icon

Odsudzovanie za prácu - skúsenosti

11. máj 2021

Ahojte, zaujímajú ma vaše skúsenosti. Zažili ste už niekedy odsudzovanie za vašu prácu? Konkrétne myslím tak , že ste "len" upratovačka, "len" predavačka a podobne? Viem, že aj to je práca, nie každý môže sedieť v kancelárii za počítačom. Ja nikoho neodsudzujem, len si hľadám prácu a zaujíma ma, či ľudia moc posudzujú podľa práce.

kkovacovak
11. máj 2021

@mimca77 presne tak. Tiež stále počúvam ,,kancelárska krysa,, sedím len za počítačom a nič nerobím. Dopriala by som to niektorým ľuďom tie stresy. Niekedy vie byť mentálna práca omnoho náročnejšia a človek sa cíti vyčerpanejší ako po 12h v nejakek fabrike. (viem to porovnať brigádovala som ako robotníčka popri škole). Je to asi jedno na akej pozícii kto pracuje. Takáto ,,šikana,, povolaní bude vždy a všade.

mandarinka555
11. máj 2021

@ofzuza To teda vyznelo....prečo by mala byť predavačka podľa teba "jednoduchšia" ?

gbgb
11. máj 2021

Áno. Je to také slovenské.

katulkagajdos
11. máj 2021

Podľa mna je to úbohosť- ja osobne si myslím, že kto má narážky tohto typu je len sám frustrovaný zo svojho života - a potrebuje sa odventilovať na ľuďoch okolo. A k tomu upratovaniu- manželovi na stavbe upratujú dvaja mladi chalani- založili si upratovaciu firmu- stále prídu s nejakou vychytávkou - minule tam skúšali nejaký na diaľku ovládaný čistič okien 😂 niekedy im normálne závidím, že majú do roboty takú vášeň- podľa mna je väčšia tragédia ak ideš do roboty len preto, že musíš, ale absolútne ta to nebaví a len tam prežívaš ☹

ofzuza
11. máj 2021

@mandarinka555 no vo vacsine pripadoch to tak je. A to nemyslim v zlom. Mozog, ktory je "narocny", potrebuje "potravu". A to predavanie zvacsa neposkytuje a ludia, co ten mozog musia nakrmit, idu robit nieco, kde ten mozog tu potravu dostane.

dkethe
11. máj 2021

Urcite povolanie hovori aj o tom, aky clovek je. Zoberme si upratovacku. Vzdy sa k nej budem na pracovisku chovat slusne a uctivo. Ale - nikdy s nou nepojdem na kavu. O com by sme sa rozpravali, co by ma k tomu viedlo? Medzi upratovackou a pravnickou nie je rozdiel v plate a cene obkladaciek v kupelni. Ale v rozhladenosti, cielavedomosti, zaujmoch, konverzacnych moznostiach...

A kto povie ze som svina povrchna, sam je pokrytcom 😉 a nech sa pozrie s kym chodi na kavu. Sme priemerom 5tich ludi s ktorymi sa stykame, sa myslim hovori

kkovacovak
11. máj 2021

@dkethe áno to je pravda že si hľadáme priateľov vo svojej sociálnej vrstve pretože by sme si nemali možno čo povedať. To ale neznamená že by sme sa mali chovať povrchne alebo bez rešpektu. Tiež nemám kamarátky medzi upratovačkami alebo predavačkami ale prehodiť pár slov, usmiať sa a vážiť si ich prácu je to najmenej.

katulkagajdos
11. máj 2021

@dkethe príspevok ale nebol o tom, s kým ideš na kávu, ale o tom, či je v poriadku pozerať na niekoho cez prsty, preto akú prácu vykonáva. A áno asi ani tá upratovačka by nebola nadšená, keby išla na kávu s tebou 😉

dkethe
11. máj 2021

@katulkagajdos popravde nie je jasne z prispevku, kto by mal odsudzovat. Ci ti pre ktorych upratovacka upratuje, ci kamaratky zo strednej, ci aktualni priatelia, manzel, rodicia, svagrina... Odsudzovat mozu prave ti blizki. Naco by to robil napr ten co plati nakup predavacke - tam ani na odsudzovanie nie je cas.

hanka1505
11. máj 2021

@3katka15 presne tak!!!! A autorke, bola som teda veduca predajne a zakaznicky niektore sa tvárili otrasne aj sa tak chovali, na nich som vzdy mala svoj meter a naucila som to aj kolegyne ze ked nieco robis dobre hambit sa nemusis ani ked si upratovacka......pre man su to hlupi ludia,ktr sa tak chovaju a odsuzuju druhych za pracu. ja som vzdy rada ked slusne pozdravim v obchode, pani co nam upratuje vchod takisto aj smetiara co rano stretnem vonku.... každu pracu si treba vazit a netvrarit sa jak majster sveta co mam pocit dnes sa tak tvari kazdy druhy

katkamatka7
11. máj 2021

Poznám pani, ktorá mala svoju firmu zamerania spracovanie a predaj syrov. Žiaľ, zadĺžila sa, okolnosti ju priviedli ku upratovaniu školy. Ďalšia moja známa s VŠ upratovala v labáku. V práci sa našla, založila si svoju firmu na upratovanie, zamestnáva ženy, ktoré si privyrábajú popri inom zamestnaní. Poznám riaditeľa firmy, ktorý sa rovnako rozpráva s účtovníčkami, s inžiniermi, s upratovačkami, firemné teambuldingy sú pre všetkých jeho zamestnancov. Do tej firmy je radosť prísť, vládne priateľská atmosféra.

katulkagajdos
11. máj 2021

@dkethe áno nie je to jasne, ale úprimne brigádovala som ako čašníčka a to by Ti rozum zastal, čo si niektorí ľudia dovolia.

dkethe
11. máj 2021

@katulkagajdos aj ja 🤪 a bolo to mega super zabavne obdobie, nemozem sa stazovat

judar
11. máj 2021

Ono na upratovacke ani predavacke nic zle nieje...skor ich niekedy lutujem, nie z dovodu ze to robia ale z dovodu kolko roboty im dokazu "humanoidne prasce" narobit....napr na verejnych zachodoch vsade voda, papier po zemy, dokonca rozbite klucky ci vylomene dvere, v obchodoch s oblecenim pohadzane poprevracane handry hala bala po kabinkach, ked su zlavy tak bordel vsade....ano robia si svoju pracu za ktoru su platene ale este ktomu aj za mentalnu zaostalost inych...ja zas ked som v minulosti pracovala s ludmi no po 8 hodinach som padala na papulu doma do postele hned po prichode domov lebo ludia su rozny potesia aj rozhodia a na psychiku to je viac nez dost, z toho znechutenia som investovala do kurzov a vysvihla sa uplne inde kde si mozem dovolit poslat do certa nevychovancov a drzunov

janush
11. máj 2021

Ten, kto si neceni prácu ostatných, nezaslúži si zarábať dobre. Každá práca je dôležitá, má zmysel a musí ju niekto robiť. Tiež mám VŠ, mala som dobrú pracovnú pozíciu no nikdy som nepohrdala menej kvalifikovanou prácou. Častokrát býva lepšia ohodnotená ako ta "iná"...

123andy123
11. máj 2021

Veď čistota pol života, práca upratovačky je veľmi dôležitá. Nie každý vie upratovať dôkladne. A keď je milá predavačka tak niekedy lepšie ako psychológ, hneď zlepší deň. Netreba sa preceňovať, nikto nie je podclovek ani nadclovek. Žijeme v jednej spoločnosti potrebujeme sa navzájom. Hanba je keď niekto zdravý nepracuje lebo sa mu nechce.

domka555
11. máj 2021

Ja mám zas opačnú skúsenosť. Vyštudovala som veterinu, ale nerobím so zvieratami. Teraz sa rozvádzam s manželom a aj on aj jeho rodina mi vykrikujú že som nič nedokázala a že mám vraj IQ hojdacieho koníka a podobne. Ale v ich rodine sa vždy posmešne vyjadrovali o vyštudovaných ľuďoch. Čo ja teda nechápem, ja osobne som nikdy podľa vzdelania ľudí neposudzovala. Ja mám úctu ku každému povolaniu.

sonkaxxx
11. máj 2021

@snazilka_bio_mamka ja som tiez na md ale pred md som robila na mprv sr ako hlavny statny radca v oblastni potravinoveho prava a to som pocuvala ze som musela pod stol zliest ked mam taky flek alebo si platena z nasich dani (co je pravda ale s takym pohrdavym tonom) Nic nerobis beries plat a take.... pricom ked som zacinala mala som plat v cistom 560€ v BA.

autor
11. máj 2021

Chcela som si vypočuť vaše názory a moc sa k tomu nevyjadriť , keďže sú to vaše názory o ktorých som prosila a rešpektujem ich či už súhlasím alebo nie. No k veci o kávičke sa vyjadriť musím. Rešpektujem samozrejme ale podľa mňa keď už ideš s kamarátkou na kávu tak nehovoríte len o práci, taká upratovačka tiež môže mať rodinu, môže ti poradiť ohľadne deti, manžela, čohokoľvek a podľa mňa je silný argument to, že by sme nemali spoločnú reč. Predsa s kamarátkami nehovoríme len a len o práci.

jana_eyre_2
11. máj 2021

@dkethe ja chodím na kávu s dvoma lekarkami a dvoma účtovníčkami.. kedysi som bola predavačka, nemám vysokú skolu a kamarátky som vždy mala vzdelané, dokonca aj partnerov.. nikdy nemal nikto problém sa somnou kamarátiť a dokázať hovoriť.. nebudem tvrdiť že si sviňa, nemám na to dôvod, ale tvoje tvrdenie povrchné je.. a či som pokrytec si vklude môžeš myslieť, nemám s tým problem..

ale ak mám byť úprimná, je mi trocha smutno z tohoto skatulkovania..

adkoalauri
11. máj 2021

Nikdy som nemala taký pocit,že by ma niekto odsudzoval a ani ja nikoho za svoju prácu neohovorím..pracujem ako učiteľka a v manželovej firme upratujem.Tam dokonca sekretárka neverila vlastným očiam keď som nabehla a začala umývať okná,neskôr som prefocovala, skenovala a pomáhala jej, potom som zastupovala za pásom ich kolegyňu. Peniaze nikomu z neba nepadajú a ak viem,časovo stíham,rada pomôžem..a keď mi aj zaplatia,to je k tomu ešte bonus..Obaja sme VŠ vzdelaní,syn vyhlásil,že on chce byť cukrárom.Ak ho táto vášeň neprejde,tak ho v tom podporíme..nech má raz prácu,ktorá ho baví a prajem si,aby sa mu podarilo chodiť s úsmevom na tvári tak,ako nám.

monka105
11. máj 2021

Pozri, ja som vyštudovala právo, dá sa povedať, že mám skutočne prominentnú prácu, kde nezamestnajú hocikoho. Ľudia sa idú zo mňa s prepáčením do*rať, keď to niekomu poviem a najradšej by sa mi hneď vopchali aj do hrubého čreva, keby mohli, lebo sú takí sprostí, že si myslia, že keď so mnou budú kamaráti, hocikedy im v tomto smere pomôžem ZADARMO (hahahaha). A ja pri tom často snívam o tom, že sa presťahujem do Brightonu a budem robiť čašníčku v kaviarni 🙈😂🤷🏻‍♀️ Žiadna práca nie je podradná. Sú iba primitívni povýšeneckí ľudia, ktorí si druhých nevážia.

suge
11. máj 2021

Zažila som a preto sa to cielene snažím nerobiť. Aká "len upratovačka" alebo "len predavačka"? Každá poctivá práca robená dobre sa počíta a spoločne to dáme dokopy.💪

scila
11. máj 2021

U mňa mala moja rodina (a v podstate stále má) pocit, že mám robiť niečo iné, a že ma je na moju prácu škoda, pretože robím manuálne. A že by som mala podnikať, robiť v kancelárii a pod.
Počúvam to roky. Pričom moja práca ma baví, v kancli by som nevydržala a na podnikanie nemám povahu. Takže sa na mňa pozerajú, akoby som bola totálne neschopná, lebo robím "len" to čo robím. Ale držím sa hesla: "Nikdy sa ti nepodarí žiť tak, aby sa to páčilo každému. Preto ži tak, aby sa to páčilo tebe." a už ich nepočúvam. Ale volakedy mi z nich tiekli nervy poriadne.

nevenka
11. máj 2021

@domka555 ano, poznam...mam vystudovany technicky smer, ked ma chcel otec nastvat alebo proste bol na mna za volaco nasrdeny, tak ze "no, pani inzinierka nevie?"...a ked som vedela a nieco mu radila, tak "zase premudrela, tito teoretici...".. Teraz som doma na materskej, no narobim sa este dost v zivote. Uvidim, co to bude. Na nic sa neupinam.

jankapepe
11. máj 2021

🙂 ľudia sú hlúpi. Áno posudzujú. Najlepšie keď ti to povie niekto vyššie to už bolo písané, kto síce má ,, lepšiu prácu,, ale reálne zarába menej, trávi v práci viac času, má vyššiu zodpovednosť,stres .....

ofzuza
11. máj 2021

@jankapepe nejde o peniaze, ale ako lahko je clovek nahraditelny. Napr, ja mozem ist robit z fleku predavacku, opacne to pojde velmi tazko.

jankapepe
11. máj 2021

@ofzuza nepochopila si, čo som chcela povedať.

ofzuza
11. máj 2021

@jankapepe myslim, ze hej. Ci? Co sa ti nezda?

autor
11. máj 2021

@ofzuza podľa mňa to myslela tak, že často kritizuje človek ktorý možno na pohľad má lepšiu prácu napr. celý deň sedí v kancelárii ale v realite možno zarába menej ako predavačka, má menej času na rodinu , má viac stresu..takže v podstate je na tom horšie no napriek tomu má povýšenecké reči