icon

Okamžitá výpoveď pri práci na dohodu

20. apr 2025

Pracujem na dohodu o uzatvorení pracovnej činnosti. Pracujem už mesiac a 20 dni. V zmluve nie je uvedená skúšobná doba. Výpovedná lehota je 15 dni. V zmluve mám uvedené, že moja pracovná doba je 15 hod za mesiac. Moja chyba pri podpisovaní, že som prehliadla slovo ,,mesiac’’. Pracujem 15 až 20 hodín ale za týždeň. Žiadne prestávky, žiadne príplatky za víkendy či sviatky. Včera mi dali smenu 2x po sebe 12,5 hodín a 10 hodín zajtra na sviatok. Ja som si pozrela zlý týždeň. Ano odsúhlasila som to bez rozmyslu v zhone pri práci. Momentálne uvažujem dať okamžitú výpoveď. Je to možné, keď v zmluve je uvedená lehota 15 dni. Ja pracujem nad rámec bez prestávky a bez príplatkov? Počítam s tým že ma nevyplatia. Hrozilo by mi niečo? Kebyze som pracovala viac než bolo uvedené v zmluve? Hrozilo by mi odškodné? Budem vďačná za každý komentár. Prosím blbe poznámky typu, že som nemala s tým súhlasiť alebo riadne prečítať zmluvu si nechajte pre seba.

mogaa
20. apr 2025

nehrozí ti absolútne nič...ale na tvojom mieste si nechám dôkazy o tom koľko pracuješ- papier kde sú tvoje služby rozpísané, sms-ky kde máš služby a idem za nadriadeným s tým že končm a žiadam všetko vyplatiť. inak ok.dáš 15dennú výpoved ako je uvedené v zmluve ale dávaš to na inšpektorát práce...ty máš zmluvu na 20hodín mesačne a žiadajú po tebe robiť 20hodín týždenne aj viac....a tých 15dní čo máš ísť do práce ?no just by som išla na PN na tie 2 týždne....a nie, ak odídeš hned nemôžu ti nič....

autor
20. apr 2025

@mogaa ja som rozmýšľala, že by som uviedla aj 15 dňovú výpovednú lehotu s tým, že 15 hodín za mesiac som odpracovala, čiže voči ním nemám žiadnu povinnosť už…

mogaa
20. apr 2025

aj to je jedna z možností....normálne napíš že podľa pracovnej zmluvy zo dňa toho a toho dávaš 15 dńovú výpoveď ...lenže štandart je, že výpovedná doba plynie 1.dňom nasledujúceho mesiaca, ak je to takto na dni tak zrejme tiež až od 1.5. by sa to počítalo.....ja by som normálne napísala že dávam skončenie PP odo dňa napr.22.4. a neriešila, viac by som neprišla...ale pri odovzdávaní by som rovno povedala že ak mi nevyplatia to čo som odrobila v daný mesiac, obraciam sa na inšpektorát práce.....a nie, nemôžu ti nič, maximálne ti budú 3 dni písať absenciu a potom skončia PP sami....

nelca84
20. apr 2025

@mogaa pri dohode to neplati, vypovedna doba zacina plynut dnom dorucenia vypovede, ona nema PP

maranco
20. apr 2025

Napíš tu https://www.ip.gov.sk/chcem-sa-poradit/
pozbieraj si dôkazy, odfoť dochádzku, rozpis smien a všetko čo by bolo dôkazom že robíš viac ako na zmluve
skús ísť za nadriadeným že si s teraz všimla chybu v zmluve aby ju opravili a skryte si nahrávaj aspoň zvuk, aby si potom presne vedela čo hovoril

bozenka67
20. apr 2025

Mate uzatvorenú dohodu o pracovnej činnosti alebo pracovnu zmluvu? Ak máte uzatvorenú dohodu o pracovnej činnosti, môžete pracovať max. 10 hodin tyzdenne, tzn. nemôže vám zamestnavatel rozvrhnut na týždeň viac ako 10hodin prace a už vôbec nie 2x po sebe 12.5h pracovnu zmenu.

bozenka67
20. apr 2025

Ak máte dohodu o pracovnej cinnosti, okamžitú výpoveď nemôžete dat, zakon predpokladá pri jenodtrannom skončení pracovnoprávne vzťahu na základe DoPC 15 dnovu výpovednú lehotu tak, ako píšete, že to v nej mate uvedene. V takom prípade podate výpoveď a od toho dňa vám plynie 15 dňová výpovedná lehota. Zároveň ich môžete upozorniť, že porušujú maximálny prípustný p.cas a viac ako 10 h neodrobite. Taktiež sa mozete s nimi dohodnúť, že ukončíte pracovnoprávnych vzťah hneď, ak s tým budú súhlasiť, uzatvoríme dohodu o okamzitom ukončení vášho pracovnoprávne vzťahu, avšak jednostranná okamžitá výpoveď (iba z vašej strany) nie je možná.

nelca84
20. apr 2025

Vyskusaj skoncenie dohodou. Myslim, ze to nebude problem, ked spomenies, ze porusuju pracovnopravne predpisy a uz takto nechces pracovat. Ak to nebude fungovat, povedz, ze das podnet na inspektorat prace.
A do buducna vedz, ze ak vyplatna paska nesuhlasi s realne odpracovanym casom, tak sa porusuje zakon a ty sa na tom podielas.

bozenka67
20. apr 2025

Keďže chcete odísť mozete tak ako vám tu radia pohrozit inspektoratom prace a tym ich donútiť rovno podpísať dohodu o okamzitom skončení pracovnopracneho vzťahu, ktoru uz majte v rukách pripravenu. Ak spomeniete všetko čo porušujú, ze mate nárok aj ako dohodar na prestávky praci, ze nemáte vyplatene príplatky za soboty, nedele a sviatok a pracujete viac ako dovoľuje zakon, ukážete, ze poznáte svoje nároky a je pravdepodobne, ze s vami okamžite ukončia dohodu. Ak by ste sa chceli domoct vyplatenia všetkých hodin a príplatkov mozete tiež žiadať o ich riadne vyplatenie alebo rovno podať podnet na inšpektorát prace je to jednoduchšie ako podávať zalobu na súd a zúčastňovať sa celého sudneho procesu.

autor
20. apr 2025

@bozenka67 a čo ak porušujú zákon ani v takom prípade nie je možné skončiť dohodu hneď bez výpovednej lehoty? So smenami ma oboznámila v sobotu večer, ale vravela, že sa na to ešte pozrie a bez môjho vedomia to poslaná na informačný kanál. Ja som jej to plne neodsúhlasila. Nabudúci týždeň mám 30h. Nie som povinná to odpracovať, ak zmluve je uvedené inak?

autor
20. apr 2025

@bozenka67 počula som že s inšpektorátom práce sa to tiahne zopár mesiacov..nemohla by som aj ja mať za vinu, že som si zle prečítala zmluvu a súhlasila so všetkými doposiaľ smenami?

autor
20. apr 2025

@nelca84 priznávam sa, že výplatná páska bola spolu s peniazmi v obálke a mňa nenapadlo si to skontrolovať.. keďže peniaze sedeli s mojimi napočítanými hodinami a podľa zmluvu, pri ktorej sa mi zamenili 2 slová.. v tom zhone, že som konečne našla prácu na dohodu som si to ani nevšimla..

autor
20. apr 2025

@bozenka67 čo ak páni vedúci ba ma nechceli pustiť, že sú dané smeny, ktoré treba spraviť a hrozby z inšpektorátu práce by sa nebáli. Ja by som na dané smeny neprišla, kvôli prekračovanému limitu, hrozilo by mi niečo? Existuje nejaký zápis v knihe o danom zamestnancovi? Totiž strašia v okolím, že dané smeny by som mala odpracovať a až potom dať výpoveď. Lenže čo ak ma nevyplatia a budú robiť napriek?

nelca84
20. apr 2025

Zbytocne nad tym spekulujes, zacni tym, ze ponuknes dohodu o ukonceni dohody o PČ s tym, ze sa porusuju pracovnopravne predpisy a uz sa na tom nemienis podielat. Ak nebudu suhlasit, doruc im svoju vypoved s 15 dnovou vypovednou lehotou s tym, ze svoj fond si si uz tento mesiac odpracovala...

autor
20. apr 2025

@nelca84 pardon ja som len trošku vystresovaná z tejto situácie, do ktorej som sa vôbec nemusela dostať…

nelca84
20. apr 2025

Mas ponaucenie do buducna. A tip inspektoratu prace by som dala tak ci tak.

bozenka67
20. apr 2025

Nie vy nebudete mat žiadny problém. Neviem presne s akým dokumentom ste súhlasili, predpokladám, že vám oznámili rozvrh pracovných zmien na týždeň vopred a vy ste im potvrdili, že ste s ním bola oboznámena. Aši toto ste mysleli, však? Ak je to tak, to nie je súhlas, ale len potvrdenie pre zamestnavtela, ze vás oboznámil, nakoľko zamestnavatel je povinný dodržiavať určite pravidlá - povinnosti pri rozvrhovani pracovných zmien a toto je jedno z nich. Vám nehrozí absolútne nič. Vy ste ako zamestnanec ta slabšia strana v pracovnom práve a Zakonnik prace v prvom rade chráni vás ako zamestnanca. To nie je obcianske/obchodne pravo. Vo vašom zamestnaní sa hrubo porušuje Zákonník práce a vy sa nemáte v tejto situácii čoho obávať. Oni vás nemôžu nútiť odpracovať rozvrh pracovných zmien, ktory je pre vás ako zamestnanca, s ktorým majú len dohodu o pracovnej cinnosti, v rozpore so Zákonníkom prace. Ak máte už odpracovaných 10 h týždenne nemusíte ani pohnúť prstom, bez ohľadu na to, že ste potvrdili, že ste boli informovaná o tom, ako zamestnavtel (v rozpore so zakonom) rozvrhol pre vás pracovne zmeny na ďalšie obdobie. Žiadajte o dohodu, nakoľko pracujete nad rozsah dany zákonom a žiadajte aj o vyplatenie uz vami odpracovaných hodín a príplatkov. Ak s dohodou nebudu suhlasit, buchnite im na stol vypoved, vydrzite 15 dni, pricom viac ako 10 h neodpracujete. Vy neporusite nic a nedajte sa vystrasit nezmyslami. Podnet mozete dat aj potom, ak by sa s vami nevyrovnali, určite sa 9plati čakať aj par mesiacov, na súde sú to aj roky. Na inšpektorát podavte len podnet, nič viac, nebudete účastníkom konania, pricom podnet sa nezverejňuje, nikto o tom nebude vedieť. Na súde ste účastník konania, kona sa aj s vami. Preto je inšpektorát prace pre zamestnancov výhodnejši, ak nejde o zložitejšie veci.

bozenka67
20. apr 2025

@bozenka67 teraz som si všimla ze v doh9de mate presne uvedene, ze sa uzatvára na 15h na mesiac? Čiže ak máte odpracovaných uz 15 h za tento mesiac, tak ste si odpracovali vlastne vsetko a do nicoho viac vas nemozu nutit. Ak je to tam aj so vsetkym ostatnym presne tak formulovane...

autor
20. apr 2025

@bozenka67 posielame im každé 2 týždne pracovné možnosti, nemáme presne stanovené dni a oni sami vystavia pracovný rozvrh na daný týždeň a pošlú na informačný kanál. Do požiadaviek na týždeň som dala, že 21. nemôžem pracovať, napriek tomu som tam bola napísaná a apelovala som že tých 5 hodín v pondelok by som rada vymenila alebo zrušila na čo povedala, že to skúsi vybaviť, ale na konci smeny rozvrh bez môjho odsúhlasenia poslala na kanál. Tento mesiac som pracovala už pravdodobne okolo 40-50 hodin. Ano zmluva je vystavená na 15 h/mesiac, max 180h/rok a 15dňová výpovedná lehota a dohoda trvá do decembra 2025. Písala som im ohľadom výpovede, poprípade im ešte zavolám, kde som vypísala dôvody odchodu, ze som na tento mesiac splnila hodiny pracovný čas + prosila som ich o vyplatenie celej mzdy za posledný mesiac.. Písala som najprv kvôli tomu, aby som mala nejaký dôkaz o tom, že som písala o ukončení, neskôr im pošlem aj písomnú výpoveď v utorok.