Odmietli ste pracovný pomer, keď vám ponúkli časť výplaty "na ruku"?
Nedávno mi jeden majiteľ firmy narovinu povedal ako vypláca svojich zamestnancov, minimálka na papieri a zvyšok bokom.
Chce firmu rozširovať a bavili sme sa o tom že človek s mojimi skúsenosťami by sa mu hodil.
Ja ale takúto čiernotu neuznávam, aj keď zrejme budem jediná v živote čo mu to povie, ak by prišlo na prijímací pohovor.
Nedávno mi to bolo ponúknuté dokonca právničkou, spolumajiteľkou firmy pri pohovore. Že na ruku bokom kým mám rodičovský.
Odmietli ste niekedy prácu na zaklade tohto?
Zmenil zamestnávateľ u vás spôsob odmeňovania?
Ďakujem za relevantné odpovede k téme.
Ahoj,
Keď by si chcela hypotéku, peniaze na ruku neplatia a nemusia ti ju schváliť.
Keď by si išla na PNku, opäť peniaze sú vypočítané len z príjmu. To isté platí keby si išla na úrad práce a brala sociálku. Žila by si z minimum.
Neviem či plánuješ deti, podľa toho je tiež materská vypočítaná.
My sme toto vždy s manželom riešili keď si hľadal prácu , veľa ich chcelo čiastočne na ruku platiť. Nikdy takú prácu nezobral.
Skús si to premyslieť.
Určite nie.
@anjelicek26 to je mne jasne. Len som zvedava ci to niekto uz realne odmietol a odisiel z pohovoru alebo povedal ze takto teda nie.
Odmietla, 4x, naposledy majiteľka navrhla zmluvu na 4hod a zbytok na ruku.
@sante81 dakujem za odpoved. A ani raz nebili ochotni ti dat vsetko na papieri?
*neboli, nie nebili 😃
Nemala som nikdy takú ponuku, ale odmietla by som ju. Všetko sa berie len z odvodov. Čiže zbohom hypotéka, poriadna PN, či materská
Jednoducho je to znakom firmy, co setri kazdy cent a hlada len sposoby ako odrbat. Tieto praktiky sa mali skoncit v roku 1997, bohuzial pretrvavaju dodnes.
Zobrala ale iba ked by som naozaj musela. Do casu kym by som si nenasla nieco normalne. A velmi by som sa snazila aby to bolo co najskor. Lebo robit dlhodobo len za minimalku je blbost. kvoli dochodku, hypoteke, pnke... vsetko sa pocita z odvodov
Odmietla by som, kvôli budúcej možnej pn, dôchodku atď... A aj kvôli tomu ze raz dvakrát vyplatí dohodnuté, tretí krát nemusí alebo nie toľko koľko ste sa dohodli a pravdy sa nedovolas...pretoze n'a zmluve to mat nebudes
Ja som si intenzívne hľadala prácu, títo malí podnikatelia u nás meste takto fungujú skoro všetci. Povedala som priamo , že takýto druh pracovného pomeru nehľadám.
tiez by som do toho nesla a uz vobec nie v tejto dobe, nie je to nicim podlozene, len by mohli vznikat problemy.
Je to neskutočné, čo sa deje, inšpektorát práce 👉
Odmietla som a odišla z pohovoru.
@brembo tak to je velmi smutne...
@kormino 👍
Asi by som odmietla. Nemáš proste žiadnu istotu, že tie peniaze bokom proste nedostaneš len raz alebo , že ich vôbec niekedy dostaneš. Radšej by som si našla niečo, čo bude po takýchto stránkach v poriadku
Odmietla som a ešte som sa im vyslovene vysmiala do ksichtu, nakoľko bol pohovor priamo s majiteľom.
Som s tým úplne ok lebo verím že mu to do ksichtu nikdy nik nešplechol a pánko si ešte myslí aký je supriš.
Ano, stalo sa mi to, odmietla som. Kto ti toto ponúka nie je seriózny zamestnávateľ
A presne takí zamestnávatelia aj počas korony ako prví natrčali paprče aby dostali príspevky od štátu. A potom vyplakávajú že štát platí málo.
Stalo sa mi to a neodmoetlla som to lebo som nemala inú možnosť a bola som rada že som si našla prácu a že budem mať z čoho zaplatiť nájom a robila som takto niekoľko rokov lebo to bola veľmi dobrá práca aj dobre platená
Ano raz som odmietla, pretoze prvy raz som inde toto prijala a bolo tazke ich aj realne dostat tie peniaze na ruku. Hlavne ja nemam ofiko nic v rukach, ked mi to niekto prestane vyplacat. Cize dalsi raz som to odmietla. A tiez je to problem skrz matersku a dochodok, to nie je sranda, ked Ti chyba ofiko tych 400 eur napriklad.
Este moja skusenost bola taka, ze ked som mala posledny mesiac odrobeny, tak mi ta sefka volala, ze to na ruku mi uz nema z coho vyplatit a ze som vlastne bola aj tak v ten mesiac na dovolenke, cize ona to tym duplom platit nebude. Tam bol ten problem, ze to zacalo byt posledne tri mesiace podozrive a ludi zacala vymienat a tym dalsim davala na ruku este o 200 eur menej. Ja som odtial odisla s tym, ze som bola rada, ze iba ten posledny mesiac mi chybal.
Samozrejme. Po prve, aj keď budeš PN bude ti dávať bokom? Ked budeš MD bude ti doplácať? Po prípadnej vypovedi? Bude ti doplácať podporu?
Za ďalšie, ako pri hypo pripadne?
A nakoniec, videli sme teraz presne pri korone, všetci čo boli na čierno vyplacani vyplakavali lebo dostali na nich len to, co mali oficialne zaplatené
Pre mne je toto pod úroveň, signál ze zamestnávateľ si ma neváži. Ty mu predsa vytváras hodnotu-zisk.. a on chce na tebe šetriť??,
Zalezi od okolnosti, od situácie a veku. Ak chceš brat hypo alebo planujes ist na materskú , alebo nie si najmladšia tak určite nie. Ale keďže si na rodičovskej tak ja osobne by som na tuto dobu s takým vyplácaním súhlasila, po ukončení rodičovskej na riadnu zmluvu.

Urcite by som nesuhlasila na ziadnych peniazoch bokom. Chapem, ze je to pre zamestnavatela vyhodnejsie, ale pre teba? Ty s toho nemas vyhody ziadne a velmi sa ti ludia potom spamataju, ked im dojde vypocitany dochodok alebo budes ziadat o hypoteku niekde:(