. Pre nas Skandinavia vyhrala na plnej ciare. Moznost dalsieho vzdelavania sa na VS a stipendium, jazykove kurzy zdarma, socialne zabezpecenie, moznost dohovorit sa na zaciatku po anglicky - nic z toho by mi Fr nedokazalo ponuknut. Nuz a co sa tyka finzncii, podla toho, co som pocula od znamych (nie Slovakov, ale napr Britov alebo domacich) je vo Fr zivot o nieco tazsi nez pred rokmi. Ceny isli vraj o dost hore, nezamestnanost ako na Slovensku a postihuje samozrejme hlavne cudzincov. Vacsina z ktorych dokonca dokonale ovlada jazyk, tj zo severnej Afriky kde je fr oficialny jazyk alebo aj napr z Rumunska. Pracovny trh presyteny nekvalifikovanou alebo menej kvalifikovanou pracovnou silou. Nechcem aby to vyznievalo tak, ze ta strasim, ale je dobre si uvedomit, ze vsetci tito ludia budu vasou konkurenciou na pracovnom trhu. Premysliet si, co take dokazete ponuknut zamestnavatelovi vy, co ini nedokazu. Podla mna, ist len kvoli peniazom nestaci ako dovod. Ist preto, ze si chcete skusit splnit sen o zivote vo Fr, ze vam je krajina a kultura sympaticka, zlepsit sa v jazyku, atd to ano. O deti by som sa nebala, tie si zvyknu. Ale dobre by som sa na to dobrodruzstvo pripravila a vyzbrojila financiami, informaciami a vedomostami. Aby ste neskoncili ako nadennici niekde na ubytovni a svojim detom dokazali ponuknut viac nez len mizeriu. Taktiez neviem ci este planujes otehotniet, ale materska vo Fr je asi len 3 ci 4 mesiace, to by ma dost odradilo a pritom nie som zastankynou prilis dlhej materskej. Ja v zahranici zijem a na Slovensko by som sa vratit nedokazala. Aj napriek tomu, ze sa tam vraj maju super, drahe auta brazdia cesty a dovolenky do destinacii plnych vychodoeuropanov su vykupene ako tu ktosi vyssie napisal. Ja nie som v zahranici kvoli peniazom, hoci som v tomto smere spokojna. Ja som tu napr preto, ze mi vadi, ako tie super drahe auta na Slovensku nebezpecne jazdia. Ako magori. Na SK mi vadi mi spina a bordel na uliciach, ako je vsade nieco rozostavane a nedorobene, hnusia sa mi pestrofarebne zbohatlicke nevkusne haciendy, byrokracia, vadi mi ako sa vsade po uradoch musi chodit s papierikmi namiesto toho, aby sa administrativa konecne digitalizovala. Chyba mi zakladna, bezna slusnost cloveka k cloveku. Vadia mi lekari podplacani farm firmami, ktori su na SK povazovani za Bohov a do vas predkom- zadkom pchaju lieky. Vadi mi, ako ludia kaslu na prirodu. Ako sa tu neda kvalitne vzdelavat. Atd atd atd. Takze, polozte si otazku kvoli comu chcete emigrovat. Len kvoli peniazom by pre mna osobne nestacilo a vam sa nemusi podarit uplatnit. Ak vas Fr ako krajina a ich kultura laka, len chodte, obohati vas to.

zarijo
2. aug 2018

Ja som zil v UK a zvazoval som aj ist s celou rodinou mimo SR, nie kvoli platu, ale kvoli tomu ako sa tu kradne a na vsetko sa jebe a ako sa tu rozpadla moralka. Syn vsak povedal ze nikam sa nejde..
Ak cislo 1978 v tvojom nicku znaci rok tvojho narodenia, velmi by som si to rozmyslel, si uz pre pracovny trh stara. Skor doporucujem ist na zapad SK, resp Cechy.
Ak sa napriek veku rozhodnes ist mimo, budem ti fandit, ale nedoporucujem FR. Tam teraz situacia nie je idealna. Ak vie manzel po FR, ty urcite vies po AJ, skuste skor Kanadu. Ak je manzel odbornik vo svojom obore, bude tam vazeny obcan. Zivot tam ale tiez nie je siverado. Ovsem v Kanade podla mna este 20-30 rokov bude dobre. Myslim klimu, ekonomicke pomery a socialne pomery.

sisaka
2. aug 2018

@zarijo v Kanade, žiaľ tak ako vo väčšine západnych krajín uz dobre bolo, pozri si CAD, kde sa dostal, do Kanady sa oplatilo prísť pred 15-20 rokmi max 10, pre novo prisťahovalcov už neodporúčam, veľmi všetko zdraželo - od benzínu cez potraviny, služby až po nehnuteľnosti hovorím o 100% a viac zdražení, ešte tak nejaký top odborník s dobrým nástupným platom by sa chytil, ale to oni dvaja asi nebudú ....
Súhlasím s
@minttu sťahovanie by som v súčasnosti odporučila len ľuďom, ktorým nejde o peniaze, ale majú dosť Slovenska a chcú žiť v spoločnosti, kde funguje zákon, kde je menšia korupcia, byrokracia, lepšie školstvo, zdravotnictvo a milší, inak nastavení ľudia.

minttu
2. aug 2018

@sisaka Suhlasim, snazila som sa to tak nejako vysvetlit aj ja.

zemem
2. aug 2018

Je smutné ako sa vyjadrujete o Slovensku, aj inde vo svete je bieda a mam pocit ze je ešte viditeľnejšia, veľkomesta sú plné smradu a špiny, bezdomovcov....ľudí čo sú ako roboty, idu si len za svojím.
Je dôležité akými sa každý sám obklopi ľuďmi a vtedy je úplne jedno kde žiješ!
Tu ide o iné priority, jedna vec je práca, zárobok, skúsenosť....rodina, zázemie, vzdelanie, zdravotníctvo.
Žili sme aj v Anglicku, žijeme v Nemecku a napr. to školstvo a zdravotníctvo nieje až také skvelé....asi musíš mať šťastie, ako vo väčšine prípadov.
Ja sa na Slovensko teším, tak isto tam budem musieť pracovať a platiť úver, a účty ako tu😉
Uvidíme ako budem písať po 3 rokoch.
😊

ingelika78
2. aug 2018

@zarijo waw, rocnik 1978 je stary? Presne ten som aj ja a prestahovala som sa do novej krajiny (Austrália) pred cosi vyse rokom. Mala som niekolko pracovnych ponuk v priebehu par tyzdnov. Ako moze byt clovek v takom veku “stary pre pracovny trh”?

elzena2
2. aug 2018

@zemem to skolstvo by ma zaujimalo, mozno autorku tiez, kedze jej deti nastupia v zahranici do skoly. Ako si to myslela, ze nie je az take skvele? Casto to pocujem ludi kritizovat, ale este nemam skolakov, tak nechapem. Co je na slovenskom skolstve lepsie? Mam pocit, ze na Slovensku sa uci viac veci (memorovanie faktov, viac tem), menej sa diskutuje a ze v zahranici je viac skupinovych prac/projektov a debatuje sa, niektore temy su zavedene do osnov neskor. Je to tak? Konkretne v krajine, s ktorou mas skusenosti.

Pokial ide o vysoku skolu, tak zahranicny diplom mal v mojom pripade vacsiu hodnotu v ociach zamestnavatelov, ako slovensky. A to aj na Slovensku, aj v zahranici. Bez ohladu na to, co som sa pocas ktoreho studia a ako dobre naucila. Takze mozno kvalitou bolo to slovenske lepsie, ale co z toho.

alex666
2. aug 2018

@milka1978 Poviem ti moju skusenost - zijem v zahranici, lebo mam zahranicneho partnera, ale silno uvazujem, ze to tu zabalim.

Byvame v peknom meste, je tu vsetko po ruke, cistota poriadok, ohladuplni ludia, co ti hned zastavia na prechode, mile predavacky v obchode, takze to su vsetko pozitiva. Ale... Nikdy, nikdy sa tu nebudem citit doma, asi tu nikdy nezapadnem do ich komunity, mam tu znamych, ale ziadne dobre kamosky. A viem o vela cudzincoch, co tu ziju a citia sa takto.

Co sa tyka platu - je to asi ako na SK, zalezi od tvojej profesie, co vies robit a podla toho aj zarobis. Ceny nehnutelnosti su neskutocne, takze nejaka slava to nie je.

Takze zvaz si to, lebo nie vsade je to take ruzove. Mimochodom, poznam tu jedneho Francuza a on vravi, ze sa do Francuzska nikdy nechce vratit, najmä kvoli bezpecnosti, terorizmu, castym rasovym utokom ako aj podhodnotenemu zamestnaniu...

Na druhej strane, suhlasim s nazorom, co tu niekto napisal vyssie - na Slovensku totalne upadla moralka, mne sa tiez hnusia ti zbohatlici na BMW s ich pestrofarebnymi haciendami ako aj nevrazivi ludia, co vyhladavaju konflikt pri kazdej prilezitosti. Takze toto je nieco, co ma odradza...

sisaka
2. aug 2018

@ingelika78 starý asi na Slovensku - tam je diskriminácia na základe veku bežná, tu v Kanade ľudia v 40tke idu do školy, menia kariéru atd. ešte ich čaká 25 rokov prace, ak nemajú dobre dôchodkové pripoistenie, alebo sa im chce pracovať, nikoho nikdy nezaujímalo na pohovoroch koľko mám rokov, deti a podobne osobne otázky, ktoré sú na Slovensku úplne bežne, ľudia sú tak zmagoreni, že im to ani nepríde divne, keď sa ich na to potenciálni zamestnávateľ pýta

elzena2
2. aug 2018

@ingelika78 Ale Australia nie je Francuzsko. Urcite je inak nastavena spolocnost. Vo Francuzsku, kde studenti maju niekolkomesacne staze vo firmach este pocas VS, a matky sa vracaju po 3 mesiacoch do prace, sa urcite zamestnavatelia nepobiju o cudzinku, co nevie jazyk a bola niekolko rokov na materskej. To by musela byt expert.

minttu
2. aug 2018

@zemem Asi si nepochopila. Viaceri z nas, ktori ziju v zahranici sme sa vyjadrili, ze sme tam kvoli inym hodnotam nez su peniaze. Zarobit na seba dokazeme aj na Slovensku, ale nechceme tam zit, lebo je to jednoducho povedane v mnohych smeroch zaostala krajina a este dlho bude. Ak niekto zil vo viacerych zapadnych krajinach a nepacilo sa mu, ako hovoris ty, ze v Nemecku a Anglicku nie je ani skolstvo a zdravotnictvo az take skvele, tak je to skor o tvojich schopnostiach resp neschopnostiach prisposobit sa, naucit sa realie a know-hnow tej ktorej krajiny. Ja nezijem v zahranici v smrade a spine, ani nezijem ako robot. Mam velmi dobry work-life balance. Zijem v primestskej casti 150tis mesta, niekolko km od mora, obklopena lesmi, parkami, lesoparkami, ihriskami, lesmi. Je tu tak cisty vzduch, ze by sa mohol predavat v plechovkach. Presne to chcem pre svoje dieta. Nie zacmudene slovenske mesto preplnene bavorakmi, ako dokaz ze my Slovaci sa predsa mame dobre ked tu jazdi tolko drahych aut. Treba si vediet vybrat. A vraj skolstvo v Nemecku a Anglicku nie je bohvieco? To si naozaj myslela vazne?

ingelika78
2. aug 2018

@sisaka suhlasim s kazdym Tvojim slovom asi tak by som povedala. Dodnes si spominam ako na jednom z prvych interview po VŠ este na SK sa ma okrem ineho pytali kedy planujem rodinu (!) Tento ageizmus je tiez jedna z veci ktora mi na SK vadi - tu to nejako nepocitujem.

minttu
2. aug 2018

@alex666 Podla mna ide len o to, ci v tej krajine naozaj chces byt alebo nie. Ak v hlbke duse nechces, tak nie je o com. Ak chces, integrovat sa da, len treba vediet ako. Mam kopec tipov.

ingelika78
2. aug 2018

@elzena2 tak to áno, este raz som to prebehla a teraz vidim ze pani pisala ze po francuzsky vie len trochu. Ja som mala o dost inu situaciu co sa jazyka, pracovnych skusenosti tyka, to ano ja som len narazala cisto na ten vek ktory bol spominany.

zarijo
2. aug 2018

@ingelika78 ja som tiez 1978, mala si stastie, netvrdim ze si nenajde robotu, ale treba sa pravde pozriet do oci

nikuskakri
2. aug 2018

@milka1978 ahoj, my sme sa dvakrát sťahovali s deťmi do Británie za manželom. Pracovali sme tam ešte sami, kým sme nemali deti. S rodinou je to už iné, problém umiestniť deti do škôl a škôlok, boli plné alebo veľmi drahé. Ak nemá kto pomôcť, je ťažko si nájsť plný úväzok, lebo deti nemôžeš nechať samé. Kedysi to bolo o inom, pracovný trh bol keď sme tam boli naposledy dosť preplnený. Avšak prácu vždy nájdeš, to však sotva stačí na prežitie. Mám kamarátku, ktorá je vydatá vo Francúzsku za veľvyslanca. Bola dlhé roky bez práce, kým sa jej podarilo niečo nájsť. Pracuje síce len ako asistentka učiteľa, ale je rada, že niečo má a pritom má kvalifikácie a dorábala si tam ďalšie vzdelanie. Ja by som do zahraničia už nešla, teraz sa situácia zhoršila už všade. My sme sa presunuli teraz z východu na západ Sk. Práce je tu viac, ale platy rovnako mizerné, nie sme v Blave. Ale remeselník sa tu v dnešnej dobe dobre uživí. Zohnať niekoho na prerábku alebo výstavbu je priam umenie. Rezervovani sú na rok dopredu, vlastná skúsenosť.

minttu
2. aug 2018

@zarijo Ja kazdopadne podporujem rozhodnutie odist do zahranicia. Ale zvolit konkretne Francuzsko s ocakavanim zlepsenia financnej situacie a lepsieho zivota pre deti a hlavne v stave v akom sa Fr dnes nachadza, pre rodinu bez skusenosti, s nizsou jazykovou vybavenostou povazujem sa cudny, priam az naivny vyber.

ingelika78
2. aug 2018

@zarijo nemyslím, ze to bolo len stastie. Ja jednoducho nemam pocit ani ja sama ani v mojom okoli, ze by som bola “stara” - alebo ze by mi to dal ktokolvek akolkolvek pocitit. Ci uz v pracovnom súvise alebo inak. Ale tak to je moj nazor (a snad nie len moj) , nie nejaka univerzalna pravda. Proste mám pocit ze ludia na SK sa akosi skor citia stari (na zmenu prace, krajiny, kariery, casto aj rodicovstvo). Ako napr. Pisala aj @sisaka (Kanada), s cim sa plne stotoznujem, ze ludia v takom veku napr bezne menia karieru, atd. Ale tak uz asi odbocujem..

minttu
2. aug 2018

@ingelika78 Ja suhlasim. Na Slovensku sa raz ktosi do mna obul, ze to si ako predstavujem "studovat si" len tak po tridsiatke. Vo Svedsku kde zijem si nikto nedovoli riesit nieci vek. Povazuje sa to za donebavolajucu neomalenost. Ani vyssi vek nie je prekazkou, ale ani mladi ludia nebyvaju obvineni z nedostatku skusenosti. Berie sa to tak, ze kazdy vek ma svoje vyhody. Menit tu karieru hoci aj v patdesiatke alebo aj neskor je uplne bezne. Mam 41-rocnu dobru kamaratku, ktora ma ani nie rocne dieta a studuje medicinu. Ma PhD z biochemie a pracovala vo vyskume, ale chce presedlat na inu karieru. Poznam aj 43-rocnu zenu s kt vystudovala pravo a momentalne konci studium zdr sestra. Alebo lodneho kapitana ci jak sa to vola, ktoreho prepustili z prace a rekvalifikuje sa v zrelom veku. Ved ti ludia budu pracovat este minimalne 20, alebo aj 25 rokov, takze preco nie. Ako je to ale vo Fr, to neviem. Zda sa mi ale, ze v pripade autorky diskusie to @zarijo myslel tak, ze pre nu v jej veku bude tazke zacat uplne od nuly v cudzej krajine bez skusenosti. Lebo ono trva nejaky ten rok dat si zivot v zahranici dokopy...

alex666
2. aug 2018

@najinka Och, presne tak. Nechapem ludi, co sa stazuju na 30-rocne hypoteky, lebo v zahranici je to presne rovnako. A v zavislosti od lokality to moze byt este horsie, v niektorych krajinach/mestach si ani len tu hypoteku nemozete dovolit.

Chapem autorkinu frustraciu, ale na ich mieste by som sa upriamila na zapadne Slovensko (nemusit to by prave BA). A v stavebnictve sa v sucasnosti na zarobit aj doma.

elzena2
2. aug 2018

@ingelika78 hlavne pani ma na profile uvedene, ze ma 30 rokov, takze je to bezpredmetna odbocka, i ked zaujimava 🙂

minttu
2. aug 2018

@alex666 Alebo kludne aj CR podla mna.

cookie29
2. aug 2018

@milka1978 nechcem Ta sklamat, ale americky sen uz davno nefunguje... zijem v zahranici. A dost ma vytaca ten nazor, ze sa ludia "topia v peniazoch" ci uz povedany priamo, alebo skryty... V zivote si treba stanovit priority a vediet co chces. Ano, su odvetvia, kde mozes celkom slusne zarobit, ale casto je to malo zlucitelne s rodinnym zivotom (netvrdim, ze sa neda). Ja som odisla zo spickoveho postu, pretoze som pracovala od nevidim do nevidim a uvedomila som si, ze tak zit nechcem. A samozrejme plat siel dole. Takisto v zahranici zijeme od vyplaty k vyplate. Takisto pocitame peniazky. Takisto sa bojime, ze sa nieco pokazi. Ano plat je vyssi, ale aj naklady su vyssie. Mam male dieta, materska 12 tyzdnov. Akoze doma mozes zostat, ale dostanes par drobnych. A ked som v praci, od 8-18h tak platim dietatu jasle, na ktore padne pomaly polovicka mojho platu... tam, kde je zamestnanie, je zaujem a byvanie stoji draho a tam, kde stoji menej, zvycajne nie je zamestnanie... odist do zahranicia, znamena tiez zostat sam, pretoze nie si "doma". Pretoze nemas na porudzi kamaratku, sestru, mamu, babku... pokial neovladas jazyk a kulturu, nie vzdy je jednoduche zaclenit sa... pretoze ludia okolo Teba nemaju rovnaky zmysel pre humor. Ano, su tu moznosti (aj ked nie vzdy), ale za vsetko sa niecim plati. Napriklad casom, rodinou... neodhovaram Ta, len je dobre si byt vedomy vsetkeho, aj toho negativneho, prv nez sa rozhodnes

elzena2
2. aug 2018

@ingelika78 Ja si nemyslim, ze na Slovensku sa ludia citia byt prilis skoro stari. Len ziju tak, ako si mozu dovolit.
Ide o to, ako je nastaveny system, podla toho sa nastavia a ziju aj ludia. Aj Slovaci by mali urcite tuzbu sa vzdelavat a rekvalifikovat, ale ked na to nie su podmienky, tak sa proste neda.

@minttu A ked vidia niekoho, komu sa to nejako podarilo, tak jasne, ze nechapu a maju nevhodne poznamky, lebo take nieco ani nepovazovali za mozne.
V Belgicku, ked si napr. uctovnicka robi po robote 2x tyzdenne cukrarsky kurz, tak jej da zamestnavatel navyse dni dovolenky. A to je studium po pracovnej dobe a mimo oboru. V Rakusku moze ist zamestnanec na rok studovat (napr. technik sa ide ucit do Kanady francuzstinu, lebo to bude potrebovat v kontakte so zahranicnymi zakaznikmi) a bude dostavat sumu, ktora sa rovna vyske podpory v nezamestnanosti. Samozrejme, su tam podmienky (typ pracovneho pomeru, dlzka zamestnania, typ kurzu). Ale nie je sa co divit, ze v zahranici sa ludia rekvalifikuju a na Slovensku cusia v blbej robote a po veceroch sa stazuju. Su radi, ze nieco maju, nie vsetci mozu vyskakovat.

ingelika78
2. aug 2018

@elzena2 jaj tak to som si nevsimla 🙂 veru zaujimavo sa strhla debata - ale ked vidi clovek v nicku 1978 tak to cloveka hned napadne ze vek a vidis ho 🙂 .

ingelika78
2. aug 2018

@minttu to je fakt. Aj ja mam z okolia podobne priklady, ludi v podobnom veku ako si spominala studujucich, dochodcovia cestujuci po svete, atd. Ale to je celkovo ine nastavenie, mentalita , podmienky...asi je pravda ze som neuviedla celkom vhodny priklad (seba) ked som vskutku nemusela zacinat od nuly - co beriem je tazke (a nielen v zahranici) ako to zrejme myslel @zarijo. Asi som uz na ten vek precitlivena 😢 Inak to Svedsko Ti v dobrom zavidim, celkovo Skandinaviu milujem. Len to pocasie by som nedala ja som strasny teplomil 🙂 aj preto mi to tu vyhovuje.

minttu
2. aug 2018

@ingelika78 Ale pravaze tu teraz mame strasne teplo! Pocasie sa zblazilo. Chodila som s malym na plaz clapkat sa do mora uz v maji. Teraz su tu plaze kazdodenne preplnene. Pocasie by nebol problem. Skor mi v prvych rokoch chybala spontannost u ludi, zdali sa mi nudni, fnukala som za kamosmi doma, za tym, ako by sme si doma na Slovensku na kupalisku dali kofolu a langos atd. Klasika. Ale uz sa to zmenilo. Odkedy sa viem na urovni dohovorit a uorimne sa zaujimam o tunajsie dianie, vzdy si mam s domacimi vela co povedat. Coraz viac ocenujem zivot aky tu mam. Odkedy sa mi tu narodil syn, citim sa tu doma viac nez na Slovensku. Maly teraz bude mat 18 mesiacov, konci mi materska, idem na skrateny uvazok do prace a on ide do skolky. Cas na materskej zhrniem ako uplne super. Zoznamila som sa s mnohymi rodicmi a s niektorymi z nich skamaratila. Zaciatkom leta som bola u mamy na SK vyse mesiaca a prichytila som sa, ze mi chyba Svedsko a tunajsi kamarati a znami. Bola som frustrovana, ze sa s kocikom a psikom nemam kam ist po meste prejst.. Stale rozmyslat ako kde zleziem z chodnika aby som sa dostala tam kam potrebujem. Nic bezbarierove. Spoza plotov v zbohatlickej stvrti na nas brechali besne, nevyvencene, znudene psy. Chodniky rozbite a jedno jedine preplnene detske ihrisko v celom meste. Isli sme s malym na kupalisko. Na oplotenom krasnom, upravenom kupalisku grcal do pokosenej travy chlap, akoby sa nechumelilo. Isla som to nahlasit sluzbukonajucim a vsetci sa tvarili akoby o nic neslo. Ja nechapem, ze taketo opilecke vyprazdnovanie sa je na Slovensku uplne tolerovane. Kazdym dnom sa mi to tam protivilo viac.

zemem
2. aug 2018

Mne sa jednoducho nepáči, keď niekto doslova kyda na svoju krajinu, chápem že to tam nieje ideálne, ale kde je?!? Ja som uz na zaciatku pisala, ze nieje to az take ruzove ani v zahranici,a zvlášť, uz ked su deti...musime obidvaja pracovat a platit ucty, ktore su vysoke... pravda je, ze sme mali stastie na byvanie, 7rokov na juhu Anglicka, blizko pristavu, v Nemecku sme 5. rok a tiez krasne mestecko, obklopení vinicami, vsetko poruke, syn peso do skoly chodi. A kedze mam konkretnu skúsenosť s tou školou-syn robi externe aj na SR, mozem to učivo porovnať. Tu napr.domace ulohy nedostavaju, pride mi to az moc easy, viac sa hraju ako ucia a pritom vidim na tom dieťati, ze chce nasávať informacie, naozaj nemám chuť vypisovať, je tu veľa výhod aj nevýhod, preto by som zahraničie nevyvysovala a zase Slovensko nekritizovala. Mamičky, co su tu dlhsie, 20a+rokov, maju starsie deti, tiez sa vyjadruju ze niesu so vsetkym stotoznene, zakladna skola je po 4ročník, potom sa to rozdeluje a začne to byť náročnejšie.
A dobre vieme, že koľko vyštudovaných zdravotníkov, kvalifikovaných zváračov, elektrikárov ...odchádza do zahraničia....predsa len, to školstvo nebude až také zlé. Smutné je len, že tích ľudí nevieme oceniť.
My sme tu spokojní, aj s prácou...boli sme aj v UK😉 Sme spolu a to bola priorita!
Jedna z veci co mi bude naozaj chýbať sú kamaráti,ale verím že sa budeme navštevovať, tak ako s kamošmi z UK.
Pochopila som ze nieje všetko o peniazoch 😉 my sme tu zabezpečení a aj tak odchadzame, laska k domovine je silná, rodičia a súrodenci chybaju, predsa len, nebudeme tu večne.
A snáď, ak sa obklopime správnymi ludmi, budeme stále spolu a hlavne, také klišé- budeme zdraví, tak hm....je jedno kde sme.
Nemám rada tie reči, že v zahranici je lepší život, ze je tu lepšia budúcnosť pre deti...eee, nemyslím si. Rodina je základ a spokojnosť, dieťa bude šťastné, tam kde sú rodičia spokojní.
Chceš odísť, odíd, vyskusaj, porovnaj, skúsenosť je dôležitá. Človek potom ľutuje, ze neskusil keď mal možnosť. Nikde nieje napísané, či sa aj my raz nebudeme znovu sťahovať 😆

minttu
2. aug 2018

@zemem My na Slovensko nekydame, jednoducho opisujeme realitu na prikladoch. V tejto diskusii sme sa snad vsetcu zhodli na tom, ze len kvoli financiam sa rodine emigrovat neoplati. Niektori z nas, ktori sme v nasich "novych" krajinach spokojni a stastni, sme sa snazili opisat nase dovody preco sme tu. A to bez kritiky Slovenska nejde.

Ja si myslim, ze kazdy emigrant odchadza dufajuc v kutiku duse, ze sa mu bude v novej krajine darit tak, ze sa uz nikdy nebude chciet vratit. Ze sa uplatni, a to nielen pracovne (lebo zamestnat sa v zahr je jeden z tych mensich problemov) ale hlavne socialne. Ze sa integruje, ze zapadne. Ale mnohym sa to nepodari. A nie je to podla mna o stasti, ale skor o sikovnosti resp nesikovnosti. Taktiez o snahe sa integrovat, alebo jej nedostatku. Potom sa dotycni vracaju domov so stiahnutym chvostom s klasickymi klišé ako "doma je doma", "rodinu nic nenahradi", "rodina je rodina". Ano, suhlasim, ze rodinu nic nenahradi. Rodina, to su dvaja partneri a ich deti. Tj nuklearna rodina. Moj muz a moj syn. Ostatni su pribuzni, ktori maju tiez svoj zivot. Ktosi tu spominate dospelych surodencov, rodicov a pod. Ja surodencov sice nemam, ale moj muz ma dvoch bratov. Jeden zije od dosiahnutia plnoletosti v USA, kam odisiel studovat, druhy v rodnom meste doma vo Svedsku, moj muz zase zil vela rokov v tom spominanom Francuzsku (kvoli kt sa zacala tato debata) kde som ho spoznala. Traja bratia v 3 roznych krajinach na 2 roznych kontinentoch. Nikomu to v civilizovanej spolocnosti nepride cudne. Ludia cestuju, pracuju, studuju v zahranici, stahuju sa, emigruju, nachadzaju partnerov z cudziny. Kazdy ma svoj zivot, so svojou vlastnou nuklearnou rodinou. Byt v kontakte a navstevovat sa nebolo nikdy jednoduchsie nez dnes. Mali by zit podla vas na jednej kope v tlupe ako v dobe bronzovej? Neviem si predstavit, ze by sme sa stahovali do ineho kraja, lebo tam je svagor a svagrina, budeme si moct navzajom pomahat. Ved to je chore. Takto sa ozaj rozmysla len v rozvojovych krajinach.

Taktiez by som sa chcela vyjadrit k otrepanym frazam tych, ktori nikdy nikde neboli, pripadne neuspesnych emigrantov typu "nikdy tam nebudes doma", "vzdy na teba budu pozerat zvrchu", "nikdy nepochopis ich humor". Nuz predstavte si, ze nie vsetci sme mizerni gastarbeiteri muklujuci den-noc, ktori su osameli a nemaju v zahranici kamosov. Mnohi z nas sme tu doma a sne stastni. Nasim vlastnym pricinenim.

sisaka
2. aug 2018

@minttu hovoríš mi z duše.

@zemem ty nemáš rada reči, že v zahraničí je lepší život? No bohužiaľ, ľudia take reči majú, lebo aj keď je to pre teba neuveriteľne, ten život tam naozaj lepší majú. Tu sme sa hneď viaceré našli, čo ten život lepší majú. Ja patrím k ním a mam ho lepší na všetkých možných úrovniach, ktoré ma len napadnú, nielen čo sa týka financií. Na Slovensko ma to neťahá, rada idem na návštevu, ale po 2 týždňoch sa ešte radšej vraciam domov. Neviem si predstaviť sa vrátiť a žiť tam a už vonkoncom nie s detmi. Moje deti sú šťastne a spokojne tu v Kanade, toto je ich domovina, tu vyrastali, do tejto kultúry patria a vôbec netúžia ísť žiť na Slovensko. Tebe sa páči slovenské školstvo, ja som zase nesmierne šťastná, že moje deti ho nikdy nezažijú. Som rada, že už nikdy nebudem mat tu “česť” so slovenským zdravotníctvom či slovenským zamestnávateľom a dúfam, že minimálnu so slovenskými úradmi. Rodičov a svokru mám síce na Slovensku, ale brat aj švagor žijú v zahraničí, moje decká majú bratranca/sesternicu tým pádom tiež v zahraničí, každý si žije svoj život tam, kde sa rozhodol a tam kde je mu dobre. A vzdialená rodina? Úplne stačí, keď sa vidíme raz za pár rokov, niektorých som nevidela aj vyše 20 rokov a to som v Kanade 15 takze šanca, žeby sme sa vídavali, keby som na Slovensku žila je blízka 0.
Tebe sa nepáči, nezapadli ste, nevyhovuje ti to, ja to beriem, každý sme iný, ale pokus sa aj ty pripustiť, že existuju ľudia, ktorým je v zahraničí lepšie ako na Slovensku a na Slovensko sa vrátiť nechcu.